Green Light написа:
... а демокрацията- моннетаро- корпорацио-крация. Колко е трудно да видиш, че няма общо с волята на народа?
Волята на народа е да избира кой да го управлява и ако не хасера управлението - да го смени.
Проблема (поне при нас стана така) е че избираме не този който би управлявал най-добре (никой нее идеален, така че и към политиците не трябва да сме маскималисти), а обикновено този, който казва "Тия предишните се оядоха, аз като дойда, ще ги навра м кучи ***"
А на нас по ни се иска някой да бъде наврян в кучи ***, вместо да се работи нормално. По-важно ни е. Така сме си степенували приоритетите.
По белия свят "демокрацията" се е изграждала с поколения и по-част от хората я възпроемат с всичката и тежест, щото тя е най-вече отговорност, пък после свобода.
Не ми се мисли за следващите избори - критериите към месиите стават все по-ниски и по-ниски.
Само като чуя нивото на водене на политически разговор (не в нета, в медиите), като погледна участниците и помисля за бекграунда им и ми се плаче от яд.
А, това го видях току-що.
Не че е определящо или категорично вярно, ама е някаква индикация:
http://dnes.dir.bg/news.php?id=6549981&fp=1
"Причините България да не се класира на по-предни места в индекса са главно високото ниво на криминалност и насилие в обществото, твърде лесният достъп до оръжия, големият брой тежки въоръжения на глава от населението, относително високите военни разходи и високият военен капацитет.
В допълнение - в България има висока корупция, голям процент военнолюбивост, не спазва достатъчно човешките права, участва във въоръжени конфликти (Афганистан), има лошо управление, слаба политическа култура и няма голяма свобода на пресата. Според Индекса на мира сред добрите страни на България са високата образованост и липсата на омраза към чужденци."
Добрите страни, ще ме прощавате, ама мисля, че от НСИ са подали манипулирани данни