Моля темата да не се възприема, като подкана за религиозни дискусии....
Just asking:)

Не!frisky lioness написа:И преди сме го обсъждали, ама аз пак да ви попитам. С оглед на предстоящите Коледни пости, някой от вас ще пости ли?
Моля темата да не се възприема, като подкана за религиозни дискусии....:)
Ржевски бяхAnonymous написа:Не!frisky lioness написа:И преди сме го обсъждали, ама аз пак да ви попитам. С оглед на предстоящите Коледни пости, някой от вас ще пости ли?
"Постя" само първия - втория ден от лятната отпуска като си отида на село, щото доматите там не са пластмасови и не мога да се спра да ги ям. Иначе съм кръвожадно свинскоядно по всяко време на годината. Справка - темата "лексикон"
До сега съм изкарала няколко от дългите 40 дневни пости. Не е лесно наистина. Аз сама си постя. Фемилите маат мръФки:) и син ми, и мъж ми. Те са мръФкари, не че аз не съм, ама като реша....постя. Малко ми е трудно какви манджи да си измислям, понеже нямам много навик да готвя без месо, та и затова попитах, ако има още някой, да ми е дружинка, пък и да споделя кулинарните си умения:)Lenny написа:Чудя се!
От няколко години вече не съм постила. Обикновено свеждам постите до една седмица, защото в последните години пътувания и други екстремни ситуации не ми даваха шанс да подбирам много, много какво да ям.
А има и друг един проблем - мойте силни половинки, третинки, четвъртинки и т.н. не щат да сядат без месо на масата.
За ден два мога да ги залъжа, но не и за повече. Та как се справяте вие когато постите най-вече с децата, защото според мен за тах не е и много здравословно за толкова дълго време да не ядат месо?
И как да постиш като нон стоп приготвяш местни блюда за фемилито?

Аха, посно, ама дето расте на кокал:DAnonymous написа:Не!frisky lioness написа:И преди сме го обсъждали, ама аз пак да ви попитам. С оглед на предстоящите Коледни пости, някой от вас ще пости ли?
"Постя" само първия - втория ден от лятната отпуска като си отида на село, щото доматите там не са пластмасови и не мога да се спра да ги ям. Иначе съм кръвожадно свинскоядно по всяко време на годината. Справка - темата "лексикон"

frisky lioness написа:До сега съм изкарала няколко от дългите 40 дневни пости. Не е лесно наистина. Аз сама си постя. Фемилите маат мръФки:) и син ми, и мъж ми. Те са мръФкари, не че аз не съм, ама като реша....постя. Малко ми е трудно какви манджи да си измислям, понеже нямам много навик да готвя без месо, та и затова попитах, ако има още някой, да ми е дружинка, пък и да споделя кулинарните си умения:)Lenny написа:Чудя се!
От няколко години вече не съм постила. Обикновено свеждам постите до една седмица, защото в последните години пътувания и други екстремни ситуации не ми даваха шанс да подбирам много, много какво да ям.
А има и друг един проблем - мойте силни половинки, третинки, четвъртинки и т.н. не щат да сядат без месо на масата.
За ден два мога да ги залъжа, но не и за повече. Та как се справяте вие когато постите най-вече с децата, защото според мен за тах не е и много здравословно за толкова дълго време да не ядат месо?
И как да постиш като нон стоп приготвяш местни блюда за фемилито?
http://www.pravoslavieto.com/calendar/calendar_post.htm Има символи, които да те ориентират кога и какво може да се яде:)zlatokosa написа:абе чудя се
по-точно много ми се иска да опитам и без това съм сто кила и няма да ми навреди но не съм много наясно какво точно се яде през пости
я кажи?

То като цяло и винцето се изключва....:) Знаеш ли преди година какво открих. Един много вкусен (поне по мой вкус) разтителен кашкавал:shock: Да, на разтителна основа. Нещо гръцко беше, май :think: Освен това можеш да пробваш тофу. Има най-различни видове вече-натурално, с подправки, с маслини и т.н.zlatokoska написа: какво да ям с винцето?

да, това за диетичното сирене е добра идеяfrisky lioness написа:То като цяло и винцето се изключва....:) Знаеш ли преди година какво открих. Един много вкусен (поне по мой вкус) разтителен кашкавал:shock: Да, на разтителна основа. Нещо гръцко беше, май :think: Освен това можеш да пробваш тофу. Има най-различни видове вече-натурално, с подправки, с маслини и т.н.zlatokoska написа: какво да ям с винцето?
И кво сега?! Аз сама ли ще си постя:?:(?!zlatokoska написа:да, това за диетичното сирене е добра идеяfrisky lioness написа:То като цяло и винцето се изключва....:) Знаеш ли преди година какво открих. Един много вкусен (поне по мой вкус) разтителен кашкавал:shock: Да, на разтителна основа. Нещо гръцко беше, май :think: Освен това можеш да пробваш тофу. Има най-различни видове вече-натурално, с подправки, с маслини и т.н.zlatokoska написа: какво да ям с винцето?
но без винце или друг алкохол - тц! не става!
в най-добрия случай така ще постя
или както обикновено няма да постя:)))
много е пренаселено в рая ще минат и без мен

Аз ще съм духом с теб:lol:frisky lioness написа: И кво сега?! Аз сама ли ще си постя:?:(?!
И аз няма да отида в рая, ама пък смятам да прочиста тялото и душата си.....доколкото това е възможно
браво на теб! възхищавам се на хората които имат подобни желания.frisky lioness написа:И кво сега?! Аз сама ли ще си постя:?:(?!zlatokoska написа:да, това за диетичното сирене е добра идеяfrisky lioness написа:То като цяло и винцето се изключва....:) Знаеш ли преди година какво открих. Един много вкусен (поне по мой вкус) разтителен кашкавал:shock: Да, на разтителна основа. Нещо гръцко беше, май :think: Освен това можеш да пробваш тофу. Има най-различни видове вече-натурално, с подправки, с маслини и т.н.zlatokoska написа: какво да ям с винцето?
но без винце или друг алкохол - тц! не става!
в най-добрия случай така ще постя
или както обикновено няма да постя:)))
много е пренаселено в рая ще минат и без мен
И аз няма да отида в рая, ама пък смятам да прочиста тялото и душата си.....доколкото това е възможно
И тва е нещо:)4avdar4e написа:
Аз ще съм духом с теб:lol:
Аз пък ям много месо и почти никакви млечни продукти:( Малиии аку мъ лепне някоя остеопороза пу-пу-пу:(4avdar4e написа:Ми не мога да живея без кисело мляко, сирене и кашкавал. Опитвала съм тофу, бъррр, много гадно ... Без месо мога, но без млечни продукти, тцъ.

Ама то постни сладкиши има! Само не трябва да има масло, мас, яйца и мляко в тях. Значи - щрудели всякакви с олио, тиквеници и т.н.frisky lioness написа:И тва е нещо:)4avdar4e написа:
Аз ще съм духом с теб:lol:
Аз пък ям много месо и почти никакви млечни продукти:( Малиии аку мъ лепне някоя остеопороза пу-пу-пу:(4avdar4e написа:Ми не мога да живея без кисело мляко, сирене и кашкавал. Опитвала съм тофу, бъррр, много гадно ... Без месо мога, но без млечни продукти, тцъ.По време на пост най-ми е трудно с липсващото сладко (вафли, шоколади, сладкиши) и месото ми липсва де, ама тази липса по-я понасям.... Обаче ако има пост без хляб.......
сигур ще Умра за 3 дни
Знам бе, знам. Ама постните сладкиши....направо не са сладкиши:( По време на пост ям халва и локум:) Тва с ракията си е самата истина. Ама по-добре вино и то по малко. Смятам по време на този пост да изключа и алкохола.:)Мнемозина написа:
Ама то постни сладкиши има! Само не трябва да има масло, мас, яйца и мляко в тях. Значи - щрудели всякакви с олио, тиквеници и т.н.
Хлябът и той си е постен.
И в ракията просто не виждам какво й е не-постното, като си е изцяло растителен продукт.

... И Душко Добродушков с мед и орехи.frisky lioness написа:Знам бе, знам. Ама постните сладкиши....направо не са сладкиши:( По време на пост ям халва и локум:)Мнемозина написа:
Ама то постни сладкиши има! Само не трябва да има масло, мас, яйца и мляко в тях. Значи - щрудели всякакви с олио, тиквеници и т.н.
Хлябът и той си е постен.
И в ракията просто не виждам какво й е не-постното, като си е изцяло растителен продукт.
В кюфтетата май се слагаше и яйце...4avdar4e написа:Знайш кво се присетих сега.. Правила ли си кюфтета от соева кайма (Витабел)? Стават страхотни, не можеш да познаеш, че не са от кайма. Обаче са пържениfrisky lioness написа:Ама сигурно може и да се опекат. Правила съм и винен кебап, пак от "Витабел", само че на кубчета.
Виж, как мисля за теб
Опитвах, ама нещо не се получи. Явно пак в мен е проблемът:( Няма проблем за пърженето.... Не ми харесва на мен този витабел:?4avdar4e написа:Знайш кво се присетих сега.. Правила ли си кюфтета от соева кайма (Витабел)? Стават страхотни, не можеш да познаеш, че не са от кайма. Обаче са пържениfrisky lioness написа:Ама сигурно може и да се опекат. Правила съм и винен кебап, пак от "Витабел", само че на кубчета.
Виж, как мисля за теб

Тази супа не е лиграфинята написа:
Ако имаш наистина хъс съчетай полезното с приятното.Една моя колежка мина на зелева супа и за 2 седмици свали 5 кила.Точно колкото и трябваха.И аз имам нужда от отслабване ,ама още не съм събрала кураж.Все нещо се изкушавам.Иначе супата става/опитвала съм я/.Може като сте се разприказвали на тая тема ..да се замисля за излишните си 5 кила .

Виж, кво открих (не изглежда толкоз безвкусно, ама ...):frisky lioness написа: Тази супа не е ли![]()
Крайно безсолна и още по-крайно безвкусна?
Ще си я посолиш дарлинг.Няма проблем.Даже ако искаш и с булъон по твой вкус си я направиfrisky lioness написа:Тази супа не е лиграфинята написа:
Ако имаш наистина хъс съчетай полезното с приятното.Една моя колежка мина на зелева супа и за 2 седмици свали 5 кила.Точно колкото и трябваха.И аз имам нужда от отслабване ,ама още не съм събрала кураж.Все нещо се изкушавам.Иначе супата става/опитвала съм я/.Може като сте се разприказвали на тая тема ..да се замисля за излишните си 5 кила .![]()
Крайно безсолна и още по-крайно безвкусна?
Да. След пост се причистява. Аз веднъж дамо съм се причистявала. За да го правя трябва да е истински пост, не само телесен, а и духовен, което не е толкова лесно. Не мога с ръка на сърцето да кажа, че по време на целия пост съм се въздържала от лоши помисли....Почти не успявам да изключа секса и алкохола...За жалост така погледнато всичко се свежда до една прост......диетаNiya написа: А след пости не се ли ходеше на изповед?
Смътен спомен, придружавах една приятелка на времето.

Едва ли4avdar4e написа:
А извинете ме за въпроса, уважаема, Вие ако заслабнете, няма ли да изчезнете????

Знаех си, че ще питаш (щото постите включват и това) дали ще се прави секс до Коледа...frisky lioness написа:И преди сме го обсъждали, ама аз пак да ви попитам. С оглед на предстоящите Коледни пости, някой от вас ще пости ли?
Покойната ми баба на стари години висеше все в църквата ,помагаше там нещо и винаги спазваше стриктно всичко.frisky lioness написа:И преди сме го обсъждали, ама аз пак да ви попитам. С оглед на предстоящите Коледни пости, някой от вас ще пости ли?
Ами така си е.Пък и е вредно за организма,ама като съм надебеляла имам ли избор,а?Или глад или супа.frisky lioness написа:Едва ли4avdar4e написа:
А извинете ме за въпроса, уважаема, Вие ако заслабнете, няма ли да изчезнете????
Ще го приема като комплимент8) Btw аз обикновено по време на пост надебелявам:oops::shock: сигурно защото ям много хляб. Още една причина поради която тази супа е неприложима по отножение на мойто крехко тяло. СЕДЕМ дни само и единствено тази чорба......:evil:Няма да мога и три. Това еднообразие е убийствено
Абе, винаги има какво да се желае по отношение на "форми" и "размери":)графинята написа:
Ами така си е.Пък и е вредно за организма,ама като съм надебеляла имам ли избор,а?Или глад или супа.
Ти като нямаш нужда си супер.Аз да му мисля че идва и зима и съвсем ще се освиня ако не взема мерки по-отрано.

Ти сега нищо не каза...Ще ли пОстиш или не?ELBI написа:
Знаех си, че ще питаш (щото постите включват и това) дали ще се прави секс до Коледа...
Иначе - нали знаеш добрата традиция във форума от тема Х да се стигне до тема ААААААААА ... кат видиш края на дискусията е абсурд да разбереш каква е била най-първата теза ...8)