Теологичната тема - Мартин Лутер - 95 протеста
-
Дядо Капинчо
Теологичната тема - Мартин Лутер - 95 протеста
...
Последно промяна от Дядо Капинчо на 22.12.08, 19:28, променено общо 1 път.
-
Дядо Капинчо
-
Дядо Капинчо
Мнооооого интересно.
В първия момент си помислих, че темата е за онова негро,
пък то за оня. Злите езици твърдят, че движението, което е вдъхновил, отбелязва началото от прехода от Готика към Ренесанс.
Мдаааа, челу - знай. Благодаря за темата, както се казва.
:rotfl24::rotfl24:
А ти защо я пусна тази тема - вълнува те същината на Ренесансът ли?
В първия момент си помислих, че темата е за онова негро,
пък то за оня. Злите езици твърдят, че движението, което е вдъхновил, отбелязва началото от прехода от Готика към Ренесанс.
Мдаааа, челу - знай. Благодаря за темата, както се казва.
А ти защо я пусна тази тема - вълнува те същината на Ренесансът ли?
Re: Теологичната тема - Мартин Лутер - 95 протеста
И този ме е чел.Капинчо написа: ...
31. Човека който всъщност купува индулгенции е рядкост точно както този който се кае; наистина той е твърде голяма рядкост.
...
67. Индулгенциите които демагозите твърдят, че са най-великата благодат са всъщност разбирани като такива само доколкото те носят печалба.
...
68. А всъщност те са най-незначителната благодат в сравнение с благодатта на Бога и благочестието на кръста.
Panta rhei...
-
Дядо Капинчо
-
Дядо Капинчо
...
Последно промяна от Дядо Капинчо на 22.12.08, 19:29, променено общо 1 път.
Не дълго.Капинчо написа:
По-важното е, че ти го прочете. Again.
Много ме затрудняваш начи.
Какво и колко дълго нещо трябва да пусна, за да не го прочетеш?:lol:
НамерИ нещо безинтересно.
Последно промяна от Мнемозина на 23.10.08, 20:06, променено общо 1 път.
Panta rhei...
-
Дядо Капинчо
За да може да продължи напред - един вид прераждане. Но само за пълно покаяние.Set написа:Аз имам въпроси по няколко точки.
Защо аджеба покаял се християнин има право на пълно опрощение?
От къде на къде?
Сега, като пиша това си представям как Капин ще ми скочи с неговите истории за педофили.
Не ми се ще да задълбавам там, но опрощението не изключва изтърпяването на съответстващо наказание. Наказанието е шанс за изкупление. Всъщност.
А индулгенцията тогава наказание ли е?Амаранта написа:За да може да продължи напред - един вид прераждане. Но само за пълно покаяние.Set написа:Аз имам въпроси по няколко точки.
Защо аджеба покаял се християнин има право на пълно опрощение?
От къде на къде?
Сега, като пиша това си представям как Капин ще ми скочи с неговите истории за педофили.
Не ми се ще да задълбавам там, но опрощението не изключва изтърпяването на съответстващо наказание. Наказанието е шанс за изкупление. Всъщност.
Всъщност
Memento mori.
Точно този проблем е разбунил духовете навремето,Set написа:
А по големината и ли се познава за това дали е пълно разкаянието?
и се твърди, че е една от причините за разклащането на (почти) безусловната власт на църквата през Средновековието.
Но е трудно да се каже кое е причина, и кое следствие, както обикновено.
.....
Трай си, че земе да ни обвинят в нтелектуалствоАмаранта написа:Точно този проблем е разбунил духовете навремето,Set написа:
А по големината и ли се познава за това дали е пълно разкаянието?
и се твърди, че е една от причините за разклащането на (почти) безусловната власт на църквата през Средновековието.
Но е трудно да се каже кое е причина, и кое следствие, както обикновено.
.....
Всъщност
Всъщност дълбочината на джоба съответствала явно и тогава на дълбочината в ада
А папата дава ли индулгенции?
Memento mori.
-
Дядо Капинчо
Говориш за светската страна на въпроса. Там две мнения няма.Капинчо написа:
Начи, като махнем всички простотии и наслагвания от миналото, наказанието трябва да има една единствена цел - да предотврати следващо престъпление. Основния елемент тук е, че наказанието плаши - и този, който веднъж го е изтърпял, и другия, който се страхува да не го изтърпи. Оказва се обаче, че има индивиди с висок праг на адреналина, т.е. необходим им е повече адреналин, за да се уплашат и те не се плашат от стандартните наказания. В крайния си вид като превенция на бъдещи престъпление се явява наказанието смърт. Има индивиди, при което това единствената превантивна мярка.
Ние го разглеждаме откъм теологичната му страна.
-
Дядо Капинчо
Странна теза. Кой му е дал диагнозата?Капинчо написа:Теологичната страна е пълна боза. Аз не бях ги виждал тези тезиси и си мислех, Мартин Лутер е голямата работа.Амаранта написа: Говориш за светската страна на въпроса. Там две мнения няма.
Ние го разглеждаме откъм теологичната му страна.![]()
А то кво се оказа - пълни простотии и бленувания на душевно болен човек, които не си струва дори да прочетеш, камо ли да ги обсъждаш.
Всъщност
Memento mori.
-
Дядо Капинчо
Е, да, ама го мислиш от днешна гледна точка.Капинчо написа:Теологичната страна е пълна боза. Аз не бях ги виждал тези тезиси и си мислех, Мартин Лутер е голямата работа.Амаранта написа: Говориш за светската страна на въпроса. Там две мнения няма.
А то кво се оказа - пълни простотии и бленувания на душевно болен човек, които не си струва дори да прочетеш, камо ли да ги обсъждаш.
А това са си някакви техни тогавашни спорове.
Всъщност
Panta rhei...
-
Дядо Капинчо
Теологичните спорове са тогавашни и без да сме им в контекста няма как да ги разберем. И не забравяй, че заблудите са заблуди от твоя и моя гледна точка, а не от тяхна - те това са си го живели и са си го вярвали.Капинчо написа:Това за точката (гледната, не G) няма как да го знам. Не мога да си представя мисленето си в XVI век. Ако го отнесем към по-близки периоди на заблуди, при соца например, мисленето ми си беше като сегашното - смятах го за пълна дивотия. Не се дуя. Мисля, че за почти всички това беше ясно. Та за 500 години назад не знам.Мнемозина написа:
Е, да, ама го мислиш от днешна гледна точка.
А това са си някакви техни тогавашни спорове.
Всъщност- въпросът е бил да се нарита папата.
Споровете не са тогавашни или поне погледнато по глобално, не са. И сега папата се пъне да напътства човечеството по Божиите пътеки и да раздава правосъдие.
Колкото до неговото наритване, да, това е зрънцето прагматизъм, но пак зависи от изходната гледна точка. Иначе се получава, че като сменим Тодор Живков с Андрей Луканов и проблемът е решен.
Преди време си купих една Библия, щото е стара - 1874. Викам си така и така съм я купил, ще взема да я прочета, щото много умни глави са получили просветление от нея.
Не можах. Стигнах до пета страница. Ми то глупост до глупост.
А прагматичната страна - тогава не е било просто смяна на Тодор Живков с Андрей Луканов. Доста неща са се променили след онова наритване.
Panta rhei...
ВсъщностКапинчо написа: Преди време си купих една Библия, щото е стара - 1874. Викам си така и така съм я купил, ще взема да я прочета, щото много умни глави са получили просветление от нея.
Не можах. Стигнах до пета страница. Ми то глупост до глупост.
- Piqndurnik
Да знаете само августинците каква бира варят...Капинчо написа:От любов и загриженост към истината, и с цел пълното и разбиране, следните тезиси ще бъдат обект на публична дискусия във Витенберг под председателството на преподобния отец, Мартин Лутер, Августинец...

Наздраве 
ВсъщостКапинчо написа:Ако смяташ, че нормален човек може да посвети живота си на тези тезиси, значи на теб ти трябва диагноза.Set написа:Странна теза. Кой му е дал диагнозата?Капинчо написа:Теологичната страна е пълна боза. Аз не бях ги виждал тези тезиси и си мислех, Мартин Лутер е голямата работа.Амаранта написа: Говориш за светската страна на въпроса. Там две мнения няма.
Всъщност
За времето си този човек прави революция
А кой определя дали ми трябва на мен диагноза
Всъщност
Memento mori.