Хем искаш да сме критични, хем най-безкритично прегръщаш теорията за кармата и преражданията.БоЕВ написа: Аз пък си мисля че от една страна сме пре много обременени от дарвинизма и представата че човек е най-най и по, а от друга имаме късмет че сме расли в атеизъм и имаме възможност да гледаме на религиозните учения леко отстрани и да бъдем критични. Та, мисля си тая работа с възмездието най-добре е засегната в източните учения - прераждане и карма. Според сложните плетеници от кармични закони и връзки които човек създава с всяко свое действие, помисъл или бездействие зависи какво ще "преживее". Няма начин нещата да бъдат опростени, както вече казах, не е възможно възмездието/наказанието да бъде адекватно на извършеното, защото самото "възмездие" има възпитателен ефект, стимул към развитие в положителна посока.
Възмездие
- Глас в пустиня
Дай друга теория?vyara написа: Хем искаш да сме критични, хем най-безкритично прегръщаш теорията за кармата и преражданията.
Ако си расла и възпитана в духа на християнската религия, подобни учения ще са ерес за теб и най-блажено ще си вярваш в ад-а и рая, а Дедо Боже е беловлас старец в тога на мирови съдия и раздава възмездие.
Поровил съм тук и там преди да ми "допаднат" кармичните закони и връзки. Така че съвсем в контекста на темата имаш две възможности - да се съгласиш с мен или да продължиш да ровиш и след неизвестно колко време пак да се съгласиш с мен.
Дори и в християнските книги е записано - всички пътища водят към бога. Сиреч, целта е духовно извисяване, а методите са различни.
Ами не вярван нито в ада и рая, нито в прераждането.БоЕВ написа:Дай друга теория?vyara написа: Хем искаш да сме критични, хем най-безкритично прегръщаш теорията за кармата и преражданията.
Ако си расла и възпитана в духа на християнската религия, подобни учения ще са ерес за теб и най-блажено ще си вярваш в ад-а и рая, а Дедо Боже е беловлас старец в тога на мирови съдия и раздава възмездие.
Поровил съм тук и там преди да ми "допаднат" кармичните закони и връзки. Така че съвсем в контекста на темата имаш две възможности - да се съгласиш с мен или да продължиш да ровиш и след неизвестно колко време пак да се съгласиш с мен.
Дори и в християнските книги е записано - всички пътища водят към бога. Сиреч, целта е духовно извисяване, а методите са различни.
Защо трябва да си харесвам нещо, само защото е по-приемливо?!
- Green Light
Аз само да кажа, че ви се кефя, рагаци! Може да има нещо, може и нищо да няма и като умираме да умираме без остатък, но такива лафчета, като вашия трябва да има.
Има добро, има и лошо, те си имат генезис, сигурно водят и след себе си нещо.
Стивън Кинг твърди, че злото си съществува самичко и независимо, няма нужда от хора, които да му придават форма и без тях си върши какво има за вършене.
Има добро, има и лошо, те си имат генезис, сигурно водят и след себе си нещо.
Стивън Кинг твърди, че злото си съществува самичко и независимо, няма нужда от хора, които да му придават форма и без тях си върши какво има за вършене.
- Глас в пустиня
Абе, ако го няма злото, кой друг ще се навие да поразчисти терена, а?:winkw:vyara написа:Може и да е вярно.Green Light написа: Стивън Кинг твърди, че злото си съществува самичко и независимо, няма нужда от хора, които да му придават форма и без тях си върши какво има за вършене.
А въпроса с доброто как стои?
Това не е пътя на познанието - да избираш в какво да вярваш. Пътя е да се съмняваш... във всяка готова форма на "познание". Познанието е много по-лично преживяване.БоЕВ написа:Ами защото такъв е пътя на познанието - все трябва да тръгнеш отнякъде.vyara написа: Защо трябва да си харесвам нещо, само защото е по-приемливо?!
- Глас в пустиня
Цъ, не съм съгласен! Когато лъвът разкъсва малка газела това зло ли е? Необходимо е човешкото присъствие за да дефинира добро-зло, според много субективни нагласи, защото е ясно че лъвът никога няма да стане вегетарианец и убива за да живее, а не за удоволствие.Green Light написа: Стивън Кинг твърди, че злото си съществува самичко и независимо, няма нужда от хора, които да му придават форма и без тях си върши какво има за вършене.
Говорите за различни неща.БоЕВ написа:Цъ, не съм съгласен! Когато лъвът разкъсва малка газела това зло ли е? Необходимо е човешкото присъствие за да дефинира добро-зло, според много субективни нагласи, защото е ясно че лъвът никога няма да стане вегетарианец и убива за да живее, а не за удоволствие.Green Light написа: Стивън Кинг твърди, че злото си съществува самичко и независимо, няма нужда от хора, които да му придават форма и без тях си върши какво има за вършене.
- Green Light
Ахъм!Mila написа:Абе, ако го няма злото, кой друг ще се навие да поразчисти терена, а?:winkw:vyara написа:Може и да е вярно.Green Light написа: Стивън Кинг твърди, че злото си съществува самичко и независимо, няма нужда от хора, които да му придават форма и без тях си върши какво има за вършене.
А въпроса с доброто как стои?
Доброто не го е зачеквал, като тема, няма да е продаваемо- скука. Може да се предположи, че тук се намесва човека, той практикува добро и тва мамата на злото.
- Глас в пустиня
Съмнявам се - значи живея! Говорех за отправна точка, за база, след известно време и натрупани нови знания следва връщане по "пътечката" сверка и преосмисляне, включително и на базата.vyara написа:Това не е пътя на познанието - да избираш в какво да вярваш. Пътя е да се съмняваш... във всяка готова форма на "познание". Познанието е много по-лично преживяване.БоЕВ написа:Ами защото такъв е пътя на познанието - все трябва да тръгнеш отнякъде.vyara написа: Защо трябва да си харесвам нещо, само защото е по-приемливо?!
- Глас в пустиня
Напротив! Маите, например са практикували човешките жертвоприношения и за тях това си е било съвсем в реда на нещата. Докато граф Дракула практикувал набиване на кол и разпъване на кръст и това се е смятало за въпиющо злодеяние от онова време, та чак до днес.vyara написа: Говорите за различни неща.
Казах го, защото Грийн говори за абсолютното зло, а ти за относителното.БоЕВ написа:Напротив! Маите, например са практикували човешките жертвоприношения и за тях това си е било съвсем в реда на нещата. Докато граф Дракула практикувал набиване на кол и разпъване на кръст и това се е смятало за въпиющо злодеяние от онова време, та чак до днес.vyara написа: Говорите за различни неща.
Няма спор в случая.
Пропускаш тънкия момент, че нормални са били жертвоприношенията за самите маи.БоЕВ написа:Напротив! Маите, например са практикували човешките жертвоприношения и за тях това си е било съвсем в реда на нещата. Докато граф Дракула практикувал набиване на кол и разпъване на кръст и това се е смятало за въпиющо злодеяние от онова време, та чак до днес.vyara написа: Говорите за различни неща.
както и набиването на кол си е било в реда на нещата за Влад Цепеш.
Всичко е въпрос на гледна точка. Това, което е нормално за теб, на мен моге изобщо да не ми изгежда така. И обратно.
- Глас в пустиня
Точно! За какво абсалютно зло става дума? Къде е то и кой го дефинира като зло? Защото в природата, а и на цялата планета няма друго създание освен човека което да причинява "зло". Къде в природата съществува зло без намесата на човек? Кое живо същество убива за удоволствие да речем, кое живо същество поробва в плен и инквизира себеподобни и същества от друг вид...? Къде е и в какво се проявява това зло в най-чист вид в природата?vyara написа: Казах го, защото Грийн говори за абсолютното зло, а ти за относителното.
Няма спор в случая.
непрекъснато ни се набива в главите, че удоволствието е грешно/лошо или от него се пълнее.БоЕВ написа:.... лъвът никога няма да стане вегетарианец и убива за да живее, а не за удоволствие.
Толкова ли е греховно пустото му удоволствие бе....
Значи всякакви гадории можем да правим и няма да е лошо - но ако изпитаме удоволствие и край! Лоши сме!:blum:
Ами ха де!БоЕВ написа: Точно! За какво абсалютно зло става дума? Къде е то и кой го дефинира като зло? Защото в природата, а и на цялата планета няма друго създание освен човека което да причинява "зло". Къде в природата съществува зло без намесата на човек? Кое живо същество убива за удоволствие да речем, кое живо същество поробва в плен и инквизира себеподобни и същества от друг вид...? Къде е и в какво се проявява това зло в най-чист вид в природата?
Питай Стивън Кинг. И на мен ми е интересна тази "теория" (защото никой не е казал, че това е вярно, нали?).
Да, и аз се чудя защо сме толкова склонни да идеализираме животинския свят. Като че ли там не се изяждат един друг, включително себеподобни, включително малките на себеподобните и собствените също. Е, верно в плен не се държат, но то е защото им липсва интелект и сръчност...pocti_bezobidna написа:Маймуната, ако се не лъжаБоЕВ написа:
Кое живо същество убива за удоволствие да речем, кое живо същество поробва в плен и инквизира себеподобни и същества от друг вид...?Горилата най-вече.
ми как иначе ще те контролират?esti написа:непрекъснато ни се набива в главите, че удоволствието е грешно/лошо или от него се пълнее.БоЕВ написа:.... лъвът никога няма да стане вегетарианец и убива за да живее, а не за удоволствие.
Толкова ли е греховно пустото му удоволствие бе....
Значи всякакви гадории можем да правим и няма да е лошо - но ако изпитаме удоволствие и край! Лоши сме!:blum:
Моделът на човешкия свят е доста по-различен от това, което природата е заложила.
От друга страна 2-3 хил години са нищо като време за подходяща еволюция. До момента сякаш имаме много експерименти и поради навик/традиция от предните 2 хил години, трудно се отърсваме от някакви от онова време дефинирани закони.
Лошо/добро са категории спрямо нешо зададено от човек. В природата (на оцеляването и размножаването) това го няма. Не че пледирам само за подобен модел...
Бре няма ли да ядете вече?
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Обикновено клише. Не знам дали се държат в плен, нямам достатъчно инфо. Мравките, ако се не лъжа пленяват "чужди" работници от други мравуняци.Mila написа: Да, и аз се чудя защо сме толкова склонни да идеализираме животинския свят. Като че ли там не се изяждат един друг, включително себеподобни, включително малките на себеподобните и собствените също. Е, верно в плен не се държат, но то е защото им липсва интелект и сръчност...
предишната ми котка - сиамка - раснала в панел, я заведох едно лято на вилата. Намеси си една мишка и си поигра с нея. Сгащих я навреме, преди да я омаломощи и я пуснах (мишката) обратно в градината. Беше симпатично мишле, пък аз като по-малка и хамстери съм гледала, та...
Ама как само дебнеше, това ако не е жестокост ... Нито е била гладна котката, нито нищо. Инстинкт.
- Nejimaki-dori
Re: Възмездие
Има нещо, но какво е точно едва ли някой може да каже. Моята свекърва (тва обръщение обаче звучи адски грозно когато става въпрос за нея), когато се ожених ми каза следното:"Виж сега моето момиче, аз нямам никакво намерение да те тормозя и да ти скъсявам живота, както пише в народните приказки. И ще ти кажа защо-защото ако тормозя теб, това значи да тормозя и синът си, защото той те обича и живее с теб и това няма как да не го засегне. Ако той страда, ще страдат и сестрите му, които много го обичат. С други думи, ако се отнасям лошо с теб, от това в една или друга степен ще страдат децата ми, а оттам и аз самата."Green Light написа:Дали го има? Като природен закон. Като че ли хората около мен, които са толератни, спокойни и честни успяват и то не сами, а с близките си. А крадците и измамниците - не. Възможно ли е света да е утроен така, че всичко, наистина да се овъзмездява? Може да не се върне на теб, а на някой когото обичаш, във вид на здраве или пък късмет, но ето средата около теб става по- ведра. И обратно злото да преследва злите.
Това няма да го забравя през целия си живот, още повече, че не е само на думи.
"As soon as you concern yourself with the 'good' and 'bad' of your fellows, you create an opening in your heart for maliciousness to enter. Testing, competing with, and criticizing others weaken and defeat you." Morihei Ueshiba
- Piqndurnik
Шимпанзето. То сигурно за това се канеха в Австралия да им дават човешки праваБоЕВ написа:... Кое живо същество убива за удоволствие да речем, кое живо същество поробва в плен и инквизира себеподобни и същества от друг вид...? Къде е и в какво се проявява това зло в най-чист вид в природата?
Инстинкти. Жестокост е, когато го съзнаваш.pocti_bezobidna написа:...Ама как само дебнеше, това ако не е жестокост ...
Наздраве 
- snowprincess
това сякаш малко свекърви го осъзнаватNejimaki-dori написа:
Има нещо, но какво е точно едва ли някой може да каже. Моята свекърва (тва обръщение обаче звучи адски грозно когато става въпрос за нея), когато се ожених ми каза следното:"Виж сега моето момиче, аз нямам никакво намерение да те тормозя и да ти скъсявам живота, както пише в народните приказки. И ще ти кажа защо-защото ако тормозя теб, това значи да тормозя и синът си, защото той те обича и живее с теб и това няма как да не го засегне. Ако той страда, ще страдат и сестрите му, които много го обичат. С други думи, ако се отнасям лошо с теб, от това в една или друга степен ще страдат децата ми, а оттам и аз самата."
Странниче, това ти ли си?

Не, това е imaranta.snowprincess написа:това сякаш малко свекърви го осъзнаватNejimaki-dori написа:
Има нещо, но какво е точно едва ли някой може да каже. Моята свекърва (тва обръщение обаче звучи адски грозно когато става въпрос за нея), когато се ожених ми каза следното:"Виж сега моето момиче, аз нямам никакво намерение да те тормозя и да ти скъсявам живота, както пише в народните приказки. И ще ти кажа защо-защото ако тормозя теб, това значи да тормозя и синът си, защото той те обича и живее с теб и това няма как да не го засегне. Ако той страда, ще страдат и сестрите му, които много го обичат. С други думи, ако се отнасям лошо с теб, от това в една или друга степен ще страдат децата ми, а оттам и аз самата."
Странниче, това ти ли си?
А Незнайния в момента е Ангел.
Аз нали съм била регулировчик
Тъй рече Чавето, де...
Panta rhei...
- snowprincess
аз затова не исках повече от един ден маскарад, щото ще стане пълна лудница всеки като си смени никаМнемозина написа:
Не, това е imaranta.
А Незнайния в момента е Ангел.
Аз нали съм била регулировчикна маскарада.
Тъй рече Чавето, де...

- Nejimaki-dori
Нито чакам, нито търся.Quid написа:са аз не разбрах следното
чакате ли възмездие или не чакате?!:-)
"As soon as you concern yourself with the 'good' and 'bad' of your fellows, you create an opening in your heart for maliciousness to enter. Testing, competing with, and criticizing others weaken and defeat you." Morihei Ueshiba
това като пито платеноNejimaki-dori написа:Нито чакам, нито търся.Quid написа:са аз не разбрах следното
ли да се разбира или нито е пито нито па ще се плаща?
Quasi Universal Intergalactic Denomination
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
пито и няма да се плаща...Quid написа:това като пито платеноNejimaki-dori написа:Нито чакам, нито търся.Quid написа:са аз не разбрах следното
ли да се разбира или нито е пито нито па ще се плаща?
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
е знаеш че има възмездие мама му стара:rotfl24:ELBI написа:пито и няма да се плаща...Quid написа:това като пито платеноNejimaki-dori написа:Нито чакам, нито търся.Quid написа:са аз не разбрах следното
ли да се разбира или нито е пито нито па ще се плаща?:rotfl24::rotfl24:
как за кое?Мнемозина написа:За кое?Quid написа:са аз не разбрах следното
за онова естесвено:-)
сещам се една история
един го хваща милицията и го обвиняват в кражба
и го смазали от бой
и не признава и не признава
и по едно време казал
ще си призная
във втори клас откраднах едно препарирано врабче в училише от един кабинет:rotfl24:
бе не знам. Всичко живо наоколо (аз само бунак и дисциплиниран) пие и не плаща. Или бие и пие. Или квотонизаобикаля...Quid написа:е знаеш че има възмездие мама му стара:rotfl24:ELBI написа:пито и няма да се плаща...Quid написа:това като пито платеноNejimaki-dori написа:Нито чакам, нито търся.Quid написа:са аз не разбрах следното
ли да се разбира или нито е пито нито па ще се плаща?:rotfl24::rotfl24:
не съм видял възмездие над мутра. Освен ако не е от друга мутра, която да се намърда на мястото на първата... Вече спрях да ги гледам и да им се ядосвам.