Мнемозина написа:
Да забравя, обаче като ми дойде нещо друго наум за утопиите, реализациите им и всичко останало...

Ето ти пример за това колко е сложно:
Утопия ли е
това?
Оттук нататък и сама можеш да направиш всички свои връзки и обяснения - за това доколко и по какъв начин се е достигнало и достигнало ли се е до всичко това (както и за всички "други обстоятелства и интереси"). Каква е била цената, не само за него, но и за много други хора. И тя не е била само добра, никак даже.
Но дали резултатите са само лоши?
Хайде, посмей да го кажеш...

Било е утопия. С добре заявени средства за реализацията й. Ужасяващи от моя гледна точка.
Нищо не е еднозначно.
Иначе и аз много харесвам "Великденско вино".

Искаш да ми докажеш, че Рем е прав, нали:-)
Какво толкова - той мисли по един начин, аз по друг, те не съвпадат и какво от това?
Сега по поста - ми НЕ Е било УТОПИЯ.
Било е борба за национална независтимост (извинете за клишето).
А тя се постига с ужасни средства, да.
И ако трябва да сме честни, ама съвсем наистина - съшността, утопичното ядро, ако щеш - не е постигнато. И няма как да стане. Утопиите затова са утопии - защото са толкова идеалистични, та чак невъзможни.
Гледах наскоро на ББС някакви филми за строежи на язовирни стени и железопътни линии.
Ужасих се от човешката цена, платена за този прогрес. И от факта, че трябва да го признаеш - да, големите цели понякога изискват големи жертви.
ПС. Какво общо има "Великденско вино"? Не съм чела пиесата, не съм я и гледала.
ПС2. Ако може без повече патриотизъм - честна дума, идва ми вече твърде, ама твърде много. Пренасищане.