Наследството на кхмерите /снимкотема/

Все същите
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Наследството на кхмерите /снимкотема/

Мнение от Stranniche »

Едни обещани снимки.

Много се чудех откъде да започна - от наводненията, от бита, от хората, от историята и храмовете, от джунглата... И накрая реших - от утрото при Ангкор Ват - най-добре запазеният храм от разцвета на кхмерската цивилизация. Строен е през 12 в.
/Нямах статив и за да не се размазва изображението, оставях фотоапарата на разни - неравни - терени и пусках самоснимачката. Апаратът пък е около 10-годишен. Една от първите любителски дигитални камерки, които японците произвели и с много скромни възможности, но по-добре това, отколкото нищо, нали? /

Изображение
Изображение
Изображение

През цялото ни пътуване бяхме съпровождани от дечица, които се опитваха да ни продават разни неща за по един долар. За тях всъщност един американски долар е цяло състояние. Дадеш ли на едно детенце обаче, в миг биваш обграден от цели ята и не можеш да помръднеш от мястото си. Беше ми много мъчно, защото мизерията и гладът в тази страна са страшни и сърце не ти дава да отпратиш децата грубо. От друга страна не можеш да нахраниш целия камбоджански народ. :crying:

Изображение
Изображение
Изображение

Край пътя пък местни жители продаваха ориз в бамбукови пръчки.
Изображение
И някакъв "боб".
Изображение
Ние не опитахме, защото мааалко ме притесняваше хигиената. Не хапнахме и от прословутото "сирене" от мравки, което миришело ужасно, но имало отличен вкус и хранителни качества. :grin:
Ядяхме главно банани /размерът им беше скромен, но нямаше значение :blum:/.
Изображение

Толкова много храмове посетихме, че вече но помня имената им. Те за съжаление съвсем не бяха в такова запазено състояние като Ангкор Ват. Част от тях са разрушени от времето и поглъщани от джунглата, част - от непрестанните войни, в които страната е въвличана. Много от светилищата са бомбандинари, други са целите надупчени от гранати и куршуми.
Изображение

Изображение
Изображение

Тъй като медицината почти е липсвала в тази страна /че и до ден днешен/, този храм е известен като място за целение - през дъждовния сезон мястото се изпълва с вода, от четрите страни на басейна има четири глави на зверове с усти-чучури и в зависимост от това, какво те боли, отиваш при съответната глава и пиеш вода от нея с надежда за оздравяване. Туристическите книги обаче препоръчват, ако някой се разболее в Камбоджа, незабавно да вземе самолета до съседен Тайланд /Бангкок/ или до Сингапур, за да получи реална медицинска помощ.

Изображение

В някои от храмовете живеят монаси и монахини - отшелници.
Изображение

Не зная как се казва това - ще го нарека "каменорезба". На някои места, кадето е запазена, е толкова изящна, че спира дъха.
Изображение

Изображение

Може би един бъдеш архитект се опитваше да нарисува храма.
Изображение

Докато други получаваха бонбони и всякакви дребни лакомства от туристите.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Не бяха малко оркестрите на жертви, пострадали от мините. Този "спомен" от войните и до днес убива и осакатява стотици хора.Изображение
Чужди държави изпращат свои специалисти на помощ и на места има табели, че ареалът е обезопасен:
Изображение
Ако няма такава табела обаче, трябва да си нащрек.

Както споменах, джунглата бавно поглъща оставените без грижи светилища и храмови комплекси.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
На това дърво туристическите водачи му викат "задника" :shy:, защото много приличало...
Изображение
Изображение
А това било "хоботът":
Изображение
Същото нещо от другата страна на стената:
Изображение
Изображение
Недалеч от тази страховита гледка имаше люлка
Изображение
а в нея сладко спеше
Изображение

Два дни преди тайфуна отидохме до един огромен комплекс, по-стар и от Ангкор Ват, отдалечен от другите и забравен в самото сърце на джунглата. Да си призная, беше много трудно да ме заведат дотам, дърпах се до последно и исках да остана в хотела, защото от жегата в убийствената комбинация с влагата ми призляваше. Тримата ми състуденти обаче, включително съпружеското тяло, бяха все от тропически страни, свикнали с подобен климат, и не срещнах никакво разбиране. Накрая ме натовариха на джипа с няколко бутилки вода, лепнаха ми стикера срещу комари и потеглихме. Но изобщо не съжалих.
Комплексът се оказа най-мистериозното място, където съм стъпвала. Беше почти "храносмляно" от природата, но сякаш бродеха духове от предишното му величие.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Това беше само едната страна от камбоджанското пътешествие. На другия ден...
Изображение
Имам още много снимки от бита на хората, от наводненията, на които станахме шокирани свидетели, от едно красиво селище върху водата, от природата... Но ще спра дотук засега. Ако на някой му е интересно, ще пусна и още. Имам снимки и от Сингапур и Малайзия този път - съвсем различни от Камбоджа светове. Но сигурно много ви отегчих.
Приятен уийкенд и
НАЗДРАВЕ!
:kiss:
Последно промяна от Stranniche на 16.10.09, 18:18, променено общо 1 път.
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Ужааасно отегчително.
Едвам го дочетох до края
:blum:

Хич и не мисли да спираш - изтръскай фотопапарака и давай тук каквото изпадне.
Ако можех нямаше да спра да пътувам...

ПП. Казах ли, баба, тенкю? :grin:
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
snowprincess

Re: Наследството на кхмерите /снимкотема/

Мнение от snowprincess »

и на мен ми беше интересно, продължавай да пускаш снимки и да разказваш :kiss:
с колко ваксини каза, че са ви ваксинирали, за да отидете там
Изображение
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Stranniche написа:Комплексът се оказа най-мистериозното място, където съм стъпвала. Беше почти "храносмляно" от природата, но сякаш бродеха духове от предишното му величие.
:
изумително! бяла завист ме затресе :winkw:
just perfect
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

..
Последно промяна от Stranniche на 16.10.09, 18:19, променено общо 1 път.
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Gaspode написа:Хич и не мисли да спираш - изтръскай фотопапарака и давай тук каквото изпадне.
Ако можех нямаше да спра да пътувам...
Аз тръгнах с една единствена мотивация - да си видя близките. Вече не ми се пътува за гледане на забележителности, а зарави приятелите, пръснати по света.
И когато мъжът ми ме попита къде искам да отида - според политиката на копанията му той има право всяка година на междуконтинетален билет за него и за семейството му - аз казах "Сингапур". Защото най-близките ми хора от студентските години живеят сега там и в Тайланд, не сме се виждали откак завършихме, а не зная кога те биха имали възможност да ме посетят. С двама от тях решихме да отидем заедно до Камбоджа, а мъжът ми си пада по почивки на море и подводни приключения и така се озовахме и в Малайзия.
За съжаление не можах да го запаля по снега и зимните приказки, тъй че не се знае дали по Коледа ще си дойдем в БГ :(.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Благодаря ти!:-)
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Stranniche написа:Аз тръгнах с една единствена мотивация - да си видя близките. Вече не ми се пътува за гледане на забележителности, а зарави приятелите, пръснати по света.
И когато мъжът ми ме попита къде искам да отида - според политиката на копанията му той има право всяка година на междуконтинетален билет за него и за семейството му - аз казах "Сингапур". Защото най-близките ми хора от студентските години живеят сега там и в Тайланд, не сме се виждали откак завършихме, а не зная кога те биха имали възможност да ме посетят. С двама от тях решихме да отидем заедно до Камбоджа, а мъжът ми си пада по почивки на море и подводни приключения и така се озовахме и в Малайзия.
За съжаление не можах да го запаля по снега и зимните приказки, тъй че не се знае дали по Коледа ще си дойдем в БГ :(.
Търсят ли си хора в компанията на мъжа ти? Питам просто. Поздрави го от мен. :cool:
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

snowprincess написа:и на мен ми беше интересно, продължавай да пускаш снимки и да разказваш :kiss:
с колко ваксини каза, че са ви ваксинирали, за да отидете там
Увещаваха ни за тифус, холера, японски енцефалит, хапчета против малария и какво ли още не, но се ваксинирахме само срещу хепатит А и тетанус. Мъжът ми трябваше да се ваксинира срещу жълта треска, защото на всички латиноамериканци им искат сертификат за тази ваксина, за да ги пуснат в някои азиатски страни. Този сертификат има давност 10 г. и неговият беше изтекъл. Добре че аз се усетих да проверя разпоредбите. Той е "над тези неща" и щеше да си остане на летището. :lol:
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Аууууу, как съм си мечтала за там! Идея нямаш колко завидях. :crying:
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

vyara написа:Аууууу, как съм си мечтала за там! Идея нямаш колко завидях. :crying:
и аз
мечтая си за там откакто чух това

http://www.youtube.com/watch?v=Ffl1kMKFMu4

беше доста отдавна

поне отидох със Странничето :-)
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Remmivs написа: Търсят ли си хора в компанията на мъжа ти? Питам просто. Поздрави го от мен. :cool:
За личната му компания /биропиене и похапване/ винаги си много добре дошъл :beer: . Обаче за службата му... доста повече са ядовете и неспаните от нерви нощи от облагинките :wand:.
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Remmivs написа:и аз
мечтая си за там откакто чух това

http://www.youtube.com/watch?v=Ffl1kMKFMu4
Мерси! :-)
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

super thanks!!! Това е едно от местата в списъкът на ЕЛБИ!!! Завиждащ ти ужасно благородно в момента...
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнение от frisky lioness »

Прекрасно пътеществие...
Просто невероятно.
Онези дървета, погълнали храмовете, ме оставиха без думи....
Благодаря ти. Ти си го видяла и все едно аз чрез теб:kiss::kiss::kiss:
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Благодаря Странниче:-) Много яко. Не знам дали ше ми стигнат десет живота да обходя сичко. Но, попытаться можно:-)
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Благодаря, но... искам и аз още! :-)

Това с дърветата наистина е изумително. Те сякаш растат отгоре надолу, прегръщат стените и стъпват на земята!
Panta rhei...
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

чудесен гид си! благодаря ти!
и прекрасни снимки...
между другото, това е едно от местата, където искам да отида!
благодаря ти!
Аватар
Житената Питка
BOFH

Мнение от Житената Питка »

Stranniche написа:Едни обещани снимки.
Искам и аз да го видя на живо това!!! :crying:

Благодаря за снимките, суперска разходка. :kiss:
(\__/)
(='.'=)
(")_(") Помогнете на Зайо да влезе в политиката!
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Странниче, благодаря ти мнооооого! И в никакъв случай не мисли за качеството на снимките, това пътешествие, в което ни потопи, е невероятно
Пиши по-често за местата обикаляш, разказите са много по-ценни. А и ти контактуваш с хора от страни, доста различни от нашата, толкова е интересно да видим нещата от друг ъгъл, пречупени през твоята призма.

Хайде, давай, следващия разказ.
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Благодаря, замисли ме много!
Имам дузина познати от първата и втора мисия на наще миротворци в Камбоджа. Кръстникът на дъщеря ми проходи като рейнджър именно там. Изгледал съм доста видео и снимкови материали, и смело мога да заявя, че това което ни показваш ти е класа. Класа като качество, ракурс и изобщо. Благодарен съм, че си ни спестила "наследството на червените кхмери", рафтовете пълни с черепи носещи следите от брутална "трапанация" с войнишка лопатка, за да се спестяват куршумите. Направих някаква моя си връзка с темата за афганците и си дадох сметка, че там, където "великият" ссср изнесе революция и прати червените комисари, сега цари нищета и разруха, а "великите партизански отряди" на латинска Америка сега се занимават главно с отвличания и наркотици, всъщност, червените са обременени патологично още при самото си зачеване с изрази от сорта: "диктатурна на..."; "господство на..."

Но, да не се отплесвам - не виждам проблем с качеството! Напротив, много са добри за пътепис, все пак тук не правим конкурс за художествена фотография.:-)

Чакам продължението!
Публикувай отговор