БоЕВ, България в лицето на един неин политик се извини за възродителния процес и не виждам нито лошо в това, нито нередно. Даже бе достойно. Българският народ не искаше този процес и не бе негов инициатор или подръжник, та няма за какво да се срамува. Много интелектуалци се опълчиха срещу този процес, а ... не знам как е било на места - чувал съм, че е имало истинско съчуствие към съседите/съселяните турци, но нямам по-обширна или представителна информация. Та - за паметници и тинтири-минтири е глупаво и нелепо да се говори.БоЕВ написа:Точно!ELBI написа: Мисля, че разводнихме темата - не кой с какъв произход е и кой е бил откраднал коя книжка (свободата да четеш се води за ... нещо важно), с което да може да види за секунда и нещичко друго освен поднесената пропаганда в преса и учебници. Темата бе за скритите и още недостъпни и засекретени архиви (защо ли?) Темата бе, че за разлика от руснаците, немците си поеха историческата вина и узнаха истината...апропо и от тях е било това за конц. лагери и т.н....и не се правят на ощипани и изненадани от историята хора). "Малка" вероятно разлика, но ... такава, която е видна...
В контекста на поемане на вината, мислех да повдигна въпроса с искането на Доган да бъде издигнат паметник на срама - в който целият български народ да се срамува за неправдите причинени на турското малцинство през възродителният процес. Интересно ми е за следващите избори какъв паметник ще издига и пак ли ще иска извинения...и защо по дяволите мълчи за арменския геноцид, за дължимото, но неизплатено от Турция на бежанците от беломорска тракия....
Разкаянието не е вечен и едностранен въпрос - безпроблемното бъдеще иска, уредено/осъзнато и простено минало.
Такива неща ми се мотата из главата, ама ако задълбаем и тук...направо се плаша.
Нищо де, ще си ги мисля и обсъждам тия неща тихичко...на ум.
Ако повдигаш въпроса за бежанците от Тракия, трябва да включиш задължително и:
- беломорска Тракия
- южна Македония
- западна Македония
- северна Добруджа
Иначе не виждам защо повдигаш този въпрос. Или трябва да се каже за геноцида над българите в съседните православни страни, или да не се говори изобщо.
За останалото, мисля че бях достатъчно ясен. Както и ти :) Никой не може да има бъдеще без минало. Никой не може да гради бъдеще, единствено задръстен в миналото. Видях и че други клубари са на същото мнение. Е - затова си бъбрим за това-онова, дето е било "пропуснато" в учебниците ни. И в пресата ни.