КУЛИНАРНА
Овнешки пържоли на барбекю
Нещо изключително вкусно. Който не е ял овнешки пържоли, значи не е ял истинска пържола. Много по- вкусни от свински, пилешки и т.н. За съжаление, в Пловдив никъде няма наложени овнешки пържоли. Сигурно и в София е така и във Варна... Затова ще трябва да си ги наложите сами. Купвате си овнешко месо. Може бут, гърди. За предпочитане по шарено. Обезкостявате го и нарязвате на пържоли около 1 см. дебели. После ги начуквате добре, така че да станат 0.5см. Осолявате ги ги ги нареждате обилно с кромид лук. На пластове, така че всеки пласт да е покрит- месото да не се вижда, само лук. Овивате ги вдомакинско фолио и да седят в хладилника два дни. Може и три. След това печете на скара.
Нещо изключително вкусно. Който не е ял овнешки пържоли, значи не е ял истинска пържола. Много по- вкусни от свински, пилешки и т.н. За съжаление, в Пловдив никъде няма наложени овнешки пържоли. Сигурно и в София е така и във Варна... Затова ще трябва да си ги наложите сами. Купвате си овнешко месо. Може бут, гърди. За предпочитане по шарено. Обезкостявате го и нарязвате на пържоли около 1 см. дебели. После ги начуквате добре, така че да станат 0.5см. Осолявате ги ги ги нареждате обилно с кромид лук. На пластове, така че всеки пласт да е покрит- месото да не се вижда, само лук. Овивате ги вдомакинско фолио и да седят в хладилника два дни. Може и три. След това печете на скара.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Тежка манджа за червено вино
тенджера.
слой кисело зеле - филиики свинска мас върху същото.
парчета свинско, червен пипер, дафиноф лист, цели зрънца черен пипер, на филийки нарезан чесън.
пак слой кисело зеле...мръвки, мас, червен пипер..също като първия слой
и така, докато стане за 3-ма или 15-сетина.
малко водичка, ама малко.
да достигне сосчето до нивото на зелето.
С внимание, много водичка -> много размит и безвкусен вкус.
и си го оставяш да си къкри на тих огън няколко часчета.
доливаш малко водичка - ама с мярка.
Събираме приятели и пускаме музика.
тенджера.
парчета свинско, червен пипер, дафиноф лист, цели зрънца черен пипер, на филийки нарезан чесън.
------------------------------------------------------
Мнението е позиционирано и няма нищо общо!
ПЪТник написа:Тежка манджа за червено вино
тенджера.
Пътник, това е капама.
Правим я всяка коледа, обаче с различни меса- най- постните най- отдолу, мазните нагоре. Ред телешко, ред зеле и подправки, ред пилешко, пак зеле, свинското най- отгоре. И задължително- парче кървавица за капак.
Много вино върви, вярно...

Не знаех, и името не знаех, но вече зная.Ън написа:
Пътник, това е капама.
Правим я всяка коледа, обаче с различни меса- най- постните най- отдолу, мазните нагоре. Ред телешко, ред зеле и подправки, ред пилешко, пак зеле, свинското най- отгоре. И задължително- парче кървавица за капак.
Много вино върви, вярно...
Лично аз мога да готвя само палачинки. Ползвам тиган 40х40см. и два броя палачинки са ми предостатъчни.
Обичам да ми готвят и не съм капризен, и естет не съм в манджите.
------------------------------------------------------
За да не ме ступа Ън, да понеспамя в темата му. 
Пък и първия го бях обещала на Фриски.
Нямат имена.
Сладкиш І
500 цедено кисело мляко (4,5 – 5 % масленост)
4 яйца
2 с.л. сметана
2 с.л. нишесте
150 г захар
20 г масло
1 ванилия
1 щипка сол
Пудра захар за поръсване
Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват със захарта докато станат пухкави. Постепенно се добавя цеденото мляко. Добавя се сметаната, нишестето – предварително разтворено в 2 с.л. лимонов сок – и ванилията. Белтъците се разбиват на сняг с една щипка сол. Внимателно се добавят към другата смес. Изсипва се в намазаната с маслото тавичка и се пече 50 минути на 150°C (предварително загрята фурна).
След като изстине, се изважда от тавата и се поръсва с пудра захар.
Направих го както е написано - в тава. Обаче не е никак удобен за сервиране, макар и много вкусен - лек и киселичък. И си мисля, че следващия път ще го пека направо в стъклени формички и ще го полея със сироп отгоре. Резултатът е нещо като чийзкейк.
Сладкиш ІІ
1 ч.ч. кисело мляко
3/4 ч.ч. захар
1/3 чаша олио, в което са разбъркани 2 с.л. какао
1/2 ч.ч. смлени орехи
1 1/2 ч.ч. брашно с 1 бакпулвер
кората на един портокал
Разбърква се в този ред, даже и миксер не трябва, и се пече в само намазана (не напудрена) тортена форма с обръч. Това е важно, защото става крехко и не понася обръщане нагоре-надолу при изваждане.
Сиропира се студено със студен сироп - 1 чаша вода и половин чаша захар.
Отгоре се украсява с разбита сметана.
Понеже суровите портокалови кори имат много остър вкус, слагам захаросани.
Пък и първия го бях обещала на Фриски.
Нямат имена.
Сладкиш І
500 цедено кисело мляко (4,5 – 5 % масленост)
4 яйца
2 с.л. сметана
2 с.л. нишесте
150 г захар
20 г масло
1 ванилия
1 щипка сол
Пудра захар за поръсване
Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват със захарта докато станат пухкави. Постепенно се добавя цеденото мляко. Добавя се сметаната, нишестето – предварително разтворено в 2 с.л. лимонов сок – и ванилията. Белтъците се разбиват на сняг с една щипка сол. Внимателно се добавят към другата смес. Изсипва се в намазаната с маслото тавичка и се пече 50 минути на 150°C (предварително загрята фурна).
След като изстине, се изважда от тавата и се поръсва с пудра захар.
Направих го както е написано - в тава. Обаче не е никак удобен за сервиране, макар и много вкусен - лек и киселичък. И си мисля, че следващия път ще го пека направо в стъклени формички и ще го полея със сироп отгоре. Резултатът е нещо като чийзкейк.
Сладкиш ІІ
1 ч.ч. кисело мляко
3/4 ч.ч. захар
1/3 чаша олио, в което са разбъркани 2 с.л. какао
1/2 ч.ч. смлени орехи
1 1/2 ч.ч. брашно с 1 бакпулвер
кората на един портокал
Разбърква се в този ред, даже и миксер не трябва, и се пече в само намазана (не напудрена) тортена форма с обръч. Това е важно, защото става крехко и не понася обръщане нагоре-надолу при изваждане.
Сиропира се студено със студен сироп - 1 чаша вода и половин чаша захар.
Отгоре се украсява с разбита сметана.
Понеже суровите портокалови кори имат много остър вкус, слагам захаросани.
Panta rhei...
За постната седмица един постен сладкиш от мен, вчера го правих. Пак постно като постните кифли, ама лесно и вкусно. Даже много по-лесно от тях.
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. грис
1 ч.ч. захар
1 бакпулвер
се объркват в купа.
Настъргвате кило, кило и нещо ябълки, добавяте чаша захар, 1 ч.л. канела, 1 ванилия, малко сок и кора от лимон и обърквате добре.
В тавичка слагате хартия за печене, изсипвате половината суха смес, отгоре половината ябълкова, заглаждате да покрие навсякъде, поръсвате с олио и пак редите - ред суха, ред ябълки, най-отгоре олио. Олиото може да се замени с разтопено кр. масло, ама тогава не е съвсем постно. Общото количество на мазнината е от 1/2 до 3/4 к.ч.
Пече се до порозовяване (около 30-35 мин.)
На другия ден е още по-вкусен.
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. грис
1 ч.ч. захар
1 бакпулвер
се объркват в купа.
Настъргвате кило, кило и нещо ябълки, добавяте чаша захар, 1 ч.л. канела, 1 ванилия, малко сок и кора от лимон и обърквате добре.
В тавичка слагате хартия за печене, изсипвате половината суха смес, отгоре половината ябълкова, заглаждате да покрие навсякъде, поръсвате с олио и пак редите - ред суха, ред ябълки, най-отгоре олио. Олиото може да се замени с разтопено кр. масло, ама тогава не е съвсем постно. Общото количество на мазнината е от 1/2 до 3/4 к.ч.
Пече се до порозовяване (около 30-35 мин.)
На другия ден е още по-вкусен.
да се отчета, че и аз направих постните кифли, но имам едно оплакване, малко повече обяснения трябваше да дадеш.vyara написа:Пак постно като постните кифли,
стават много вкусни, за два дни ги изядохме, но мисля, че вторият път ще се справя по-добре. и аз сложих мармалад и орехи вътре, ммм... много вкусно
но не знам дали ми беше достатъчното брашното и после след втасването като изсипах олиото голямо месене беше докато го поеме, та слагах още брашно, топките, когато са осем ми се получават малки триъгълничета и моите кифли станаха по-скоро от типа на дребни до едри сладки. но наистина са много вкусни. Уишеса не яде сладки, но от тези яде доста.
кажи, че и сладкиша е толкова вкусен, за да се рестраша да го пробвам
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Да, дребнички стават кифличките. Аз два пъти правих този месец и много се харчат.latrevw написа:да се отчета, че и аз направих постните кифли, но имам едно оплакване, малко повече обяснения трябваше да дадеш.vyara написа:Пак постно като постните кифли,
стават много вкусни, за два дни ги изядохме, но мисля, че вторият път ще се справя по-добре. и аз сложих мармалад и орехи вътре, ммм... много вкусно
но не знам дали ми беше достатъчното брашното и после след втасването като изсипах олиото голямо месене беше докато го поеме, та слагах още брашно, топките, когато са осем ми се получават малки триъгълничета и моите кифли станаха по-скоро от типа на дребни до едри сладки. но наистина са много вкусни. Уишеса не яде сладки, но от тези яде доста.
кажи, че и сладкиша е толкова вкусен, за да се рестраша да го пробвам
Сладкишът е супер. Аз много го харесвам, защото е хем вкусен, хем лесен, хем здравословен.
Пробвай, ще кажеш после лично мнение. Но на другия ден наистина е по-вкусен - става по-сочен.
бе здравословни сладкиши няма, ма вкусни има доста, вярно еvyara написа:Да, дребнички стават кифличките. Аз два пъти правих този месец и много се харчат.
Сладкишът е супер. Аз много го харесвам, защото е хем вкусен, хем лесен, хем здравословен.
Пробвай, ще кажеш после лично мнение. Но на другия ден наистина е по-вкусен - става по-сочен.
а щом е лесен се чудя дали да не се пробвам...
въх, т'ва аз ли го казах?
Козунакът на баба
Продукти за една порция: 50 г бяло отлежало брашно, 15 г захар, 2 г мая, 13 г масло, 13 г мляко, 1/2 яйце, 3 г бадеми, 3 г. сухо грозде, лимонена кора или ром (или 1 кг брашно, 300 г захар, 20 г мая, 250 г масло, 250 г мляко, 16 яйца, 50 г бадеми, 50 г. сухо грозде, аромат).
Техника на приготвяне. Замесената с малко брашно, мляко, щипка сол и захар мая се оставя да шупне. Премесва се наново с брашно и затоплено мляко и когато шупне се замесват козунаците. В затоплен съд се слага пресятото брашно, а яйцата, млякото и захарта се разбиват отделно. Замесва се тесто, към което се прибавя шупналата мая. През цялото време на месенето ръцете се мажат с мазнина. Меси се, докато тестото се изглади, и се оставя да шупне на топличко, след което се размесва с намаслени ръце. Слагат се подправките и сухото грозде, което предварително се овалва в брашно, за да не потъне на дъното. Така приготвеният козунак се слага във форми, намазани с мазнина, като тестото трябва да заеме половината от височината на формите. След като се понапълнят, намазват се с яйце и се налепват бадемите, които са предварително обелени. Това става по следния начин: кипва се вода и в нея се слагат бадемовите ядки; след като възврят, махат се от огъня и много лесно се освобождават от люспата, като всеки бадем поотделно се търка между пръстите (а може да си купите и готови сурови белени бадеми б.преп.
). Могат да се използват цели бадеми или да се разделят на две по дължината им. По този начин се пекат в умерена фурна (предварително загрята на 180 'C) и се изваждат от формите, след като поизсъхнат. Поднасят се студени (ама горещи са още по-хубави, този път б.а.
). Съхраняват се в съд с капак (ако има какво да съхранявате де). Козунаците могат да се поднесат поръсени с пудра захар и ванилия. При размесването на козунаците някои слагат малко настъргано индийско орехче за аромат.
Благодаря ти, бабо! Липсваш ми! Обичам те!
Техника на приготвяне. Замесената с малко брашно, мляко, щипка сол и захар мая се оставя да шупне. Премесва се наново с брашно и затоплено мляко и когато шупне се замесват козунаците. В затоплен съд се слага пресятото брашно, а яйцата, млякото и захарта се разбиват отделно. Замесва се тесто, към което се прибавя шупналата мая. През цялото време на месенето ръцете се мажат с мазнина. Меси се, докато тестото се изглади, и се оставя да шупне на топличко, след което се размесва с намаслени ръце. Слагат се подправките и сухото грозде, което предварително се овалва в брашно, за да не потъне на дъното. Така приготвеният козунак се слага във форми, намазани с мазнина, като тестото трябва да заеме половината от височината на формите. След като се понапълнят, намазват се с яйце и се налепват бадемите, които са предварително обелени. Това става по следния начин: кипва се вода и в нея се слагат бадемовите ядки; след като възврят, махат се от огъня и много лесно се освобождават от люспата, като всеки бадем поотделно се търка между пръстите (а може да си купите и готови сурови белени бадеми б.преп.
Благодаря ти, бабо! Липсваш ми! Обичам те!
Re: КУЛИНАРНА
Ън написа:"Аз не обичам храната, аз я обожавам! Ако не я обожавам- не я преглъщам!"
Антон Его
Трудоемко и скъпо, но резултата си заслужава:
ЛАЗАНЯ
за 8 порции
/[/quote
сложи накраяпреди да машнеш от огъня към доматения сос щипка канела и 3-4 карамфилчета!
Гръцка мусака за кръгла тава 40см диаметър
5 средно големи патладжана
9 тиквички около педя дълги и не много дебели (за да нямат семки)
около 1,200kg картофи (желателно по-големи - по лесно се работи)
1,200 - 1,300kg телешка кайма прясно-смляна и безсолна
1 морков (настърган на дребно ренде)
1 кутийка (250гр) доматено пелте (аз ползувам Пумаро)
1 кутийка (250гр) накълцани домати (Пумаро)
1 голяма глава лук
1-2 скилидки чесън
ригани
черен пипер
щипка кимион
зехтин
1 кутия сос Бешамел (Гьотис или Морфат)
70-100 gr кашкавал (настърган на ситно ренде)
Картофите, патладжаните и тиквичките се обелват и нарязват на филийки с дебелина 3-4 мм. Всичко се запържва до придобиване на златист цвят.
Нарязват се лукът и чесъна на много ситно и се запържват за предпочитане в тенджера. Прибавя се каймата. Бърка се до посветляване. Прибавя се доматеното пелте и накълцаните домати. Добавят се 1 супена лъжица сол, ригана, черния пипер, кимиона, настъргания морков. Всичко това се вари до пълно изпаряване на соса. (Без да загори)
В тавата се реди пласт картофи, пласт патладжани, пласт тиквички. Каймата се нанася равномерно на цялата тава. Върху каймата се реди в обратен ред - пласт тиквички, пласт патладжани, пласт картофи, като всеки пласт се посолява и овкусява (по желание) с черен пипер и риган.
Залива се със Бешамела, поръсва се с настъргания кашкавал и се пече до зачервяване във фурна, предварително загрята на 200 С.
Малко тежка, но много вкусна .
Добър апетит
5 средно големи патладжана
9 тиквички около педя дълги и не много дебели (за да нямат семки)
около 1,200kg картофи (желателно по-големи - по лесно се работи)
1,200 - 1,300kg телешка кайма прясно-смляна и безсолна
1 морков (настърган на дребно ренде)
1 кутийка (250гр) доматено пелте (аз ползувам Пумаро)
1 кутийка (250гр) накълцани домати (Пумаро)
1 голяма глава лук
1-2 скилидки чесън
ригани
черен пипер
щипка кимион
зехтин
1 кутия сос Бешамел (Гьотис или Морфат)
70-100 gr кашкавал (настърган на ситно ренде)
Картофите, патладжаните и тиквичките се обелват и нарязват на филийки с дебелина 3-4 мм. Всичко се запържва до придобиване на златист цвят.
Нарязват се лукът и чесъна на много ситно и се запържват за предпочитане в тенджера. Прибавя се каймата. Бърка се до посветляване. Прибавя се доматеното пелте и накълцаните домати. Добавят се 1 супена лъжица сол, ригана, черния пипер, кимиона, настъргания морков. Всичко това се вари до пълно изпаряване на соса. (Без да загори)
В тавата се реди пласт картофи, пласт патладжани, пласт тиквички. Каймата се нанася равномерно на цялата тава. Върху каймата се реди в обратен ред - пласт тиквички, пласт патладжани, пласт картофи, като всеки пласт се посолява и овкусява (по желание) с черен пипер и риган.
Залива се със Бешамела, поръсва се с настъргания кашкавал и се пече до зачервяване във фурна, предварително загрята на 200 С.
Малко тежка, но много вкусна .
Добър апетит
ти спретни тавата, все ще се намери кой да я носиEllhnida написа:
Малко тежка, но много вкусна
п.п. половинка филе от млечно теле се реже на тънки шницели. начукват се добре през фолио. осоляват се, поръсват се с прясно смлян черен пипер. престояват 2,3 часа в хладилник. след това се потяпят последователно в брашно и разбити яйца. пържат се в нагорещен тиган. поднасят се с бучка масло. познавам един човек, който може да ги изяде всички наведнъж. едвам успявам да се вредя
just perfect
- Stranniche
- Обратна връзка:
Пак: "Помоооощ!"
Този път спанак
.
Никога не съм го готвила. Не съм и яла поне от две десетилетия. /Заема едно от челните места в списъка на забранените ми храни
./ Обаче мъжо примря за спанак и купи една голяма торба...
Едно време майка ми правеше страхотна баница със спанак, обожавах я /и майка ми, естествено, но и баницата
/, но тук няма точени кори.
Супа? Някой знае ли добра рецепта?
Този път спанак
Никога не съм го готвила. Не съм и яла поне от две десетилетия. /Заема едно от челните места в списъка на забранените ми храни
Едно време майка ми правеше страхотна баница със спанак, обожавах я /и майка ми, естествено, но и баницата
Супа? Някой знае ли добра рецепта?
Жена ми го прави много вкусен с пилешко месо.Stranniche написа: Този път спанак.
Сварява месото /бутчета или крилца, даже с крилца по-вкусно/ с лук, червен пипер, лъжица доматено пюре, сол на вкус. Когато месото е готово го обезкостява и връща пак в бульона, тогава добавя добре почистеният и нарязан не много ситно спанак и лъжица ориз. Трябва да прецениш бульона така, че част от него да попие ориза, но ястието да остане леко течно. След 20 мин. е готово.

- Stranniche
- Обратна връзка:
Мерси! Утре ще купя пилето и ще опитам.Ън написа:Жена ми го прави много вкусен с пилешко месо.Stranniche написа: Този път спанак.
Сварява месото /бутчета или крилца, даже с крилца по-вкусно/ с лук, червен пипер, лъжица доматено пюре, сол на вкус. Когато месото е готово го обезкостява и връща пак в бульона, тогава добавя добре почистеният и нарязан не много ситно спанак и лъжица ориз. Трябва да прецениш бульона така, че част от него да попие ориза, но ястието да остане леко течно. След 20 мин. е готово.
Не знам какъв празник е днес тук, но всичко е затворено и няма откъде хляб да си купи човек.
24 май...
Може и със свинско, ама става по- тежко...Stranniche написа:
Мерси! Утре ще купя пилето и ще опитам.
Не знам какъв празник е днес тук, но всичко е затворено и няма откъде хляб да си купи човек.
24 май...
П.П. Сега се замислих, дали пък няма да стане и с бяла риба?.. Хек, мерлуза... Трябва да се експериментира...

- Stranniche
- Обратна връзка:
Свинско имам.Ън написа: Може и със свинско, ама става по- тежко...
П.П. Сега се замислих, дали пък няма да стане и с бяла риба?.. Хек, мерлуза... Трябва да се експериментира...
Не смея много да експериментирам, защото имам насреща един малко капризен консумач.
От друга страна защо пък да не стане с бяла риба?
Аз ще пробвам утре и ще ти кажа дали става за ядене.Stranniche написа:Свинско имам.Ън написа: Може и със свинско, ама става по- тежко...
Не смея много да експериментирам, защото имам насреща един малко капризен консумач.![]()
От друга страна защо пък да не стане с бяла риба?

- Stranniche
- Обратна връзка:
- Green Light
Свински късчета със зеленчуци
Продукти:
ЕДИТ(бе тоя Ланселот кво стана с него) 800 гр. свинско месо (моето беше СЪС сланинки. Май беше врат.)
400-500 гр. гъби (печурки ма не от буркан)
1 патладжан (нарязан на кубчета)
1 тиквичка (нарязана на кубчета)
2 глави лук (нарязани на полумесеци)
4 скилидки чесън (нарязани на не много ситно)
3-4 чушки (нарязани на едро)
3-4 моркова (нарязани на кубчета)
картофи (на едри кубчета)
грах
2 дафинови листа
черен пипер, чубрица и сол на вкус
бяло вино
Приготвяне:
1. Запържих месото докато побелее и го изсипах в нормална си голяма тенджера.
2. Запържих гъбите до полуготово състояние и ги добавих към месото, като изсипах и мазнината.
3. Запържих по малко останалите зеленчуци и ги изсипах в йенската тенджера.
4. Сложих подправките и хубаво обърках всичко.
5. Залях с бялото вино и във силно загрятата фурна. Като завря намалих на 2, да се пече на бавен огън.
Продукти:
ЕДИТ(бе тоя Ланселот кво стана с него) 800 гр. свинско месо (моето беше СЪС сланинки. Май беше врат.)
400-500 гр. гъби (печурки ма не от буркан)
1 патладжан (нарязан на кубчета)
1 тиквичка (нарязана на кубчета)
2 глави лук (нарязани на полумесеци)
4 скилидки чесън (нарязани на не много ситно)
3-4 чушки (нарязани на едро)
3-4 моркова (нарязани на кубчета)
картофи (на едри кубчета)
грах
2 дафинови листа
черен пипер, чубрица и сол на вкус
бяло вино
Приготвяне:
1. Запържих месото докато побелее и го изсипах в нормална си голяма тенджера.
2. Запържих гъбите до полуготово състояние и ги добавих към месото, като изсипах и мазнината.
3. Запържих по малко останалите зеленчуци и ги изсипах в йенската тенджера.
4. Сложих подправките и хубаво обърках всичко.
5. Залях с бялото вино и във силно загрятата фурна. Като завря намалих на 2, да се пече на бавен огън.
Последно промяна от Green Light на 25.05.10, 12:29, променено общо 1 път.
- Green Light
Като не разбира човек нищо от готвене е по- лесно.Мнемозина написа:Ама наистина ли в силно загрята фурна я пъхна?Green Light написа: 5. Залях с бялото вино и във силно загрятата фурна. Като завря намалих на 2, да се пече на бавен огън.
Иначе ще го опитам това, но тоя риск няма да поема.
Много вкусна работа стана. Де да съм знаел че рискове има
КАРТОФИ С КЪРИ
Килограм картофи, обелени и нарязани на кубчета, се сваряват в подсолена вода.
Ме-е-еждувременно в тефлонова генджера или йена се слага олио, колкото да покрие дъното и равна чаена лъжика къри (може и повече, зависи от вкуса ви и от кърито). Оставя се малко да се попържи на тих огън.
Уврелите картофи се размачкват с вилица или друг подходящ инструмент, но така, че да останат парченца, а не като за пюре.
Картофите в олиото, омешва се добре. 1 суп. л. лютеница, 1-2-3 скилитки чесън, счукани мно-о-ого добре. После по избор може и прясно смлян черен пипер, ама малко. Може и малко копър нарязан.
Омесва се всичко и ако е сухо, се долива малко от водата на картофите.
Да ви е сладко!
П.П. Синът като не е вкъщи, не слагам лютеница. Пак е вкусно.
Килограм картофи, обелени и нарязани на кубчета, се сваряват в подсолена вода.
Ме-е-еждувременно в тефлонова генджера или йена се слага олио, колкото да покрие дъното и равна чаена лъжика къри (може и повече, зависи от вкуса ви и от кърито). Оставя се малко да се попържи на тих огън.
Уврелите картофи се размачкват с вилица или друг подходящ инструмент, но така, че да останат парченца, а не като за пюре.
Картофите в олиото, омешва се добре. 1 суп. л. лютеница, 1-2-3 скилитки чесън, счукани мно-о-ого добре. После по избор може и прясно смлян черен пипер, ама малко. Може и малко копър нарязан.
Омесва се всичко и ако е сухо, се долива малко от водата на картофите.
Да ви е сладко!
П.П. Синът като не е вкъщи, не слагам лютеница. Пак е вкусно.
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
- Green Light
Тю. Не съм нанесъл поправките, бе. Начи първо тука ще напиша после шсе поправя. Тва е рецепта от някъде и аз съм я копнал както си е. Начи:Мнемозина написа:Да, за по-сигурно тия съдове се загряват заедно с фурната. Пак ще стане вкусно, не се съмнявай.Green Light написа: Като не разбира човек нищо от готвене е по- лесно.
Много вкусна работа стана. Де да съм знаел че рискове има
Месото си беше СЪС тлъстини, аз тия сухите меса хич не ги уважавам. После месото беше 800 грама. И трето правих си го в тенджера. Не йена, нормална, от тия дето навреметоп бяха с електрически капак, ма вече нали не го използваме. Всичко останало си е таман така. Виното беше шардоне. Изкъркахме го с Бейби, повече аз, по- малко тя, понеже не заслужава. Който готви той пие вино.
В неделя тва. Ако не е жена става въпрос
- Green Light
Чай да плесна и една закуска.
Необходими продукти:
2 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. мед
3 ч.л. канела
2 ч.ч. кускус
1/3 ч.ч. стафиди
половин шепа бадеми
Начин на приготвяне:
В тенджерка заврете млякото, меда и канелата. Обаче има номер за да не стане канелата на топчета, слагайте по малко. И тва е едничкото внимание което трябва да обърнете. След тва се действа разсеяно или грубиянската както ви се хареса След това прибавете кускуса.
Изключете котлона, но оставете тенджерата отгоре. Покрийте я с капак и я оставете така за 5 минути.
При сервиране прибавете за вкус стафидите и бадемите. Ние наште бадеми ги счукахме в хаванче така надве натри ма спокойно може и вобще да не ги трошите.
При мене имаше 50% успех. Аз и единия Терминатор ядохме. Тия дето не разбират от закуски- не
Необходими продукти:
2 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. мед
3 ч.л. канела
2 ч.ч. кускус
1/3 ч.ч. стафиди
половин шепа бадеми
Начин на приготвяне:
В тенджерка заврете млякото, меда и канелата. Обаче има номер за да не стане канелата на топчета, слагайте по малко. И тва е едничкото внимание което трябва да обърнете. След тва се действа разсеяно или грубиянската както ви се хареса След това прибавете кускуса.
Изключете котлона, но оставете тенджерата отгоре. Покрийте я с капак и я оставете така за 5 минути.
При сервиране прибавете за вкус стафидите и бадемите. Ние наште бадеми ги счукахме в хаванче така надве натри ма спокойно може и вобще да не ги трошите.
При мене имаше 50% успех. Аз и единия Терминатор ядохме. Тия дето не разбират от закуски- не
Това е интересно и лесно предложение, заинтригува ме.Green Light написа:Чай да плесна и една закуска.
Необходими продукти:
2 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. мед
3 ч.л. канела
2 ч.ч. кускус
1/3 ч.ч. стафиди
половин шепа бадеми
Начин на приготвяне:
Въпросче обаче ми провокира, всъщност 2:
Тоя кус-кус свари ли се само за 5 минути? И това мляко пък не кипна ли?
Мани, мани, и аз от тая група на готвачите вече.
"Спаси си деня!" - Green Light
- Green Light
Тва от комиците. Как се казваше тая актриса, бе... както и да е. Черната вдовица тва. Вика- последните думи на милия ми покоен мъж бяха: "Жена, я ми хвърли оня нож там!"holi_day написа:заради оня номер - хвърлане на ножове със завързани очи по жива мишена ли?latrevw написа:малеей, добре че не ми правиш ти закуската
И аз вика му хвърлих. 4 ножа му хвърлих...