wild_moon написа:Според мен това с чакането по опашките и като как именно става тая работа се корени дълбоко в народопсихологията на българина, където е залегнала една стара черта, по-стара и от Андрешко дори, макар той да я символизира доста успешно ("Хитрец си ти, Андрешко!")
Нашенецът често хитрува на дребно и много мрази да бъде прецакан! А животът го прецаква на всяка втора крачка и затова той се надпреварва с всекиго да го прецака първи! Така накрая всички са прецакани. Независимо дали става дума за пререждане на опашката, неправилно изпреварване в състезанието кой ще стигне първи до следващия светофар или пък нещо в стил "Те няма да ми поправят улиците, аз пък няма да им плащам данъци". Така дори и онези, които биха се чувствали в по-свои води в среда на толерантност и спазване на общовъзприетите правила щат не щат биват засмукани в същата надпревара кой кого първи ще прецака. Ей, голямо цакане, голямо чудо ше знаеш...
И друг път съм писала - това, което може да ме накара да се разкарам от тази държава е абсолютното незачитане на личното пространство на чисто битово ниво. Плюене по улиците, псуване на висок глас, някакъв кеф от скандали по елементарни поводи, хвърляне на боклуци навсякъде. Едва ли се изискват кой знае какви усилия да се държим малко по-възпитано в ежедневието. Да не се блъскаме в магазините, да спазваме правилата по светофарите, да казваме "извинете", ако настъпим някого или го бутнем (не "извинявам се" - за мен има разлика).
Понеже ми се налага чат пат да вися по опашки в разни държавни учреждения, обикновено си нося нещо за четене - така нито скучая, нито се изнервям, нито си губя времето на опашката и в софийския адски транспорт.
Не е зле да се поучим малко от англичаните.
ПС. Една приятелка донесе снимки от Лондон - край пешеходните пътеки с големи приветливи букви пише LOOK RIGHT

- дребно нещо, ама важно. Мислят хората за туристите и другите приходящи.