Умността няма нищо общо с хормоните. Дори няма нищо общо и с разбиранията за морал, чест, достойнство и прочее. Само да вметна. Ние, Лейди Вяра, имаме две (вероятно и повече, но двете са достъпни за всеки индивид) нива - едното е животинското, биологичното, механичното, физиологичното, а другото е духовното, ирационалното, идеалното и т.н. Не се наемам да кажа, кое е първичното и кое е вторичното. Според мен те са дълбоко свързани. И щастието е когато двете нива не са в резонанс, а в унисон. Рядко явление. Трудно постижимо и още по-трудно задържимо. Щастието е да си в мир със себе си. Да бъдеш ти. Да си грешен. И да приемаш това с усмивка.vyara написа:Аз си питам бре, питам просто. Ти кат си умен, кажи ми. Каква е нашата работа? Какво е туй противоречие. Откъде да знам кой какво ми е натрапил, като е наизмислил разни норми, догми и прочия. Моят мозък така и така е промит. Чувството за вина ми изяжда всеки кеф. Тъй ли трябва. Ти кога си щастлив?
Пак за греховете
Това не е грях, а психично отклонение.БоЕВ написа:
Едип - само мит ли е, и нормално ли е под влияние на "хормоните" син да се сношава с майка си?!
Нормално ли е да се раждат деца с отклонения заради кръвосмешение, и това не е ли грях, ако не пред човечеството, то поне по отношение именно към тия деца...?!
И нормално животинско поведение. Както и хомосексуализма. Бонобо. Това е биосът ни. Логосът ни е другото.esti написа:Това не е грях, а психично отклонение.БоЕВ написа:
Едип - само мит ли е, и нормално ли е под влияние на "хормоните" син да се сношава с майка си?!
Нормално ли е да се раждат деца с отклонения заради кръвосмешение, и това не е ли грях, ако не пред човечеството, то поне по отношение именно към тия деца...?!
ДабедаRemmivs написа: И нормално животинско поведение. Както и хомосексуализма. Бонобо. Това е биосът ни. Логосът ни е другото.
Природата си е изработила механизми да се пази - смяна на ареалите, борби за територии и прочее
Нашия лИгос ни кара да оставаме със семействата си далеч след като сме станали достатъчно големи за да сме независими. Културата и обществото ни правят толкова зависими от родителите и семейството. Ако те отделят на 5 години от мама и те пратят в щатите, примерно, интересно как ще успееш да се вЕдипиш?
ей това ми е мотото на мен от известно време насам и ми е толкова хубаво като го прочета написано и от друг.Remmivs написа: Щастието е да си в мир със себе си. Да бъдеш ти. Да си грешен. И да приемаш това с усмивка.
а усещането да си в мир със себе си е невероятно - няма друго такова; то е двигателя и на всички останали усещания, които ти палят ежедневието
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Хъм, хъм. Това е крехко равновесие - мира със себе си. Все се намира какво да мъти водата.latrevw написа:ей това ми е мотото на мен от известно време насам и ми е толкова хубаво като го прочета написано и от друг.Remmivs написа: Щастието е да си в мир със себе си. Да бъдеш ти. Да си грешен. И да приемаш това с усмивка.
а усещането да си в мир със себе си е невероятно - няма друго такова; то е двигателя и на всички останали усещания, които ти палят ежедневието
не, не е така, в един момент усещаш, че си готов за това, някак си се превръща в някаква основа, върху която градиш или спрямо която проектираш и лошите, и хубавите неща.vyara написа: Хъм, хъм. Това е крехко равновесие - мира със себе си. Все се намира какво да мъти водата.
не знам как точно да го обясня
и стига сте писали интересни неща винаги, когато имам най-много работа:-)
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Re: Пак за греховете
Нямам много време да изчета темамата, но по-правилен въпрос, който ми възниква Е
"За какво не сме говорили?"
Защото не се сещам да има такова:-)

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Ха! Това ми хареса! Християнството приема именно това - чивек е заченат в грях, животът му минава в грехове, той по презумпция е грешен. "Да бъдеш" в такъв случай, наистина означава да си грешен.Remmivs написа:Не знам за българската дума и нейната етимология, но английската дума за грях - sin има доста интересна верига - Etymology:
Middle English sinne, from Old English synn; akin to Old High German sunta sin and probably to Latin sont-, sons guilty, est is — more at is
а пък is, от своя страна, продължава още по-интересно - Main Entry:
1is
Etymology:
Middle English, from Old English; akin to Old High German ist is (from s?n to be), Latin est (from esse to be), Greek esti (from einai to be)
Т.е. да бъдеш означава да си грешен. Къде е Шекспир да му го кажа сега - to be IS not to be, that is the answer.
Ами за пи-мезоните и протон-протонната реакция в ядрата на звездите май не сме говорили или поне не скоро.frisky lioness написа:Нямам много време да изчета темамата, но по-правилен въпрос, който ми възниква Е
стига с това ебане, бе, само го говорим - я всеки в къщи - малко практика за разнообразие на говоренето:lol:zmeu™ написа:я да не разваляте хубавата тема за ебанье с философски трактатиlatrevw написа:не, не е така, в един момент усещаш, че си готов за това,vyara написа: Хъм, хъм. Това е крехко равновесие - мира със себе си. Все се намира какво да мъти водата.
Споровете с евангелисти са загубено време.Mila написа: Навремето водих спорове с един пастор (поне той така наричаше себе си), и точно това му изтъквах като основен недостатък на учението му - за християнството става въпрос, той беше евангелист. И да, естествено, трябвало да се чувстваме виновни, било непостижимо да бъдем като Исус, но трябвало да се стремим, да живеем с греховността си и пр. глупости.
не съм убедена, че тесамите са наясно с постановките на собствената си вяра.
като телевизори са - само предават, никаква обратна връзка
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Сега като ти отговоря и като се включат още един двама и смятай, че ВЕЧЕ сме говорилиRemmivs написа:Ами за пи-мезоните и протон-протонната реакция в ядрата на звездите май не сме говорили или поне не скоро.frisky lioness написа:Нямам много време да изчета темамата, но по-правилен въпрос, който ми възниква Е
Известно е, че слабо ядрено взаимодействие кара ядрата на някои елементи да се разпадат. Тази силя е отговорна за синтезирането на различни елементи в ядрата на звездите и при свръхновите. Когато неутрон се намира в стабилно (нерадиоактивно) атомно ядро, той е стабилна частица с дълъг живот. След като бъде изваден от стабилното ядро, неутрона ще се разпадне посредством бета разпадане за около 20 минути. Обратният процес на бета разпадането се наблюдава в колабиращите ядра при свръх новите, където протони и неутрони се „стапят” заедно, за да генерират огромния брой неутрони, изграждащи продукта на свръхновата – неутронната звезда.
Копи-пестнах.
Рапорт даден

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
zmeu™ написа: каква си традиционалистка
другаде не може ли а
важното е действие да има или както Рем беше казал: важното е хората да се обичат
- Глас в пустиня
Ахъм, но все пак при бонобо си има изработен механизъм който не позволява секс м/у син и майка, брат и сестра, баща и дъщеря...и без да си имат религия или пък някой да им вменява "правилности"Remmivs написа:чети за приматите пак, особено за бонобо и в по-малка степен за шимпанзетата
ние сме с тях лика-прилика (на левъл уан де)
pocti_bezobidna написа:
Споровете с евангелисти са загубено време.
не съм убедена, че тесамите са наясно с постановките на собствената си вяра.
като телевизори са - само предават, никаква обратна връзка
отиват да питат по-висшестоящия, и чак тогава разговорът може да продължи...
Но не мисля, че времето ми беше загубено - поне разбрах, че им е куха работата...
Персите (древните перси Боев, не днешните) вярват, че благородна кръв не трябва да бъде разводнявана. (да ти е познато отнякъде?) Тоест - ако брат се ожени за сестра си и създаде поколение, то това означава удвояване да силата на кръвта. Опита явно е показал, че нещата не седят точно така. Митът за Едип, вероятно е някаква късна трансформация на това схващане, вече в правилната посока.БоЕВ написа:Едип - само мит ли е, и нормално ли е под влияние на "хормоните" син да се сношава с майка си?!vyara написа:Ами аз вече я излязох оттам. Давай.БоЕВ написа: Ще изчакам темата да излезе от религиозното и да се насочи към "Греховете" от чисто човешка гл.т.
Освен това - Един не знае, че се жени за майка си. Генетиците казват, че привлимането между брат и сестра, ако те не знаят за родствената си връка, може да бъде изключетилно сино - това е и повод в Англия да искат промяна в законодателството и оставените за осиновяване деца да зняк кои са биологичните им родители.
ей, невероятен образ сиzmeu™ написа:даже не е нужно да се обичатlatrevw написа: важното е действие да има или както Рем беше казал: важното е хората да се обичат
и това е верно
В голяма грешка си, друже.БоЕВ написа:Ахъм, но все пак при бонобо си има изработен механизъм който не позволява секс м/у син и майка, брат и сестра, баща и дъщеря...и без да си имат религия или пък някой да им вменява "правилности"
http://en.wikipedia.org/wiki/Bonobo#Sex ... l_behavior
малко и на руски
Може би, забележи МОЖЕ БИ, единственото съществуващо табу е майки и порасналите им синове. Но това старци, деца, дори пеленачета, хомосексуализъм във всичките му вариации, оргии и прочее са modus vivendi на бонобо
- Глас в пустиня
Така е, в исторически аспект има страшно много "експерименти" относно "правилността", но по една или друга причина са се издънили, та, макар и несъвършена "западната" цивилизация с основа гръция и рим дават относителна свобода и в същото време внася някакъв ред в м/у човешките и м/у личностните взаимоотношения.pocti_bezobidna написа: Опита явно е показал, че нещата не седят точно така.
сори, аз пак по традиционалистки ти предадох думитеRemmivs написа:Целият израз е - не е важно кой кого е.е... важно е да има любов между хората.zmeu™ написа:даже не е нужно да се обичатlatrevw написа: важното е действие да има или както Рем беше казал: важното е хората да се обичат
Говориш извън чашатаБоЕВ написа:Така е, в исторически аспект има страшно много "експерименти" относно "правилността", но по една или друга причина са се издънили, та, макар и несъвършена "западната" цивилизация с основа гръция и рим дават относителна свобода и в същото време внася някакъв ред в м/у човешките и м/у личностните взаимоотношения.pocti_bezobidna написа: Опита явно е показал, че нещата не седят точно така.
- Глас в пустиня
Може би разногласието е в "може би", защото в предаванията които съм гледал за тях, изследователите твърдят със сигурност, но специално за темата и това е достатъчно. Дори и животните не могат да бъдат извратени колкото хората.Remmivs написа:В голяма грешка си, друже.БоЕВ написа:Ахъм, но все пак при бонобо си има изработен механизъм който не позволява секс м/у син и майка, брат и сестра, баща и дъщеря...и без да си имат религия или пък някой да им вменява "правилности"
http://en.wikipedia.org/wiki/Bonobo#Sex ... l_behavior
малко и на руски
Може би, забележи МОЖЕ БИ, единственото съществуващо табу е майки и порасналите им синове. Но това старци, деца, дори пеленачета, хомосексуализъм във всичките му вариации, оргии и прочее са modus vivendi на бонобо
е, не, убиваш ме направоRemmivs написа:Виж сега, Вяра, философията на сексуалните преживявания е неизменно свързана с физиологията на същите, дори бих казал, че предопределя последните в голяма степен.vyara написа:Змейчо пищи да не се философства, ами да се говори, говори и говори... за сех.
я да видим Вяра какво ще отговори на това
И аз съм гледал и доста съм чел. Щото съм читател. Бонобо ни бият по извратеност. Вярвай ми.БоЕВ написа:Може би разногласието е в "може би", защото в предаванията които съм гледал за тях, изследователите твърдят със сигурност, но специално за темата и това е достатъчно. Дори и животните не могат да бъдат извратени колкото хората.
PS
всъщност това ми твърдение е ново кръгче в темата
защото извратеност ли е за тях тяхното поведение или естествено състояние на нещата
грях ли е
и да е те си живеят с него и се чувстват прекрасно
Последно промяна от Remmivs на 07.02.08, 11:20, променено общо 1 път.