Чудя се над една мисла,

Все същите
Аватар
Мнемозина

Чудя се над една мисла,

Мнение от Мнемозина »

една от многото в автобиографията на Вера Мутафчиева.
Самата тя нееднократно повтаря за себе си, че каквото и да и се случва, не мрънка, а се захваща да оправя някак нещата. То й личи и по писането, че е такава.

И на едно място изведнъж казва: Докато е млад, човек жали себе си. Не можа да го цитирам точно и не ми се търси, но беше в смисъл, че когато поостарее, човек вече се е прежалил едва ли не.

Дали е вярно?
Panta rhei...
Аватар
majemela4ka
Обратна връзка:

Re: Чудя се над една мисла,

Мнение от majemela4ka »

Мнемозина написа:една от многото в автобиографията на Вера Мутафчиева.
Самата тя нееднократно повтаря за себе си, че каквото и да и се случва, не мрънка, а се захваща да оправя някак нещата. То й личи и по писането, че е такава.

И на едно място изведнъж казва: Докато е млад, човек жали себе си. Не можа да го цитирам точно и не ми се търси, но беше в смисъл, че когато поостарее, човек вече се е прежалил едва ли не.

Дали е вярно?
Мнемо, след още 3о-4о години ще ти кажа, първо да порасна.:blum:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

majemela4ka написа:

Дали е вярно?
Мнемо, след още 3о-4о години ще ти кажа, първо да порасна.:blum:
Добре де, кажи сега, докато си млада дали се жалиш.
То за другото е ясно, че ще се питаме след време.
Просто ми е интересно дали пък и това не е въпрос на друго, не на възраст.
Panta rhei...
Аватар
majemela4ka
Обратна връзка:

Мнение от majemela4ka »

Мнемозина написа: Добре де, кажи сега, докато си млада дали се жалиш.
обратното е, струва ми се
все си доказвам, че мога да нося още и още
бой, целувки... абе, всичко:grin:
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнение от frisky lioness »

Според мен е въпрос на манталитет и светоусещане

Познавам млади и стари хора, които се самосъжаляват
Так че....

Индивидуално е, както почти всичко, което касае необятния космос на човешката душа:-):winkw:
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

majemela4ka написа:
Мнемозина написа: Добре де, кажи сега, докато си млада дали се жалиш.
обратното е, струва ми се
все си доказвам, че мога да нося още и още
бой, целувки... абе, всичко:grin:
Интересно.
Щото и ти си овенка като нея.
Пък тя създава впечатление за много серт жена и точно това й изказване твърде ме зачуди. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

frisky lioness написа:
Според мен е въпрос на манталитет и светоусещане

Познавам млади и стари хора, които се самосъжаляват
Так че....

Индивидуално е, както почти всичко, което касае необятния космос на човешката душа:-):winkw:
И аз имам едно такова подозрение.

Жалко, пак няма как да се разбере кога остарява човек. :grin:
Panta rhei...
Аватар
majemela4ka
Обратна връзка:

Мнение от majemela4ka »

Мнемозина написа:
Интересно.
Пък тя създава впечатление за много серт жена и точно това й изказване твърде ме зачуди. :lol:
с рогата напред, дааааааа
козирог съм, ако има значение:blum:

дали пък не е имала предвид, че се пазим от/за щастието, което ще ни сполети някой друг път:winkw:
Последно промяна от majemela4ka на 24.02.09, 10:21, променено общо 1 път.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

majemela4ka написа:
Мнемозина написа:
Интересно.
с рогата напред, дааааааа
козирог съм, ако има значение:blum:

дали пък не е имала предвид, че се пазим за щастието, което ще ни сполети някой друг път:winkw:
Ааа, да Имаранта беше овенка, объркала съм се. Ама все рогати, да.
Има значение, разбира се, особено докато ги няма астролозите тук. :grin:
Panta rhei...
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнемозина написа:Жалко, пак няма как да се разбере кога остарява човек. :grin:
Когато изгуби вяра и надежда
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
Магия

Мнение от Магия »

Хората са толкова различни, наистина всичко е въпрос на светоусещане и гледна точка. Поне според мен.
Скоро се запознах с едно момче на 24 години. Миналата година са му направили бъбречна трансплантация.
Самата операция е успешна, но един бъбрек не е достатъчен за организма му. В момента той е на хемодиализа в
Германия и в края на март ще му правят втора трансплантация. Исках да кажа, че това момче е едно от най-позитивните хора, които познавам. Нито веднъж не съм го чула да се жали или да се оплаква. Винаги е в добро настроение. Идея нямам откъде черпи сили, но истински му се възхищавам. Според мен се жалят слабите и малодушните.
Не мисля, че човек се прежалва с напредването на годините, по-скоро се примирява, за мен са различни неща.
В даден момент осъзнаваш, че има неща, които не зависят от теб и това, че са се случили не е толкова зле. :)
" Това, което не ме убива, ме прави по-силна!"
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Магия написа:Хората са толкова различни, наистина всичко е въпрос на светоусещане и гледна точка. Поне според мен.
Скоро се запознах с едно момче на 24 години. Миналата година са му направили бъбречна трансплантация.
Самата операция е успешна, но един бъбрек не е достатъчен за организма му. В момента той е на хемодиализа в
Германия и в края на март ще му правят втора трансплантация. Исках да кажа, че това момче е едно от най-позитивните хора, които познавам. Нито веднъж не съм го чула да се жали или да се оплаква. Винаги е в добро настроение. Идея нямам откъде черпи сили, но истински му се възхищавам. Според мен се жалят слабите и малодушните.
Не мисля, че човек се прежалва с напредването на годините, по-скоро се примирява, за мен са различни неща.
В даден момент осъзнаваш, че има неща, които не зависят от теб и това, че са се случили не е толкова зле. :)
Дано се оправи!

Само че "жали се" не значи да се жалва и да хленчи. Това, че този силен младеж винаги се държи на позиция през околните, не гарантира, че той насаме няма своите моменти на униние и слабост.
Мисля, че всеки ги има тези моменти, кой с по-голямо, кой с по-малко основание, но не всеки ги показва. :-)
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

frisky lioness написа:
Или пък когато му стане скучно?

Сигурно пак е строго индивидуално...

П.П. Добре, че пропусна любовта. :blum:
Panta rhei...
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

Магия написа:Хората са толкова различни, наистина всичко е въпрос на светоусещане и гледна точка. Поне според мен.
дано да се оправи момчето след втората трансплантация
по принцип един бъбрек е достатъчен за всеки организъм, но може би организмът му отхвърля новия орган
Изображение
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнемозина написа:
frisky lioness написа:
Или пък когато му стане скучно?

Сигурно пак е строго индивидуално...

П.П. Добре, че пропусна любовта. :blum:
Помислих за любовта, но ми мина през главата, че дори да си изгубил любовта си, докато имаш вяра и надежда, че можеш да откриеш нова, по-чиста, по-истинска, всичко е ОК:cool:
Изображение

Аватар
Магия

Мнение от Магия »

Мнемозина написа:
Дано се оправи!

Само че "жали се" не значи да се жалва и да хленчи. Това, че този силен младеж винаги се държи на позиция през околните, не гарантира, че той насаме няма своите моменти на униние и слабост.
Мисля, че всеки ги има тези моменти, кой с по-голямо, кой с по-малко основание, но не всеки ги показва. :-)
Убедена съм, че има своите моменти на слабост, всеки ги има. Но ми допада оптимизма му и това, че е винаги усмихнат :)
" Това, което не ме убива, ме прави по-силна!"
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

е ми гениални хора има!
абсолютно е така!
в един момент ти светва, че каквото и да те очаква, то не е толкова много
много като количество, като време, като сила на емоциите
и се отписваш
в хубавия смисъл на думата - живееш както живееш, радваш се, плачеш и така
кротко и бавно
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Ами до някъде си е така. Макар и да не мисля, че точната дума е "жали". Като млад знаеш по-малко и за себе си, и за света, и за това за какво да се ядосваш и за какво не, и т.н. и т,.н. (в този ред на мисли). След време си си отговорил на повечето подобни въпроси, задал си си множество други и на тях си отговорил.

Остават неща като кой ще спечели довечера в мача Интер-Юнайтед :rotfl24:

Апропо, довечера или утре ще пусна малко материали за един велик българин - Димитър Петков. Леко очудване от това име в повечето хора - нали - в смисъл - абе чували са го, ама кой точно беше...
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

shshtt написа:е ми гениални хора има!
абсолютно е така!
в един момент ти светва, че каквото и да те очаква, то не е толкова много
много като количество, като време, като сила на емоциите
и се отписваш
в хубавия смисъл на думата - живееш както живееш, радваш се, плачеш и така
кротко и бавно
Да, нещо такова си представях и аз.
Само дето не е сигурно колко е това, дето те очаква.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

ELBI написа:Ами до някъде си е така. Макар и да не мисля, че точната дума е "жали". Като млад знаеш по-малко и за себе си, и за света, и за това за какво да се ядосваш и за какво не, и т.н. и т,.н. (в този ред на мисли). След време си си отговорил на повечето подобни въпроси, задал си си множество други и на тях си отговорил.

Апропо, довечера или утре ще пусна малко материали за един велик българин - Димитър Петков. Леко очудване от това име в повечето хора - нали - в смисъл - абе чували са го, ама кой точно беше...
Остава и възможността да си си отговорил погрешно обаче. А има и въпроси, които цял живот си задаваш отново и отново и отговорите често са различни.

Апропо, много добре знам кого си представям, като чуя името "Димитър Петков". Само дето той със сигурност е е този, за когото ще пуснеш нещо. :lol:
Panta rhei...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Мнемозина написа:
ELBI написа:Ами до някъде си е така. Макар и да не мисля, че точната дума е "жали". Като млад знаеш по-малко и за себе си, и за света, и за това за какво да се ядосваш и за какво не, и т.н. и т,.н. (в този ред на мисли). След време си си отговорил на повечето подобни въпроси, задал си си множество други и на тях си отговорил.

Остава и възможността да си си отговорил погрешно обаче. А има и въпроси, които цял живот си задаваш отново и отново и отговорите често са различни.

Апропо, много добре знам кого си представям, като чуя името "Димитър Петков". Само дето той със сигурност е е този, за когото ще пуснеш нещо. :lol:
Е ... за по-интелигентните това име е с няколко представи :winkw:

Иначе - да - може и да си отговорил погрешно. Но това зависи от гледната точка. Освен ако не е нещо за състава на химично съединение :winkw:
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Marygold_vn

Мнение от Marygold_vn »

Дали е вярно?
Ако включа себе си в овенската статистика - вярно е:shy:
Може би остатъчен инфантилизъм - нали се сещаш как дечковците манипулират...
А може би е привлекателен образа на жертвата / страдалец - и някак хич не се усещаш как влизаш дълбоко в тази роля... После обаче живота те шамаросва и бързо-бързо идваш на себе си. А и вродения овчи оптимизъм и той си казва думата:grin:
Тогава мотото става: Който пъшка - умира, който търси - намира:-)
Silence must be heard...
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Мнемо, доколкото познавам Вера Мутафчиева :winkw:, ми се иска малко да опонирам на повечето мнения (шъ извинявате, малко на диагонал прочетох, но мисля вденах главното).
Та, думата "жаля" (ако и ти цитираш правилно, но подоризам - да!) не е равна в нейния речник и светоусещане на "самосъжалявам". Жаля е пазя се, щадя се, не се напиням много-много, нещо такова.. И не е до зодия, до виждане на света е. Мисля, че всичките отговори ги има в биографията и автобиографията й.. :-)
Тоест, с напредването на възрастта не че си се прежалил, а си даваш сметка, че времето ти намалява, а имаш да направиш/кажеш толкова много неща, колкото повече знаеш и можеш, толкова повече искаш..

Нещо такова :shy:

П.П. Сега шсъ повърна да прочета кво разправяте тук за овенските качества :rotfl24::rotfl24:
Аватар
Marygold_vn

Мнение от Marygold_vn »

4avdar4e написа:Мнемо, доколкото познавам Вера Мутафчиева :winkw:, ми се иска малко да опонирам на повечето мнения (шъ извинявате, малко на диагонал прочетох, но мисля вденах главното).
Та, думата "жаля" (ако и ти цитираш правилно, но подоризам - да!) не е равна в нейния речник и светоусещане на "самосъжалявам". Жаля е пазя се, щадя се, не се напиням много-много, нещо такова.. И не е до зодия, до виждане на света е. Мисля, че всичките отговори ги има в биографията и автобиографията й.. :-)
Тоест, с напредването на възрастта не че си се прежалил, а си даваш сметка, че времето ти намалява, а имаш да направиш/кажеш толкова много неща, колкото повече знаеш и можеш, толкова повече искаш..

П.П. Сега шсъ повърна да прочета кво разправяте тук за овенските качества :rotfl24::rotfl24:
Еееееееее, Чаве, признавам без бой:shy: точно така го разбрах:-)
В такъв случай, отново позовавайки се на личната си овенска стастика - опрвергавам това и мнение - на млади години се втурвах през глава - работех и хич не се жалех - малко като наркомания ми беше - сега по-се пестя - и в тоя момент не мога да не цитирам нещо, което чух в един филм за Буда:
ако пренатегнеш струните на китара - те ще се скъсат и няма да засвириш, ако ги оставиш хлабави - тонът щя я фалшив - и пак няма да засвириш...:-)
ПП Извън шегата - права си - не е до зодии - до ... светоусещане или по-скоро до себеусещане и себепознание е...:shy:
Silence must be heard...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Marygold_vn написа:
Ако включа себе си в овенската статистика - вярно е:shy:
Може би остатъчен инфантилизъм - нали се сещаш как дечковците манипулират...
А може би е привлекателен образа на жертвата / страдалец - и някак хич не се усещаш как влизаш дълбоко в тази роля... После обаче живота те шамаросва и бързо-бързо идваш на себе си. А и вродения овчи оптимизъм и той си казва думата:grin:
Тогава мотото става: Който пъшка - умира, който търси - намира:-)
Ох, това с инфантилизма е твърде относително. Щото инфантилизмът може да бъде и хленчене, но и заравяне на главата в пясъка за нещо по-сериозничко, отлагане на решаването му и т.н.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

4avdar4e написа:Мнемо, доколкото познавам Вера Мутафчиева :winkw:, ми се иска малко да опонирам на повечето мнения (шъ извинявате, малко на диагонал прочетох, но мисля вденах главното).

Е там е работата, че контекстът не беше такъв, че да го прочета по този начин. Иначе нямаше да ми направи впечатление точно тази мисъл. И няма никаква логика в това, което казваш, защото тя в цялата си автобиография разказва как изобщо не се е жалила в смисъл на работене и натоварване - нито като млада, нито след това.

Беше си точно в смисъл - човек жали себе си само докато е млад.
Ей така, във вътрешните си разговори ако щеш.
Panta rhei...
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Marygold_vn написа: Еееееееее, Чаве, признавам без бой:shy: точно така го разбрах:-)
В такъв случай, отново позовавайки се на личната си овенска стастика - опрвергавам това и мнение - на млади години се втурвах през глава - работех и хич не се жалех - малко като наркомания ми беше - сега по-се пестя - и в тоя момент не мога да не цитирам нещо, което чух в един филм за Буда:
ако пренатегнеш струните на китара - те ще се скъсат и няма да засвириш, ако ги оставиш хлабави - тонът щя я фалшив - и пак няма да засвириш...:-)
ПП Извън шегата - права си - не е до зодии - до ... светоусещане или по-скоро до себеусещане и себепознание е...:shy:
Не знам, сложно ми е да го обясня, защото нейните книги (автобиографичните) са едно от най-хубавите неща, които съм прочела напоследък. И имам усещането, че я познавам, че ми е приятелка, майка, другарка (в най-хубавия смисъл на тази опорочена дума).

Аз пък съм сякаш обратно на теб (ако разбира се правилно съм те разбрала): сега по се втурвам презглава, но студено някак, вече не браня каузи, а интереси... Тоест, пестя емоциите за сметка на целите, нещо такова :shy:

П.П. А колкото до овните... Аз много си ги обичам, в повечето случаи, особено женските уфтси, а понякога даже и мъжките :blum:

П.П.1. Абе, имам чувството, че с теб говорим за едно и също нещо, но погледното от/под друг ракурс :kiss:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Мнемозина написа: Беше си точно в смисъл - човек жали себе си само докато е млад.
Ей така, във вътрешните си разговори ако щеш.
Ами странно тогава.. :huhthink: Защото това едва ли е до възраст.. Или си склонен да се жалиш (както вече разбирам = самосъжаляваш), или не..
Хъм... Аз туй май никога не съм го умеела достатъчно добре, че да постигна вътрешна промяна :grin::grin:
Игнора и оммммм-а по ми прилягат..

П.П. Кво ли па се правя и аз, че мисля, а?? :rotfl24::rotfl24:
Аватар
Marygold_vn

Мнение от Marygold_vn »

4avdar4e написа:Не знам, сложно ми е да го обясня, защото нейните книги (автобиографичните) са едно от най-хубавите неща, които съм прочела напоследък. И имам усещането, че я познавам, че ми е приятелка, майка, другарка (в най-хубавия смисъл на тази опорочена дума).

Аз пък съм сякаш обратно на теб (ако разбира се правилно съм те разбрала): сега по се втурвам презглава, но студено някак, вече не браня каузи, а интереси... Тоест, пестя емоциите за сметка на целите, нещо такова :shy:

П.П. А колкото до овните... Аз много си ги обичам, в повечето случаи, особено женските уфтси, а понякога даже и мъжките :blum:

П.П.1. Абе, имам чувството, че с теб говорим за едно и също нещо, но погледното от/под друг ракурс :kiss:
:-) Мисля, че ще потърся тези книги - така може би разговора ще е равностоен:-) В момента ми изплуват две заглавия - Алкивиад Велики и Белот на две ръце - харесва ми изказа и:-)
Silence must be heard...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Мисля че и в трите възрасти, отнощението към нас самите е като към най- голямата ценност на мирозданието. Може би се променя само идеята какво да правим с това съкровище. Първо е- "искам да видя колко широк периметър мога да надуя около себе си. Колкото повече, толкова по- добре" Второ "това тук е мое, това тук съм аз." И последно, може би. "Май повечето от мене ми е излишно. Само ми пречи."
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:Мисля че и в трите възрасти, отнощението към нас самите е като към най- голямата ценност на мирозданието. Може би се променя само идеята какво да правим с това съкровище. Първо е- "искам да видя колко широк периметър мога да надуя около себе си. Колкото повече, толкова по- добре" Второ "това тук е мое, това тук съм аз." И последно, може би. "Май повечето от мене ми е излишно. Само ми пречи."
Така написано, третата възраст ми изглежда най-добре. :lol:

Едно произведение на изкуството било съвършено не когато нямало какво да се добави, а когато нямало какво да се отнеме от него.
Кой ли пък го беше казал това...
Panta rhei...
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Мнемозина написа:
Дали е вярно?
една приятелка има бебче, роди се миналия ноември. гледаш го това малко, съвършено същество и ти се иска да вярваш, че пред него са отворени всички невероятни възможности - да стане втория ганди, втория стоян михайловски, втория джон ленън, втория стивън хокинг или най-малкото първия андрей едикойси ......
след четиридесет и девет години, примерно, същия поглед отстрани ще вижда в него един попривършил с възможностите човек. в общия случай. това е една от причините да съм склонна да й вярвам...
just perfect
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

bead_ написа:
Мнемозина написа:
Дали е вярно?
една приятелка има бебче, роди се миналия ноември. гледаш го това малко, съвършено същество и ти се иска да вярваш, че пред него са отворени всички невероятни възможности - да стане втория ганди, втория стоян михайловски, втория джон ленън, втория стивън хокинг или най-малкото първия андрей едикойси ......
след четиридесет и девет години, примерно, същия поглед отстрани ще вижда в него един попривършил с възможностите човек. в общия случай. това е една от причините да съм склонна да й вярвам...
Хм... възможностите... а ако става дума за щастие, за баланс, за осъзната радост от живота?
Мисля, че петдесетгодишният човек има не по-малка възможност да притежава всичко това от едногодишното дете.
Да не говорим за това, че може би вече го е имал - а миналото е далеч по-сигурно от бъдещето.

Много интересно го завъртя, но гледайки към друг човек. А ако го обърнеш към себе си това? :lol:
Panta rhei...
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

bead_ написа: една приятелка има бебче, роди се миналия ноември. гледаш го това малко, съвършено същество и ти се иска да вярваш, че пред него са отворени всички невероятни възможности - да стане втория ганди, втория стоян михайловски, втория джон ленън, втория стивън хокинг или най-малкото първия андрей едикойси ......
Хъм, аз за бебета искам само да са живи и здрави, пък да става(т) каквото им е написано :-) И се наслаждавам докрай на удоволствието, което те ми доставят, позволявайки ми да ги гушкам, целувам, да им пея (тва кой друг ще ми позволи!?!?), едни такива простички неща.
А пък на 49 хич не възнамерявам да съм приключила с възможностите (ако е дал Господ, де)..
І

Мнение от І »

Мнемозина написа: в смисъл, че когато поостарее, човек вече се е прежалил едва ли не.
Дали е вярно?
Е па те я! :grin: Бил съм всичко дет може да бъде човек или поне в по-добрия смисъл. Сега баш ми е все тая май дали ще сдам багажа сред букетите.. :roll: А май и умишлено си го привиквам с якото пушене, пиене и бачкане. :lol: Е, вярно..остана да пооженя и децата ама...толко нема а изкарам. :rotfl24:
Публикувай отговор