............

Все същите
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

mcu dp kdm,dlf ic; le'e

уф, там съм вече

лека, банда!
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:mcu dp kdm,dlf ic; le'e

уф, там съм вече

лека, банда!
Лека!

И като знам как ви няма в събота и неделя... :(
Panta rhei...
Аватар
Dark Angel

Re: "Нов, европейски прочит на историята ни"

Мнение от Dark Angel »

[unknown] написа:Кой говори за съдене? Върни се в началото на темата и прочети за какво става въпрос. Трябва да помним миналото си. ПОНЕ това дължим на предците си. А някой не само, че го забравят, но дори се опитват да го отричат.
Абе, хора, писна ми да повтарям като папагал едно и също нещо...
ех Незнайни, и на мен ми писна да повтарям, че трябва да помним, а в отговор да ми се задава въпроса омразата до къде щяла да ни доведе :(

Lost In Translation :lol:
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

Мнемозина написа:
Моите предци са имали хитрината да се заселят край един планински проход, пък и са били доста проклети явно и точно през турското робство са били сравнително привилегировани - дотолкова, че турци не са смеели много-много да им се мяркат в селото. Там разказите на хората са точно обратни: не кого как убили турците, а как предците им се разправяли с тях.
Трябва ли сега аз да съм отговорна за това? Защото убийството си е убийство както и да го гледаш...
Хубаво е да знаем какво сме постигнали, но зло да поправиш със стотици години закъснение просто няма как.
а дали те сами са се заселили или са ги пратили там да го пазят?

питам, щото историята малко неясна

а да, има места в България /най-вече по чукарите/ дето турците са гледали да не замръкват - ама не толкова от проклетия на хората, а заради ландшафтни особености
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Dark написа:
Мнемозина написа:
Моите предци са имали хитрината да се заселят край един планински проход, пък и са били доста проклети явно и точно през турското робство са били сравнително привилегировани - дотолкова, че турци не са смеели много-много да им се мяркат в селото. Там разказите на хората са точно обратни: не кого как убили турците, а как предците им се разправяли с тях.
Трябва ли сега аз да съм отговорна за това? Защото убийството си е убийство както и да го гледаш...
Хубаво е да знаем какво сме постигнали, но зло да поправиш със стотици години закъснение просто няма как.
а дали те сами са се заселили или са ги пратили там да го пазят?

питам, щото историята малко неясна

а да, има места в България /най-вече по чукарите/ дето турците са гледали да не замръкват - ама не толкова от проклетия на хората, а заради ландшафтни особености
Не, не са ги изпратили. Те са си старо местно население и действително са били доста диви.
Panta rhei...
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Dark написа:
[unknown] написа:Кой говори за съдене? Върни се в началото на темата и прочети за какво става въпрос. Трябва да помним миналото си. ПОНЕ това дължим на предците си. А някой не само, че го забравят, но дори се опитват да го отричат.
Абе, хора, писна ми да повтарям като папагал едно и също нещо...
ех Незнайни, и на мен ми писна да повтарям, че трябва да помним, а в отговор да ми се задава въпроса омразата до къде щяла да ни доведе :(

Lost In Translation :lol:
Да, има вероятност да говорим за различни неща. Доста мислих по въпроса. И смятам, че наистина има смисъл да ползваме миналото си за отправна точка. Обаче - важна е цялата истина. Много се говори за зверствата на турската армия, а за тези на бъргарската от по-новата история - почти нищо.Почти нищо не се говори и за прогресивните турски управници, които са допринесли много за просперитета на поверените им райони.(Например в Русе няма паметник на Митхад Паша, който е направил за града много повече от напр. всички соц. управници взети накуп). Като ще помним трябва да знаем всичко - и доброто и злото.

А тези неща се губят, особено през пристрастния поглед на родовата история - винаги сме склонни да приписваме на себе си позитивите, а на другите негативите. Сигурна съм, че в ничия родова история не се разказва за това, колко алчен и несправедлив е бил или колко майки е разплакал основателят на рода(примелно). Или ако се говори, то е в смисъл - така им се пада - като са били по-будали...Винаги има един стандарт, по който съдим себе си и друг - за другите. Затова е по-добре да не дълбаем прекалено много. Или ако го правим, да си имаме на ум, че цялата истина си е останала някъде там, в миналото и най-вероятно никога няма да я разберем.
esti

Мнение от esti »

Mila написа:А тези неща се губят, особено през пристрастния поглед на родовата история - винаги сме склонни да приписваме на себе си позитивите, а на другите негативите.
Така е.
От това следва и логичния въпрос, за какво ни е да знаем историята и не само да я знаем, а и да я првим достояние и на света.
Ние, като наследници на тази наша история трябва да има на какво да стъпим. Върху какво да градим.
Какво градим ли?
Самочувствие.
За да има светът респект от нас.
За целта фундамента ни трябва да е здрав и читав според изискванията на съвременното ОТК*.
Затова и с годините се променя и прочита на историята, защото се променят и параметрите за качество.
Нагаждаме се един вид.
Опитваме се да внушим, че сме наследници на здрави родители, които са предали здрави и силни гени на децата си, а не сме издънка на уроди, чиито генетични грешки поставят под въпрос способността ни за оцеляване.
А неспособните имат нужда от помощ, а тази помощ ги прави зависими.
Искаме да сме здрави, силни и независими.
Дори велики.
Защото с великите, никой не смее да се гъбарка.
Затова толкова много се внимава, когато се чете историята.
Това са си мои някакви виждания разбира се.
Истината вероятно е в съвсем друга посока.

------
* това едно време по соца беше някакъв отдел за контрол по качеството....боже как се забравя всичко.
дори не съм сигурна вече, че така се пишеше
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

esti написа:
Mila написа:А тези неща се губят, особено през пристрастния поглед на родовата история - винаги сме склонни да приписваме на себе си позитивите, а на другите негативите.
Така е.
От това следва и логичния въпрос, за какво ни е да знаем историята и не само да я знаем, а и да я првим достояние и на света.
Ние, като наследници на тази наша история трябва да има на какво да стъпим. Върху какво да градим.
Какво градим ли?
Самочувствие.
За да има светът респект от нас.
За целта фундамента ни трябва да е здрав и читав според изискванията на съвременното ОТК*.
Затова и с годините се променя и прочита на историята, защото се променят и параметрите за качество.
Нагаждаме се един вид.
Опитваме се да внушим, че сме наследници на здрави родители, които са предали здрави и силни гени на децата си, а не сме издънка на уроди, чиито генетични грешки поставят под въпрос способността ни за оцеляване.
А неспособните имат нужда от помощ, а тази помощ ги прави зависими.
Искаме да сме здрави, силни и независими.
Дори велики.
Защото с великите, никой не смее да се гъбарка.
Затова толкова много се внимава, когато се чете историята.
Това са си мои някакви виждания разбира се.
Истината вероятно е в съвсем друга посока.

------
* това едно време по соца беше някакъв отдел за контрол по качеството....боже как се забравя всичко.
дори не съм сигурна вече, че така се пишеше
Такъв прочит в стил Ницше ми звучи...:lol:
Жалкото е, че съвременните ни политици четат историята ни точно на обратно. Нещо като:
"Вижте ни какви хрисими и добрички сме били. И със всички приятелчета сме били"
Тоест сещай се Европейски съюзе, че пак ще сме добрички, много ще слушкаме, ще папкаме каквото и когато ни дадете и ще бъдем добри другарчета...

* ОТКК /Отдел Технически и Качествен Контрол/ :)
Последно промяна от Ън на 25.11.06, 14:40, променено общо 1 път.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
esti

Мнение от esti »

[unknown] написа:Такъв прочит в стил Ницше ми звучи...:lol:
Но мисля, че истината е в съвсем друга посока, както казваш. Жалкото е, че съвременните ни политици четат историята ни точно на обратно. Нещо като:
"Вижте ни какви хрисими и добрички сме били. И със всички приятелчета сме били"
Тоест сещай се Европейски съюзе, че пак ще сме добрички, много ще слушкаме, ще папкаме каквото ни дадете и
ще бъдем добри другарчета...

* ОТКК /Отдел Технически и Качествен Контрол/ :)
"Велики" беше просто илюстрация за посоката, която води до интереса.
А твоя извод за политиците ни и за хрисимите и добричките, води в същата посока - интерес. (дали точно този прочит наистина ще бъде в наша полза не се знае, но идеята им е същата)
Всичко се прави не от стремеж да знаем истината за нас, а да представим тази "истина", която ще ни бъде изгодна.:D

ПП. Благодаря за ОТКК-то, наистина го бях забравила.:D
Дърта съм вече....
esti

Мнение от esti »

Мнемозина написа:И като знам как ви няма в събота и неделя... :(
И кво викаш за събота и неделя? :P
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

esti написа:
Мани, мани, то да не каже човек нещо.
С тая шарка - голям ужас. Вече я налегна скуката и само тормози брат си.
А трябва да довършвам тука едно нещо... :-(
Panta rhei...
esti

Мнение от esti »

Мнемозина написа:
esti написа:
Мани, мани, то да не каже човек нещо.
С тая шарка - голям ужас. Вече я налегна скуката и само тормози брат си.
А трябва да довършвам тука едно нещо... :-(
:( :kiss1:
Публикувай отговор