А ла Кент - парт уан - Пещера Утроба

Все същите
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

А ла Кент - парт уан - Пещера Утроба

Мнение от Gaspode »

Неделя - втория от няколкото почивни дни в края на Септември. Сутринта не беше обещаваща, но скоро облаците се поразчистиха и неприятното ситно и мокрещо ръмене спря. Понеже ни стоеше в списъка още от Май месец, решихме да се разходим до пещера Утроба, хем да използваме последните хубави дни :)
Минаването през Кърджали не представляваше интерес - този град ми е до болка познат :) Видяхме от високо новото водно огледало в града, минахме покрай разклона за плаващите ресторанти и продължихме по един селски път към село със съвсем тематичното име Дъждовница. Преди това спряхме да поснимам яз. Кърджали от високо:

Изображение

Изображение

В селото беше първата изненада - минахме през него по това, което се водеше за главен път, и излезнахме от другата му страна на нещо, което също би трябвало да е главен път, но беше широк колкото да мине една кола само и леко перфориран на места :). След първите няколко метра, в които се питахме това ли е пътя и "в какво се забъркахме" реших да продължим напред. Според единсвеният знак още в Кърджали, до пещерата имаше има-няма 22 километра - значи ни оставаха 10тина след селото... Ще карам още 3-4 км, викам, па после ще му мислим. Първият знак, че сме на прав път, бяха едни скални ниши, които видяхме първо на картата а после и на живо. Спряхме и се поразходихме по една полускрита в храстите пътека...

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

В далечината видяхме скално конче - нова планинска порода :grin: Не успяхме да го уворим, освен на сминка :grin:

Изображение

Тръгнахме си след като намерихме разхвърляни по земята кости и един динозавърски зъб до тях :grin:

Изображение

Продължихме по лъкатушещото пътче покрай направените на всеки завой чешми още няколко километра. Чудно нещо - толкова години прекарвам толкова време в този регион и никога не съм ходил в тази посока... Накрая виждаме малка отбивка от пътя и табела - от там тръгва пътеката за пещерата. Пътеката е нова, или поне беседките и местата за почивка са нови - явно изградени по някой от еко-проектите. Още на първата беседка виждаме една жена - отказала се да се катери с нейната група и чака да се върнат. Според нея пътя е доста като време и е изкачване през цялото време. Тръгваме...

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Мда. Час и малко катерене. Виждаме пещерата в далечината

Изображение

Изображение

Последните метри са вече по равно. Ето една почти 360 градусова панорама:

Изображение

В ляво горе се вижда малко червено покривче - това е последното място за почивка от пътеката. Доста по-солидно от другите, с огнище, масичка... Има и оставени дърва, сол и подпалки вътре...

Изображение

Изображение

Там е и последния пътеуказател :)

Изображение

И последните метри до пещерата...

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Слизането е почти толкова трудно, но поне доста по-бързо. Успяваме да стигнем до колата почти без падания. Добре, че основно падат по-младите участници в експедицията, а на тях и по-малко им се отразява :grin:

Изображение

Изображение

Изпиваме цялата налична вода в колата (странно, но при цялото изобилие на чешми покрай пътя, по пътеката нямаше нито една - само онова кладенче от сминката, от което не посмяхме да пием)... товарим се и тръгваме обратно. Едно последно спиране за сминка на "Чудовището от Лох Кърджали"

Изображение

и продължаваме. Спирахме да разгледаме и Главатарския хан до язовира, пием по кафе там и се прибираме за заслужена почивка :grin:
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Re: А ла Кент - парт уан - Пещера Утроба

Мнение от bead_ »

Gaspode написа: :grin:
тва е неква невероятна мистерия. откъде намирате тва време, бе хора.
1. да обикаляте надлъж и нашир родината
2. да пишете пътеписи+снимки

?!??!!

един го прави, викам си, факир. втори почна да му приглася, едвам го понесох. сега и ти... ще ме разсипете психически начи! искам обезщетение, настоявам за компенсации и в краен случай - некво кисело мляко поне ми се полага, нали...
just perfect
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Re: А ла Кент - парт уан - Пещера Утроба

Мнение от Gaspode »

bead_ написа:
тва е неква невероятна мистерия. откъде намирате тва време, бе хора.
1. да обикаляте надлъж и нашир родината
2. да пишете пътеписи+снимки

?!??!!

един го прави, викам си, факир. втори почна да му приглася, едвам го понесох. сега и ти... ще ме разсипете психически начи! искам обезщетение, настоявам за компенсации и в краен случай - некво кисело мляко поне ми се полага, нали...
За киселото мляко - изпуснА момента. Имаше няколко бурканчета домашно мисело кляко в къщи, ама пусто много бързо свършват като ги подпочнем с мет`и`ории (меТ и орехи ако не е ясно :) - така го произнесоха някъде по селата и от тогава и аз тъй ми викам :grin:)

Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Забравил съм най-важното начи
Защо точно "Утроба" е името (партизанското и име е "Вулвата" риш`ли :) ). Като се абстрахираме от приликата с нЕкои части като се погледне от определен ъгъл... Пещерата е къса както се вижда. И според разни митове и легенди, точно в деня на пролетното равноденствие изгряващото слънце стига до дъното на пещерата... един вид опложда земята и от там насетне почва пролетта и разлистването и прочее сещате се плодородие едно друго...

Има и разни писания по темата....

Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

красота...

иначе...бях чел някъде за "утробата" със снимки, но сега ги виждам от "1-ва ръка" :) освен ако не си я снимал с 2 ръце
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Благодаря и тук за разходката.
Много ми хареса онази стълба, дето е направена малко като от... от кокали. :shy:
За лъча светлина на пролетното равноденствие предлагам да провериш лично. Слънцето тогава изгрява сигурно някъде около шест. :blum:
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

мда
красиво е
а също и някак
символично
:grin:
Аватар