Пости

Все същите
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Пости

Мнение от frisky lioness »

И преди сме го обсъждали, ама аз пак да ви попитам. С оглед на предстоящите Коледни пости, някой от вас ще пости ли?

Моля темата да не се възприема, като подкана за религиозни дискусии....:wink::)

Just asking:):wink:
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

МММДаааа... Смятам към свинското с кебапчета да добавя малко зеле. Пости са все пак....
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Lenny

Мнение от Lenny »

Чудя се!
От няколко години вече не съм постила. Обикновено свеждам постите до една седмица, защото в последните години пътувания и други екстремни ситуации не ми даваха шанс да подбирам много, много какво да ям.
А има и друг един проблем - мойте силни половинки, третинки, четвъртинки и т.н. не щат да сядат без месо на масата.
За ден два мога да ги залъжа, но не и за повече. Та как се справяте вие когато постите най-вече с децата, защото според мен за тах не е и много здравословно за толкова дълго време да не ядат месо?
И как да постиш като нон стоп приготвяш местни блюда за фемилито?
Гост

Re: Пости

Мнение от Гост »

frisky lioness написа:И преди сме го обсъждали, ама аз пак да ви попитам. С оглед на предстоящите Коледни пости, някой от вас ще пости ли?

Не!
"Постя" само първия - втория ден от лятната отпуска като си отида на село, щото доматите там не са пластмасови и не мога да се спра да ги ям. Иначе съм кръвожадно свинскоядно по всяко време на годината. Справка - темата "лексикон" :D
Ржевски

Мнение от Ржевски »

Anonymous написа:
frisky lioness написа:И преди сме го обсъждали, ама аз пак да ви попитам. С оглед на предстоящите Коледни пости, някой от вас ще пости ли?

Не!
"Постя" само първия - втория ден от лятната отпуска като си отида на село, щото доматите там не са пластмасови и не мога да се спра да ги ям. Иначе съм кръвожадно свинскоядно по всяко време на годината. Справка - темата "лексикон" :D
Ржевски бях
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

maggot написа:МММДаааа... Смятам към свинското с кебапчета да добавя малко зеле. Пости са все пак....
Дааа, харесва ми отношението ти към зелето :lol:
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

не

къде ти, то постенето е сложна работа :lol:

моя позната пости как си требе, ем е кльощава и слабосилна. като минат постите едвам мърда, силица няма
esti

Мнение от esti »

Не.
Не съм подходяща кандидатка за Рая и няма сми да се мъча с пости.:D
zlatokosa

Мнение от zlatokosa »

абе чудя се
по-точно много ми се иска да опитам и без това съм сто кила и няма да ми навреди но не съм много наясно какво точно се яде през пости

я кажи?
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Lenny написа:Чудя се!
От няколко години вече не съм постила. Обикновено свеждам постите до една седмица, защото в последните години пътувания и други екстремни ситуации не ми даваха шанс да подбирам много, много какво да ям.
А има и друг един проблем - мойте силни половинки, третинки, четвъртинки и т.н. не щат да сядат без месо на масата.
За ден два мога да ги залъжа, но не и за повече. Та как се справяте вие когато постите най-вече с децата, защото според мен за тах не е и много здравословно за толкова дълго време да не ядат месо?
До сега съм изкарала няколко от дългите 40 дневни пости. Не е лесно наистина. Аз сама си постя. Фемилите маат мръФки:) и син ми, и мъж ми. Те са мръФкари, не че аз не съм, ама като реша....постя. Малко ми е трудно какви манджи да си измислям, понеже нямам много навик да готвя без месо, та и затова попитах, ако има още някой, да ми е дружинка, пък и да споделя кулинарните си умения:)
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Anonymous написа:

Не!
Аха, посно, ама дето расте на кокал:D:wink:
Изображение

Аватар
БОЙКО БОРИСОВ

Мнение от БОЙКО БОРИСОВ »

frisky lioness написа:
Lenny написа:Чудя се!
До сега съм изкарала няколко от дългите 40 дневни пости. Не е лесно наистина. Аз сама си постя. Фемилите маат мръФки:) и син ми, и мъж ми. Те са мръФкари, не че аз не съм, ама като реша....постя. Малко ми е трудно какви манджи да си измислям, понеже нямам много навик да готвя без месо, та и затова попитах, ако има още някой, да ми е дружинка, пък и да споделя кулинарните си умения:)

с манджите проблемът е никакъв вкъщи - и без това не готвя напоследък
но с мезетата как ще е незнам - не обичам туршии, а доматките са скъпи зиме
ако ям хляб ще стана 350 кила та затова те питам
какво да ям с винцето?
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

zlatokosa написа:абе чудя се
по-точно много ми се иска да опитам и без това съм сто кила и няма да ми навреди но не съм много наясно какво точно се яде през пости

я кажи?
http://www.pravoslavieto.com/calendar/calendar_post.htm Има символи, които да те ориентират кога и какво може да се яде:)

На 14 ноември

Коледни Заговезни: започва 40-дневнен пост

Последен ден в който, може да се яде месо, след Коледните Заговезни започват 40-дневните коледни пости, които свършват на 24 декември (Бъдни вечер). Постът се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата (Великденския пост). Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - сина Исус Христос.

Не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино може да употребява без сряда и петък. На Никулден - 6 декември, се разрешава риба и вино.

Венчавките са забранени от днес /началото на коледните пости/ до Въведение Богородично /21 ноември/ и от Игнажден /20 декември/ до Богоявление, Йордановден /6 януари/.
Изображение

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Никога не съм постила. Ако някога реша, ще го правя по католически - католиците не изключват млечните продукти от менюто си.
Panta rhei...
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

zlatokoska написа: какво да ям с винцето?
То като цяло и винцето се изключва....:) Знаеш ли преди година какво открих. Един много вкусен (поне по мой вкус) разтителен кашкавал:shock: Да, на разтителна основа. Нещо гръцко беше, май :think: Освен това можеш да пробваш тофу. Има най-различни видове вече-натурално, с подправки, с маслини и т.н.
Изображение

Аватар
БОЙКО БОРИСОВ

frisky lioness написа:
То като цяло и винцето се изключва....:) Знаеш ли преди година какво открих. Един много вкусен (поне по мой вкус) разтителен кашкавал:shock: Да, на разтителна основа. Нещо гръцко беше, май :think: Освен това можеш да пробваш тофу. Има най-различни видове вече-натурално, с подправки, с маслини и т.н.
да, това за диетичното сирене е добра идея
но без винце или друг алкохол - тц! не става!
в най-добрия случай така ще постя
или както обикновено няма да постя:)))
много е пренаселено в рая ще минат и без мен
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

zlatokoska написа:
frisky lioness написа:
И кво сега?! Аз сама ли ще си постя:?:(?!

И аз няма да отида в рая, ама пък смятам да прочиста тялото и душата си.....доколкото това е възможно:wink:
Изображение

Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

frisky lioness написа: И кво сега?! Аз сама ли ще си постя:?:(?!

И аз няма да отида в рая, ама пък смятам да прочиста тялото и душата си.....доколкото това е възможно:wink:
Аз ще съм духом с теб:lol:

Ми не мога да живея без кисело мляко, сирене и кашкавал. Опитвала съм тофу, бъррр, много гадно ... Без месо мога, но без млечни продукти, тцъ.
Аватар
БОЙКО БОРИСОВ

frisky lioness написа:
zlatokoska написа:
frisky lioness написа:
И кво сега?! Аз сама ли ще си постя:?:(?!

браво на теб! възхищавам се на хората които имат подобни желания.
казвам го без каквато и да е ирония

аз може би също ще опитам най-вече за да поотслабна макар че ми е трудно да се мотивирам за такива подвизи
ще видим както дойде
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

4avdar4e написа:
И тва е нещо:)
4avdar4e написа:Ми не мога да живея без кисело мляко, сирене и кашкавал. Опитвала съм тофу, бъррр, много гадно ... Без месо мога, но без млечни продукти, тцъ.
Аз пък ям много месо и почти никакви млечни продукти:( Малиии аку мъ лепне някоя остеопороза пу-пу-пу:(:cry: По време на пост най-ми е трудно с липсващото сладко (вафли, шоколади, сладкиши) и месото ми липсва де, ама тази липса по-я понасям.... Обаче ако има пост без хляб.......:shock:сигур ще Умра за 3 дни
Изображение

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

frisky lioness написа:
4avdar4e написа:
И тва е нещо:)
4avdar4e написа:Ми не мога да живея без кисело мляко, сирене и кашкавал. Опитвала съм тофу, бъррр, много гадно ... Без месо мога, но без млечни продукти, тцъ.
Аз пък ям много месо и почти никакви млечни продукти:( Малиии аку мъ лепне някоя остеопороза пу-пу-пу:(:cry: По време на пост най-ми е трудно с липсващото сладко (вафли, шоколади, сладкиши) и месото ми липсва де, ама тази липса по-я понасям.... Обаче ако има пост без хляб.......:shock:сигур ще Умра за 3 дни
Ама то постни сладкиши има! Само не трябва да има масло, мас, яйца и мляко в тях. Значи - щрудели всякакви с олио, тиквеници и т.н.
Хлябът и той си е постен.
И в ракията просто не виждам какво й е не-постното, като си е изцяло растителен продукт. :harhar:
Panta rhei...
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнемозина написа:
Ама то постни сладкиши има! Само не трябва да има масло, мас, яйца и мляко в тях. Значи - щрудели всякакви с олио, тиквеници и т.н.
И в ракията просто не виждам какво й е не-постното, като си е изцяло растителен продукт. :harhar:
Знам бе, знам. Ама постните сладкиши....направо не са сладкиши:( По време на пост ям халва и локум:) Тва с ракията си е самата истина. Ама по-добре вино и то по малко. Смятам по време на този пост да изключа и алкохола.:)
Изображение

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

frisky lioness написа:
Мнемозина написа:
Знам бе, знам. Ама постните сладкиши....направо не са сладкиши:( По време на пост ям халва и локум:)
... И Душко Добродушков с мед и орехи. :lol:

Потекоха ми слюнки от твоите пости! :twisted:
Panta rhei...
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

frisky lioness написа:
Знайш кво се присетих сега.. Правила ли си кюфтета от соева кайма (Витабел)? Стават страхотни, не можеш да познаеш, че не са от кайма. Обаче са пържени :( Ама сигурно може и да се опекат. Правила съм и винен кебап, пак от "Витабел", само че на кубчета.

Виж, как мисля за теб :lol:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

4avdar4e написа:
frisky lioness написа:
Знайш кво се присетих сега.. Правила ли си кюфтета от соева кайма (Витабел)? Стават страхотни, не можеш да познаеш, че не са от кайма. Обаче са пържени :( Ама сигурно може и да се опекат. Правила съм и винен кебап, пак от "Витабел", само че на кубчета.

В кюфтетата май се слагаше и яйце... :(

Абе казвам ви аз да постите по католически... :lol:
Panta rhei...
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнемозина написа:
... И Душко Добродушков с мед и орехи. :lol:
:
М-м-м-м-м това наистина е вкусно:D
Изображение

Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

4avdar4e написа:
frisky lioness написа:

Опитвах, ама нещо не се получи. Явно пак в мен е проблемът:( Няма проблем за пърженето.... Не ми харесва на мен този витабел:?
Изображение

Аватар
графинята

Мнение от графинята »

[quote="zlatokoska

с манджите проблемът е никакъв вкъщи - и без това не готвя напоследък
но с мезетата как ще е незнам - не обичам туршии, а доматките са скъпи зиме
ако ям хляб ще стана 350 кила та затова те питам
какво да ям с винцето?[/quote]

Ако имаш наистина хъс съчетай полезното с приятното.Една моя колежка мина на зелева супа и за 2 седмици свали 5 кила.Точно колкото и трябваха.И аз имам нужда от отслабване ,ама още не съм събрала кураж.Все нещо се изкушавам.Иначе супата става/опитвала съм я/.Може като сте се разприказвали на тая тема ..да се замисля за излишните си 5 кила .:roll:
Нищо лично, само изказах мнение!
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Мнемозина написа: В кюфтетата май се слагаше и яйце... :(
Принципно, да. Но си мисля дали не може като свързващ елемент да се използва малко настърган картоф???
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

графинята написа:
Ако имаш наистина хъс съчетай полезното с приятното.Една моя колежка мина на зелева супа и за 2 седмици свали 5 кила.Точно колкото и трябваха.И аз имам нужда от отслабване ,ама още не съм събрала кураж.Все нещо се изкушавам.Иначе супата става/опитвала съм я/.Може като сте се разприказвали на тая тема ..да се замисля за излишните си 5 кила .:roll:
Тази супа не е ли :bliak: :bad: Крайно безсолна и още по-крайно безвкусна?
Изображение

Аватар
Niya

Мнение от Niya »

Не, не съм постила никога. Не съм аз от силно вярващите християни. Но имам дружка, а сега се сещам за няколко колежки, които постят винаги. Шъ требе да ги попитам какво готвят.:D Иначе постни, демек без месо, обичам много, но виж с сирене и кашкавал трудно се разделям.
А след пости не се ли ходеше на изповед?
Смътен спомен, придружавах една приятелка на времето.:lol:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

frisky lioness написа: Тази супа не е ли :bliak: :bad: Крайно безсолна и още по-крайно безвкусна?
Виж, кво открих (не изглежда толкоз безвкусно, ама ...):

--------------------
Рецепта за супа, изгаряща мазнините (зелева супа)

6 големи глави лук
2 зелени пиперки
1 целина (зелена)
6 обелени домата
1 зелка
1 кубче пилешки бульон

По желание може да се прибави сол, къри, чеснов сос.

Всичко се нарязва на парченца и се слага в голяма тенджера. 10 минути се вари на силен огън, след което се намалява на по-ниска температура и се вари докато се разварят зеленчуците.
Тази супа се яде при всяко огладняване.

Колкото повече се яде от тази супа, толкова повече се отслабва.

Тази диета е разработена за сърдечно болни, които са оперирани, след което трябва бързо да намалят теглото си без риск.

Тайната на тази диета се състои в това, че предизвиква изгаряне на повече калории, отколкото човек поема. Отбягва се неприятното чувство на глад, което се появява при спазването на другите диети, човек се чувства чудесно.
Трябва да се избягват някои неща:

1. Не е разрешено поемането на никакъв алкохол, тъй като той възпрепятства изгарянето на калориите. Когато се започва диетата трябва да са минали поне 24 часа от последното поемане на какъвто и да е алкохол.

2. Също така са забранени всички видове газирани напитки. Пийте само вода, чай без захар, кафе без сметана и захар, натурални сокове и обезмаслено мляко.

3. Също така са забранени всякакви тестени изделия, както хляб, така и всякакви продукти, които съдържат брашно, захар или захарни продукти.

4. В дните, които диетата разрешава месо, може да се яде пилешко месо без кожата или риба.

Според болницата, в която е разработена диетата, може да се свалят до 7 кг. за една седмица.

ПЪРВИ ДЕН:
Яжте само супата и пресни плодове, с изключение на банани. Най-добре дини или пъпеши, тъй като те съдържат най-малко калории. Пийте само натурални сокове, вода и чай или кафе без захар.

ВТОРИ ДЕН:
Този ден не яжте никакви плодове – само зеленчуци. Яжте пресни зеленчуци или консервирани. Никакво масло или олио! Яжте зеленчуци със зелени листа. Яжте зеленчуците заедно със супата. Вечерта може да запечете един картоф във фурната със съвсем малко масло.

ТРЕТИ ДЕН:
Този ден се прави комбинация от предишните два дни. Може да ядете зеленчуци и плодове (без банани). Вечерта може да изядете един картоф.
Ако сте спазвали правилно диетата вече ще сте свалили между 2.5 и 3.5 кг.

ЧЕТВЪРТИ ДЕН:
Яжте само от супата, банани и обезмаслено мляко. Вечерта изяжте до 3 банана и две чаши обезмаслено мляко и толкова вода, колкото можете да изпиете.

ПЕТИ ДЕН:
Този ден може да ядете месо. Може да ядете до половин килограм месо – пилешко, без кожа и 5 пресни домата. Трябва да изпиете 5-8 чаши вода.

ШЕСТИ ДЕН:
Този ден яжте колкото искате зеленчуци и месо. Месото може да запечете. Яжте и много салата с месото, но без картофи.

СЕДМИ ДЕН:
През този ден яжте ориз (за предпочитане е нечистен – с люспите). Пийте прясно изстискани плодови сокове и зеленчуци. Яжте докато се наситите.

Ако сте спазвали правилно диетата, в края на седмицата ще сте свалили между 7.5 и 8.5 килограма.
Ако искате да свалите още, трябва да починете два дни, преди да продължите с диетата.

ВНИМАНИЕ! Трябва да ядете от супата поне по веднъж дневно!
-----------------

А извинете ме за въпроса, уважаема, Вие ако заслабнете, няма ли да изчезнете????
Аватар
графинята

Мнение от графинята »

frisky lioness написа:
графинята написа:
Тази супа не е ли :bliak: :bad: Крайно безсолна и още по-крайно безвкусна?
Ще си я посолиш дарлинг.Няма проблем.Даже ако искаш и с булъон по твой вкус си я направи
Иначе е 1 зелка/не голяма/,2 домата,2 чушки ,ако искаш 1 лук и всякакви магданози,целини по избор.Всичко се вари,може и с булъони 1-2.
Но се яде минимум една седмица само тая супа- по колкото пъти на ден искаш и когато искаш.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Niya написа: А след пости не се ли ходеше на изповед?
Смътен спомен, придружавах една приятелка на времето.:lol:
Да. След пост се причистява. Аз веднъж дамо съм се причистявала. За да го правя трябва да е истински пост, не само телесен, а и духовен, което не е толкова лесно. Не мога с ръка на сърцето да кажа, че по време на целия пост съм се въздържала от лоши помисли....Почти не успявам да изключа секса и алкохола...За жалост така погледнато всичко се свежда до една прост......диета
Изображение

Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

4avdar4e написа:
А извинете ме за въпроса, уважаема, Вие ако заслабнете, няма ли да изчезнете????
Едва ли:wink:

Ще го приема като комплимент8) Btw аз обикновено по време на пост надебелявам:oops::shock: сигурно защото ям много хляб. Още една причина поради която тази супа е неприложима по отножение на мойто крехко тяло. СЕДЕМ дни само и единствено тази чорба......:mad::evil:Няма да мога и три. Това еднообразие е убийствено
Изображение

Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Знаех си, че ще питаш (щото постите включват и това) дали ще се прави секс до Коледа...:P

Иначе - нали знаеш добрата традиция във форума от тема Х да се стигне до тема ААААААААА ... кат видиш края на дискусията е абсурд да разбереш каква е била най-първата теза ...8)
Аватар
графинята

Мнение от графинята »

Покойната ми баба на стари години висеше все в църквата ,помагаше там нещо и винаги спазваше стриктно всичко.
Помня, че ядеше само варен боб,леща,ориз,картофи,зеле,моркови,карфиол/и другите зеленчуци/. Изобщо не готвеше в истинския смисъл.
Иначе казваше ,че олио/зехтин/може понеже е на разтителна основа,но не слагаше.
Нищо от животински произход.Сама си месеше питки от брашно и вода.Странното е ,че никога не съм я намирала за отслабнала като се замисля...После се причестяваше и така до великденските.
Аватар
графинята

Мнение от графинята »

frisky lioness написа:
4avdar4e написа:
Едва ли:wink:

Ще го приема като комплимент8) Btw аз обикновено по време на пост надебелявам:oops::shock: сигурно защото ям много хляб. Още една причина поради която тази супа е неприложима по отножение на мойто крехко тяло. СЕДЕМ дни само и единствено тази чорба......:mad::evil:Няма да мога и три. Това еднообразие е убийствено
Ами така си е.Пък и е вредно за организма,ама като съм надебеляла имам ли избор,а?Или глад или супа.
Ти като нямаш нужда си супер.Аз да му мисля че идва и зима и съвсем ще се освиня ако не взема мерки по-отрано.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

графинята написа:

Ами така си е.Пък и е вредно за организма,ама като съм надебеляла имам ли избор,а?Или глад или супа.
Ти като нямаш нужда си супер.Аз да му мисля че идва и зима и съвсем ще се освиня ако не взема мерки по-отрано.
Абе, винаги има какво да се желае по отношение на "форми" и "размери":):wink: А иначе периода е такъв...почти за всички, не само за теб. Успокой се и се наслаждавай на живота. Щом ти харесва да ядеш-еж. Харесва ли ти да пиеш-пий:)
Изображение

Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

ELBI написа:
Знаех си, че ще питаш (щото постите включват и това) дали ще се прави секс до Коледа...:P

Иначе - нали знаеш добрата традиция във форума от тема Х да се стигне до тема ААААААААА ... кат видиш края на дискусията е абсурд да разбереш каква е била най-първата теза ...8)
Ти сега нищо не каза...Ще ли пОстиш или не?:wink:
Изображение

Публикувай отговор