Достойно ест!

Все същите
Аватар
Глас в пустиня

Достойно ест!

Мнение от Глас в пустиня »

Въпрос - можем ли, ние хората, да се поучим от гадинките?

Предистория - мойте момичета намерили в градската градина птиче, малко и все още неукрепнало. Станало им мъчно, че ще загине и го взели със себе си. Измъкнах стар кафез и го постегнах малко. Послахме хавлиено парче на пода и свихме гнездо от памук, остана проблема с храната. Девойките се сетили и взели от един ловно-рибарски магазин кутийка с торни червейчета. А, аз планирах да купим и семенца от магазин за домашни любимци. И не щеш ли в този момент ми светна, останах като втрещен. Две възрастни птици започнаха да обгрижват птичето както е в клетката. Абсурд е да са му родители, защото от мястото на намирането му, до мястото в което е сега има-няма един радиус от 7 - 8 километра. Това означава, че...чужди и съвсем непознати възрастни птици започват да полагат грижи за чуждо, изпаднало в беда малко!:shocked:

Снимки:

келеша в клетката
Изображение

възрастна птица е чула тревожното цирикане и проявява любопитство
Изображение

след като е преценила рисковете, птицата изпълнява мисията - нахрани дете
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

след акция "храна", птичето се размазва от кеф
Изображение

Изображение

Установих, че при снимките се губи леко от "красотата" на момента, затова съм качил и кратко видео
vbox7.com/play:6b0b20f5

А! Тия прекрасни малки създания са >>>Щиглеци(Кадънки)<<<

Планираме да го държим в клетката само още няколко дена, докато укрепне достатъчно и да му върнем свободата.
Аватар
Света вода ненапита

Re: Достойно ест!

Мнение от Света вода ненапита »

природа, брат ми, природа... поредното доказателство, че ние сме или повредени, или "преконструирани"...

П.П. благодаря ти за хубавия разказ! :clap: :good: :friends: :boev:
Виж подводницата!
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Готин разказ. Мерси!
Когато стане въпрос за птици и хора и прилики и разлики все се сещам за "Няма същество от дивата природа, което себе си да съжалява. Премръзнала птицата пада от клона, без капка жалост към самата себе си!"
Няма връзка с твоя разказ. Освен да показва колко сме различни.
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Благодаря за разказа и за снимките.
Хубава история.
:-)

Ще ни казваш ли продължението?
Влад

Мнение от Влад »

Stranniche написа:...
И аз се присъединявам! Чакаме продължението.
:goodpost:
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

БоЕВ написа:Въпрос - можем ли, ние хората, да се поучим от гадинките?
необходимостта някой да бъде нахранен в човешкия свят колко много въпроси ражда от рода - отде накъде аз да го направя, не друг... а освен това куп емоции невинаги позитивни...

Ей, страхотно нещо си направил, дето си приютил бездомничето...

БоЕВ, благодаря, че те има тук!
annonymus

Мнение от annonymus »

holi_day написа: необходимостта някой да бъде нахранен в човешкия свят колко много въпроси ражда от рода - отде накъде аз да го направя, не друг...
Аз не вярвам, че който и да е, ако види на улицата плачещо бебе (щото нали си правим аналогии в момента) ще отмине с мисълта "що пък аз да го прибирам, а не някой друг".
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

...

Планираме да го държим в клетката само още няколко дена, докато укрепне достатъчно и да му върнем свободата.
Страшно трогателно е това...

И какво става сега, продължават ли да идват да го хранят?

Не знам дали направо не му спасяват живота в момента - нали птиченцата ядяли полусмляна от родителите им храна, аз колкото пъти съм опитвала да отглеждам някакви такива изоставени пиленца, не ми се е получавало точно заради това... Вероятно де, всъщност знам ли.

Благодаря! :kiss:
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Мнемозина написа:

...

Страшно трогателно е това...

И какво става сега, продължават ли да идват да го хранят?

Не знам дали направо не му спасяват живота в момента - нали птиченцата ядяли полусмляна от родителите им храна, аз колкото пъти съм опитвала да отглеждам някакви такива изоставени пиленца, не ми се е получавало точно заради това... Вероятно де, всъщност знам ли.

Благодаря! :kiss:
Чак ме е страх, като те прочетат Джаз и Куид, какви ли съвети ще ти дадат...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:
Да питам или да не питам?

Ще питам, и то тебе, защото те във всички случаи биха ме посъветвали нещо съвсем различно. :grin:
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Мнемозина написа:
Green Light написа:
Да питам или да не питам?

Ще питам, и то тебе, защото те във всички случаи биха ме посъветвали нещо съвсем различно. :grin:
Не мога аз такива неща да говоря. Но интересно нещо, замислих се значи, за животните и хората. Много са ни странни отношенията с тях. Фалшиви. И фалша не идва от тях. Но не за това ми е думата. Нали има фраза да различаваш правилно от грешно или добро от зло ли беше? В отношенията между хората и животните е много трудно това да бъде разделено. Къде свършва правилното и къде започва грешното? Защото без морален конфликт вътре в мен ще хапна след малко печено пиле и ще мисля с интерес за снимките на Боев
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа: Не мога аз такива неща да говоря. Но интересно нещо, замислих се значи, за животните и хората. Много са ни странни отношенията с тях. Фалшиви. И фалша не идва от тях. Но не за това ми е думата. Нали има фраза да различаваш правилно от грешно или добро от зло ли беше? В отношенията между хората и животните е много трудно това да бъде разделено. Къде свършва правилното и къде започва грешното? Защото без морален конфликт вътре в мен ще хапна след малко печено пиле и ще мисля с интерес за снимките на Боев
Не са фалшиви, а са индивидуални. И както във всички индивидуални, конкретни отношения, правилното и грешното и доброто и злото са твърде относителни и трудно се различават.

Звучиш ми малко свирепо днес, затова повече нищо няма да те питам. Мълча си, иначе казано. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Мнемозина написа:
Green Light написа: Не мога аз такива неща да говоря. Но интересно нещо, замислих се значи, за животните и хората. Много са ни странни отношенията с тях. Фалшиви. И фалша не идва от тях. Но не за това ми е думата. Нали има фраза да различаваш правилно от грешно или добро от зло ли беше? В отношенията между хората и животните е много трудно това да бъде разделено. Къде свършва правилното и къде започва грешното? Защото без морален конфликт вътре в мен ще хапна след малко печено пиле и ще мисля с интерес за снимките на Боев
Не са фалшиви, а са индивидуални. И както във всички индивидуални, конкретни отношения, правилното и грешното и доброто и злото са твърде относителни и трудно се различават.

Звучиш ми малко свирепо днес, затова повече нищо няма да те питам. Мълча си, иначе казано. :lol:
Ооо, не. Грешно впечатление. Днес съм някаква медуза, мързи ме да дишам, бавно мисля, бавно говоря, едвам гледам. Нищо обще със свирепостта.
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Пилю отлете! За съжаление всичко стана много бързо и не разполагам със снимков матриял. Во кратце, нещата се развиха така: държахме го в клетката четири деня, през това кратко време успя да укрепне, бебешката му перушина опада, а цветовете му станаха по-ярки, взе да не слуша и всячески да се мъчи да се измъкне. Пуснах ме го. Отлетя и от него ни остана нацвъкана клетка и едно няколкосекундно клипче за което не си заслужава да търся обработваща програма за да го кача в нета.

Това е!
Влад

Мнение от Влад »

БоЕВ написа:...Това е!
Чудесен финал!
:good:

ПП Излиза, птиците не се учат да летят, а при тях си е инстинкт. (Пропуснал съм този урок, явно... :shy: )
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

БоЕВ написа:Пилю отлете!

Това е!
:laie:
just perfect
Публикувай отговор