За свободата, законите и Интернет
е, тя мнемозина е възпитана и любезна и всякогаш ше забърка с прекалената си толерантност некаква такава каша!!!Green Light написа:Става въпрос за това, че Мнемозина каза че аз съм прав.
Вари го, печи го, накрая винаги става мойто.
прав бил, а бейби кво мисли по въпроса?!?!?!????:rotfl24:
just perfect
Що ме провокираш сега пак да ти кажа, че си прав, ама само донякъде?Green Light написа:Става въпрос за това, че Мнемозина каза че аз съм прав.
Вари го, печи го, накрая винаги става мойто.
Ако ти би трябвало да живееш в такава общност и по онзи начин, щеше да умреш от скука. Най-вероятно.
За да си удовлетворен истински от такъв живот, се изисква някаква девственост спрямо модернизационните процеси. А тази девственост ние вече не можем да си я върнем.
И че ако сега всички вкупом бяхме способни доброволно да се подчиним на някакъв бащица в името на доброто на общността, щяхме да сме способни и просто да спазваме някакви разумни правила все в името на доброто на общността. И нямаше да има нужда от бащица.
Иначе казано - понеже не можем да се върнем назад, ще трябва да вървим напред.
Panta rhei...
- Green Light
Да и аз така смятам- в кръг. Ще си измислим някаква форма, някакъв начин та да ни управява един. Ще си измислим и някаква "нова свобода"
Каквито и предположения да направя сега, ще изглеждат или като средновековна монархия, или като "1984", или пък някаква мрачна фантастика ала "Гатака". Няма да звучи добре. Но аз съм сигурен, че нов обществен строй ще има. Сегашното общество толкова бързо е преминало през толкова многобройни начини на управление, че едва ли ще има друг толкова богат на опит и помъдрял народ на Земята.
Глобализацията налага нови правила, и нови правила ще дойдат. Демокрацията е фикция, която пречи.
Каквито и предположения да направя сега, ще изглеждат или като средновековна монархия, или като "1984", или пък някаква мрачна фантастика ала "Гатака". Няма да звучи добре. Но аз съм сигурен, че нов обществен строй ще има. Сегашното общество толкова бързо е преминало през толкова многобройни начини на управление, че едва ли ще има друг толкова богат на опит и помъдрял народ на Земята.
Глобализацията налага нови правила, и нови правила ще дойдат. Демокрацията е фикция, която пречи.
- Глас в пустиня
Да сме свободни? От какво или от кого?Remmivs написа:пречат парите и печалбите, братко, ще ме прощаваш
това е единственото, което ни пречи наистина днес
за да сме свободни глобално
Хех!
Имаш ли представа за какво говориш?
Парите освен че опосредстват размяната са и най-ефикасният измерител на стойността, като същевременно я съхраняват и пренасят във времето. Ако премахнем парите ще трябва да търсим друг измерител който да гарантира "справедливата" размяна на ресурси за блага. Без такъв измерител се връщаме в далечното време на варварство където освен натуралната размяна е просперирало и правото на по-силния. Това ли искаш? И като отричаш нещо предлагаш ли друго, по-добро, в замяна? Или пак ще правим социални експерименти от рода на социализъм/комунизъм.
Баси!:lol:
Можем и снимки да си разменяме, какво толкова.БоЕВ написа:Да сме свободни? От какво или от кого?Remmivs написа:пречат парите и печалбите, братко, ще ме прощаваш
това е единственото, което ни пречи наистина днес
за да сме свободни глобално
Хех!
Парите освен че опосредстват размяната са и най-ефикасният измерител на стойността, като същевременно я съхраняват и пренасят във времето. Ако премахнем парите ще трябва да търсим друг измерител който да гарантира "справедливата" размяна на ресурси за блага. Без такъв измерител се връщаме в далечното време на варварство където освен натуралната размяна е просперирало и правото на по-силния. Това ли искаш? И като отричаш нещо предлагаш ли друго, по-добро, в замяна? Или пак ще правим социални експерименти от рода на социализъм/комунизъм.
Ето тук нещо по въпроса.
Panta rhei...
От безмилостният, безпардонен, безжалостен, безчовечен господар и гълтач на души наречен сребролюбие. Дикенс, макар и да е посред лято.БоЕВ написа:Да сме свободни? От какво или от кого?
Хех!
Аха. Имам представа. А също съм бил облъчван и то със същите клишета, които си ми цитирал по-горе.
Социалните експерименти са неизбежни. Както и комунизма в една или друга форма. Или ще стане така (може би в далечно, а може би в още по-далечно бъдеще), щото всички да имат това, което им е необходимо без оглед на раса, пол и вяра. Или ще се изтребим (това може и да го спретнем значително по-скоро). Омразата е силен господар също. И не по-малко безумен и безчовечен. Човек трябва да може да вижда през емоциите си. За да види невероятното разнообразие и пълнота на света.
- Глас в пустиня
Клишета казваш - добре!:lol:Remmivs написа: От безмилостният, безпардонен, безжалостен, безчовечен господар и гълтач на души наречен сребролюбие. Дикенс, макар и да е посред лято.
Аха. Имам представа. А също съм бил облъчван и то със същите клишета, които си ми цитирал по-горе.
Социалните експерименти са неизбежни. Както и комунизма в една или друга форма. Или ще стане така (може би в далечно, а може би в още по-далечно бъдеще), щото всички да имат това, което им е необходимо без оглед на раса, пол и вяра. Или ще се изтребим (това може и да го спретнем значително по-скоро). Омразата е силен господар също. И не по-малко безумен и безчовечен. Човек трябва да може да вижда през емоциите си. За да види невероятното разнообразие и пълнота на света.
Тия "клишета" са равни на столетия философски размисли относно парадокса, че едно човешка творение, каквото са парите, може да постави цялото човечество в своя зависимост.
- Глас в пустиня
Защо пък "сам"? Може някой друг да го произведе. Но не друг човек (както сега китайците), а машина. И когато от всичко материално, каквото се сещаш винаги и навсякъде има достатъчно ... давай ти нататък!БоЕВ написа:...Защото не е възможно човек да си "набави"/произведе всичко сам. Защото се налага да си разменяме разни работи => се налага да има пазар => е необходим и "измерител" гарант за еквивалентност при размяната според търсенето и предлагането...
- Глас в пустиня
Това вече е фантастика!:lol:Влад написа:Защо пък "сам"? Може някой друг да го произведе. Но не друг човек (както сега китайците), а машина. И когато от всичко материално, каквото се сещаш винаги и навсякъде има достатъчно ... давай ти нататък!БоЕВ написа:...Защото не е възможно човек да си "набави"/произведе всичко сам. Защото се налага да си разменяме разни работи => се налага да има пазар => е необходим и "измерител" гарант за еквивалентност при размяната според търсенето и предлагането...
Кой измисля машините? Кой изработва машините? Кой притежава машините? Кой поддържа машините? Кой зарежда машините със суровини? Кой програмира машините от кое и по колко да произведат? кой съхранява и разпределя произведеното? Кой доставя произведеното/необходимото до домовете на ....ъ-ъ-ъ-ъ...хората?
Много е важен тоя "Кой" и по какъв начин ще бъде обезвъзмезден вложеният от него(различен по количество и качество) труд.
Наскоро попаднах по работа в един местен завод на "Ford"(да не се счита за реклама!). Заведоха ме на конвейра, дето е по-голям от нашият блок в БГ (едната зала). Вътре нямаше жива душа. Еднократно разработената програма си се върти и щампова колички. Дори почистването се прави автоматично...БоЕВ написа:...Много е важен тоя "Кой"...
Да, както и подводниците по времето на Жул Верн...БоЕВ написа:Това вече е фантастика!
- Глас в пустиня
Спекулираш!Влад написа:Наскоро попаднах по работа в един местен завод на "Ford"(да не се счита за реклама!). Заведоха ме на конвейра, дето е по-голям от нашият блок в БГ (едната зала). Вътре нямаше жива душа. Еднократно разработената програма си се върти и щампова колички. Дори почистването се прави автоматично...БоЕВ написа:...Много е важен тоя "Кой"...
Да, както и подводниците по времето на Жул Верн...БоЕВ написа:Това вече е фантастика!
Говориш ми за един - единствен конвейр, а не казваш колко човека работят като цяло в завода.
Избягваш и отговор на въпросите "кой".
А последователността е ясна. Собственик на машините от конвейра е компанията "форд". Тя(компанията) като собственик ги е поръчала на екип от инженери, след това "машините" във вид на чертежи са отишли при едни много приятни хора - леяри, ковачи, стругари, шлосери, електричари, а след това са и програмирани от софт и хардуерни специалисти и за капак, за да могат да функционират правилно периодично се преглеждат, смазват, поддържат, пък и да работят е необходимо някой човек да им качи, а след това свали детайлите от конвеера. И всичкият този труд по създаване, есплоатация и поддържане на машините си има цена.
Така че сори - парите остават!
А що се отнася до фантастиката - фантастика е да се твърди, че човечеството ще създаде машини които да се възпроизвеждат и произвеждат по собствен план и усмотрение и то(човечеството) ще остане на върха.
- Глас в пустиня
Тук съм вече съгласен.Remmivs написа:
Не, били са, но вече не са. Отдавна.
Социалната политика по отношение на преразпределението на печалбите и свръх печалбите чрез адекватна данъчна полита е според мен разковничето на въпроса. Няма как да бъдат избегнати парите, независимо как ще се казват и каква субстанция ще имат, дали ще са веществени или виртуални.
И този разговор, забележете, го водим точно в деня на 220 годишнината от падането на Бастилията.Green Light написа:Да и аз така смятам- в кръг. Ще си измислим някаква форма, някакъв начин та да ни управява един. Ще си измислим и някаква "нова свобода"
Ако не си чел "Бунтът на масите" на Ортега-И-Гасет, сега ти е моментът да го прочетеш.
Тая книга ей така, както ми харесва, така и ме изпълва с дълбоко негодувание и самоотвращение. Но на теб мисля, че ще ти допадне.
Panta rhei...
- Глас в пустиня
- Green Light
Ами тогава защо "споко"? Напротив. Вълнение! Напред!БоЕВ написа:Тук ще се танцува - беше се изцепил някой!Мнемозина написа:
И този разговор, забележете, го водим точно в деня на 220 годишнината от падането на Бастилията.![]()
Споко - робската психика и мерака по строгата но справедлива ръка на бащицата са присъщи само на славянските или славянизирани народи.
- Глас в пустиня
Боя се, че въпросът е исторически, а не географски.БоЕВ написа:Тук ще се танцува - беше се изцепил някой!Мнемозина написа:
И този разговор, забележете, го водим точно в деня на 220 годишнината от падането на Бастилията.![]()
Споко - робската психика и мерака по строгата но справедлива ръка на бащицата са присъщи само на славянските или славянизирани народи.
Бих ти препоръчала и на теб "Бунтът на масите", нищо, че няма да ти хареса, обаче не смея, защото няма как да ти го дам, ако не успееш да го намериш.
Може довечера да препиша един фрагмент, обаче там е така навързано всичко...
Panta rhei...