Сър, маджун е онази гъста и много сладка смесица от сока на различни плодове, прави се в голяма тава(чувен), слагат се плодовете да се варят и след като изтече целият сок от тях се прецежда и отново се вари до пълното сгъстяване на сместта. Прилича на мед но е малко по рядко и ужасно вкусно.Моята прабаба беше невероятен специалист по маджуна.Remmivs написа:Вчера голямата ме пита какво е маджун. И аз й викам ми нещо като пластелин, с който се закрепваха прозорците навремето. А тя ми вика не може да е това щото се прави от сини сливи. И аз:blink::shocked: Как пък го разбра това - ми пише го в Патиланци или някъде из тези книги беше (не запомних, старост - нерадост). След което трябваше да призная, че не зная това значение на думата и я посъветвах да провери в тълковния речник.
Стари думи
Re: Съвсем по топика
Ако съдиш хората, няма да ти остане време да ги обичаш.
- Piqndurnik
яки и ръкавели на ризите са пришивали и по нашенско едно време. били са скъпи мъжките ризи и затова като се протърка яката се реже и се пришива нова.pocti_bezobidna написа:Другото, което никога не разбрах е положението с яката на Том Сойер. Начи, леля му го пипа по тила, яката му е здрава, значи - не е избягал от училище да се къпе на реката. И Сид го изпорти, че е зашита с друг цвят конец и се разбра, че той си я е зашил. Е, те това си е загадка и до днес за мен - как така непременно се къса яката?
just perfect
- Green Light
Ами заши му го отпред, ако влезе в реката без да разшие яката на ризата си, трябва да влезе с риза, ще се изпоцапа и измокри, лелята ще разбере. Той затва си взима конец и игла, къса конеца на леля си, къпе се и се зашива после, ама е помни черен ли е бил конеца или бял. Тва с маджуна и аз точно така, като тебе, много вкусно ми се струваше и много чудно.pocti_bezobidna написа:Маджун ли се казваше?! В "Патиланци" имам предвид.Remmivs написа:Вчера голямата ме пита какво е маджун. И аз й викам ми нещо като пластелин, с който се закрепваха прозорците навремето. А тя ми вика не може да е това щото се прави от сини сливи. И аз:blink::shocked: Как пък го разбра това - ми пише го в Патиланци или някъде из тези книги беше (не запомних, старост - нерадост). След което трябваше да призная, че не зная това значение на думата и я посъветвах да провери в тълковния речник.
Това е едно от нещата, които ме бяха поразили като малка - варяха там нещо си цяла нощ - аПсолУтно правилно, от сини сливи - и се получи нещо като дебела кора, която се реже и си гризкаш. Като го четях, изглеждаше строшно вкусно!
Другото, което никога не разбрах е положението с яката на Том Сойер. Начи, леля му го пипа по тила, яката му е здрава, значи - не е избягал от училище да се къпе на реката. И Сид го изпорти, че е зашита с друг цвят конец и се разбра, че той си я е зашил. Е, те това си е загадка и до днес за мен - как така непременно се къса яката?
[quote="Green Light"
Ами заши му го отпред, ако влезе в реката без да разшие яката на ризата си, трябва да влезе с риза, ще се изпоцапа и измокри, лелята ще разбере. Той затва си взима конец и игла, къса конеца на леля си, къпе се и се зашива после, ама е помни черен ли е бил конеца или бял. Тва с маджуна и аз точно така, като тебе, много вкусно ми се струваше и много чудно.[/quote]
Е така де - защо просто не си свали ризата, а?
Бийд обясни по-горе, ама аз пак недоразбрах.
Ами заши му го отпред, ако влезе в реката без да разшие яката на ризата си, трябва да влезе с риза, ще се изпоцапа и измокри, лелята ще разбере. Той затва си взима конец и игла, къса конеца на леля си, къпе се и се зашива после, ама е помни черен ли е бил конеца или бял. Тва с маджуна и аз точно така, като тебе, много вкусно ми се струваше и много чудно.[/quote]
Е така де - защо просто не си свали ризата, а?
Бийд обясни по-горе, ама аз пак недоразбрах.
Защото е зашита отпред!pocti_bezobidna написа:Е така де - защо просто не си свали ризата, а?
За да я свали трябва да скъса конеца...
А като шие после, объркАл вида, цвета конец...
О, да, и аз това го помня... Даже пробвах, карах баща ми да ми хвърля топка, за да видя дали ще реагирам като момичеRemmivs написа:Аз пък си спомням как ми беше чудно, че познаха Хък по рефлекса да си събере коленете. Щото момиче от онуй време не би го направило. А сега едва ли има такива момичета. То по мое време още нямаше, та сега...
на фунийки бях експерт снайперист /бях още с 1.0 VOD / VOS демек виждах като ястреб/ имах и тръба трицевка с приклад от пневматична пушка цялата конструкция приличаше малко на аркебуза, де....предмет на завист в гръцката махалаКапинчо написа:Вие по-младите играли ли сте на фунийки. То си е почти като сегашния пейнтбол. Това ни беше най интересната игра, особено по време на строежите на блоковете около нас - същински Берлин 1945.
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
- Piqndurnik
Аз пък и много бързо презареждах. Бях с двуцевка и с двете фунийки в тръбите и две в ръката тръшвах четирима преди да се усетятКент написа:на фунийки бях експерт снайперист /бях още с 1.0 VOD / VOS демек виждах като ястреб/ имах и тръба трицевка с приклад от пневматична пушка цялата конструкция приличаше малко на аркебуза, де....предмет на завист в гръцката махалаКапинчо написа:Вие по-младите играли ли сте на фунийки. То си е почти като сегашния пейнтбол. Това ни беше най интересната игра, особено по време на строежите на блоковете около нас - същински Берлин 1945.
Наздраве 
Пияндурник...аз като бъдещ дофтур бех съжалителен и не слагах кърфици по върха на фунийките за специални хораPiqndurnik написа:Аз пък и много бързо презареждах. Бях с двуцевка и с двете фунийки в тръбите и две в ръката тръшвах четирима преди да се усетятКент написа:на фунийки бях експерт снайперист /бях още с 1.0 VOD / VOS демек виждах като ястреб/ имах и тръба трицевка с приклад от пневматична пушка цялата конструкция приличаше малко на аркебуза, де....предмет на завист в гръцката махалаКапинчо написа:Вие по-младите играли ли сте на фунийки. То си е почти като сегашния пейнтбол. Това ни беше най интересната игра, особено по време на строежите на блоковете около нас - същински Берлин 1945.
мажех ги с лака за нокти на майка
ефектът беше същия, пък и не се намираха вещ док /топлийки/
- Piqndurnik
Re: Стари думи
Туй ще да е варненската школа.Кент написа:
кви топчета ве , лимки им казвахмеи не предзук, а "зук и пре"
"дос" беше линията на която са наредени лимките...
Panta rhei...
Пълни.Quid написа:сваляхме от трамваите месинговите тръби за фуниикиКапинчо написа:Вие по-младите играли ли сте на фунийки. То си е почти като сегашния пейнтбол. Това ни беше най интересната игра, особено по време на строежите на блоковете около нас - същински Берлин 1945.
после минахме на стъклени тръби
и карфици слагахме във фунииките
абе изроди:-)
Ние бяхме по-хуманни: оръжията ни бяха шишета от веро, пълни с вода.
Голям бой ставаше със съседната махала, ужас.
После рисувахме пак с тези шишета по асфалта.
Panta rhei...
аз току що направих експеримента на хъкълбери с децата4avdar4e написа:О, да, и аз това го помня... Даже пробвах, карах баща ми да ми хвърля топка, за да видя дали ще реагирам като момичеRemmivs написа:Аз пък си спомням как ми беше чудно, че познаха Хък по рефлекса да си събере коленете. Щото момиче от онуй време не би го направило. А сега едва ли има такива момичета. То по мое време още нямаше, та сега...
каката хвана камиончето, въобще без да се помръдне от кръста надолу
а малкото си разтвори краката докато го хващаше....
ама за да земе по добра позиция за рибаунд
и го хвърли веднага срещу мене като пружина
желязно камионче
Днес получих това по пощата.Капинчо написа:Какво е "билички"? Бяхме малки за "бирички" ако е печатна грешка.esti написа:За игра на билички ли става дума?
http://tranz.it/load.php?id=dmUywiM0zCj9Ra5P39338
Panta rhei...
Аве Къпин, ти за колко по млади ни имаш бреКапинчо написа:Вие по-младите играли ли сте на фунийки. То си е почти като сегашния пейнтбол. Това ни беше най интересната игра, особено по време на строежите на блоковете около нас - същински Берлин 1945.
да не си съратник на сфинкса случайно
тука в зочо сички са на една възраст
разпусната, порочна и хитра
Пък аз днес научих една мнооого по-стара и много красива дума.Green Light написа:Моите деца не знаят какво е "буриш" Буриш е, когато на топчета се опиташ да стреляш не от там от където трябва. Играли ли сте на топчета? "Зук" също не знаят какво е. Последен- тва е "зук" "Предзук"- съответно предпоследен.
Помните ли такива думи от даскало? Имахме си много- това помня, възрастните едвам ни разбираха. Обаче думите -аз май съм ги забравил.
Оглъбяване.
Последно промяна от Мнемозина на 04.01.08, 18:27, променено общо 1 път.
Panta rhei...
В училище (4-5 клас) си правехме картечница. Пластмасова химикалка се обезкостява да остане само тръбичката, после пълниш устата с ориз, пъхаш тръбичката и духаш :))
Като ти омръзне - земаш балон, пълниш с вода на чешмата, отпред тръбичката от химикалката и ...
И огнемети си правехме - запалих на една уфтсъ от класа косата... ама нали съм хладнокръвен и бързомислещ - плеснах я с ръка и я загасих... а тя ме натопи, че съм я бил ударил... уфтсъ
Като ти омръзне - земаш балон, пълниш с вода на чешмата, отпред тръбичката от химикалката и ...
И огнемети си правехме - запалих на една уфтсъ от класа косата... ама нали съм хладнокръвен и бързомислещ - плеснах я с ръка и я загасих... а тя ме натопи, че съм я бил ударил... уфтсъ
- Dark Angel
- сър Айвънхоу
Лелееее... на топчета, на капачки... имаше на триъгълник, или на дупка...Quid написа:абе
танел
сирииче
каменарче
гуда
чорчик
сълзица
.........
и като няма топчета
на капачки
къде отиваш може би едва ли не:blum:
Имаше един интересен термин - "пиеш вода" - тва когато топчето на ръба на дупката... Като пораснахме викахме: "Пиеш сп***а!"...
Еееех... детство...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
- сър Айвънхоу
Къф следобед, бре?!Dark Lady написа:как се отвисяхме един следобед в детската педагогическа стая
Аз бех по едно време всеки петък на "подписка" там...
И що ли??? За политически вицове...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
Пък тука само разни други ни разправяш...сър Айвънхоу написа:Къф следобед, бре?!Dark Lady написа:как се отвисяхме един следобед в детската педагогическа стая
Аз бех по едно време всеки петък на "подписка" там...
И що ли??? За политически вицове...
Вече си голям за детската педагогическа стая, спокойно.
Panta rhei...
билички са у Бургаско.esti написа:Тук така викаха на стъклените топчета - ако за тази игра става дума.Капинчо написа:Какво е "билички"? Бяхме малки за "бирички" ако е печатна грешка.esti написа:За игра на билички ли става дума?
а по асковско им викаха "коски".
pocti_bezobidna написа:Маджун ли се казваше?! В "Патиланци" имам предвид.Remmivs написа:Вчера голямата ме пита какво е маджун. И аз й викам ми нещо като пластелин, с който се закрепваха прозорците навремето. А тя ми вика не може да е това щото се прави от сини сливи. И аз:blink::shocked: Как пък го разбра това - ми пише го в Патиланци или някъде из тези книги беше (не запомних, старост - нерадост). След което трябваше да призная, че не зная това значение на думата и я посъветвах да провери в тълковния речник.
Това е едно от нещата, които ме бяха поразили като малка - варяха там нещо си цяла нощ - аПсолУтно правилно, от сини сливи - и се получи нещо като дебела кора, която се реже и си гризкаш. Като го четях, изглеждаше строшно вкусно!
навремето го продаваха в "полуготова храна"...ама имаше друго име с "п" започваше.не петмез,което е от тикви ами...ади де!
ПЕСТИЛ се казвашееее...ама ква съм умна беееее
Другото, което никога не разбрах е положението с яката на Том Сойер. Начи, леля му го пипа по тила, яката му е здрава, значи - не е избягал от училище да се къпе на реката. И Сид го изпорти, че е зашита с друг цвят конец и се разбра, че той си я е зашил. Е, те това си е загадка и до днес за мен - как така непременно се къса яката
както на войнишките ризи едно време.маха се само яката и се пере само яката.Не си ли виждала?
doktorka написа: навремето го продаваха в "полуготова храна"...ама имаше друго име с "п" започваше.не петмез,което е от тикви ами...ади де!
Да не е пестил?
Panta rhei...
хе ,хе и аз се сетих!Мнемозина написа:doktorka написа: навремето го продаваха в "полуготова храна"...ама имаше друго име с "п" започваше.не петмез,което е от тикви ами...ади де!
Да не е пестил?
да,за това става дума
мноу вкусно беше
Да. Но той е много гъст и може да се оформя на калъпи. Те така го и продаваха май. А петмеза и маджуна са течни.doktorka написа:хе ,хе и аз се сетих!Мнемозина написа:doktorka написа: навремето го продаваха в "полуготова храна"...ама имаше друго име с "п" започваше.не петмез,което е от тикви ами...ади де!
Да не е пестил?
да,за това става дума
мноу вкусно беше
Нещо такова ми се върти из тиквата.
Panta rhei...
е тъй ,де...Мнемозина написа:Да. Но той е много гъст и може да се оформя на калъпи. Те така го и продаваха май. А петмеза и маджуна са течни.doktorka написа:хе ,хе и аз се сетих!Мнемозина написа:doktorka написа: навремето го продаваха в "полуготова храна"...ама имаше друго име с "п" започваше.не петмез,което е от тикви ами...ади де!
Да не е пестил?
да,за това става дума
мноу вкусно беше
Нещо такова ми се върти из тиквата.
другите са течни ,а туй приличаше на подметка...
ама вкусна...