Айде математиците, помагайте

Все същите
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

pocti_bezobidna написа: Боже!
Видях го и съвсем се стерсирах.
В математиката отивам максимум до умножение/ деление, за друго ни мъ търси.
Глей ся, нали на телефона и компа поне имаш калкулатор??? За кво ти е друго? :winkw:

П.П. Ти пак си добре, аз 7х6 го смятам на калкулатура и се кефя на клавиатурата си, която има спИциален бутон за такъв :rotfl24:
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

latrevw написа:
Remmivs написа:. Един отрицателен (отпада, физически обект ябалка не може да е отрицателна величина) и един положителен, но не е цяло число, ерго не могат да спазят уговорката.
да, това е отговора, получих го и по други канали. Както винаги сте прав, Сър! Но това е решението за това условие, най-вероятно има някаква грешка в условието, която моят хубосник е допуснал докато е записвал.
и аз до там стигнах.
не могат да ги разделят по равно според това условие.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

doktorka написа:
latrevw написа:
Remmivs написа:. Един отрицателен (отпада, физически обект ябалка не може да е отрицателна величина) и един положителен, но не е цяло число, ерго не могат да спазят уговорката.
да, това е отговора, получих го и по други канали. Както винаги сте прав, Сър! Но това е решението за това условие, най-вероятно има някаква грешка в условието, която моят хубосник е допуснал докато е записвал.
и аз до там стигнах.
не могат да ги разделят по равно според това условие.
правилното решение е на Куид - като долни пияници няма никакво значение по колко ябълки ще им се паднат - на 3 ракии няма да могат да ги преброят :blum:
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
doktorka

Re: Айде математиците, помагайте

Мнение от doktorka »

latrevw написа:трябва да реша една задача, но ме заболява главата само като я прочета

В една земеделска корперация членували 24 стопани. Те се разбрали да оберат заедно ябълките и да си ги разделят по равно. Ще могат ли да спазят уговорката, ако ябълките са в няколко градини, дръвчетата във всяка градина с 1>, а клоните са с 1< от броя на градините и ябълките са с 1< от броя на дръвчетата в градина ?
бр на ябълките е 24 .х
бр на дръвчета е 24.х+1
бр на градините е (24.х+1)-1=24.х
бр на клоните е (24.х+1)-1-1=24.х -1

24.х=у ( за да е лесно)

у=(у+1).у.(у-1)

1=(у-1).(у+1)
1=у^2-y+y-1
2=y^2

y=корен квадратен от 2
24.х=кор кв от 2
х=(кор кв от 2):24
което не е цяло число...

няма да могат да ги разделят поравно

тва от две докторски глави събрани заедно.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

doktorka написа:
latrevw написа:трябва да реша една задача, но ме заболява главата само като я прочета

В една земеделска корперация членували 24 стопани. Те се разбрали да оберат заедно ябълките и да си ги разделят по равно. Ще могат ли да спазят уговорката, ако ябълките са в няколко градини, дръвчетата във всяка градина с 1>, а клоните са с 1< от броя на градините и ябълките са с 1< от броя на дръвчетата в градина ?
бр на ябълките е 24 .х
бр на дръвчета е 24.х+1
бр на градините е (24.х+1)-1=24.х
бр на клоните е (24.х+1)-1-1=24.х -1

24.х=у ( за да е лесно)

у=(у+1).у.(у-1)

1=(у-1).(у+1)
1=у^2-y+y-1
2=y^2

y=корен квадратен от 2
24.х=кор кв от 2
х=(кор кв от 2):24
което не е цяло число...

няма да могат да ги разделят поравно

тва от две докторски глави събрани заедно.
сори, но двете глави бъркат в съставянето на горните уравнения...

Това на Рем беше по-логично, по-правилно, ала почиваше на куп допускания, които изобщо не е сигурно че са в условието. Лошо дефинирана задача. Математиката не работи със свободни и двусмислени разсъждения на тема, а с ясно и конкретно зададени условия.

Освен, когато работят долни пияници :blum:
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Според мен Рем правилно е разбрал условието. И аз така го разбрах. Само не разбрах защо приравнява на 24. Би трябвало да е 24 по нещо си. Или изчисленото количество х^4-х^2 да се раздели на 24 и да се получи цяло число. Ако х^4-х^2 се приравни на 24 по х се получава 3. Възможно е ябълките да бъдат разделени поравно и при 4, 5, 7, 8 (по-нататък не съм пробвала), но не и при 6 например. Тогава не се получава цяло число.
Изображение
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Може.
Обаче задачата не е записана коректно. Въпреки това, ето какво излиза:

y - градини (неясно колко)
z - дръвчета = y + 1
k - клонки = y - 1
x - ябълки на клон (иначе няма смисъл просто) = z -1 = y

Общият брой ябълки е y*z*k*x = y*(y+1)*(y-1)*y = y2 * (y2-1)
т.е. у квадрат по (у квадрат - 1)
За да ги разделят по равно трябва 24щ = у2(у2-1), където щ е броя ябълки, които трябва да получи всеки съкооператор.
Демек щ = у4/24 - у2/24
Е с това нещо и с помощта на ексела излиза следното:

Градини у Разделени ябълки накрая
1 0
2 0,5
3 3
4 10
5 25
6 52,5
7 98
8 168
9 270
10 412,5
11 605
12 858
13 1183
14 1592,5
15 2100
16 2720
17 3468
18 4360,5
19 5415

може да се продължи, предполагам...
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

Гасподе, току що ме заболя главата :lol:

може ли начи да пишеш такива неща по обяд
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Gaspode написа:

Може.
Обаче задачата не е записана коректно. Въпреки това, ето какво излиза:

y - градини (неясно колко)
z - дръвчета = y + 1
k - клонки = y - 1
x - ябълки на клон (иначе няма смисъл просто) = z -1 = y

Общият брой ябълки е y*z*k*x = y*(y+1)*(y-1)*y = y2 * (y2-1)
т.е. у квадрат по (у квадрат - 1)
За да ги разделят по равно трябва 24щ = у2(у2-1), където щ е броя ябълки, които трябва да получи всеки съкооператор.
Демек щ = у4/24 - у2/24
Е с това нещо и с помощта на ексела излиза следното:

1 0
2 0,5
3 3
4 10
5 25
6 52,5
7 98
8 168
9 270
10 412,5
11 605
12 858
13 1183
14 1592,5
15 2100
16 2720
17 3468
18 4360,5
19 5415

не знам - като чета задачата си мисля, че броя дръвчета не е броя градини +1, а примерно ако са 3 градини в първата може да има (примерно) 4 дръвчета, във втората - 5, в третата - 6...
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

задачата има и подусловие:rotfl24:
колко ракия ябълкова ще опекат тези работливи стопани и колко градуса ще е първака:rotfl24::rotfl24::lol:
Quasi Universal Intergalactic Denomination

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

ELBI написа:
Gaspode написа:

не знам - като чета задачата си мисля, че броя дръвчета не е броя градини +1, а примерно ако са 3 градини в първата може да има (примерно) 4 дръвчета, във втората - 5, в третата - 6...
Чети така:

дръвчетата във всяка градина с 1> от броя на градините, а клоните са с 1< от броя на градините
и ябълките на всеки клон са с 1< от броя на дръвчетата в градина

Иначе става мътна и кървава
Но признавам, че малко и г.н Натъкменко помогна в случая :grin::grin:
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
annonymus

Мнение от annonymus »

Аре сега някой да каже с думи прости, като никъде не се споменава бройката нито на градините, нито на клоните, нито на дръвчетата, а само на съкооператорите, откъде ги извадихте всичките тия цифри,
дявол ги взел! :eek:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Gaspode написа:
ELBI написа:
Gaspode написа:

Чети така:

дръвчетата във всяка градина с 1> от броя на градините, а клоните са с 1< от броя на градините
и ябълките на всеки клон са с 1< от броя на дръвчетата в градина

Иначе става мътна и кървава
Но признавам, че малко и г.н Натъкменко помогна в случая :grin::grin:
да бе - досетих се, че МОЖЕ и така да е, но може и както го писах, а може и ...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Quid написа:задачата има и подусловие:rotfl24:
колко ракия ябълкова ще опекат тези работливи стопани и колко градуса ще е първака:rotfl24::rotfl24::lol:
отговорът е 0. Защото това не са работливи стопани, а долни пияници, които не берат ябълки...
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Gaspode написа:

1 0
2 0,5
3 3
4 10
5 25
6 52,5
7 98
8 168
9 270
10 412,5
11 605
12 858
13 1183
14 1592,5
15 2100
16 2720
17 3468
18 4360,5
19 5415

вчера Щрунца като ми я пусна задачата, решена по този начин направо се облещих. Обаче по някаква такава логика, той казва, че не могат да се разделят по равно, щото едното положително, другото отричцателно, не разбрах много.

Благодаря много на всички!

Не се мъчете повече, защото най-вероятно условието не е записано правилно, въпреки се синковеца се кълне, че два пъти я проверявал.
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

latrevw написа:...
Не се мъчете повече, защото най-вероятно условието не е записано правилно, въпреки се синковеца се кълне, че два пъти я проверявал.
не е невъзможно преди тази задача да са решавали някаква много сходна и там да са били изяснени въпросите, за които се косиме тук. В учебниците обикновенно има "типови"/сходни задачи, където най-първите са добре обяснени, а последващите ги - кофти (но се предполага, че се използва същия метод / подход.

Важното е, че стигнахме до изводи за пиенето на ябълкова ракия (или на сайдер)
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

ELBI написа: не е невъзможно преди тази задача да са решавали някаква много сходна и там да са били изяснени въпросите
точно така правят всеки път, само че не работят по учебник и няма къде да погледна. Свършвал им е часът като са започвали новата тема и явно за ваканцията ги е оставила да се мъчат. От предните задачи нищо не ми се изясни, решавали са "задачи в кръг". Имаха още 4 задачи, които детето си реши без проблем, тази явно е оставена за родителите :))
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

ми използвайте интернет скъпи родители:-)
има сборници със задачи , описано е всичко вътре
има прекрасни неща по математика - от стандартните задачи до задачи за мат. олимпиади
хубавото на математиката е че нещата са точни логични и заковани:-)

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Quid написа:...хубавото на математиката е че нещата са точни логични и заковани:-)
и на математичките това им е хубавото :blum:
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

ELBI написа:
Quid написа:...хубавото на математиката е че нещата са точни логични и заковани:-)
намирам ги за доста извратени математичките:rotfl24:

Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Quid написа:
ELBI написа:
намирам ги за доста извратени математичките:rotfl24:
достатъчно ли си ги търсил :blum:
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

ELBI написа:
а аз така исках да следвам математика в СУ-то....

баща ми успя да ме разубеди... мисля за добро, като чета какви ги пишете :lol:
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Quid написа: намирам ги за доста извратени математичките:rotfl24:
Нещо искаш да намекнеш ли, кво, а? А? :hysteric:
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

maggot написа:
Quid написа: намирам ги за доста извратени математичките:rotfl24:
Нещо искаш да намекнеш ли, кво, а? А? :hysteric:
Присъстващите правят изключение! :blum::rotfl24:
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Публикувай отговор