За свободата, законите и Интернет

Все същите
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

е, де сега, не отричай на мнемо свободата да сбърка понякога :grin:
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Green Light написа:Става въпрос за това, че Мнемозина каза че аз съм прав.
Вари го, печи го, накрая винаги става мойто.
е, тя мнемозина е възпитана и любезна и всякогаш ше забърка с прекалената си толерантност некаква такава каша!!!

прав бил, а бейби кво мисли по въпроса?!?!?!????:rotfl24:
just perfect
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:Става въпрос за това, че Мнемозина каза че аз съм прав.
Вари го, печи го, накрая винаги става мойто.
Що ме провокираш сега пак да ти кажа, че си прав, ама само донякъде? :blum:
Ако ти би трябвало да живееш в такава общност и по онзи начин, щеше да умреш от скука. Най-вероятно.
За да си удовлетворен истински от такъв живот, се изисква някаква девственост спрямо модернизационните процеси. А тази девственост ние вече не можем да си я върнем.

И че ако сега всички вкупом бяхме способни доброволно да се подчиним на някакъв бащица в името на доброто на общността, щяхме да сме способни и просто да спазваме някакви разумни правила все в името на доброто на общността. И нямаше да има нужда от бащица.

Иначе казано - понеже не можем да се върнем назад, ще трябва да вървим напред.
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

в кръгче, най-вероятно
:grin:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:в кръгче, най-вероятно
:grin:
Е, надеждата е да е поне спирала. Но не е много голяма.

В тая светлина виждам по друг начин образователните стратегии на настоящето.
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Да и аз така смятам- в кръг. Ще си измислим някаква форма, някакъв начин та да ни управява един. Ще си измислим и някаква "нова свобода"
Каквито и предположения да направя сега, ще изглеждат или като средновековна монархия, или като "1984", или пък някаква мрачна фантастика ала "Гатака". Няма да звучи добре. Но аз съм сигурен, че нов обществен строй ще има. Сегашното общество толкова бързо е преминало през толкова многобройни начини на управление, че едва ли ще има друг толкова богат на опит и помъдрял народ на Земята.
Глобализацията налага нови правила, и нови правила ще дойдат. Демокрацията е фикция, която пречи.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

пречат парите и печалбите, братко, ще ме прощаваш
това е единственото, което ни пречи наистина днес
за да сме свободни глобално
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Remmivs написа:пречат парите и печалбите, братко, ще ме прощаваш
Да сме свободни? От какво или от кого?

Хех!

Имаш ли представа за какво говориш?
Парите освен че опосредстват размяната са и най-ефикасният измерител на стойността, като същевременно я съхраняват и пренасят във времето. Ако премахнем парите ще трябва да търсим друг измерител който да гарантира "справедливата" размяна на ресурси за блага. Без такъв измерител се връщаме в далечното време на варварство където освен натуралната размяна е просперирало и правото на по-силния. Това ли искаш? И като отричаш нещо предлагаш ли друго, по-добро, в замяна? Или пак ще правим социални експерименти от рода на социализъм/комунизъм.
Баси!:lol:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

БоЕВ написа:
Remmivs написа:пречат парите и печалбите, братко, ще ме прощаваш
Да сме свободни? От какво или от кого?

Хех!

Парите освен че опосредстват размяната са и най-ефикасният измерител на стойността, като същевременно я съхраняват и пренасят във времето. Ако премахнем парите ще трябва да търсим друг измерител който да гарантира "справедливата" размяна на ресурси за блага. Без такъв измерител се връщаме в далечното време на варварство където освен натуралната размяна е просперирало и правото на по-силния. Това ли искаш? И като отричаш нещо предлагаш ли друго, по-добро, в замяна? Или пак ще правим социални експерименти от рода на социализъм/комунизъм.
Можем и снимки да си разменяме, какво толкова. :blum:

Ето тук нещо по въпроса. :grin:
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

БоЕВ написа:Да сме свободни? От какво или от кого?

Хех!

От безмилостният, безпардонен, безжалостен, безчовечен господар и гълтач на души наречен сребролюбие. Дикенс, макар и да е посред лято.

Аха. Имам представа. А също съм бил облъчван и то със същите клишета, които си ми цитирал по-горе.

Социалните експерименти са неизбежни. Както и комунизма в една или друга форма. Или ще стане така (може би в далечно, а може би в още по-далечно бъдеще), щото всички да имат това, което им е необходимо без оглед на раса, пол и вяра. Или ще се изтребим (това може и да го спретнем значително по-скоро). Омразата е силен господар също. И не по-малко безумен и безчовечен. Човек трябва да може да вижда през емоциите си. За да види невероятното разнообразие и пълнота на света.
Влад

Мнение от Влад »

Remmivs написа:...може би в далечно, а може би в още по-далечно бъдеще...
Аз така първосигнално се изкефих като избраха Обама! Викам си, той млад, Медведев - също, ей сега като се прегърнат и ще разкажат играта на Европа... Ама като ми дойде втория сигнал...
Аватар
Глас в пустиня

Remmivs написа: От безмилостният, безпардонен, безжалостен, безчовечен господар и гълтач на души наречен сребролюбие. Дикенс, макар и да е посред лято.

Аха. Имам представа. А също съм бил облъчван и то със същите клишета, които си ми цитирал по-горе.

Социалните експерименти са неизбежни. Както и комунизма в една или друга форма. Или ще стане така (може би в далечно, а може би в още по-далечно бъдеще), щото всички да имат това, което им е необходимо без оглед на раса, пол и вяра. Или ще се изтребим (това може и да го спретнем значително по-скоро). Омразата е силен господар също. И не по-малко безумен и безчовечен. Човек трябва да може да вижда през емоциите си. За да види невероятното разнообразие и пълнота на света.
Клишета казваш - добре!:lol:

Тия "клишета" са равни на столетия философски размисли относно парадокса, че едно човешка творение, каквото са парите, може да постави цялото човечество в своя зависимост.:-) И са малко по-задълбочени, и са малко по-ефективни от утопиите за социално равенство и справедливост, защото всички експерименти в това направление са се проваляли с гръм и трясък. Защото не е възможно човек да си "набави"/произведе всичко сам. Защото се налага да си разменяме разни работи => се налага да има пазар => е необходим и "измерител" гарант за еквивалентност при размяната според търсенето и предлагането. Може и вулгарно да прозвучи, но парите и богатството са необходими дори и за развитието на науката/философията - изброй ми няколко значими в общочовешки мащаб философи които да не са били от заможно семейство?:-)
Аватар
Глас в пустиня

Мнемозина написа:
Можем и снимки да си разменяме, какво толкова. :blum:

Ето тук нещо по въпроса. :grin:
Кеф цена нема!
Както казва Куйдич.
Иди до банката и се усмихни на касиерката от първото гише, пък да видим какво ще последва.:lol:
Влад

Мнение от Влад »

БоЕВ написа:...Защото не е възможно човек да си "набави"/произведе всичко сам. Защото се налага да си разменяме разни работи => се налага да има пазар => е необходим и "измерител" гарант за еквивалентност при размяната според търсенето и предлагането...
Защо пък "сам"? Може някой друг да го произведе. Но не друг човек (както сега китайците), а машина. И когато от всичко материално, каквото се сещаш винаги и навсякъде има достатъчно ... давай ти нататък!
Аватар
Глас в пустиня

Влад написа:
БоЕВ написа:...Защото не е възможно човек да си "набави"/произведе всичко сам. Защото се налага да си разменяме разни работи => се налага да има пазар => е необходим и "измерител" гарант за еквивалентност при размяната според търсенето и предлагането...
Защо пък "сам"? Може някой друг да го произведе. Но не друг човек (както сега китайците), а машина. И когато от всичко материално, каквото се сещаш винаги и навсякъде има достатъчно ... давай ти нататък!
Това вече е фантастика!:lol:

Кой измисля машините? Кой изработва машините? Кой притежава машините? Кой поддържа машините? Кой зарежда машините със суровини? Кой програмира машините от кое и по колко да произведат? кой съхранява и разпределя произведеното? Кой доставя произведеното/необходимото до домовете на ....ъ-ъ-ъ-ъ...хората?

Много е важен тоя "Кой" и по какъв начин ще бъде обезвъзмезден вложеният от него(различен по количество и качество) труд.:-)
Влад

Мнение от Влад »

БоЕВ написа:...Много е важен тоя "Кой"...
Наскоро попаднах по работа в един местен завод на "Ford"(да не се счита за реклама!). Заведоха ме на конвейра, дето е по-голям от нашият блок в БГ (едната зала). Вътре нямаше жива душа. Еднократно разработената програма си се върти и щампова колички. Дори почистването се прави автоматично...
БоЕВ написа:Това вече е фантастика!
Да, както и подводниците по времето на Жул Верн...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

БоЕВ написа:Може и вулгарно да прозвучи, но парите и богатството са необходими дори и за развитието на науката/философията - изброй ми няколко значими в общочовешки мащаб философи които да не са били от заможно семейство?:-)
Не, били са, но вече не са. Отдавна.

Конфуций, Кант, Окам
Аватар
Глас в пустиня

Влад написа:
БоЕВ написа:...Много е важен тоя "Кой"...
Наскоро попаднах по работа в един местен завод на "Ford"(да не се счита за реклама!). Заведоха ме на конвейра, дето е по-голям от нашият блок в БГ (едната зала). Вътре нямаше жива душа. Еднократно разработената програма си се върти и щампова колички. Дори почистването се прави автоматично...
БоЕВ написа:Това вече е фантастика!
Да, както и подводниците по времето на Жул Верн...
Спекулираш!
Говориш ми за един - единствен конвейр, а не казваш колко човека работят като цяло в завода.:lol:
Избягваш и отговор на въпросите "кой".
А последователността е ясна. Собственик на машините от конвейра е компанията "форд". Тя(компанията) като собственик ги е поръчала на екип от инженери, след това "машините" във вид на чертежи са отишли при едни много приятни хора - леяри, ковачи, стругари, шлосери, електричари, а след това са и програмирани от софт и хардуерни специалисти и за капак, за да могат да функционират правилно периодично се преглеждат, смазват, поддържат, пък и да работят е необходимо някой човек да им качи, а след това свали детайлите от конвеера. И всичкият този труд по създаване, есплоатация и поддържане на машините си има цена.:grin:
Така че сори - парите остават!

А що се отнася до фантастиката - фантастика е да се твърди, че човечеството ще създаде машини които да се възпроизвеждат и произвеждат по собствен план и усмотрение и то(човечеството) ще остане на върха.:cool:
Аватар
Глас в пустиня

Remmivs написа:
Не, били са, но вече не са. Отдавна.
Тук съм вече съгласен.
Социалната политика по отношение на преразпределението на печалбите и свръх печалбите чрез адекватна данъчна полита е според мен разковничето на въпроса. Няма как да бъдат избегнати парите, независимо как ще се казват и каква субстанция ще имат, дали ще са веществени или виртуални.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:Да и аз така смятам- в кръг. Ще си измислим някаква форма, някакъв начин та да ни управява един. Ще си измислим и някаква "нова свобода"
Каквито и предположения да направя сега, ще изглеждат или като средновековна монархия, или като "1984", или пък някаква мрачна фантастика ала "Гатака". Няма да звучи добре. Но аз съм сигурен, че нов обществен строй ще има. Сегашното общество толкова бързо е преминало през толкова многобройни начини на управление, че едва ли ще има друг толкова богат на опит и помъдрял народ на Земята.
Глобализацията налага нови правила, и нови правила ще дойдат. Демокрацията е фикция, която пречи.
И този разговор, забележете, го водим точно в деня на 220 годишнината от падането на Бастилията. :lol:

Ако не си чел "Бунтът на масите" на Ортега-И-Гасет, сега ти е моментът да го прочетеш.
Тая книга ей така, както ми харесва, така и ме изпълва с дълбоко негодувание и самоотвращение. Но на теб мисля, че ще ти допадне.
Panta rhei...
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

тарикатските технологии ще убият човек
за това по простичко
ни се чупи ни се разваля:cool:
Quasi Universal Intergalactic Denomination

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
Глас в пустиня

Мнемозина написа:
И този разговор, забележете, го водим точно в деня на 220 годишнината от падането на Бастилията. :lol:
Тук ще се танцува - беше се изцепил някой!

Споко - робската психика и мерака по строгата но справедлива ръка на бащицата са присъщи само на славянските или славянизирани народи.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

БоЕВ написа:
Мнемозина написа:

Споко - робската психика и мерака по строгата но справедлива ръка на бащицата са присъщи само на славянските или славянизирани народи.
Ами тогава защо "споко"? Напротив. Вълнение! Напред!
Аватар
Глас в пустиня

Green Light написа:
Ами тогава защо "споко"?

Ами защото хората с парите, тия на запад, си ценят свободата колкото и измислена да е тя, и никога няма да поверят цялата власт в ръцете на ББ...ъ-ъ-ъ...пардон - в ръцете на един човек.:cool:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

БоЕВ написа:
Мнемозина написа:

Боя се, че въпросът е исторически, а не географски.
Бих ти препоръчала и на теб "Бунтът на масите", нищо, че няма да ти хареса, обаче не смея, защото няма как да ти го дам, ако не успееш да го намериш. :lol:
Може довечера да препиша един фрагмент, обаче там е така навързано всичко...
Panta rhei...
Публикувай отговор