Мравките могат да броят!

Все същите
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мравките могат да броят!

Мнение от Remmivs »

NPR съобщава в един от последните си доклади, че учени от Университета в Улм са открили необичайно качество в някои пустинни мравки, а именно, че те броят при излизане и прибиране в мравуняците си. Тъй като условията в пустините, ветровито и песъчливо, не благоприятстват използването на стандартния метод за ориентация на мравките - оставяне на следа от миризма, посредством жлези в телата на мравките, помагаща им да се намират дома си - учените се чудели как пустинните мравки не се губят постоянно, а напротив съвсем успешно излизат и се връщат от мравуняците си. Теорията им, наречена Теория на педометрията (от крак и меря) е била тествана посредством манипулиране на дължината на мравешките крайници. Мравките с по-дълги крачета са подминавали мравуняка на път за дома, докато мравките с по-къси крачета пък не достигали въобще до него.

Изображение

http://www.npr.org/templates/story/stor ... =120587095
Аватар
holi_day

Re: Мравките могат да броят!

Мнение от holi_day »

Remmivs написа:
тия дни четох за някаква мислеща риба...
annonymus

Мнение от annonymus »

holi_day написа: тия дни четох за някаква мислеща риба...
Не, не. Рибите не мислят. Те всичко си знаят.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

хехехе

подходящо

Аризона е пустинна земя също
annonymus

Мнение от annonymus »

Remmivs написа:NPR съобщава в един от последните си доклади, че учени от Университета в Улм са открили необичайно качество в някои пустинни мравки, а именно, че те броят при излизане и прибиране в мравуняците си. Тъй като условията в пустините, ветровито и песъчливо, не благоприятстват използването на стандартния метод за ориентация на мравките - оставяне на следа от миризма, посредством жлези в телата на мравките, помагаща им да се намират дома си - учените се чудели как пустинните мравки не се губят постоянно, а напротив съвсем успешно излизат и се връщат от мравуняците си. Теорията им, наречена Теория на педометрията (от крак и меря) е била тествана посредством манипулиране на дължината на мравешките крайници. Мравките с по-дълги крачета са подминавали мравуняка на път за дома, докато мравките с по-къси крачета пък не достигали въобще до него.

http://www.npr.org/templates/story/stor ... =120587095
Тази теория не ми звучи достоверно нещо.
Бях засякла енщо по Дискавъри или Анимъл планет, не помня, но един изоставен мравуняк го напълниха с цимент или нещо подобно, после го разкопата и каналите и камерите бяха нещо невероятно като сложност. Не ми се вярва до просто броене да опират нещата.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

pocti_bezobidna написа:
Бях засякла енщо по Дискавъри или Анимъл планет, не помня, но един изоставен мравуняк го напълниха с цимент или нещо подобно, после го разкопата и каналите и камерите бяха нещо невероятно като сложност. Не ми се вярва до просто броене да опират нещата.
така е, права си - не само могат да броят, но и ползват GPS системи, за да се ориентират в тия лабиринти... :grin:
annonymus

Мнение от annonymus »

сър Айвънхоу написа:
pocti_bezobidna написа:
така е, права си - не само могат да броят, но и ползват GPS системи, за да се ориентират в тия лабиринти... :grin:
Добре че не съм мравка. Ако разчитах на броене да се прибера вкъщи, вечно щях да се лутам насам-натам.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

pocti_bezobidna написа: Добре че не съм мравка. Ако разчитах на броене да се прибера вкъщи, вечно щях да се лутам насам-натам.
Ама те броят несъзнателно, не се притеснявай. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

мравояда обаче също броя яко
като пусне прахосмукачката глей кво стаааа:cool:
Quasi Universal Intergalactic Denomination

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
annonymus

Мнение от annonymus »

Quid написа:мравояда обаче също броя яко
:rotfl24:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Но не и до безкрайност. :grin:
Panta rhei...
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Мнемозина написа:
Но не и до безкрайност. :grin:
мдааам... само бб е броил до безкрайност... два пъти...
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Remmivs написа: Мравките с по-дълги крачета са подминавали мравуняка на път за дома, докато мравките с по-къси крачета пък не достигали въобще до него.
срам ги е било да се приберат в тоя безобразен вид!!! това не го ли броите???
just perfect
Публикувай отговор