Стари думи

Все същите
Аватар
Баба Яга

Re: Съвсем по топика

Мнение от Баба Яга »

Remmivs написа:Вчера голямата ме пита какво е маджун. И аз й викам ми нещо като пластелин, с който се закрепваха прозорците навремето. А тя ми вика не може да е това щото се прави от сини сливи. И аз :shocked::blink::shocked: Как пък го разбра това - ми пише го в Патиланци или някъде из тези книги беше (не запомних, старост - нерадост). След което трябваше да призная, че не зная това значение на думата и я посъветвах да провери в тълковния речник.
Сър, маджун е онази гъста и много сладка смесица от сока на различни плодове, прави се в голяма тава(чувен), слагат се плодовете да се варят и след като изтече целият сок от тях се прецежда и отново се вари до пълното сгъстяване на сместта. Прилича на мед но е малко по рядко и ужасно вкусно.Моята прабаба беше невероятен специалист по маджуна.:lol:
Ако съдиш хората, няма да ти остане време да ги обичаш.
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

Карфичките ги слагах специално за един тиквеник, който никога не се признаваше за "убит" :grin:
Наздраве :cool:
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

pocti_bezobidna написа:Другото, което никога не разбрах е положението с яката на Том Сойер. Начи, леля му го пипа по тила, яката му е здрава, значи - не е избягал от училище да се къпе на реката. И Сид го изпорти, че е зашита с друг цвят конец и се разбра, че той си я е зашил. Е, те това си е загадка и до днес за мен - как така непременно се къса яката?
яки и ръкавели на ризите са пришивали и по нашенско едно време. били са скъпи мъжките ризи и затова като се протърка яката се реже и се пришива нова.
just perfect
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

pocti_bezobidna написа:
Remmivs написа:Вчера голямата ме пита какво е маджун. И аз й викам ми нещо като пластелин, с който се закрепваха прозорците навремето. А тя ми вика не може да е това щото се прави от сини сливи. И аз :shocked::blink::shocked: Как пък го разбра това - ми пише го в Патиланци или някъде из тези книги беше (не запомних, старост - нерадост). След което трябваше да призная, че не зная това значение на думата и я посъветвах да провери в тълковния речник.
Маджун ли се казваше?! В "Патиланци" имам предвид.
Това е едно от нещата, които ме бяха поразили като малка - варяха там нещо си цяла нощ - аПсолУтно правилно, от сини сливи - и се получи нещо като дебела кора, която се реже и си гризкаш. Като го четях, изглеждаше строшно вкусно!

Другото, което никога не разбрах е положението с яката на Том Сойер. Начи, леля му го пипа по тила, яката му е здрава, значи - не е избягал от училище да се къпе на реката. И Сид го изпорти, че е зашита с друг цвят конец и се разбра, че той си я е зашил. Е, те това си е загадка и до днес за мен - как така непременно се къса яката?
Ами заши му го отпред, ако влезе в реката без да разшие яката на ризата си, трябва да влезе с риза, ще се изпоцапа и измокри, лелята ще разбере. Той затва си взима конец и игла, къса конеца на леля си, къпе се и се зашива после, ама е помни черен ли е бил конеца или бял. Тва с маджуна и аз точно така, като тебе, много вкусно ми се струваше и много чудно.
annonymus

Мнение от annonymus »

[quote="Green Light"
Ами заши му го отпред, ако влезе в реката без да разшие яката на ризата си, трябва да влезе с риза, ще се изпоцапа и измокри, лелята ще разбере. Той затва си взима конец и игла, къса конеца на леля си, къпе се и се зашива после, ама е помни черен ли е бил конеца или бял. Тва с маджуна и аз точно така, като тебе, много вкусно ми се струваше и много чудно.[/quote]

Е така де - защо просто не си свали ризата, а?
Бийд обясни по-горе, ама аз пак недоразбрах.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Щото беше зашита яката И отпред.
Звенения

Мнение от Звенения »

pocti_bezobidna написа:Е така де - защо просто не си свали ризата, а?
Защото е зашита отпред!
За да я свали трябва да скъса конеца...
А като шие после, объркАл вида, цвета конец...
:-)
annonymus

Мнение от annonymus »

Remmivs написа:Щото беше зашита яката И отпред.
ми хубаво, ама това какво значи сега - че всяка вечер я къса (щото не моеж да спи с риза, все пак) и сутрин леля Поли шие ли шие?
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Аз пък си спомням как ми беше чудно, че познаха Хък по рефлекса да си събере коленете. Щото момиче от онуй време не би го направило. А сега едва ли има такива момичета. То по мое време още нямаше, та сега...
Звенения

Мнение от Звенения »

Remmivs написа: То по мое време още нямаше, та сега...
Още
или
Вече? :rotfl24:
annonymus

Мнение от annonymus »

Remmivs написа:Аз пък си спомням как ми беше чудно, че познаха Хък по рефлекса да си събере коленете. Щото момиче от онуй време не би го направило. А сега едва ли има такива момичета. То по мое време още нямаше, та сега...
Туй не го помня. Помня, че сите примерни момченца от у-щето му завиждаха :-)
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

ЗвеневиО написа:Още
или
Вече? :rotfl24:
Още по мое време вече нямаше. Така доволен ли си? :blum: Всичко е едно! :harhar:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Remmivs написа:Аз пък си спомням как ми беше чудно, че познаха Хък по рефлекса да си събере коленете. Щото момиче от онуй време не би го направило. А сега едва ли има такива момичета. То по мое време още нямаше, та сега...
О, да, и аз това го помня... Даже пробвах, карах баща ми да ми хвърля топка, за да видя дали ще реагирам като момиче :rotfl24:
Звенения

Мнение от Звенения »

4avdar4e написа:...дали ще реагирам като момиче :rotfl24:
И квооооо!??? :-)
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Капинчо написа:Вие по-младите играли ли сте на фунийки. То си е почти като сегашния пейнтбол. Това ни беше най интересната игра, особено по време на строежите на блоковете около нас - същински Берлин 1945.
на фунийки бях експерт снайперист /бях още с 1.0 VOD / VOS демек виждах като ястреб/ имах и тръба трицевка с приклад от пневматична пушка цялата конструкция приличаше малко на аркебуза, де....предмет на завист в гръцката махала
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

Кент написа:
Капинчо написа:Вие по-младите играли ли сте на фунийки. То си е почти като сегашния пейнтбол. Това ни беше най интересната игра, особено по време на строежите на блоковете около нас - същински Берлин 1945.
на фунийки бях експерт снайперист /бях още с 1.0 VOD / VOS демек виждах като ястреб/ имах и тръба трицевка с приклад от пневматична пушка цялата конструкция приличаше малко на аркебуза, де....предмет на завист в гръцката махала
Аз пък и много бързо презареждах. Бях с двуцевка и с двете фунийки в тръбите и две в ръката тръшвах четирима преди да се усетят :Set:
Звенения

Мнение от Звенения »

Аз пък бях моторизиран на правите участъци, имах скейтборд :shy:
Баща ми сумА ти години го даваше на приятели да си разместват мебелите, без да драскат така скъпите паркети...
:rotfl24:
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Какви, бе, какви няма? Дето си събират коленете ли? :blink::blum:
Изображение
Звенения

Мнение от Звенения »

vyara написа: Дето си събират коленете ли? :blink::blum:
Като видят новия Ремивус и им омекват коленете... нямат воля и сили да ги съберат! :rotfl24:
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Piqndurnik написа:
Кент написа:
Аз пък и много бързо презареждах. Бях с двуцевка и с двете фунийки в тръбите и две в ръката тръшвах четирима преди да се усетят :Set:
Пияндурник...аз като бъдещ дофтур бех съжалителен и не слагах кърфици по върха на фунийките за специални хора :grin:
мажех ги с лака за нокти на майка
ефектът беше същия, пък и не се намираха вещ док /топлийки/
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Кент написа:Пияндурник...аз като бъдещ дофтур бех съжалителен и не слагах кърфици по върха на фунийките за специални хора :grin:
мажех ги с лака за нокти на майка
ефектът беше същия, пък и не се намираха вещ док /топлийки/
О, да! И като й нарежех и "Жената днес" и ставаше направо неприбираемо у дома...:grin:
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

Кент написа: Пияндурник...аз като бъдещ дофтур бех съжалителен и не слагах кърфици по върха на фунийките за специални хора :grin:
Аз за особено специални хора, VIP така да се каже, съм слагал трън от дива круша (тук липсва едно кръвожадно смайлче).
Звенения

Мнение от Звенения »

Remmivs написа: И като й нарежех и "Жената днес" и ставаше направо неприбираемо у дома...:grin:
Малллли, колко ни е било до козирката едно време...

Аз и "Бурда" дрЪпнАх, ама само веднъж!
:shy:
Сега кое ли е най-доброто списание/вестник за фунийки? :blink:
Аватар
Мнемозина

Re: Стари думи

Мнение от Мнемозина »

Кент написа:
кви топчета ве , лимки им казвахме :grin: и не предзук, а "зук и пре"
"дос" беше линията на която са наредени лимките...
Туй ще да е варненската школа. :grin:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Quid написа:
сваляхме от трамваите месинговите тръби за фуниики
после минахме на стъклени тръби
и карфици слагахме във фунииките
абе изроди:-)
Пълни. :grin:

Ние бяхме по-хуманни: оръжията ни бяха шишета от веро, пълни с вода.
Голям бой ставаше със съседната махала, ужас.

После рисувахме пак с тези шишета по асфалта. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

4avdar4e написа:
О, да, и аз това го помня... Даже пробвах, карах баща ми да ми хвърля топка, за да видя дали ще реагирам като момиче :rotfl24:
аз току що направих експеримента на хъкълбери с децата
каката хвана камиончето, въобще без да се помръдне от кръста надолу
а малкото си разтвори краката докато го хващаше....
ама за да земе по добра позиция за рибаунд
и го хвърли веднага срещу мене като пружина
желязно камионче :shy:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Капинчо написа:
esti написа:За игра на билички ли става дума?
Какво е "билички"? Бяхме малки за "бирички" ако е печатна грешка.
Днес получих това по пощата. :grin:

http://tranz.it/load.php?id=dmUywiM0zCj9Ra5P39338
Panta rhei...
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Аве Къпин, ти за колко по млади ни имаш бре
да не си съратник на сфинкса случайно
тука в зочо сички са на една възраст
разпусната, порочна и хитра :grin:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:Моите деца не знаят какво е "буриш" Буриш е, когато на топчета се опиташ да стреляш не от там от където трябва. Играли ли сте на топчета? "Зук" също не знаят какво е. Последен- тва е "зук" "Предзук"- съответно предпоследен.
Помните ли такива думи от даскало? Имахме си много- това помня, възрастните едвам ни разбираха. Обаче думите -аз май съм ги забравил.
Пък аз днес научих една мнооого по-стара и много красива дума.
Оглъбяване. :-)
Последно промяна от Мнемозина на 04.01.08, 18:27, променено общо 1 път.
Panta rhei...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

В училище (4-5 клас) си правехме картечница. Пластмасова химикалка се обезкостява да остане само тръбичката, после пълниш устата с ориз, пъхаш тръбичката и духаш :))
Като ти омръзне - земаш балон, пълниш с вода на чешмата, отпред тръбичката от химикалката и ...
И огнемети си правехме - запалих на една уфтсъ от класа косата... ама нали съм хладнокръвен и бързомислещ - плеснах я с ръка и я загасих... а тя ме натопи, че съм я бил ударил... уфтсъ :grin:
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

как се отвисяхме един следобед в детската педагогическа стая.... един лош съсед ни натопи че редовно крадем антени от покривите

всъщност, баща ми ме би не че крада тръби на антени, а че щъкам по покривите без да мисля :crying:
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Quid написа:абе
танел
сирииче
каменарче
гуда
чорчик
сълзица
.........
и като няма топчета
на капачки
къде отиваш може би едва ли не:cool::blum:
Лелееее... на топчета, на капачки... имаше на триъгълник, или на дупка...
Имаше един интересен термин - "пиеш вода" - тва когато топчето на ръба на дупката... Като пораснахме викахме: "Пиеш сп***а!"...
Еееех... детство...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Dark Lady написа:как се отвисяхме един следобед в детската педагогическа стая
Къф следобед, бре?! :shocked:
Аз бех по едно време всеки петък на "подписка" там...
И що ли??? За политически вицове...:shy:
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

сър Айвънхоу написа:
Dark Lady написа:как се отвисяхме един следобед в детската педагогическа стая
Къф следобед, бре?! :shocked:
Аз бех по едно време всеки петък на "подписка" там...
И що ли??? За политически вицове...:shy:
Пък тука само разни други ни разправяш... :grin:
Вече си голям за детската педагогическа стая, спокойно. :blum:
Panta rhei...
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

esti написа:
Капинчо написа:
esti написа:За игра на билички ли става дума?
Какво е "билички"? Бяхме малки за "бирички" ако е печатна грешка.
Тук така викаха на стъклените топчета - ако за тази игра става дума.
билички са у Бургаско.
а по асковско им викаха "коски".
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

pocti_bezobidna написа:
Маджун ли се казваше?! В "Патиланци" имам предвид.
Това е едно от нещата, които ме бяха поразили като малка - варяха там нещо си цяла нощ - аПсолУтно правилно, от сини сливи - и се получи нещо като дебела кора, която се реже и си гризкаш. Като го четях, изглеждаше строшно вкусно!

навремето го продаваха в "полуготова храна"...ама имаше друго име с "п" започваше.не петмез,което е от тикви ами...ади де!
ПЕСТИЛ се казвашееее...ама ква съм умна беееее

Другото, което никога не разбрах е положението с яката на Том Сойер. Начи, леля му го пипа по тила, яката му е здрава, значи - не е избягал от училище да се къпе на реката. И Сид го изпорти, че е зашита с друг цвят конец и се разбра, че той си я е зашил. Е, те това си е загадка и до днес за мен - как така непременно се къса яката
както на войнишките ризи едно време.маха се само яката и се пере само яката.Не си ли виждала?
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

doktorka написа: навремето го продаваха в "полуготова храна"...ама имаше друго име с "п" започваше.не петмез,което е от тикви ами...ади де!

Да не е пестил?
Panta rhei...
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

Мнемозина написа:
doktorka написа: навремето го продаваха в "полуготова храна"...ама имаше друго име с "п" започваше.не петмез,което е от тикви ами...ади де!

Да не е пестил?
хе ,хе и аз се сетих!
да,за това става дума
мноу вкусно беше
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

doktorka написа:
Мнемозина написа:

Да не е пестил?
хе ,хе и аз се сетих!
да,за това става дума
мноу вкусно беше
Да. Но той е много гъст и може да се оформя на калъпи. Те така го и продаваха май. А петмеза и маджуна са течни.
Нещо такова ми се върти из тиквата. :grin:
Panta rhei...
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

Мнемозина написа:
doktorka написа:
Мнемозина написа:

Да не е пестил?
хе ,хе и аз се сетих!
да,за това става дума
мноу вкусно беше
Да. Но той е много гъст и може да се оформя на калъпи. Те така го и продаваха май. А петмеза и маджуна са течни.
Нещо такова ми се върти из тиквата. :grin:
е тъй ,де...
другите са течни ,а туй приличаше на подметка...
ама вкусна... :shy:
Публикувай отговор