баси, как ни набутаха яко тая криза. плаши ми се окото!
та.... с една дума. пожелавам ви да имате работа.
п.п. леле, докъде стигнах и аз?!? обикновено пожелавам здраве, любов и кинти
да ти се връща тъпкано...bead_ написа:завъртяла се е около мен някаква абсурдна машина. няма, няма и някой познат изпищи от съкращения?!?!?!!!!
баси, как ни набутаха яко тая криза. плаши ми се окото!
та.... с една дума. пожелавам ви да имате работа.
п.п. леле, докъде стигнах и аз?!? обикновено пожелавам здраве, любов и кинти
получава се омагьосан кръг. по-малкото потребление води към още по-малко потребление и ... как и къде свършва всичко това?!ELBI написа:Тези съкращения и уволнения, свиване на производство и затваряне на фирми ще станат много видни и болезнени това лято и есен...
както сочи историята - в един момент кръгът се прекъсва. Като гледам Обама сега ще изтегли войските, ще намали дефицита, ще пусна държавни поръчки и кат мине кризата там, ще почнат инвестиции, разширяване на пазари и т.н. и т.н. Циклите на възход/криза са си от бая време (ама пусто с икономическата история не съм така добре, да ти цитирам кой го бе измислил/показал)...bead_ написа:получава се омагьосан кръг. по-малкото потребление води към още по-малко потребление и ... как и къде свършва всичко това?!ELBI написа:Тези съкращения и уволнения, свиване на производство и затваряне на фирми ще станат много видни и болезнени това лято и есен...
те взаимно се пораждат и поддържат. двата омагьосани кръга. и това ги прави магически неразкъсваеми!!!ELBI написа:този омагьосан кръг мен ме притеснява повече от другия...
Грешиш, Лат - във Варна има криза - при това от есента:latrevw написа: Във Варна май все още има работа и не е сериозно засега положението, имам чувството, че просто затвориха хилядите малки агенции за недвижими имоти и разни девойки, които работеха там сега се пренасочват по фирмите като вече отиват на доста по-ниско заплащане
но много се надявам да ни се размине колкото може по-леко де, както вика другаря Станишев "последни да влезем в кризата и първи да излезем"
е, аз посочих, че извън засегнатите сектори (строителство и кораби), не се усеща чак толкова, но и подозирах, че греша, деMarygold_vn написа: ПП По моята специалност работа има - особено от как направиха глобите по КТ 10000-15000лв - друг е въпроса, че заплашането е в пъти по-малко - но пък ние не сме сребролюбци нали
Хъм, а кво прайм тия, дето не взимаме заплати, бачкаме като луди, а клиентите се правят на още по-луди и не си плащат вересиите? Дето не взимаме детски и издръжка, защото, видиш ли има твърде много безотговорин хора на тоя свят (причини извън мен) ... както и да е, тук ще замълча, че земат ме баннат пак, ако почнаМЪЖжжж написа:Един съвет...ако усещате да ви сполети някаква такава съдба... мислете овреме за бекъп сценарий и си подготвяйте почвата, идеите, клиентелата и т.н. тихо и внимателно, докато все още взимате заплата. По течението никой не е останал над водата...
Е за т`ва те отговор нямам. Нали и аз съм от тех како Сийке..4avdar4e написа: Хъм, а кво прайм тия, дето не взимаме заплати, бачкаме като луди, а клиентите се правят на още по-луди
е защо така бе? това директни клиенти ли са? на мен още не ми се е случило агенция да не ми плати (пу-пу), а работя предимно със софийски?4avdar4e написа: Хъм, а кво прайм тия, дето не взимаме заплати, бачкаме като луди, а клиентите се правят на още по-луди и не си плащат вересиите? Дето не взимаме детски и издръжка, защото, видиш ли има твърде много безотговорин хора на тоя свят (причини извън мен) ... както и да е, тук ще замълча, че земат ме баннат пак, ако почна
Караме тихо и Фнимателно викаш?
Нищо подобно! Тропаме с крак, извиваме ръце и си искаме това, дето ни се полага. Да видим докога, де, пу-пу, че такова чудо не е било
Нямам директни клиенти, фирми са, с големи суми, които си въобразяват, че аз съм им съдружник.. И не е въпросът, че няма да си платят, въпросът е кога. Щото видиш ли те не могат да си съберат парите от клиентите... Ама аз мога да работя събота и неделя по 10-12 часа, нали?? Е, не ме интересува вече, да си търсят борчовете!latrevw написа: е защо така бе? това директни клиенти ли са? на мен още не ми се е случило агенция да не ми плати (пу-пу), а работя предимно със софийски?
Че то из така бачкамМЪЖжжж написа: За сега моята позиция е "бачкай си се едно ти дават кинти, па се някога ще огрее слънце и на твоята улица". Друг вариянт до сега не съм измислил. Ако ти измислиш, свирни да си обмениме мислите.
моето наблюдение над бекъп сценарийте е, че се провалят с гръм и трясък. всички задържат инвестиции в момента. който каквото е бил решил да прави - стопира и гледа накъде ще тръгнат нещата. и всички като спрат и нещата тръгват надолу. както казва елби кривата на икономиката изисква растеж и спад, и пак растеж, и пак спад.МЪЖжжж написа: Един съвет...ако усещате да ви сполети някаква такава съдба... мислете овреме за бекъп сценарий и си подготвяйте почвата, идеите, клиентелата и т.н. тихо и внимателно, докато все още взимате заплата. По течението никой не е останал над водата...
Мнда. И аз съм в тия отрасли. Таковало си е майката, хора...bead_ написа:има цели отрасли, които от раз се сриват - метали, автомобили, строителство, транспорт и логистика, реклама, медии4avdar4e написа: Да видим докога, де, пу-пу, че такова чудо не е било
съответно вътрешната задлъжнялост между фирмите ще остане да виси
както обича да казва един любим клубар - всичко е едно. няма тия, няма ония. може би само за хората, които се занимават с политика няма да е наложително да стегнат коланите. и за онези на държавна работа, ама те са си със стегнати колани априори.pocti_bezobidna написа:
Мнда. И аз съм в тия отрасли. Таковало си е майката, хора...
.
Да, бе, това ми е ясно. Ама ти като приемаш поръчка, приемаш ли я на юнашко доверие?? Като идеш в магазина казваш ли: ааа, аз ще ви платя по фактура, ама другия месец?? Не. Иска се поне капаро, което да покрие "производствените" разходи, нъл тъй?? Ама стари клиенти били, ама не можело да се издаде фактура (може, може, някои хора го правят, има си врътки!!!). Въпрос на бързо реагиране и промяна / нагласа на мисленето..bead_ написа: има цели отрасли, които от раз се сриват - метали, автомобили, строителство, транспорт и логистика, реклама, медии
4avdar4e написа:Да, бе, това ми е ясно. Ама ти като приемаш поръчка, приемаш ли я на юнашко доверие?? Като идеш в магазина казваш ли: ааа, аз ще ви платя по фактура, ама другия месец?? Не. Иска се поне капаро, което да покрие "производствените" разходи, нъл тъй?? Ама стари клиенти били, ама не можело да се издаде фактура (може, може, някои хора го правят, има си врътки!!!). Въпрос на бързо реагиране и промяна / нагласа на мисленето..bead_ написа: има цели отрасли, които от раз се сриват - метали, автомобили, строителство, транспорт и логистика, реклама, медии
П.П. Днес видях 5 страници таблица, 9 пункта шрифт, неплатени фактури за къде 100 000 лева. И това не е фирмена политика, а немарливост на .. средния персонал, да го наречем.
П.П. 1. Аз си събрах (почти) всичкоБез мутри и връзки в полиция и прокуратура
последният брой на foreign policy - bg вариант /като ми излезе име, че все препоръчвам разни четива и това го препоръчвам горещо/ започва така - лошата новина е, че лошото предстоиGreen Light написа:Аз съм оптимист за кризата изобщо, в света. Мисля, че каквото стана стана.
пари не се искат деликатно! инак никога няма да ги получиш. вервай ми!pocti_bezobidna написа:Ух, хора! Да се размине кризата на всички ви!
И аз се плаша от това, че тука още не е ударила с пълна сила.
На мен вече ми отказаха едно плащане заради тая криза. Не знам как най-деликатно да си поискам поне част от кинтите... Пълна скръб
Как не ме бива за такива неща, бееее!
само да вметна, че всъщност ни "тресат" две кризи, които, за съжаление, се случиха по едно и също време.Marygold_vn написа:Грешиш, Лат - във Варна има криза - при това от есента:latrevw написа: Във Варна май все още има работа и не е сериозно засега положението, имам чувството, че просто затвориха хилядите малки агенции за недвижими имоти и разни девойки, които работеха там сега се пренасочват по фирмите като вече отиват на доста по-ниско заплащане
но много се надявам да ни се размине колкото може по-леко де, както вика другаря Станишев "последни да влезем в кризата и първи да излезем"
Планекс - 800 души на улицата и строителната им фирма щеше да обявява фалит.
Експрес Гаранцион - ноември - 120 души на улицата.
Инвестиции и строителство - не знам колко - но есента спряха да строят.
Фирмата, в която и аз работех - ноември - 24 човека, януари - още толкова - между тях и аз.
Не ми се изброява повече . Не личи толкова тъй като голяма част от съкратените бяха приходящи...
Но все пак осезамо градът се изпразни - няма вече такива зверски задръствания...
А казват, че най - лошото предстои...
ПП По моята специалност работа има - особено от как направиха глобите по КТ 10000-15000лв - друг е въпроса, че заплашането е в пъти по-малко - но пък ние не сме сребролюбци нали
Сигурно си прав, но аз не мога нито да се д[/i]ържа арогантно, нито да мрънкам. Не ме бива просто... Яд ме е, защото кинтите бяха предвидени за Феста и някои други нещо от не първа необходимост, ама какво да се прави...Метаморф написа:пари не се искат деликатно! инак никога няма да ги получиш. вервай ми!pocti_bezobidna написа:Ух, хора! Да се размине кризата на всички ви!
И аз се плаша от това, че тука още не е ударила с пълна сила.
На мен вече ми отказаха едно плащане заради тая криза. Не знам как най-деликатно да си поискам поне част от кинтите... Пълна скръб
Как не ме бива за такива неща, бееее!
без да си разбирко, точно това се опитах да кажа по-горе. Евала, Метафоре, много ме кефиш. Какви студенти? Я раздуйМетаморф написа: но тази криза е и възможност... и то голяма... най-малкото доста от случайно влезлите в даден бизнес ще се изнесат от там... т.е. ще заима хляб за истинските професионалисти...