За освобождаването на еврото.
Re: За освобождаването на еврото.
Личните ми очаквания бяха, че освобождаването на еврото ще стане от януари 2008. Слава Богу не се оказах права, но няма мърдане. Гаспод е оптимист леко, този път.Green Light написа:Може ли някой да ми обясни защо трябва да се освобождава лева, преди да влезем в еврозоната! Не може ли да влезем с борд?И защо трябва да се променя курса на лева спрямо еврото? Нали имаме толкова евро колкото(умножено по 1,95583) лева? Инфлацията не е ли друга бира?
Понеже икономическите науки ми куцат. А тая част която се занимава със фиска съвсем не я схващам.... Светнете ме, че вчера племенниците ме направиха на салата.
Поне 6 в 1 е номера с отвръзването.
Всички държави от еврозоната са преживяли крах, неминуемо е. Това е цената на влизането. Ние някак се скатавахме дотук. Под борда. Всеки си е поел неговата част от негативите и няма начин ние да минем тънко. Погледнато отвън. Понеже на нас ни се стъжняви не малко и продължава. Онези горе са наясно от началото и си копат градинките, чакайки точно този момент, когато ще "оберат" останалото. Щото още има какво да си вземат от Бг.
На всичкото отгоре няма начин да не издържим на едно разкачване и промяна на курса. Ние държим на всичко. Пък и който оцелее. Като паднем и залазим съвсем ще има един велик Евроосъюз, който с кеф ще ни подкрепи по начин, който му е одобен.
И т.н.
- Dark Angel
Боев, що се ядеш сега с менеБоЕВ написа:Бъркаш двата щата, чадърчето няма нищо общо с протекционизма.Dark Angel написа:България е яко протекционизъм
толкова много бизнеси/фирми се отглеждат в оранжерии
ти бъркаш, ама яко бъркаш
сигурно говориш за чадърчето на щерката, то е като калинка
очаквам скоро поправки на правописните ми грешки
- Green Light
Доколкото схващам, повечето от вас са на мнение, че ще ни се стъжни, понеже така трябва. Така се е стъжнило на всички останали, значи от ясно по- ясно е, че и на нас няма да ни се размине. Сори, не ми върши работа! Това е антилогика.
Гасподе, мерсаж! В учебниците на племенника пишеше точно това, което цитираш. Започнахме да разсъждаваме и аз бях на позицията, че за да ни приемат в европейския пазар, трябва да покажем свободен пазар. Показахме - приеха ни. За да ни приемат в европейския валутен режим, трябва да покажем свободна валута.
- Или умряла - казаха малките.
Аз взех да ги приказвам тия вашите и те ме изкльопаха. С аргументи, и цитати(тия дето ги пусна Гаспода).
Колкото мене знаете. Имаме повече опит от малките, обаче нашия опит е предимно в получаване на шамари. Естествено, че така ще разсъждаваме.
Гасподе, мерсаж! В учебниците на племенника пишеше точно това, което цитираш. Започнахме да разсъждаваме и аз бях на позицията, че за да ни приемат в европейския пазар, трябва да покажем свободен пазар. Показахме - приеха ни. За да ни приемат в европейския валутен режим, трябва да покажем свободна валута.
Аз взех да ги приказвам тия вашите и те ме изкльопаха. С аргументи, и цитати(тия дето ги пусна Гаспода).
Колкото мене знаете. Имаме повече опит от малките, обаче нашия опит е предимно в получаване на шамари. Естествено, че така ще разсъждаваме.
позволи да те коригирам -Green Light написа:Доколкото схващам, повечето от вас са на мнение, че ще ни се стъжни, понеже така трябва. Така се е стъжнило на всички останали, значи от ясно по- ясно е, че и на нас няма да ни се размине. Сори, не ми върши работа! Това е антилогика.
понеже не ни е там мястото
ок. да поспоря със себе си и доводите по-горе.Амаранта написа:А къде другаде?Semiramis написа:
позволи да те коригирам -
понеже не ни е там мястото
няма да освободят лева понеже ще се отрази на инфлацията и ще проличи истинското състояние в страната
ние сме политически необходими, което не значи, че присъединяването беше икономически обосновано
има ли въобще някой, който е на друго мнение?
така или иначе ЕС е преценил да плати цената
без значение дали Бг ще удържи сама или ще я измъкват от блатото после
имам предвид, че в случая икономическите теории и действия в тази посока не следват собствената си логика, а идват като необходимост след политически решения
- Dark Angel
Не, аз не мисля че ще ни се стъжни щото така трябва.Green Light написа:Доколкото схващам, повечето от вас са на мнение, че ще ни се стъжни, понеже така трябва. Така се е стъжнило на всички останали, значи от ясно по- ясно е, че и на нас няма да ни се размине. Сори, не ми върши работа! Това е антилогика.
И не мисля, че ще се стъжни на всички.
За мен, това присъединяване носи много промени. Един вид нова среда за бизнеса, за хората, за културата. За всичко.
И тук влиза в сила естествения подбор - оцеляват големите и мощните, или малките и бързите, и не на последно място тия с късмет.
Някои неща ще изчезнат, нови ще се появят. Нормално е.
Свободен пазар - чудесно е. Много повече възможности. Но и много повече опасности. Нормално е. Конкуренция във всичко. На първите им е по-лесно, знаят разни тарикатски номера. Ние се учим още.
Свободна валута - да се отвърже курса е леко неразумно точно в този момент. Ще се разклати икономиката. По мое мнение няма да се случи сега а след година - година и половина. Европейския съюз няма нужда от сътресения.
За момента и като цяло нещата се развиват стабилно, България ще продължи да има растеж.
От страни изглежда че цената която трябва да платим за да бъдем част от ЕС е висока, но всъщност не е точно така. Реално това е един двустранен процес "на ти - дай ми".
Основата на този съюз е икономическа и териториална. Не чак толкова политическа. Независимо, че вестници и интернет са пълни с противоположни твърдения.
Нещо което подбутва леко инфлацията са растящите цени на суровините плюс недостига на работна ръка.
По мои наблюдения Румъния ще има много по-сериозни проблеми с липсата на квалифицирани кадри. Мога да отида да работя там едва ли не от утре. Без даже да знам румънски
И пак да кажа, не възприемам нещата така, че трябва да изадем шамарите.
Моя скромен опит е в раздаване на шамари, а не в получаване.
По отношение на отделния човек - хората забогатяват. Стандарта на живот се покачва, бавно, постепенно, но определено средния човек има много повече от колкото преди 50 години.
Да не забравяме ( и да чукам на дърво) че Европа е в мир от повече от 50 години - мира е проспериртет
май съм съгласен с повечето неща, макар да ... имам леко несъгласие с тезата ти за Румъния. Даже фактът, че ще те приемат сега там веднага говори за една по-далновидна и по-малко корумпирана тяхна среда в момента. Те от доста време следват по-твърд курс към корупцията и сливането на държава и мафия. И ми се струва, че преди бяха по-назад от нас, а сега са по-напред.
Разбира се, това си е мое мнение. И то е дребен детайл към цялостната картина. Може би сега няколко процеса и наличните оставки ще положат основите на по-правова държава? Или аз винаги си имам надежди и идеали - може и това да е. (без да отричам проблемите - знаеш го)
Разбира се, това си е мое мнение. И то е дребен детайл към цялостната картина. Може би сега няколко процеса и наличните оставки ще положат основите на по-правова държава? Или аз винаги си имам надежди и идеали - може и това да е. (без да отричам проблемите - знаеш го)
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
- Глас в пустиня
Хич и не се заяждам - съгласен съм с повечето неща.Dark Angel написа:Боев, що се ядеш сега с менеБоЕВ написа:Бъркаш двата щата, чадърчето няма нищо общо с протекционизма.Dark Angel написа:България е яко протекционизъм
толкова много бизнеси/фирми се отглеждат в оранжерии
ти бъркаш, ама яко бъркаш
сигурно говориш за чадърчето на щерката, то е като калинка
очаквам скоро поправки на правописните ми грешки
Само правя лекички доуточнения. Ако смяташ че греша - поправи ме.
- Green Light
И аз така смятам. Точно мойто мнение! В повечето случаи ми казват да си махна розовите очила. Махам, гледам - същото. Ми начи сме прави!Dark Angel написа:
Не, аз не мисля че ще ни се стъжни щото така трябва.
И не мисля, че ще се стъжни на всички.
За мен, това присъединяване носи много промени. Един вид нова среда за бизнеса, за хората, за културата. За всичко.
И тук влиза в сила естествения подбор - оцеляват големите и мощните, или малките и бързите, и не на последно място тия с късмет.
Някои неща ще изчезнат, нови ще се появят. Нормално е.
Свободен пазар - чудесно е. Много повече възможности. Но и много повече опасности. Нормално е. Конкуренция във всичко. На първите им е по-лесно, знаят разни тарикатски номера. Ние се учим още.
...........