Четвърти път/ден сме в тубата (the Tube) както наричат Лондоското метро. За човек който се е возил на метрото във Виена например и някои немски и холандски градове, та дори и софийското, първото впечатление за тубата е старо, миризливо и тясно място. Тези канапета със синю червене флорални десени, бая позамцани и избелели на вид, дето са нвсякъде по влаковете, мене ме накараха да се замисля първия път като ги видях какво правя аз тука.
Но като за четвърти път вчера, вече мога искрено и почти със задовоство да споделя, колко сме направо възхитени сега от Лондонското метро.
За който е бил там сигурно го е усетил: ниските коридори и сводестите влакове дето някой по-височък ако застане до вратата, трябва да се прегъне на две, фасадите на гарите отвън дето едва не проговарят „Аз съм стара” Символ на урбанистичната цивилизация:-). И всичко друго си е както трябва.
Почти видях сянката на Шерлок Холмс, като излизах вчера от претъпканата South Kensington station. На фона на раздуханата лондоска мъгла и една такава стара фасада.
Има едно нещо, което дори и след четири дни обикаляне с метрото, питане на поне 2-3 англичани (ех, не бяха кореняци лондончани) и почти един час спор с boyfriend пак няма отговор.
Защо в тубата англичаните като се качат на ескалаторите застават отдясно?
А от ляво се катерят тези дето бързат.
Защо, защо, защо?
Каква е логиката?! Ако изобщо има такава.
Аз по едно време аха да намеря някаква логика и обяснение..че всъщност движението пак си е отляво, а пък тия от дясно дето стоят са като в резрвно платно, ама то пък нали целия ескалатор се движи
И най-важното е че това е нещо което се спазва СТРИКТНО!
Няма не искам, не видях, не разбрах (включително и от туристите)
Добре де, а какво е правилото като се качваш по стълби, като вървиш по коридори, тротоари или като си в Мола, ги питам.
Нямало правило. Само в лондонското метро като си трябва да зсатанеш отдясно, на пътя като си караш отляво, а навсъкъде другаде аккто ти хрумне!
Англичани бе, англичани...извънземни....им викам аз...