Изкуството никога не се завършва, то
Изкуството никога не се завършва, то
просто се изоставя!
Леонардо да Винчи
Леонардо да Винчи
Re: Изкуството никога не се завършва, то
Харесва ми. 
И си помислих, че всеки човек в някакъв момент от живота си е бил......изкуство.
И си помислих, че всеки човек в някакъв момент от живота си е бил......изкуство.
-
Дядо Капинчо
Единият изкуство, другият творец. И обратно. Жевот!esti написа:Харесва ми.
Не.vyara написа:Защото изкуството е вечно, то не свършва. Само влизаш в този красив свят, после излизаш. Влизаш-излизаш, влизаш-излизаш... ох.. Но не свършваш! Таковата...Rain написа:![]()
Нали, Рем?
Защото творецът, който се стреми към съвършенството на творбата си, може винаги да я подобрява и никога да не постига това съвършенство.
Panta rhei...
Ахъм, важното е, че с това нищо не свършва....т.е. не се завършва.vyara написа:Единият изкуство, другият творец. И обратно. Жевот!esti написа:Харесва ми.
-
Дядо Капинчо
А кой може да каже, че конкретен продукт на изкуството е завършен и следващия щрих не би го направил ощо по-добър?Rain написа:Така погледнато - да, но ако сложим изкуство=конкретен продукт ... не ми харесва.
Творецът спира да твори, не когато е завършил произведението си, а когато не иска/не може да добави нищо повече.
Последно промяна от Дядо Капинчо на 08.06.08, 19:23, променено общо 1 път.
И накрая се изнервя и я сритва в ъгъла... (т'ва - творбата):lol:Мнемозина написа:Не.vyara написа:Защото изкуството е вечно, то не свършва. Само влизаш в този красив свят, после излизаш. Влизаш-излизаш, влизаш-излизаш... ох.. Но не свършваш! Таковата...Rain написа:![]()
Нали, Рем?
Защото творецът, който се стреми към съвършенството на творбата си, може винаги да я подобрява и никога да не постига това съвършенство.
Ами и така може.Амаранта написа:И накрая се изнервя и я сритва в ъгъла... (т'ва - творбата):lol:Мнемозина написа: Не.
Аз обаче си мисля, че има различни творци.
За някои творчеството е процес, търсене. А други носят готовия резултат в главата си и само го "въплътяват" в нещо, постигат го.
Леонардо очевидно е бил от първите.
Panta rhei...
-
Дядо Капинчо
-
Дядо Капинчо
Втория вид са по-скоро занаятчии. Така мисля.Мнемозина написа:
За някои творчеството е процес, търсене. А други носят готовия резултат в главата си и само го "въплътяват" в нещо, постигат го.
А Леонардо е гигант във всяко едно отношение.
Права си, Амаранта.Амаранта написа:... или по-лош.Капинчо написа:А кой може да каже, че конкретен продукт на изкуството е завършен и следващия щрих не би го направил ощо по-добър?Rain написа:Така погледнато - да, но ако сложим изкуство=конкретен продукт ... не ми харесва.
Изкуство е да усетиш кога да спреш.
И все пак ... самата дума ми развали усещането за качествена мисъл
-
Дядо Капинчо
Не, не винаги са занаятчии.Амаранта написа:Втория вид са по-скоро занаятчии. Така мисля.Мнемозина написа:
А Леонардо е гигант във всяко едно отношение.
За Моцарт например имам такова усещане - че всичко е "виждал" предварително. Просто е владеел средствата съвършено.
Последно промяна от Мнемозина на 08.06.08, 19:33, променено общо 1 път.
Panta rhei...
Съвършенството е също индивидуален критерий. До голяма степен, особено при творците.Remmivs написа:има два много силни порива тук
творецът иска да направи съвършена творба, но не може, бидейки просто човек
творецът има огромно желание да продължи да твори и да създава нови неща
и е принуден да изоставя чедата си, когато те, според него (лично мое тълкование впрочем) проходят
За второто съм съгласна, но ми се струва, че мислата на Леонардо не е свързана точно с това.
Ама ги разбирам творците, страшна работа!
Panta rhei...
творбите са ти като рожбиМнемозина написа:Съвършенството е също индивидуален критерий. До голяма степен, особено при творците.
За второто съм съгласна, но ми се струва, че мислата на Леонардо не е свързана точно с това.
и за тях искаш да дадеш всичко, дори и това, което не можеш
аз мисля така поне и това имах предвид
Не мисля, че имам компетентност да водя подобен спор,Мнемозина написа:
Не, не винаги са занаятчии.
За Моцарт например имам такова усещане - че всичко е "виждал" предвалително. Просто е владеел средствата съвършено.
но усещането ми за Моцарт е, че е създавал всичко на един дъх. Това не означава, че е имал предварителен план, и че творбата му не се е "случвала" в момента. Той просто е гений, там нещата нямат обяснение.
О, да, така е.Remmivs написа:творбите са ти като рожбиМнемозина написа:Съвършенството е също индивидуален критерий. До голяма степен, особено при творците.
и за тях искаш да дадеш всичко, дори и това, което не можеш
аз мисля така поне и това имах предвид
И се изплъзват сигурно понякога от опеката на автора, и после си живеят свой живот... Всъщност "оставянето" идва тогава, когато вече нямаш власт над тях.
Panta rhei...
Да. Добре казано. Само ми се иска да добавя, че творбата изоставя автора, всъщност. Не той нея. Колкото и абсурдно да звучи.Мнемозина написа:О, да, така е.
И се изплъзват сигурно понякога от опеката на автора, и после си живеят свой живот... Всъщност "оставянето" идва тогава, когато вече нямаш власт над тях.
Ми то и аз нямам компетентност, но просто си казвам какво мисля.Амаранта написа:Не мисля, че имам компетентност да водя подобен спор,Мнемозина написа:
Не, не винаги са занаятчии.
За Моцарт например имам такова усещане - че всичко е "виждал" предвалително. Просто е владеел средствата съвършено.
но усещането ми за Моцарт е, че е създавал всичко на един дъх. Това не означава, че е имал предварителен план, и че творбата му не се е "случвала" в момента. Той просто е гений, там нещата нямат обяснение.
Но не говоря за предварителен план, това някак опростено ми се вижда, а просто за "ядката", в която се съдържа цялото.
Някой ден като го срещна, ще го питам, ама дали ще може да ми обясни...
Panta rhei...
Ами не, изобщо не звучи абсурдно, всъщност те взаимно се изоставят.Remmivs написа:Да. Добре казано. Само ми се иска да добавя, че творбата изоставя автора, всъщност. Не той нея. Колкото и абсурдно да звучи.Мнемозина написа:О, да, така е.
Panta rhei...
-
Дядо Капинчо