Ъх.esti написа:Ти какво намекваш сега, а?Мнемозина написа: Всъщност нацистите атеисти ли са?
Обясни ми какво бих могла да намеквам, щото наистина не се сещам.
esti написа:Аз вече съм се уредила, имам си собствена религия - естиизъм се нарича. А аз съм естиичка.Мнемозина написа:
О, спокойно.
Мога да ти предложа и други варианти: да се определиш като пантеистка например.
Или пък агностичка.
Ще те уредим.
Да не се бърка с истеричка.
Не, комунистите не бяха атеисти, те бяха КОМУНИСТИ. Това е един друг вид религия, насаждана с огън и меч (пардон с калашников и мачете, според региона) със свой бог, отец и свети дух (според времевите обстоятелства). Погледни и остатъка от електората им - надъхани бабички, които не искат да чуват никакви доводи.Мнемозина написа:Хм.Амаранта написа:Да, ей на това винаги съм се чудила -Piqndurnik написа:Глобално погледнато, и християнството, и ислямът са секти на юдаизма.
Тъпо е човек да е много религиозен. Тъпото на тая работа е не самата религия, а фанатизма на вярващите, които са взели работата прекалено на сериозно- нещо като футболните запалянковци.
как няма фанатизирани атеисти, дето тормозят религиозните да спрат да вярват.
Комунистите не бяха ли точно това?![]()
Виж сега.Капинчо написа:
Не, комунистите не бяха атеисти, те бяха КОМУНИСТИ. Това е един друг вид религия, насаждана с огън и меч (пардон с калашников и мачете, според региона) със свой бог, отец и свети дух (според времевите обстоятелства). Погледни и остатъка от електората им - надъхани бабички, които не искат да чуват никакви доводи.
Това не го знаех. Наистина ли е така? Аз си мислех, че атеизъм означава нерелигиозност, невяра в бог.Мнемозина написа:
Виж сега.
По принцип атеизмът е опозиция не на религиозността изобщо, а конкретно на християнството.
Да, именно, и не само това, а също и невярване в каквито и да било свръхестествени явления, чудеса, и изобщо пълен рационализъм.Капинчо написа:Това не го знаех. Наистина ли е така? Аз си мислех, че атеизъм означава нерелигиозност, невяра в бог.Мнемозина написа:
Виж сега.
По принцип атеизмът е опозиция не на религиозността изобщо, а конкретно на християнството.
Всъщност би трябвало да е така. Ако монотеизъм означава вяра в един бог (моно и тео), то а-теизъм би трябвало да означава без бог, анти бог, срещу бог.
Ако японците си нямат своя дума, вероятно и те ползват атеизъм или както там е пояпончен. Ние на немците как им викаме германци, пък те се наричат дойчовци.Мнемозина написа:
Да, именно, и не само това, а също и невярване в каквито и да било свръхестествени явления, чудеса, и изобщо пълен рационализъм.
Само че не знам например в Япония дали нерелигиозните се мислят за атеисти. Или пък в Индия. Това като явление все пак има европейски произход, доколкото знам.
Много интересно.
Уф, къде е Семирамида сега...
Да, но ако не са създали своя дума, значи просто такова нещо е нямало и то е дошло с другия начин на мислене.Капинчо написа:Ако японците си нямат своя дума, вероятно и те ползват атеизъм или както там е пояпончен. Ние на немците как им викаме германци, пък те се наричат дойчовци.Мнемозина написа:
Да, именно, и не само това, а също и невярване в каквито и да било свръхестествени явления, чудеса, и изобщо пълен рационализъм.
Само че не знам например в Япония дали нерелигиозните се мислят за атеисти. Или пък в Индия. Това като явление все пак има европейски произход, доколкото знам.
Много интересно.
Ами аз си мисля, че по същата логика и в Япония хората, които се занимават с тази материя също ползват думата атеизъм, а отделно си имат японска дума за безбожник или нещо подобно. Освен това атеизъм носи и някакъв заряд на активна позиция. Нормално човек казва аз не съм вярващ / религиозен и много по рядко се определя като атеист.Мнемозина написа:Да, но ако не са създали своя дума, значи просто такова нещо е нямало и то е дошло с другия начин на мислене.Капинчо написа:Ако японците си нямат своя дума, вероятно и те ползват атеизъм или както там е пояпончен. Ние на немците как им викаме германци, пък те се наричат дойчовци.Мнемозина написа:
Много интересно.
Както е при нас: атеист би трябвало да е безбожник, но безбожник не е същото като атеист.
Да, именно.Капинчо написа: Ами аз си мисля, че по същата логика и в Япония хората, които се занимават с тази материя също ползват думата атеизъм, а отделно си имат японска дума за безбожник или нещо подобно. Освен това атеизъм носи и някакъв заряд на активна позиция. Нормално човек казва аз не съм вярващ / религиозен и много по рядко се определя като атеист.
Помня ли.Мнемозина написа:Да, именно.Капинчо написа: Ами аз си мисля, че по същата логика и в Япония хората, които се занимават с тази материя също ползват думата атеизъм, а отделно си имат японска дума за безбожник или нещо подобно. Освен това атеизъм носи и някакъв заряд на активна позиция. Нормално човек казва аз не съм вярващ / религиозен и много по рядко се определя като атеист.
Абе трябва да намерим някъде историята на атеизма, но ме мързи сега.
За какво беше темата?
Ами, този маниер на изкривяване на думите на събеседника, който добре си усвоил,БоЕВ написа:Моята партия е България и нейният народ. Щом за теб това е секта достойна за изличаване - ОК. Само трябва да те предупредя, че от 13 века все някой се опитва да ни изличи, и все не успява.pocti_bezobidna написа: Само сектата ви взе нещо да се прави на нормална партия, ама това са то недостатъците на демокрацията.
Уф. Много ми е трудно да водя такива разговори он-лайн. Друго си е на маса :)Мнемозина написа:Виж сега.Капинчо написа:
Не, комунистите не бяха атеисти, те бяха КОМУНИСТИ. Това е един друг вид религия, насаждана с огън и меч (пардон с калашников и мачете, според региона) със свой бог, отец и свети дух (според времевите обстоятелства). Погледни и остатъка от електората им - надъхани бабички, които не искат да чуват никакви доводи.
Той си е една от характеристиките на комунистическата идеология.
Вече го писах: тя има и черти на религиозен култ, но по същността си не е религия - религията винаги е свързана с нещо отвъдно, трансцендентално. При комунистите светът е еднопластов.
Вече съм на фаза "спам" в темата, що ме връщаш назад сега...
Ми сигурно е хубаво да приемат исляма. Той по-качествено промива мозъци. Трябват лесни, промити мозъци днес, щото много народ се навъди по земята.Gaspode написа:
На мен ми прави вчепетление, че толерантността се разбира някак едностранчиво. Гора от минарета в западните страни но нито една нова църква в ислямските държавни. Или поне аз не знам за такава. Някак ми се струва, че само един прави взаимните компромиси. Искат в законодателството на кралството да влезат норми от шериата, но за обратното никой не говори. И т.н. и т.н. А когато само един прави компромисите рано или късно му писва, мисля...
Другото, което ми прави вчепетление, е че все мюсулманите са "ощипани". Все техните чувства са накърнени, техните хора - обидени... Що си мисля, че има куп още други религии, но никоя от тях не съм чул толкоз да реве...
Чакай сега малко, че се обърках.Green Light написа:Не разбирам, защо да сме далеч от западните културни ценности? Боев казва, че запада копира от Япония. Какво копира? Феодалния самурайски строй? Кодекс някой на честта? Бушидо? Или "мениджърски принципи на бизнеса"? Това по японски ли ти звучи? И кой от кого е преписвал? Мнемо, ти ме питаш къде да сложа Русия, в културно отношение предполагам, както и в историческия и опит с мюсюлманите. Едно по едно.
Русия, културно в моите представи се намира редом до западните европейски демокрации. Не защото са западни, нито пък, понеже са демокрации, а защото са европейски. Кента преди време ме беше попитал същото, предполагам, както теб, отчитайки, че за разлика от Европа, в Русия бизнес се прави само чрез корупция и това е принцип. Че свободата я определя президента, че има изградена, призната и действаща олигархическа структура. Това е мракобесие по западните критерии. Да, обаче морала, начина по който един руснак обяснява на детето си какво е честност и на какво имат право хората, как трябва да се грижиш за другарите си, за майка си, за жена си, за дома си е точно начина по който го обяснява един французин. Афганистанците трябва да разсъждават различно, докато опакова кокаина, нали? Или боливиеца, нигериеца с калашник на знамето си. Калашник на знамето. Как и с какво го олицетворяват? Не е европейско, нали?
Що се отнася до историческия опита на руснаците, ще дам пример:
...
Пак същия, нашия опит. Само че бият.
За първата част на поста ти май ще трябва да отговоря с твоя цитат. Не го вярвам, обаче(май) е истина. Не знам, на мен много ми бърка в здравето.(Макар, че харесвам начина, по който българите приемат екстремистите, като Волен Сидеров, например. Флегматично. Дето викаш, като всичко друго. В тази флегматичност екстремизма потъва, като в петмез.) Все едно - признавам, че народа, като цяло е по- мъдър от мене, но му се дразня, това не мога да го скрия. За това говоря в за българите в трето лице. Те версус аз. Защо се объркваш, аз се опитвам да вкарам в себе си и да обединя в себе си повече от двайсе европейски националности? Къде виждаш нещо объркващо?Мнемозина написа: Чакай сега малко, че се обърках.
Първо, не съм казала, че сме далеч от западните културни ценности, а че нашите не са съвсем еднакви с тях и че би било глупаво изцяло и безрезервно да ги приемаме, защото става криворазбраната цивилизация.
Ние имаме и западното, и източното, и северното (това много малко), и южното, и би трябвало да видим и ползваме най-хубавите неща от всичкото това.
Ще ме питаш ли кое му е хубавото на източното? Питай ме, щото искам да ти кажа: усещането им за времето. Бавният вървеж на времето. Кефът, яваш-яваш, съзерцателноста, успокоението.
Дисциплината не е в кръвта ни, Грийне, и е излишно да упражняваме такова насилие върху себе си, само за да заприличаме на западната цивилизация, понеже всяко насилие върху себе си образува душевни травми и дискомфорт.
А че и от нея сме взели много, това е факт. Но то е като подражаването на модели в младостта - опитваш с един модел, после с друг, но човек накрая все пак намира себе си някъде между всички тези модели, и престава да го мисли като копиране.
За такива неща говоря аз.
Що се отнася до руснаците: ами ето - те бият, ние не бием, пък сме православни и едните, и другите. Нали според онази статия в началото на темата антипатията на американците и западноевропейците към православните идвала от нежеланието на последните да влизат в преки конфликти?
Нещо не ми се връзва тая логика.
Т. е. атеизма пак е вярване, само че вярване в несъществуването на свръхестественост. То, като се зарови човек, и математиката на там отива - вярва се в аксиомите.Мнемозина написа:Да, именно, и не само това, а също и невярване в каквито и да било свръхестествени явления, чудеса, и изобщо пълен рационализъм.Капинчо написа:Това не го знаех. Наистина ли е така? Аз си мислех, че атеизъм означава нерелигиозност, невяра в бог.Мнемозина написа:
Виж сега.
Всъщност би трябвало да е така. Ако монотеизъм означава вяра в един бог (моно и тео), то а-теизъм би трябвало да означава без бог, анти бог, срещу бог.
Много интересно.
А аз не мога да разбера, защо винаги, когато се заговори за религия и се изтъква това, че нямало човек, който да НЕ вярва в нещо.Piqndurnik написа:Т. е. атеизма пак е вярване, само че вярване в несъществуването на свръхестественост. То, като се зарови човек, и математиката на там отива - вярва се в аксиомите.Мнемозина написа:
Много интересно.
Дето вика Рем, всичко е едно ... или все тая.
Хубаво си го казал, но си личи как и ти си подвластен на схващането, че Господ е един наказващ такъв.Piqndurnik написа:За мен, щом нещо не подлежи на доказване, правилната позиция е "няма значение". Остава си един фактор Ъ (по ме кефи от Х) с който се напасва резултата и толкова. Нещо като константата на Планк.
Каква е разликата дали божество ще те перне през ръцете или природен закон?
Ето още нещо приписвано на Бог. За мен възмездието си е в самия човек. На някакво подсъзнателно ниво той ще си знае, че някъде е сбъркал и ще го застигне собствената му лошотия, например. Или другите ще му върнат тази лошотия като огледало. Затова не трябва да си слагаш грях на съвестта. Тя е нещо отделно - като щурчето на Пинокио.Капинчо написа:Не си божествена. Бог забавя, но не забравя, а ти забравяш.4avdar4e написа:Защо мислиш така?? Аз не съм отмъстителна, прощавам и забравям... Или съм божествена??:rotfl24:vyara написа:Ето на - човек е отмъстителен, значи и Бог е. Не може да ни хрумне нещо, което не знаем.