Без да съм лекар - хапчета "превантивно" не пия. Туй скапва съпротивителните сили на организма, мисля си аз. А, веднъж ми натресоха някакви первантивни дроги - заради ежедневен контакт с болен от вирусен менингит. Тях си ги изпих без да споря. Инак избягвам хаповете.frisky lioness написа:...всички останали, които имат възможност и желание да отговорят:-)
Имам тук спор с едно приятелче:-)
Може ли парацетамил и аспирин да се използват като превенция, по отделно или заедно? Ако някой има контакт с болен (говоря конкретно за остри респираторни заболявания), може ли да се предпази от заболяване като пие гореупоменатите илачи, или те се използват единствено за лечение?
Редно ли е да се пийват ей така, от време на време, преди или по-скоро за да не се разболяваме, ако например подсмърчаме или сме били на студено, или сме контактували с някой вече болен?
Благодаря Ви за отзивчивостта:-)
Айде, пишете, пък аз ще чета:-):winkw:
Въпрос към ДОКТОРИТЕ и..
-
почти безобидна
Re: Въпрос към ДОКТОРИТЕ и..
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Мен ми е трудно да давам акъл по НетяKent написа:Мани го тоя антистенокардин, той за третата възраст, кажи за горните и средни дихателни пътища, нещо за грипа....
П.П. ..ми аз що не боледувам
П.П.1....въобще, най много нещо да си счупя или порежа
Благодаря, но в крайна сметка нерабрах какво е мнението ти за аспирина и парацетамола. Вземат ли се или не като профилактични средства? Редно ли е? Помагат ли така или по-скоро вредят?
Лично аз и детето ми ползваме Респивакс ( по схема няколко месеца). Мъж ми се имунизира с нещо противогрипно

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Благодаря, но в крайна сметка нерабрах какво е мнението ти за аспирина и парацетамола. Вземат ли се или не като профилактични средства? Редно ли е? Помагат ли така или по-скоро вредят?
Лично аз и детето ми ползваме Респивакс ( по схема няколко месеца). Мъж ми се имунизира с нещо противогрипно[/quote]
Аспиринът се приема като определена дозировка при профилактика на съдовите инциденти...миокардните инфаркти, мозъчни инсулти и т.н...За друго не съм чувал, парацетамола не съм чувал и препоръчвал да се приема дълго време като профилактично средство. Щом не съм чувал, начи не се приема
Лично аз и детето ми ползваме Респивакс ( по схема няколко месеца). Мъж ми се имунизира с нещо противогрипно[/quote]
Аспиринът се приема като определена дозировка при профилактика на съдовите инциденти...миокардните инфаркти, мозъчни инсулти и т.н...За друго не съм чувал, парацетамола не съм чувал и препоръчвал да се приема дълго време като профилактично средство. Щом не съм чувал, начи не се приема
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Пуснал си е мустаки:-)Мнемозина написа:Никак не обичам да давам лекарства, особено пък превантивно.
Но ако наистина се налага...
За укрепване на имунната система правя една смеска с мед и разни уханни неща (много помага и при упорити кашлици), обаче и нея съм я зарязала напоследък.
П.П. Кенте, нещо си се променил май...

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- frisky lioness
- Обратна връзка:
-
докТоркаТа
Аспиринът се приема като определена дозировка при профилактика на съдовите инциденти...миокардните инфаркти, мозъчни инсулти и т.н...За друго не съм чувал, парацетамола не съм чувал и препоръчвал да се приема дълго време като профилактично средство. Щом не съм чувал, начи не се приемаKent написа:Благодаря, но в крайна сметка нерабрах какво е мнението ти за аспирина и парацетамола. Вземат ли се или не като профилактични средства? Редно ли е? Помагат ли така или по-скоро вредят?
Лично аз и детето ми ползваме Респивакс ( по схема няколко месеца). Мъж ми се имунизира с нещо противогрипно
1.Аспиринът е противовъзпалително ,антипиретично и болкоуспокояващо и се бърка в синтезата на арахидоновата киселина,която е в началото на каскадата от възпалителни процеси .Освен това се бърка в агрегацията ( сиреч сбирането на куп ) на тромбоцитите..и затуй се изпозва за профилактикана инфаркт и инсулт ( а не защото е противовъзпалително)
2.Точно в Америка си учим родителите да не дават на деца АСА ( аспирин),заради риска от Рей'с синдром( особено в комбинация с грип)
3.Парацетамолът НЕ Е противовъзпалително ,а е само болкоуспокояващо и антипиретично ( против температура)
може да се дава превантивно ,за да не те боли ( когато вече имаш източник на болка) и да не вдигаш висока тепература..( като знаеш че ще пътуваш и детето ти ще е криво по целия път-дай му паарацетамол а всеки 4 до 6 часа)
4.Ибупрофенът е ПО-ДОбро рпотивовъзпалително от АСА и по-добро болкоуспокояваще от ПАРАЦ.
и то не е профилактично за инфекции...
и тъй....
боли ли ме нещо -вземам ибупрофен ( ееех,Виокса колко беше добър...еееех)
имат ли децата ми темп редувам парацетамол и ибупрофен...
Аспирин вземам против мускулна треска..;)
-
лошият
Понеже аз съм "приятелчето" с което е спора, искам да уточня моето виждане.
Въпросът беше следния:
Може ли човек, пък бил той и медицинско лице с добро образование да определи по външен вид дали "пациента" е здрав или в момента развива болестен процес, само гледайки го насреща и при положение, че не се правят НИКАКВИ изследвания ???
От това произтича и въпросът: АКО потенциалния "пациент" е бил в контакт с болни (разбирай грипни) хора, или е стоял продължително време леко облечен в неподходяща среда или нещо от сорта, ВРЕДНО ЛИ Е да му се даде 1/2 UPSARIN (разтворим) или 1 парацетамол 500мг, без да се превишава повтаряемост от 1 такава доза примерно седмично. Особенно в случаи, когато са налице определени признаци (без да съм лекар), които са стандартни за разболяване точно при този индивид!!!
И, не е ли по-вредно, да се чака човек да се разболее и след това да се тъпче в продължение на 7 дни (стандартния срок) с лекарства.
Та спорът е : Могат ли такива дози от цитираните лекарства да спрат зараждащ се болестен процес, и АКО НЕ могат, то тази доза (за съответния период) ВРЕДНА ли е? за по-ясно дозата се дава на лице на 12г. / 35 кг.
Въпросът беше следния:
Може ли човек, пък бил той и медицинско лице с добро образование да определи по външен вид дали "пациента" е здрав или в момента развива болестен процес, само гледайки го насреща и при положение, че не се правят НИКАКВИ изследвания ???
От това произтича и въпросът: АКО потенциалния "пациент" е бил в контакт с болни (разбирай грипни) хора, или е стоял продължително време леко облечен в неподходяща среда или нещо от сорта, ВРЕДНО ЛИ Е да му се даде 1/2 UPSARIN (разтворим) или 1 парацетамол 500мг, без да се превишава повтаряемост от 1 такава доза примерно седмично. Особенно в случаи, когато са налице определени признаци (без да съм лекар), които са стандартни за разболяване точно при този индивид!!!
И, не е ли по-вредно, да се чака човек да се разболее и след това да се тъпче в продължение на 7 дни (стандартния срок) с лекарства.
Та спорът е : Могат ли такива дози от цитираните лекарства да спрат зараждащ се болестен процес, и АКО НЕ могат, то тази доза (за съответния период) ВРЕДНА ли е? за по-ясно дозата се дава на лице на 12г. / 35 кг.
В спора нема да се мешам, обаче туй "лице" горкичкото много слабичко ми се чини. (Ей тук майчиният ми инстинкт апали червената крушка)лошият написа: за по-ясно дозата се дава на лице на 12г. / 35 кг.
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Докторе,лошият написа:Понеже аз съм "приятелчето" с което е спора, искам да уточня моето виждане.
Въпросът беше следния:
http://pramed.com/drugi/listovka_acetizal.doc
http://www.actavis.bg/NR/rdonlyres/EF41 ... mol_BG.pdf
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1% ... 0%B8%D0%BD
Никъде не видях "за профилактика и лечение", а само за лечение като изключим аспирина, ама медицинските лица вече обясниха в кои случаи се използва профилактично....
и да, синдрома на Рей
Ай със здраве
За мен въпросът е ясен:-)

-
докТоркаТа
значи
1.Дозата на парацетамола е 15 мг/кг на доза всеки 4 до 6 часа.лошият написа:Понеже аз съм "приятелчето" с което е спора, искам да уточня моето виждане.
Въпросът беше следния:
2.може ли да се познае?..да.Особено ,ако си наблюдателен..още с влизането на пациента ,можеш да познаеш дори какво най-вероятно му има.
3.Ако има смптоми-е напълно нормално и помага да се дава АСА и ПАРАЦ и Ибупрофен.Ако няма симптоми ТОЖЕ-както обясних по-горе-за да "профилактираш" симптомите..( разликата междъ болест и симптоми нема да обяснявам.)
4.НЕ давам аз аспирин на деца под 18 годишна възраст.( виж по-горе).Освен ,ако нямат Кавазаки-тогава е показано.
5.Човек вема лекарства само ,ако е наложително.Или за лечение ( да резнем на болестта главата ) или за да му е по-добре-симптоматично)
друго?
- Piqndurnik
Звеневия написа:А ракийцЪтъ де я остави?frisky lioness написа:
За чесъна ясно:-) Обичам чесън, особено с кисело зеле
Наздраве 
С биричка, нали?докТоркаТа написа:
Аспирин вземам против мускулна треска..;)
Бе мен ако питаш, аспиринът по-добре да се взема ПОСТбирумanhela написа:С биричка, нали?докТоркаТа написа:
Аспирин вземам против мускулна треска..;)![]()
-
опърничава
Парацетамолът нежо погалва температурата на моите деца. Единствен аналгинът ги прави афебрилни.докТоркаТа написа: имат ли децата ми темп редувам парацетамол и ибупрофен...
Ибупрофенът само дето не проби стомаха на мъжа ми.
Виокса беше дОбър, наистина.