Изчакайте си реда, моля!

Все същите
Аватар
wild_moon

Изчакайте си реда, моля!

Мнение от wild_moon »

Изчакайте си реда, моля!

Звучи смешно и налудничаво, но явно с тези курсове по "правилно чакане на опашка" наред с простите правила за справяне с емигрантския живот успяват да научат новоизпечените британци на едно две други основни неща скрити между редовете като уважение, солидарност и справедливост.

п.п. А вие умеете ли да чакате? :cool:
На опашка или където и да било?

п.п.п. Ако един българин някакси се промуши през този тест за чакане на опашка, любопитно ми е как се процежда през теста за получаване на местна шофьорска книжка. Все пак даването на предимство, престрояването и изпреварването са дисциплини, в които почти всеки български шофьор се научава как да шмекерува :lol:
~~~ Don't lead me into temptation, I can find the way myself! - Cher ~~~
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

Мразя да вися по опашки. Да живее нета!
Още ми стоят някъде повечето от купоните от лукановата (?) криза - щото не ми се чакаше. Оползотворените ги дължа на кварталните бабета.
Наздраве :cool:
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Re: Изчакайте си реда, моля!

Мнение от Kent »

Звучи смешно и налудничаво, но явно с тези курсове по "правилно чакане на опашка" наред с простите правила за справяне с емигрантския живот успяват да научат новоизпечените британци на едно две други основни неща скрити между редовете като уважение, солидарност и справедливост.
Що да е смешно. На бритетата, чакането в подредена мълчалива опашка си им е в кръвта явно. Преди доста време четох една книжка "Сакура и Дъб" наедин жЮрналиЗ, за британския начин на жувот и за нипонския също. За жителите на Албиона казваше, че ако на спирката за автобуса има само един човек то и той се подрежда в акуратна опашка от един човек:blink:
п.п. Аз си плащам кото мога по ипея. Един път ходих до местната разплащателница за ток, вода и т.н. по друга работа и видях гладиаторски бой между млада майка с бебе /категория - биволица/ и една дърта и корава баба /суперперо/:rotfl24:. С шамари, плюнки и псувни.
п.п. Бабата победи, щото беше жилава много, макар че мамчето тежеше към центнер без бебето:lol:
п.п.1 Една плюнка ме опръска тогава дори по якето. Почуствах се малко като Роман Кармен:rotfl24:
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Аватар
wild_moon

Мнение от wild_moon »

Според мен това с чакането по опашките и като как именно става тая работа се корени дълбоко в народопсихологията на българина, където е залегнала една стара черта, по-стара и от Андрешко дори, макар той да я символизира доста успешно ("Хитрец си ти, Андрешко!")
Нашенецът често хитрува на дребно и много мрази да бъде прецакан! А животът го прецаква на всяка втора крачка и затова той се надпреварва с всекиго да го прецака първи! Така накрая всички са прецакани. Независимо дали става дума за пререждане на опашката, неправилно изпреварване в състезанието кой ще стигне първи до следващия светофар или пък нещо в стил "Те няма да ми поправят улиците, аз пък няма да им плащам данъци". Така дори и онези, които биха се чувствали в по-свои води в среда на толерантност и спазване на общовъзприетите правила щат не щат биват засмукани в същата надпревара кой кого първи ще прецака. Ей, голямо цакане, голямо чудо ше знаеш...
annonymus

Мнение от annonymus »

wild_moon написа:Според мен това с чакането по опашките и като как именно става тая работа се корени дълбоко в народопсихологията на българина, където е залегнала една стара черта, по-стара и от Андрешко дори, макар той да я символизира доста успешно ("Хитрец си ти, Андрешко!")
Нашенецът често хитрува на дребно и много мрази да бъде прецакан! А животът го прецаква на всяка втора крачка и затова той се надпреварва с всекиго да го прецака първи! Така накрая всички са прецакани. Независимо дали става дума за пререждане на опашката, неправилно изпреварване в състезанието кой ще стигне първи до следващия светофар или пък нещо в стил "Те няма да ми поправят улиците, аз пък няма да им плащам данъци". Така дори и онези, които биха се чувствали в по-свои води в среда на толерантност и спазване на общовъзприетите правила щат не щат биват засмукани в същата надпревара кой кого първи ще прецака. Ей, голямо цакане, голямо чудо ше знаеш...
И друг път съм писала - това, което може да ме накара да се разкарам от тази държава е абсолютното незачитане на личното пространство на чисто битово ниво. Плюене по улиците, псуване на висок глас, някакъв кеф от скандали по елементарни поводи, хвърляне на боклуци навсякъде. Едва ли се изискват кой знае какви усилия да се държим малко по-възпитано в ежедневието. Да не се блъскаме в магазините, да спазваме правилата по светофарите, да казваме "извинете", ако настъпим някого или го бутнем (не "извинявам се" - за мен има разлика).

Понеже ми се налага чат пат да вися по опашки в разни държавни учреждения, обикновено си нося нещо за четене - така нито скучая, нито се изнервям, нито си губя времето на опашката и в софийския адски транспорт.

Не е зле да се поучим малко от англичаните.

ПС. Една приятелка донесе снимки от Лондон - край пешеходните пътеки с големи приветливи букви пише LOOK RIGHT :-) - дребно нещо, ама важно. Мислят хората за туристите и другите приходящи.
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Според мен това с чакането по опашките и като как именно става тая работа се корени дълбоко в народопсихологията на българина, където е залегнала една стара черта, по-стара и от Андрешко дори, макар той да я символизира доста успешно ("Хитрец си ти, Андрешко!")
Нашенецът често хитрува на дребно и много мрази да бъде прецакан!
Аз като нашенец да кажа:cool:
нашенец с много дълбоки корени И от Трявнааааа
И аз имам народопсихология
и аз мразя да ме цакат...
и затва плащам с ипей:cool:
Аватар
wild_moon

Мнение от wild_moon »

KENT написа: Аз като нашенец да кажа:cool:
не знам тук на кого опонираш точно :blum:
щото макар и да не съм от Трявна..... (и дай да не си мерим тука корените, щото моите са не по-малко дълбоки :cool: )
аз също отдавна не вися по опашки и плащам през нета, но за друго идеше реч...
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

wild_moon написа:
KENT написа: Аз като нашенец да кажа:cool:
не знам тук на кого опонираш точно :blum:
щото макар и да не съм от Трявна..... (и дай да не си мерим тука корените, щото моите са не по-малко дълбоки :cool: )
аз също отдавна не вися по опашки и плащам през нета, но за друго идеше реч...
не опонирам бе, ма като чуя че българина* е такъв или онакъв и нашенеца също напрао ми призлява
ние тука дето си пишеме кви сме
лемурианци ли:cool:
някой са такива, други са други
и освен тва - бедна държава
верно член на ЕС
и още на НАТО
и теляк на коалицията
ко самочуствие, ко спокойствие сега
като характерна черта:cool:
и тва ше стане
търпение
п.п. * - или турчина, сиганина или нубиеца
Аватар
wild_moon

Мнение от wild_moon »

KENT написа:
не опонирам бе, ма като чуя че българина* е такъв или онакъв и нашенеца също напрао ми призлява
ние тука дето си пишеме кви сме
лемурианци ли:cool:
някой са такива, други са други
и освен тва - бедна държава
верно член на ЕС
и още на НАТО
и теляк на коалицията
ко самочуствие, ко спокойствие сега
като характерна черта:cool:
и тва ше стане
търпение
п.п. * - или турчина, сиганина или нубиеца
Съгласна съм, Кенте, че грубите обобщения са неуместни!
Щом сложиш всички представители на една група под общ знаменател вече си сгрешил.
За това две мнения няма!
Но ще прощаваш моя буен характер за това обобщение тука, нали?
Не защото е уместно, а защото изразява яда ми насъбран в последните няколко дни по повод конкретни случки, доказващи че има достатъчно много българи, които точно прилягат на тоя груб калъп, който изтипосах. Но ще ми мине и пак (може би) ще може да се говори нормално с мен, до ден два тука... :cool:
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

wild_moon написа: п.п. А вие умеете ли да чакате? :cool:
не обичам да чакам
Изображение
Неф

Мнение от Неф »

snowprincess написа:
wild_moon написа: п.п. А вие умеете ли да чакате? :cool:
не обичам да чакам
не мога да чакам,
като видя опашка и отивам на друго място.
Крачетата и кръстчето не ми държат.
Предпочитам да провървя или пробягам няколко километра, но не и да кибича на едно място.
За срещи също не чакам. Винаги съм точна и изисквам това и от другия.
"Спаси си деня!" - Green Light
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

wild_moon написа:
п.п. А вие умеете ли да чакате? :cool:
не. аз съм от нетърпеливите. даже не мога да чакам друг да чака. а около мен всеки чака нещо... чака заплата, чака си месечния цикъл, чака любовта, чака да му свърши работното време, чака следващите парламентарни избори, чака намаленията в мол-а, чака да стане на 18 /и тогава целия свят ще види?!?!?/, чака-рака даже :winkw:
just perfect
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Но ще прощаваш моя буен характер за това обобщение тука, нали?
Ще прощавам що не.
Ама и що пък да прощавам, то ти се избълва отвътре.
Щом е отвътре значи е простено по презумпмция:-)
:cool:
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

Всъщност, от около три години, откакто имам сегашното телефонче, вече мога да чакам. Стига само да е на топло и, по възможност, да може да се седне.
Наздраве :cool:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Мога да чакам, стига да е на сравнително тихо място.
Скоро не съм спохождала сериозни опашки обаче, сега си давам сметка.

И иначе мога да чакам, изобщо в тоя живот докато чака човек, му се случват интересни неща.
Panta rhei...
Аватар
wild_moon

Мнение от wild_moon »

Аз с ръка на сърцето си признавам, че не умея да чакам....
Това е урок, който постоянно уча и досега все още нещо ми се изплъзва.
Но кой знае, някой ден може да изненадам дори себе си :cool:
annonymus

Мнение от annonymus »

bead_ написа:...чака да стане на 18 /и тогава целия свят ще види?!?!?/, чака-рака даже :winkw:
За света не знам дали ще види, ама на теб ако така ти се канят :-)
На един приятел щерката стана на 18 преди 2-3 месеца, доста по отрано не знаеше къде е горкия :grin:
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

bead_ написа: чака да стане на 18 /и тогава целия свят ще види?!?!?/
това го слушам напоследък много често, а най-често като го карам да яде свястна храна, тогава получавам: "ще видиш ти, аз ще стана на 18 и тогава ще правя каквото искам, добре, че не сме в Щатите, че там пък чак на 21" :lol::lol::lol:
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

pocti_bezobidna написа:
За света не знам дали ще види, ама на теб ако така ти се канят
това е обичайното канене на всички зелени тикви :grin: въобразяват си, че светът им е в краката, че морето им е до колене и всичко, което хвърчи се яде. аз се радвам и малко даже завиждам на такъв начин на мислене. хубав е и ми убягва от доста време насам... освен това е стремителен и достоен за възхищение, когато касае разни неща в главите им като "здравейте, аз съм х., бъдещата световна шампионка по фехтовка" :rotfl24: щото може пък да стане :bdance: да не говорим, че е задължително да стане
just perfect
annonymus

Мнение от annonymus »

bead_ написа:
това е обичайното канене на всички зелени тикви :grin: въобразяват си, че светът им е в краката, че морето им е до колене и всичко, което хвърчи се яде.
помня, помня :-) хубаво беше, окриляващо някак :-)
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

bead_ написа: не. аз съм от нетърпеливите. даже не мога да чакам друг да чака. а около мен всеки чака нещо... чака заплата, чака си месечния цикъл, чака любовта, чака да му свърши работното време, чака следващите парламентарни избори, чака намаленията в мол-а, чака да стане на 18 /и тогава целия свят ще види?!?!?/, чака-рака даже :winkw:
:-)
Аватар
Йон

Мнение от Йон »

Аз пък си чакам реда.

Най-интересни са нерегламентираните опашки. Заставаш пред витрината, а зад нея - 2 кантара и една продавачка. Изведнъж, започват да ти се редят отпред, отзад и да се опитват да заговарят продавачката, която е в другия край. Е, да ама продавачките не са кьорави и обикновено много добре знаят, кой е пръв и кой не бърза, както и на кого да дадат месото от склада и на кого - завехналото от витрината :P
Изображение
Публикувай отговор