Кое е това, което сме ние?

Все същите
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

esti написа: А забелязвал ли си, че умните и интелигентни хора са по-изразителни?
При мен поне е така - повече ми "говорят" те.
При тъпаците може и да се затрудня. Поне що се отнася до черти на характера - иначе тъпотата си личи ясно. :-)
понеже се поставяш на мястото на умните и интелигентните и отгатваш чертите им ,съдейки по себе си...
тъпак не знам какво точно означава.
ако означава малко образовани( ходили малко на училище) или незапознати с широкия свят( например живели на село)...те са дори по-лесни за разгадаване.
Аватар
Мнемозина

Re: Кое е това, което сме ние?

Мнение от Мнемозина »

Dark Angel написа:
Мнемозина написа:
Има неща, които не бива - а не не могат - да бъдат назовани, за да не изчезва магията.
извинявай че вадя думите от контекста

но преди време това имах предвид като казвах, че не винаги е добре да разплитаме до основите килима на вселената

магия ...

хубав ден
Благодаря! :lol:
Но ние и не можем.
Така или иначе не можем да достигнем там, където не ни е дадено да достигнем. За всеки от нас това е различно.
Магията си остава всякак. Само нивата се сменят. :lol:
Panta rhei...
Дядо Капинчо

Мнение от Дядо Капинчо »

...
Последно промяна от Дядо Капинчо на 25.12.08, 18:07, променено общо 1 път.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Set написа:Има два фундаментални въпроса.

Нумбер уно (:cool:): Какво съм аз?

Нумбер дуе (:blum:): Какъв е света около мен?

И се задават в зависимост от психологическия тип персон.

Аз съм екстроверт.
Нумеро трес: Са ли нумеро уно (аз) и нумеро дуе (другото, света) различни неща? :grin:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:
Мнемозина написа:Някой от умните хора беше казал, че човекът е това, което му остане, когато загуби всичко.

Иначе моят отговор за това докога можем да отнемаме от едното и то да продължава да е едно е - докато човек може да се самоосъзнава.
И си мисля, че самоосъзнаването е свързано с думите, защото щом наречеш нещо, ти се отделяш от него, обективираш го. (Това всъщност не е съвсем вярно, но си е така. :grin:)
Логосът е в началото.
И от тук вече пътищата на разговор са много, защото Логос е и логика, взаимовръзка между нещата и какво ли още не.

Имам и други отговори, разбира се. :roll:
В сънищата няма думи. В повечето случаи. Но има самоосъзнаване. Има и Логос. Но няма отделяне. Наистина думите обективизират и налагат слой абстракционизъм. Но думите са необходимост, възникнала за да изразим неизразимото в нас. И затова са едновременно труден и фантастичен инструмент. Аз мисля, че това, което не може да се отнеме без ние да се загубим е самия живот. А той е мистериозна енергия или енергична мистерия. И не само животът сам по себе си като клетъчни и субклетъчни механизми за самовъзпроизводство (в известен смисъл, говори ли сме и преди животът никога не е умирал от създаването си досега има една непрекъсната нишка водеща до всеки един от нас (както казах веднъж Вяра например е амеба на ~3 млрд. години :grin:), а нещо отвъд това. Може би някъде в загадъчните квантови невероятности. :cool:
Но кои сме ние тогава?
За кои "ние" питаше?
За хората изобщо - или за живите същества изобщо? Защото аз говорех за първото. И за мен въпросът беше кое всъщност е това, което прави от всеки от нас това, което той е?

Що се отнася до думите, те наистина са слабо място в горния ми постинг, но аз и там си го написах (затова го оставям и него като цитат).
Защото неизразимото у нас може да бъде изразено поне донякъде и по други начини - с музика, с рисунка, с танц.
Но всичко това също са езици, средства за споделяне. Те също имат своите "думи".
Така че...
Panta rhei...
esti

Мнение от esti »

doktorka написа:
esti написа: А забелязвал ли си, че умните и интелигентни хора са по-изразителни?
При мен поне е така - повече ми "говорят" те.
При тъпаците може и да се затрудня. Поне що се отнася до черти на характера - иначе тъпотата си личи ясно. :-)
понеже се поставяш на мястото на умните и интелигентните и отгатваш чертите им ,съдейки по себе си...
ако означава малко образовани( ходили малко на училище) или незапознати с широкия свят( например живели на село)...те са дори по-лесни за разгадаване.
Не, не се поставям на ничие място - те просто ми "говорят" :lol:
И с тъпотата е същото - казват ми "тъп съм".
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Мнемозина написа:Но кои сме ние тогава?
За кои "ние" питаше?
За хората изобщо - или за живите същества изобщо? Защото аз говорех за първото. И за мен въпросът беше кое всъщност е това, което прави от всеки от нас това, което той е?

Що се отнася до думите, те наистина са слабо място в горния ми постинг, но аз и там си го написах (затова го оставям и него като цитат).
Защото неизразимото у нас може да бъде изразено поне донякъде и по други начини - с музика, с рисунка, с танц.
Но всичко това също са езици, средства за споделяне. Те също имат своите "думи".
Така че...
Хората. Защото не мога да твърдя, че други видове споделят този пламък, който гори в нас, макар и да считам, че определено се забелязват проблясъци в очите и на други видове. И в частност питам изобщо :blum:, но то е едно и също и да питам конкретно за всеки един от нас какво го прави него. Защото тази характеристика трябва според мен да ни обединява, не да ни дели. Това е песъчинката. Другото са пластовете. Различни и по своему прекрасни и/или ужасни в зависимост от тяхната интерпретация, взаимовръзка и припокриване с нашите такива.

Да, логосът има много изражения. Забрави математиката. И все пак неизразимото остава, макар и да ни е дадено да проумяваме и да споделяме дори това, че не можем нищо и докрай да споделим. :cool:
Дядо Капинчо

Мнение от Дядо Капинчо »

...
Последно промяна от Дядо Капинчо на 25.12.08, 18:07, променено общо 1 път.
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

Мнемозина написа: Що се отнася до думите, те наистина са слабо място в горния ми постинг, но аз и там си го написах (затова го оставям и него като цитат).
Така че...
думите май са слабо място като цяло
различен смисъл \или различни отенъци\ за различните индивиди
може би затова в математика, физика, химия има толкова универсалност

да не говорим за това кой какво чува
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Dark Angel написа:Hello brother :-)
Hola, sister! :-)
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

Капинчо написа:
doktorka написа:
Ха-ха. Първо отговорих на ести, а след това прочетох твоя пост. Сега ми е напълно ясно защо простаците са ми по-лесни за разгадаване.:lol:
и на мен...:winkw:
щом сме двама ,страшно няма...:cool:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:
Хората. Защото не мога да твърдя, че други видове споделят този пламък, който гори в нас, макар и да считам, че определено се забелязват проблясъци в очите и на други видове. И в частност питам изобщо :blum:, но то е едно и също и да питам конкретно за всеки един от нас какво го прави него. Защото тази характеристика трябва според мен да ни обединява, не да ни дели. Това е песъчинката. Другото са пластовете. Различни и по своему прекрасни и/или ужасни в зависимост от тяхната интерпретация, взаимовръзка и припокриване с нашите такива.

Да, логосът има много изражения. Забрави математиката. И все пак неизразимото остава, макар и да ни е дадено да проумяваме и да споделяме дори това, че не можем нищо и докрай да споделим. :cool:
Да.
Според мен това, което ни обединява и ни прави хора (а и всеки един от нас това, което е), е проумяването. Осъзнаването на връзките между нещата, на собствените ни действия и последствията от тях.
Паметта за това, което сме преживели, но и за това, което не сме преживели. За това, което са преживели и проумели другите като нас.
Желанието за споделяне на тази памет и на осъзнатото и преживяното.
Търсенето на причините и на смисъла.
Вслушването в това, което ни говори Логосът.
И яснотата за неприкосновеността на неизразимото.

Така добре ли е вече? :lol:
Последно промяна от Мнемозина на 13.09.08, 17:54, променено общо 1 път.
Panta rhei...
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

Remmivs написа: И все пак неизразимото остава, макар и да ни е дадено да проумяваме и да споделяме дори това, че не можем нищо и докрай да споделим. :cool:
не е вярно.
можеш.
зависи КОЛКО искаш да споделиш.
ако искаш да споделяш въобще.
Дядо Капинчо

Мнение от Дядо Капинчо »

...
Последно промяна от Дядо Капинчо на 25.12.08, 18:08, променено общо 1 път.
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

doktorka написа:
Капинчо написа:
doktorka написа:
Ха-ха. Първо отговорих на ести, а след това прочетох твоя пост. Сега ми е напълно ясно защо простаците са ми по-лесни за разгадаване.:lol:
и на мен...:winkw:
щом сме двама ,страшно няма...:cool:
не знам що се мислите за толкова дОбри в разгадаването на хората.....

хората са непредсказуеми, независимо какви са

тия дето много "разгадават" обичайно ядат жабета, гущери и крокодили :lol:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Dark Angel написа:
Мнемозина написа: Що се отнася до думите, те наистина са слабо място в горния ми постинг, но аз и там си го написах (затова го оставям и него като цитат).
Така че...
думите май са слабо място като цяло
различен смисъл \или различни отенъци\ за различните индивиди
може би затова в математика, физика, химия има толкова универсалност

да не говорим за това кой какво чува
Зависи какво разбираш под "думи".
Има и общи места, но има и наистина много различни начини на разбирането им. И не случайно опитите за обективиране (намиране на "общи смисли" на думите или еквивалентите им) винаги отиват към математическото мислене.
Това е много дълга тема, да. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

doktorka написа:не е вярно.
можеш.
зависи КОЛКО искаш да споделиш.
ако искаш да споделяш въобще.
Добре, да приемем, че не е вярно. Можеш ли да ми предадеш без остатък всичко, което изпитваш поглеждайки звездите (или друго, каквото и да е, което както казват (интересна фраза, Мнемо) те оставя без думи, по твой избор). Разбира се, при условие, че приемем, че искаш безкрайно т.е. достатъчно? :grin:

Или хайде по-проста задача. Сподели ми най-голямато число.

Можем да споделяме безкрайно и асимтотично близко до същността. Но според Кантор в математиката (а според мен навсякъде) между всеки две съседни точки има безкрайно много други такива. Изумително е. И затова при асимптотичното приближаване към пълнотото споделяне между двете все пак остава вселена. :cool:
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

Dark Angel написа: не знам що се мислите за толкова дОбри в разгадаването на хората.....

аз не се "мисля"...
хората имат схеми на поведение.
рядко се случва да ме изненадат.
жаби ,гущери и крокодили са деликатес...:winkw:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Мнемозина написа:Да.
Според мен това, което ни обединява и ни прави хора (а и всеки един от нас това, което е), е проумяването. Осъзнаването на връзките между нещата, на собствените ни действия и последствията от тях.
Паметта за това, което сме преживели, но и за това, което не сме преживели. За това, което са преживели и проумели другите като нас.
Търсенето на причините и на смисъла.
Вслушването в това, което ни говори Логосът.
И яснотата за неприкосновеността на неизразимото.

Така добре ли е вече? :lol:
Перфектно е! Затворихме кръгчето (може би на Зенон). :grin: Какво е проумяване (на зрънцето проумяване).

Шегата настрана, но ти според мен наистина си близко (и далеч). Логосът наистина е много неща. Включително и нас. :cool:
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

Remmivs написа: Добре, да приемем, че не е вярно. Можеш ли да ми предадеш без остатък всичко, което изпитваш поглеждайки звездите (или друго, каквото и да е, което както казват (интересна фраза, Мнемо) те оставя без думи, по твой избор). Разбира се, при условие, че приемем, че искаш безкрайно т.е. достатъчно? :grin:

Или хайде по-проста задача. Сподели ми най-голямато число.

Можем да споделяме безкрайно и асимтотично близко до същността. Но според Кантор в математиката (а според мен навсякъде) между всеки две съседни точки има безкрайно много други такива. Изумително е. И затова при асимптотичното приближаване към пълнотото споделяне между двете все пак остава вселена. :cool:
1. говорим за моите чувства...лични...които честно да си призная едва ли се подчиняват на Кантор и неговите теории.
2.забравяш променливата "време".
3.най-голямото число,трудно ще го споделя.не се вписва във вътрешната ми Вселена...:cool:.
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

Мнемо, Рем - мисля си и се питам: като се докосна до нещо \или си мисля че съм се докоснала\ изведнъж се отварят още една купчина въпроси...
и връзките стават ужасно сложни
и само на моменти нещата изглеждат ясни и после отново е хаос

и сега е хаос..
а ми се иска да се изразя по-ясно, а не мога :lol:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:
Перфектно е! Затворихме кръгчето (може би на Зенон). :grin: Какво е проумяване (на зрънцето проумяване).

Шегата настрана, но ти според мен наистина си близко (и далеч). Логосът наистина е много неща. Включително и нас. :cool:
Логосът е Законът на битието, при Хераклит става дума за Космически логос.
Така че ние неизбежно сме част от него.

... Търсейки първичното и всеобщото начало на живота, той се въззе до прозрението, че това начало е огънят, и че този огън не е само мировият вихър, но същевременно и мировият порядък, мировият разум или онова, което пръв Хераклит нарече Логос. В това е тайната на неговата мъдрост. Необозримото течение на битието не е само едно течение, което се извършва случайно и което не е подчинено на никакъв закон. Каквато и да бъде посоката на времето, в което светът мени своите образи, тази промяна става в името на един разум, който е огънят, вечният неугасим огън, що всичко сътворява, всичко нарежда, всичко съгласува. Това е онази изначална сила, онази душа, която бди над вселената, велика и непостижима, и сякаш тя е изплетена от магически струни, защото този логос е нещо звучно, той пее, стига само да го докоснат пръстите на философа.

Източник - тук. :blum:
Panta rhei...
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

хехе... това беше готино, Дарк
:lol: защото се разширява/ме навътре :lol:
наистина го мисля, но не мога да го формулирам по-добре
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

doktorka написа:1. говорим за моите чувства...лични...които честно да си призная едва ли се подчиняват на Кантор и неговите теории.
3.най-голямото число,трудно ще го споделя.не се вписва във вътрешната ми Вселена...:cool:.
1. т.е. не можеш :cool: дори и да искаш
2. тц. тя само ни затруднява, защото ни ограничава прозореца за споделяне
3. идеята е, че няма такова, идеята е, че е обърната осмица, идеята е, че можем да споделим идея за неизразимото и невъобразимото, но също и да усетим, че това не е 100% споделяне
4. както и да е :cool:
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

doktorka написа:
1. говорим за моите чувства...лични...които честно да си призная едва ли се подчиняват на Кантор и неговите теории.
т.2 и т.3 някак изглеждат безмислени
или просто не съм в състояние да прозра схемата ти на мислене
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Dark Angel написа:Мнемо, Рем - мисля си и се питам: като се докосна до нещо \или си мисля че съм се докоснала\ изведнъж се отварят още една купчина въпроси...

и сега е хаос..
Не се стряскай.
Заразила си се с желание за задълбаване.
Това е. :blum:
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Dark Angel написа:Мнемо, Рем - мисля си и се питам: като се докосна до нещо \или си мисля че съм се докоснала\ изведнъж се отварят още една купчина въпроси...

и сега е хаос..
ти създаваш вселената с всяко свое действие
всеки иззбор който правиш я разклонява от безброй други възможни вселени (където не си направила това, а нещо друго)
в този смисъл всеки от нас е създател на вселени :grin:
връзките са ужасно сложни
но принципите са ужасно прости според мен
и затова не вярвам да открият Хигс бозона
прекалено сложен модел сме измислили за едно съвършенство като вселената
има нещо грешно и гротеско в толкова много допълнения и добавки по скелето :cool:
макар че се изразяваш хаотично, те разбирам асимптотично (защото и аз имам такива възприятия)
и въпреки това може би сме на вселена разстояние също така
квантов скок
електронът не преминава постепенно от едно на друго ниво
той изчезва от едното и мигновено се появява на другото
нещо такова :cool:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Мнемозина написа:Източник - тук. :blum:
touché :grin:
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

Мнемозина написа: Не се стряскай.
май съм се родила с него :lol:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

doktorka написа:
ELBI написа:Замислял съм се. Докога можем да раздробяваме един индивид и той да остане себе си? Докога можем да отнемаме от едното и то да продължава да е едно?

Милиардите неврони и клетки с енергията в тях, която понякога управляваме, която понякога ни управлява е душата. Дали е точно 20 грама или е друго нещо - не знам, но имаме и доста енергия, сили, които са извън чисто материалното. Както и мечтите ни. И любовта.

Такива ми ти работи.
въпросът беше до кога, значи, пазим тази енергия.
докато спре сърцето или докато спре да ти работи мозъка.
силите "извън материалното" не могат да съществуват без материята:winkw:...
Стивън Хоукинс да ви е за пример.
сърцето и мозъкът му са здрави и работят.
тялото му като такова все едно не съществува.

когато изгасне крушката,защото и е изгоряла жичката...НЯМА светлина,пък квото щете ми казвайте.

та мечти ,любов,страдание и лудост...:cool:
В най-общият случай - има хора, които ... са до никъде. Мисля, че има не малко без или с малко енергия. дали
щото не знаят, че я имат, дали щото я носят само заради едната изгода/секс/пари ...

Думите ти за "не могат да съществуват без материята" са всъщност много сериозни за размисъл - защото ако не може да съществуват, защо съществуват, ако не са били първични. Ако са били първични, значи материята се е нагодила да ги приеме.

И мога да продължа да си разсъждавам по тази тема поне 2 дена. ооопс - след малко почва друг мач, та ... ще се откъсна от екзистенциалните теми. Които си остават :)

На мнозина телата съществуват. Но нито могат да се докоснат до душевност и красота, нито ако се докоснат - могат да не я оплескат с грозни действия. ала това си е част от света. Нито любов, ни страдание, ни лудост, а просто ... си е така (сапиенти сат :rotfl24:)
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

Remmivs написа: ти създаваш вселената с всяко свое действие
всеки иззбор който правиш я разклонява от безброй други възможни вселени (където не си направила това, а нещо друго)
в този смисъл всеки от нас е създател на вселени :grin:
връзките са ужасно сложни
но принципите са ужасно прости според мен
и затова не вярвам да открият Хигс бозона
прекалено сложен модел сме измислили за едно съвършенство като вселената
има нещо грешно и гротеско в толкова много допълнения и добавки по скелето :cool:
макар че се изразяваш хаотично, те разбирам асимптотично (защото и аз имам такива възприятия)
и въпреки това може би сме на вселена разстояние също така
квантов скок
електронът не преминава постепенно от едно на друго ниво
той изчезва от едното и мигновено се появява на другото
нещо такова :cool:
затова че всеки от нас създава светове - да, така е
една мисъл е един нов свят

съвършенните неща са прости
и красиви
сложния модел който търсим зад съвършенството е невъзможен си мисля
нещата се движат по пътя на най-малкото съпротивление
прекомерната сложност предполага много преходи, много завои....
и става нереално...

но това мисли в една дъждовна привечер.....
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Dark Angel написа:
Мнемозина написа: Не се стряскай.
май съм се родила с него :lol:
кат стигнеш дъното, ще почнеш да гледаш мачове :rotfl24::rotfl24::rotfl24:
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Dark Angel написа:затова че всеки от нас създава светове - да, така е
една мисъл е един нов свят

съвършенните неща са прости
и красиви
сложния модел който търсим зад съвършенството е невъзможен си мисля
нещата се движат по пътя на най-малкото съпротивление
прекомерната сложност предполага много преходи, много завои....
и става нереално...

но това мисли в една дъждовна привечер.....
ахам. Всеки е една вселена. Вярно, че има доста елементарни и ограничени вселени, но има и прекрасни - красиви, истински, любящи, непрекъснато развиващи се ...

Поради това системи като комунизмът и нацизмът са анти-човешки - там личността няма значение. А от Ренесанса насам, когато има съвременно развитие на Човека - от тогава ... всяка мисъл е свят. Или поне ... може да стане :cool:
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

ELBI написа: кат стигнеш дъното, ще почнеш да гледаш мачове :rotfl24::rotfl24::rotfl24:
имам друга идея
не че зная до къде точно ще стигна де :lol:

Елби, кажи ми добро училище по модерни танци - първо в София, а после по света
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Dark Angel написа:
ELBI написа: кат стигнеш дъното, ще почнеш да гледаш мачове :rotfl24::rotfl24::rotfl24:
имам друга идея
не че зная до къде точно ще стигна де :lol:

Елби, кажи ми добро училище по модерни танци - първо в София, а после по света
От края на другата седмица почва седмица на танца (модерния) и ще има много представления. аз гледах шоутата (моменти), които ще се дават - модерни танци та дрънка. Мисля, че там ще намериш много симпатизанти. Аз съм леко по по-старомодните ... ала страстни :rotfl24:
esti

Мнение от esti »

Dark Angel написа:
не знам що се мислите за толкова дОбри в разгадаването на хората.....

Не бе Дарки, нито сме добри, нито ги разгадаваме.
Невъзможно е.
Поне не е по моите сили.
Но се забавлявам с това да отгатвам някои от най-характерните им черти и е голям кеф ако нацеля нещо. Детска радост....:lol:
А понякога е и доста полезно.
Дядо Капинчо

Мнение от Дядо Капинчо »

...
esti

Мнение от esti »

Капинчо написа:
Ести, не се коркай. Не към теб е отправено това.:lol:
Айде и тук съм пренебрегната....:mad:
Дядо Капинчо

Мнение от Дядо Капинчо »

...
esti

Мнение от esti »

Капинчо написа:
Сега чета "Тайният език на общуването". Просто не ми вждаш невербалните послания към теб.:kiss:
Виждам аз, виждам....
Но се опитвам да отвличам вниманието.
Не ми се иска отново да се хващате за гушите.
Публикувай отговор