До Знаещите...

Все същите
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Re: И

Мнение от Stranniche »

4avdar4e написа:
Stranniche написа: Което ме подсеща да попитам :oops:, ще се събирате ли скоро пак...:oops: Защото тоя път няма да пропусна :-).
Ти само кажи, да видиш как бързо ще се организираме! :drink:
Ами след утре вечер. Без четвъртъците. :-) Когато ви е удобно. :oops:
Аватар
doktorka

по повод акцентите

Мнение от doktorka »

...

вчера ми се обажда една девойка ( бях поръчала нещо и трябваче да се потвърди адреса)
и ми казва името без капка акцент...ма нито ангийски нито някакъв друг...
и си говорим на английски разбрахме се..
а аз не мога да определя откъде е...
няма бълг акцент ( безпогрешно го разпознавам)
а пък може да ми произнесе името с правилното ударение и звучене

и я питах.
рускинка..
е, не се сдържах и и направих комплимент...
Казах и че няма руски акцент ( който също безпогрешно разпознавам..то кой ли няма да го разпознае!)
и девойката беше много трогната
Аз например имам акцент в англ.
не типично български,слава Богу! не и руски...някаква смесица...
в българския нямам акцент ( НАЛИ БЕ?..тук присъстващи!?)
Децата ми обаче имат слаб акцент,който аз не забелязвам ,но в БГ го усещат.

просто защото с много малко хора разговарят на български.А в ежедневието не използваш толкова мнгоо думи.
Трябва да четат повече...
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Мнемозина написа:
Remmivs написа:Чайкай още малко и до "там" ще стигнем. :D
Вече сте стигнали - вж. по-горе конфигурацията от кюфтета и кебапче. :lol:
Не онова бре, писах отдолу...що не четеш. Гаубица само, безоткатна, 122 мм. калибър.
П.П. Като войник /военен лекар, ма на срочна/ осигурявах ени стрелби дето това чудо го обслужваше и дамски разчьот /от пет кур-сантки/...найш как му се радваха....подскачаха около него, галеха го, въртяха го насам-натам / доколкото позволяват вкопаните стопери/...и го изпразваха:twisted: срещу мишаните /мишана е Шуменски военен диалект/...след цял ден стрелби резултат бил обикновенно 3-5 на 0 в полза на мишани:grin:
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Аватар
4avdar4e

Re: по повод акцентите

Мнение от 4avdar4e »

doktorka написа:...

вчера ми се обажда една девойка ( бях поръчала нещо и трябваче да се потвърди адреса)
и ми казва името без капка акцент...ма нито ангийски нито някакъв друг...
и си говорим на английски разбрахме се..
а аз не мога да определя откъде е...
няма бълг акцент ( безпогрешно го разпознавам)
а пък може да ми произнесе името с правилното ударение и звучене

и я питах.
рускинка..
е, не се сдържах и и направих комплимент...
Казах и че няма руски акцент ( който също безпогрешно разпознавам..то кой ли няма да го разпознае!)
и девойката беше много трогната

просто защото с много малко хора разговарят на български.А в ежедневието не използваш толкова мнгоо думи.
Трябва да четат повече...
Виж това ме изненада:shocked: Като правило братушките много трудно проговарят английски (както и български), в смисъл, че дори и абсолютно правилно да говорят, винаги остава силният руски акцент (боже, боже, като си спомня другарката Юсева - рускиня - която ми преподаваше англйски в 6 клас... уджас)

А на Вас не Ви личи, мадам :kiss:
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Трябва да четат повече...[/quote]

Аз преди малко трих сол на главата на Щерята, що има български акцент за едно представление с песнички /на языке родных осин:blum:/ за Дед Мороз у Консулатото на 18 дек.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Kent написа:
Мнемозина написа:
Remmivs написа:Чайкай още малко и до "там" ще стигнем. :D
Вече сте стигнали - вж. по-горе конфигурацията от кюфтета и кебапче. :lol:
Не онова бре, писах отдолу...що не четеш. Гаубица само, безоткатна, 122 мм. калибър.
П.П. Като войник /военен лекар, ма на срочна/ осигурявах ени стрелби дето това чудо го обслужваше и дамски разчьот /от пет кур-сантки/...найш как му се радваха....подскачаха около него, галеха го, въртяха го насам-натам / доколкото позволяват вкопаните стопери/...и го изпразваха:twisted: срещу мишаните /мишана е Шуменски военен диалект/...след цял ден стрелби резултат бил обикновенно 3-5 на 0 в полза на мишани:grin:
Така ли?
Пардон.
Обаче защо ли някак не се чувствам опровергана? :kangel:
:lol:
Panta rhei...
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Kent написа: Аз преди малко трих сол на главата на Щерята, що има български акцент за едно представление с песнички /на языке родных осин:blum:/ за Дед Мороз у Консулатото на 18 дек.
Расскажи, Снегурочка, где была, расскажи-ка милая как дела...:grin:

Ей, да подсигуриш снимки, че не съм виждала такова тържество от илядо години!
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Така ли?
Пардон.
:lol:[/quote]

Как можа да си позволя да опровергавам Дама, ве ей? :flowers: .

П.П. Един път си позволих да опровергая ена клубарка тук, по върпоса за низшите и други съсловия и зависимостта им от количеството на Децата и още ме е срам, че се изтървах:oops:
П.П. Бях намесил и дунапрена, ужас:eek:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Kent написа:
Мнемозина написа:Така ли?
Пардон.
:lol:
Как можа да си позволя да опровергавам Дама, ве ей? :flowers: .

П.П. Един път си позволих да опровергая ена клубарка тук, по върпоса за низшите и други съсловия и зависимостта им от количеството на Децата и още ме е срам, че се изтървах:oops:
П.П. Бях намесил и дунапрена, ужас:eek:
Това за дунапрена не си го спомням.
И не че не може да опровергаваш (обаче благодаря за цветята), ами нещо не успя просто. :harhar:
Panta rhei...
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

4avdar4e написа:
Remmivs написа:Пробвай Столично тъмно. В кутия.
Под "кутия" кен ли имаш предвид? Щото в тях бирата има друг вкус :( Абе друго си е бутилка/-и/:grin:
Още по-добре в буре.
Наздраве :cool:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Да, кен. Буре наистина е най-добре. В кръмчите са на кегове.
Аватар
Piqndurnik

Re: И

Мнение от Piqndurnik »

Kent написа:
Remmivs написа:шкембе чорба с много люто и отделно люти чушки опукани с олио, оцет и счукан чесън. Малко сол, малко захар...
Такова, ли?:-)
Изображение
Чушките в олио, още ги чакаме:lol:
П.П. Тва място /едно от двете квалитетни във Вн, дето сервират Истинско Шкембе/ е на 500 метра от вкащи.
П.П.1. Снимката е ужасно стара....от вчера.
П.П.2. Пияндурник да не гледа, щото не съм си написал завещанието още.:twisted:
Споко, тук си имаме българска кръчма. АМА БАНИЧКИ И БОЗА НЯМА!
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

Remmivs написа:Майчин език не се забравя...
Вярно. Само се допълва с побългарени местни думи, за кото липсва точното понятие на български.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Piqndurnik написа:
Remmivs написа:Майчин език не се забравя...
Вярно. Само се допълва с побългарени местни думи, за кото липсва точното понятие на български.
Хе-хе, напомни ми моя приятелка, колега от СУ. Та тя - французойка, с баща българин и майка - испанска еврейка. Идва да учи в България. Говореше много сносен български. Та веднъж говори по телефона с баща си. Както си перка на френч, изведнъж изтърсва "ла оградата на къщата". Направо припаднахме от смях:grin: И така си говореха редовно - за българските неща с български думи, иначе - на френски (а най-гот беше като си правеше нес кафе "на ухо", щото за нея око и ухо бяха все едно:lol:
Аватар
Green Light

Re: До Знаещите...

Мнение от Green Light »

сър Айвънхоу написа:
Гледай сега... по принцип всеки се обижда от истината, а аз си мисля, че няма как да се обидиш от изказванията ми, защото ти си доста грамотна...:blum:
Не може да си малко грамотен или много грамотен. Или си грамотен или неграмотен. Нещо, като "бременна".
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Green Light написа:Не може да си малко грамотен или много грамотен. Или си грамотен или неграмотен. Нещо, като "бременна".
Може бе! А котката на Шродингер? М? А-а-а. Верно, че то неопределеност няма. Както и материя. Ми... прав си, начи! :D
почти безобидна

Мнение от почти безобидна »

Green Light написа: Нещо, като "бременна".
може, може!
да си просто бременна
или да си БРЕМЕННА

въпрос на организъм и обмяна на веществата.
И костна структурь и пр. и пр. :lol:
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Remmivs написа:
Green Light написа:Не може да си малко грамотен или много грамотен. Или си грамотен или неграмотен. Нещо, като "бременна".
Може бе! А котката на Шродингер? М? А-а-а. Верно, че то неопределеност няма. Както и материя. Ми... прав си, начи! :D
Кухата ми китара прочете някъде, че тоя тип с котката имал "прочуто" уравнение(пак за шиб..ъъ тая котка) което извеждало местоположението на електрона в орбита около ядрото, молим ти се, в определен момент. Некои по-прости хора още се чудят какво е електрона, въобще, а тоя бил му намерил мястото вече. Откачена работа, ама друг ми е въпросЪт. Дай ако знаеш някакво линкче, че ме зачекнА на чест, начи. Таман сфанах тая работа с котката аре са па и уравнения. Шрьодингер! Педерас!
Ржевски

Мнение от Ржевски »

4avdar4e написа:Как мислите е правилно на български: Мартин Лутер или Лютер (не говоря за Кинг:lol:). В различни източници намирам и двата варианта (с преобладаващо у), а същевременно течението е "лютеранство". :huhthink: На немски е Martin Luther, начи на български е логично да е "у". Подозирам, че името на течението е навлязло от руски източнии.

Ноооо.... обичам да съм сигурна, тъй че ако някой има по-достоворни доказателства, моля да ги сподели :pray:
Още един глас за Лутер и лутеранство. :-)
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

4avdar4e написа: Хе-хе, напомни ми моя приятелка, колега от СУ. Та тя - французойка, с баща българин и майка - испанска еврейка. Идва да учи в България. Говореше много сносен български. Та веднъж говори по телефона с баща си. Както си перка на френч, изведнъж изтърсва "ла оградата на къщата". Направо припаднахме от смях:grin: И така си говореха редовно - за българските неща с български думи, иначе - на френски (а най-гот беше като си правеше нес кафе "на ухо", щото за нея око и ухо бяха все едно:lol:
Мой приятел се ожени за японка - голяма чаровница /рядкост за тая страна/. Учи "разговорен" български и веднъж вместо "Обичам те страшно много!" му каза "Обичам те много страшно!" :winkw:
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

4avdar4e написа: "ла оградата на къщата".
Като вица за "льо кокошка със ориз".
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Ржевски написа: Още един глас за Лутер и лутеранство. :-)
Ти мани, ама в един речник по религия го намерих като "лутерИАнство"... Съвсем се обърках...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

4avdar4e написа:
Ти мани, ама в един речник по религия го намерих като "лутерИАнство"... Съвсем се обърках...
Абе Чаве, това не е ли работа на редактора? Защо трябва ти да се косиш?

Аз упорито смятам, че е Лутер. За лутеранство/лютеранство не съм съвсем сигурна. :lol:
Panta rhei...
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Мнемозина написа: Абе Чаве, това не е ли работа на редактора? Защо трябва ти да се косиш?

Аз упорито смятам, че е Лутер. За лутеранство/лютеранство не съм съвсем сигурна. :lol:
Божеее, тая пък и редактор търси :blum:... Альоу, ние да не сме в Европа, бе:lol:

За Лутер ясна работата (макар в същия религиозен речник е Лютер, ама карай да е весело). Това вече го изясних, другото - още го мисля, имам още едно денонощие.

П.П. Превеждам едни отвратни статии за курсова работа. Много мързелив народ има на тоя свят, ееей
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

4avdar4e написа:
Мнемозина написа: Абе Чаве, това не е ли работа на редактора? Защо трябва ти да се косиш?

Божеее, тая пък и редактор търси :blum:... Альоу, ние да не сме в Европа, бе:lol:

За Лутер ясна работата (макар в същия религиозен речник е Лютер, ама карай да е весело). Това вече го изясних, другото - още го мисля, имам още едно денонощие.

П.П. Превеждам едни отвратни статии за курсова работа. Много мързелив народ има на тоя свят, ееей
Така.
В Нов правописен речник на българския език от 2002 г., издание на Института за български език при БАН, лютеранство и лутеранство са дадени като дублетни.

И тъй като това е днес законодателството в българския език, смятам, че можеш да се успокоиш. :lol:

Иначе - изчакай до 1.01.2007 и като влезем в Европа... :harhar:
Мислех, че ще се издава това, дето го превеждаш.
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Еуропа, бе илитерат! :blum:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:Еуропа, бе илитерат! :blum:
:shy:

:lol::lol::lol:
Panta rhei...
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Мнемозина написа:
4avdar4e написа:
Абе Чаве, това не е ли работа на редактора? Защо трябва ти да се косиш?

Ако Лутер е ял много лютеница или чушлета, може и да прекръстим делото му - не пише ли нещо по въпроса в биографията му? :-)
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Мнемозина написа:]
Така.
В Нов правописен речник на българския език от 2002 г., издание на Института за български език при БАН, лютеранство и лутеранство са дадени като дублетни.

И тъй като това е днес законодателството в българския език, смятам, че можеш да се успокоиш. :lol:

Аз съм си спокойна, ама (както казваше един колега) съм като бултериер - като фана нещо и не пускам. :grin:

Благодаря, Мнемо! Вече го поправих навсякъде на лутеранство, щото иначе тъпо - името едно, течението друго..

П.П. Чакам аз, чакам, ще е голям купон като дойдат правилата на ЕС:roll:
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

4avdar4e написа:
Така.

Аз съм си спокойна, ама (както казваше един колега) съм като бултериер - като фана нещо и не пускам. :grin:

Благодаря, Мнемо! Вече го поправих навсякъде на лутеранство, щото иначе тъпо - името едно, течението друго..

Че и българския език ли ще ни кажат как да го говорим и пишем по "европейски"?! :shocked::lol:
Последно промяна от Stranniche на 30.11.06, 11:49, променено общо 1 път.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Stranniche написа: Че и българския език ли ще ни кажат как да го говорим и пишем?! :shocked:
Не, не, просто имат строги правила за преводи, цени, легализация, организация и т.н, и т.д., които засега никой не се и опитва да въведе. Та... мазалото ще е пълно:grin:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Stranniche написа:
4avdar4e написа:
Така.

Че и българския език ли ще ни кажат как да го говорим и пишем?! :shocked:
Не, аз имах предвид нормалния начин на работа - когато след преводача през текста минават редактор-специалист в областта и коректор и всеки си знае това, което му е работа. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Според мен

Мнение от Remmivs »

дублетната форма се е появила точно защото имаме подобно звукосъчетание - Л Ю Т.

А иначе да живеят бабичките в Бабилон. Така де, бабочките във Вавилон.

Абе... разбрахте ме. :D
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Мнемозина написа:
Stranniche написа:
4avdar4e написа:
Така.

Че и българския език ли ще ни кажат как да го говорим и пишем?! :shocked:
Не, аз имах предвид нормалния начин на работа - когато след преводача през текста минават редактор-специалист в областта и коректор и всеки си знае това, което му е работа. :lol:
Майтапех се. Аз бях редактор много години и мога да кажа, че си имаше нужда от нас. Сега като чета разни издания... :twisted:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Stranniche написа:Майтапех се. Аз бях редактор много години и мога да кажа, че си имаше нужда от нас. Сега като чета разни издания... :twisted:
Редакторите са велики. Точка. Скоба. Но РЕДАКТОРИТЕ. Скоба.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Stranniche написа: Майтапех се. Аз бях редактор много години и мога да кажа, че си имаше нужда от нас. Сега като чета разни издания... :twisted:
Не само... Много от издателствата си спестяват от редактори, а да не говорим каква ми е мъка като гледам български телевизии. Понякога ми иде да прасна ТВ-то или :hang:

Само пример: пълен член след предлог и пълно незнание на бройната форма. Да не говорим какви недомислици има при преводите на филми:crying:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

4avdar4e написа: Благодаря, Мнемо! Вече го поправих навсякъде на лутеранство, щото иначе тъпо - името едно, течението друго..

Твоят проблем го оправихме - обаче аз какво да правя.

Дъщеря ми, вчера:

- Мамо, какво значи ... (не си спомням какво накъдри тук)?
- Няма такава дума.
- Е как може да няма, щом аз я казвам?

:shocked:
Panta rhei...
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Мнемозина написа: Твоят проблем го оправихме - обаче аз какво да правя.

Дъщеря ми, вчера:

- Мамо, какво значи ... (не си спомням какво накъдри тук)?
- Няма такава дума.
- Е как може да няма, щом аз я казвам?

:shocked:

Миии, щом тя я казва, тя да я обясни:grin:

Оххх, това "какво значи" ми е пораснало на главата като вишнево дръвче:lol:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Green Light написа:Кухата ми китара прочете някъде, че тоя тип с котката имал "прочуто" уравнение(пак за шиб..ъъ тая котка) което извеждало местоположението на електрона в орбита около ядрото, молим ти се, в определен момент. Некои по-прости хора още се чудят какво е електрона, въобще, а тоя бил му намерил мястото вече. Откачена работа, ама друг ми е въпросЪт. Дай ако знаеш някакво линкче, че ме зачекнА на чест, начи. Таман сфанах тая работа с котката аре са па и уравнения. Шрьодингер! Педерас!
Абе вервай ми това уравнение съм го учил даже. А май и го поразбирах. Сега ми изглежда :shocked: :shocked: :shocked:

Ма щом го искаш:

http://en.wikipedia.org/wiki/Schr%C3%B6dinger_equation
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Remmivs написа:
Stranniche написа:Майтапех се. Аз бях редактор много години и мога да кажа, че си имаше нужда от нас. Сега като чета разни издания... :twisted:
Редакторите са велики. Точка. Скоба. Но РЕДАКТОРИТЕ. Скоба.
?!
Публикувай отговор