Православие...

Все същите
Аватар
Глас в пустиня

Православие...

Мнение от Глас в пустиня »

още една празна дума.

Изображение

Изображение
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Не, не е, правилната дума :grin:
Аватар
Глас в пустиня

4avdar4e написа:Не, не е, правилната дума :grin:
В смисъл?:roll:
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Б@си, и тука ли трябва да си нося боба да фъргам да гадая? Единия приказва нещо дето ич не му вдявам, другия репликира с нещо дето още повече ме кара да се чувствам като последния профан. :huhthink:
Бе аз ли не съм в ред или вас ви прихващат бесовете от толкоз пости? :eek:
Някой ще обясни ли за какво си говорите на всеослушание? :shy:
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Дядо Капинчо

Re: Православие...

Мнение от Дядо Капинчо »

...
Последно промяна от Дядо Капинчо на 20.12.08, 18:52, променено общо 1 път.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

БоЕВ написа:
4avdar4e написа:Не, не е, правилната дума :grin:
В смисъл?:roll:
право-славие - правилната (правата, истинската) - дума (реч..):-)
Аватар
Глас в пустиня

4avdar4e написа:
право-славие - правилната (правата, истинската) - дума (реч..):-)
Никога нямаше да се сетя, тенкс Чаве!:-)
Аватар
Глас в пустиня

Капинчо написа:
БоЕВ написа:още една празна дума.
Коя е тази самотна черква? Има нещо особено в нея. Прилича ми на черквите, които съм виждал в Латвия по съветско време, а за тях не съм сигурен, че са православни.
Това е едно селце със затихващи функци. Черквата е сравнително нова, правена е след освобождението, но вече се руши...Определено си е православна, днес ще мина през селото на трите религии - в него са построени три църкви, православна, католишка и румънскастарозаветна. Ако имам време и прогнозата позволава ще снимама и тях.
Аватар
Глас в пустиня

maggot написа: Някой ще обясни ли за какво си говорите на всеослушание?
Де да знам и аз.
Още една думичка отива в забрава като: чест; достойнство; уважение; родина; родолюбие и тн.
Рушът се черквите и никой не го еня, сал едни манастири "процъфтявата" като туристически атракции и място за еж и пий...
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

Боев, много песимизъм те е налегнал напоследък

знаеш ли какви прекрасни деца се събират в градинката до нас :-)
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

БоЕВ написа:Де да знам и аз.
Още една думичка отива в забрава като: чест; достойнство; уважение; родина; родолюбие и тн.
Рушът се черквите и никой не го еня, сал едни манастири "процъфтявата" като туристически атракции и място за еж и пий...
Приятелю, недей така! Има си всякакви периоди в развитието. Възходи, застои и упадъци.
Все още народа ни се отърсва от застоя и упадъка до преди един и половина века...
Спокойно, всичко ще си дойде на мястото. Е, може и да не го доживеем, но аз ВЯРВАМ...
Права е Дарки, знаеш ли какви прекрасни деца растат? :-)
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

maggot написа:Б@си, и тука ли трябва да си нося боба да фъргам да гадая? Единия приказва нещо дето ич не му вдявам, другия репликира с нещо дето още повече ме кара да се чувствам като последния профан. :huhthink:
Бе аз ли не съм в ред или вас ви прихващат бесовете от толкоз пости? :eek:
Някой ще обясни ли за какво си говорите на всеослушание? :shy:
Сори, ма, како :kiss: ама немам време ич да обяснявам.. Виж кво съм му обяснила на Боев по-нататък :blum:
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

БоЕВ написа:
Капинчо написа:
БоЕВ написа:още една празна дума.
Коя е тази самотна черква? Има нещо особено в нея. Прилича ми на черквите, които съм виждал в Латвия по съветско време, а за тях не съм сигурен, че са православни.
Това е едно селце със затихващи функци. Черквата е сравнително нова, правена е след освобождението, но вече се руши...Определено си е православна, днес ще мина през селото на трите религии - в него са построени три църкви, православна, католишка и румънскастарозаветна. Ако имам време и прогнозата позволава ще снимама и тях.

:-) последната ще ми е много интересно да я видя.
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

БоЕВ написа: Това е едно селце със затихващи функци. Черквата е сравнително нова, правена е след освобождението, но вече се руши...Определено си е православна, днес ще мина през селото на трите религии - в него са построени три църкви, православна, католишка и румънскастарозаветна. Ако имам време и прогнозата позволава ще снимама и тях.
Ами мисля, че е нормално в едно селце в което освен 3 баби с двете им кози няма никой друг, сградите които никой не обитава да се рушат. То така трябва да почнем да оплакваме и селата като цяло. За съжаление това е истината и тя е такава по цял свят - не само тук в България.
БоЕВ, не се скапвай толкова от една рушаща се сграда. Защото това си е сграда, нищо че на нея има кръст. Какво очакваш - онези, които са я пострили и после избягали от селото за да изкарват насъщния да ходят и да я поддържат ли? Е как ще стане? :-)
Помисли си само, че същите тези хора пълнят друга сграда в по-голямо село или град на която има кръст и иконостас.
И виж какви хубави деца растат, както казва Дарки. Забележи също, че се увеличават. :cool:
Лека полека нещата ще си дойдат на мястото - иска се само време. И вяра. :-)
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

maggot написа: иска се само време. И вяра. :-)
Вяра си я имаме вече! :blum:
Bella Ciao
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

maggot написа: Ами мисля, че е нормално в едно селце в което освен 3 баби с двете им кози няма никой друг, сградите които никой не обитава да се рушат.
А пък в нашто любимо село дострояват църквата и я поддържа кметството. Обаче пък няма поп. Той е в едно съседно село и е на преклонна възраст. :( Докарват го за погребения и разните му там помени. По Великден само ми е интересно, сигурно празнуват едните в 11, другите в 12, третите - в 1 след полунощ :grin:
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

БоЕВ написа: Рушът се черквите и никой не го еня, сал едни манастири "процъфтявата" като туристически атракции и място за еж и пий...
Досрамя ме тази година като водих мъжа си из България - построили едни "хотели" с полуобслужване и големи цени, обаче църквите и старите и някога красиви български сгради се рушат. :crying:
В Мелник например от спирката те прихващат разни "хотелиери", строи се, а в същото време пътищата в градчето вече почти липсват и за старините няма кой да се погрижи. Добре че природата е божествена и имаше на какво да се радваме.
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

Stranniche написа: Досрамя ме тази година като водих мъжа си из България - построили едни "хотели" с полуобслужване и големи цени, обаче църквите и старите и някога красиви български сгради се рушат. :crying:
В Мелник например от спирката те прихващат разни "хотелиери", строи се, а в същото време пътищата в градето вече почти липсват и за старините няма кой да се погрижи. Добре че природата е божествена и имаше на какво да се радваме.
не виждам за какво пък те е срам :blink:

щом нещо се руши и запада начи няма достатъчно интерес към него

или вече не представлява ценност

ценност е за една малка група индивиди. болшинството има други приоритети

така че нищо срамно, България не е единствена под слънцето с такива проблеми
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Dark Lady написа:
не виждам за какво пък те е срам :blink:

щом нещо се руши и запада начи няма достатъчно интерес към него

или вече не представлява ценност

ценност е за една малка група индивиди. болшинството има други приоритети

така че нищо срамно, България не е единствена под слънцето с такива проблеми
Големината на групата индивиди не винаги определя ценността на нещото :grin:. Но по въпроса млъквам, за да не ме обвинят пак в "ЕнтеРектуалност". :grin:
Колкото до това, че България не е единствената страна... В Холандия видях много църкви, превърнати в ресторанти и кафенета, което честно казано ме подразни, но това си е избор на холандците. Поне са запазили външната архитектура. И не изглежда страшно и запуснато.
annonymus

Мнение от annonymus »

БоЕВ написа:...днес ще мина през селото на трите религии - в него са построени три църкви, православна, католишка и румънскастарозаветна. Ако имам време и прогнозата позволава ще снимама и тях.
Извинявай че се обаждам, но може би имаш предвид двете християнски деноминации, вероятно, да?
Щото трите религии, нали, не са точно католическа, православна, протестанстка и т.н.
:shy:
А пък румънските староозаветници (ако не става дума всъшност за руски старообрядници) за първи път ги чувам. Така че чакам инфо за въпросната църква.

Мерси.
annonymus

Мнение от annonymus »

Stranniche написа: В Мелник например от спирката те прихващат разни "хотелиери", строи се, а в същото време пътищата в градчето вече почти липсват и за старините няма кой да се погрижи. Добре че природата е божествена и имаше на какво да се радваме.
За последно бях в Мелник преди 5-6 години, града много го обичам, има особена атмосфера, почти нереален изглежда някак си, сякаш изведнъж попадаш в друго време. Много стрранно усещане, почти физически осезаемо за спряло време, ама буквално.
Ако са го напъпли модерните хотели и туристически атракции ще ми е много, много мъчно. :crying:
Аватар
Глас в пустиня

Благодаря на всички които се включиха по темата!:-)
Бъдещето ще покаже.
Черквата в първият пост е село Александрово.
А тая е от село Горна Студена

Изображение
предосвобожденска и може би малко по-стара от САЩ:winkw:

От село Алеково, също предосвобожденска

Изображение

Съжалявам но успях да снимам само една от драгомирските черкви, определено не е католишката, защото тя е в другият край на селото и си е стандартна...

Изображение

Типична следосвобожденска. То всъщност това е и историята на селото. Черкезко село, напуснато преди да влязат руските воиски, заселено с католици от близкото католишко село Ореш, бежанци завърнали се от румънско и др. от околните села.

Изображение
Аватар
Глас в пустиня

pocti_bezobidna написа: А пък румънските староозаветници (ако не става дума всъшност за руски старообрядници) за първи път ги чувам. Така че чакам инфо за въпросната църква.
Следващият път ще разпитам по обстойно и ще споделя. В момента съм меко казано неподготвен и говоря общи приказки.
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Следващият път ще разпитам по обстойно и ще споделя. В момента съм меко казано неподготвен и говоря общи приказки.
темата за църквите е интересна
и за храмовете по принцип
може и аз да се включа
някога:-)
нагледно:grin:
Последно промяна от Kent на 04.12.07, 21:37, променено общо 1 път.
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Боев, всъщност църквите на снимките ти са много красиви и изобщо нямат вид на рушащи се :blink:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

pocti_bezobidna написа: :shy:А пък румънските староозаветници (ако не става дума всъшност за руски старообрядници) за първи път ги чувам. Така че чакам инфо за въпросната църква.

Мерси.
В Румъния има много старообрядци - преселници от Русия, естествено.
Вероятно става дума за такива.
Panta rhei...
Аватар
Глас в пустиня

Мнемозина написа:
Не си спомням точно как се наричат - "старообрядници", "старозаветници" или нещо подобно. Но си мисля, че деленето става на база АзъБу-кито. Нямя начин подмяната на богослужението от църковнославянски към румънски да е минало гладко, без разцепление и съпротива.:-)
Аватар
Глас в пустиня

4avdar4e написа:Боев, всъщност църквите на снимките ти са много красиви и изобщо нямат вид на рушащи се :blink:
Така е, старая се да прикривам някой все още дребни дефекти. Ще имам достатъчно време (предполагам) да ги снимам и в разруха.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

БоЕВ написа:
Мнемозина написа:
Не си спомням точно как се наричат - "старообрядници", "старозаветници" или нещо подобно. Но си мисля, че деленето става на база АзъБу-кито. Нямя начин подмяната на богослужението от църковнославянски към румънски да е минало гладко, без разцепление и съпротива.:-)
О, не знам.
Нямам представа доколко и какво са запазили в днешно време. Не че не може да се изрови, но не съм се занимавала с това.
Ако някога ми попадне нещо, ще ви разкажа, обещавам. :lol:

Старообрядци като че ли е най-разпространеното им наименование.
Panta rhei...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Всяко нещо с времето си и с мястото си. Да не говорим, че се водим православни, но до 1989 г. почти никой не беше чел, камо ли дискутирал или знаещ добре Библията... А след 1989 ситуацита не е много по-различна.

Такива ми ти работи. Този път - наистина лека вечер.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

ELBI написа:Да не говорим, че до 1989 г. почти никой не беше чел Библията...
Аз, аз, моля другарко :grin: И ходех на църква... :( Га видях по талавизора Луканов на Великден в "Александър Невски", спрях..

Бе то аз и Фройд и Ницше съм чела преди таз велика година, че и "Сребърните кънки" със стария правопис..

П.П. Моля, да не ми бъде обръщано Фнимание.. Мнемозинките и Айвъните са виновни :rotfl24:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

4avdar4e написа:
Аз, аз, моля другарко :grin: И ходех на църква... :( Га видях по талавизора Луканов на Великден в "Александър Невски", спрях..

Бе то аз и Фройд и Ницше съм чела преди таз велика година, че и "Сребърните кънки" със стария правопис..

П.П. Моля, да не ми бъде обръщано Фнимание.. Мнемозинките и Айвъните са виновни :rotfl24:
И помниш от тогава?

Няма начин аз да имам някаква вина. :grin:

:blum:
Panta rhei...
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Мнемозина написа: И помниш от тогава?

Няма начин аз да имам някаква вина. :grin:

:blum:
Ми, че то, аз май напоследък само от тогава помня... :blink:

А ви сте виновни за душевното и телесно инфектираното ми състояние :rotfl24::rotfl24:
Аватар
Глас в пустиня

ELBI написа:Всяко нещо с времето си и с мястото си. Да не говорим, че се водим православни, но до 1989 г. почти никой не беше чел, камо ли дискутирал или знаещ добре Библията... А след 1989 ситуацита не е много по-различна.

Такива ми ти работи. Този път - наистина лека вечер.
Ахъм, и аз съм от тия новите...новопокръстените. Преди избягвах подобни места, защото си бях изчадие адово, но по-късно открих, за себе си, величиетоно на "храма". Майсторство, труд, изкуство. Столетия наред венчавки и кръщенета, погребения и панахиди, сълзи на радост и мъка. Нещо тихичко си отива и няма начин да не ми е поне мъничко криво.:-)

Лека вечер и приятно шампионолиговсвуване!:lol:
Аватар
Глас в пустиня

Кент написа:
темата за църквите е интересна
и за храмовете по принцип
може и аз да се включа
някога:-)
нагледно:grin:
Умея да чакам!:cool:
Аватар
Глас в пустиня

4avdar4e написа:Мнемозинките и Айвъните са виновни :rotfl24:
Това ми прозвуча като - Бубулета и Кокорота.:lol:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

БоЕВ написа:
Извинявай, Боев, не исках да ти оспамвам хубавата тема, ама тая вечер ме е налегнал оня неконтролируем кикот от писанията на адаша Станев :rotfl24: Ще ми простиш, вярвам, а аз повече няма да се закачам тук с тия мамуни :shy:
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

4avdar4e написа: тия мамуни :shy:
Ч'ш, ти на кого викаш, мамуна, м?
Аз съм си магаре!

П.П. И от кога катериците станаха мамуни? :blum:
Последно промяна от сър Айвънхоу на 04.12.07, 23:33, променено общо 1 път.
Bella Ciao
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

БоЕВ написа:
Изобщо няма и да питам тези пък кои са, щото направо ме е страх. :shy:

Ще пожелая и аз лека нощ и дано утрото е по-мъдро... :blum:

Ето, пак глупост. :grin:
Panta rhei...