Обсебена съм!

Все същите
Аватар
Мнемозина

Re: Обсебена съм!

Мнение от Мнемозина »

pocti_bezobidna написа:
Мнемозина написа:
Това е защото мислиш само за циганчетата от гетата в момента.
Пък аз мисля и за българчета, които също имат нужда от нещо подобно.
---
Оставам си влюбена в тая система, съжалявам. Тоест хич не съжалявам. :lol:
Коя система?

Права си, но виж - с циганетата проблема (ни мъ бийте, плс...) е по-сериозен.
Щото ако не почнем да ги интегрираме дия дребните, след 5-6 години ще станат много сериозан проблем за всички - и за децата, и за родителите им, и за икономиката.

Мнемо, пари за училищата има, пари за самодейна дейност има. И те не са в държавата. Държавата може да даде нещо, наистина - като гарант за кинтите, дето идват отвън, че има дългосрочен ангажименти, сатбилност, сериозност пр. и пр - обикновено затова искат и някакво държавно участие. Ако имаш конкретни търсения за някакъв проект - кажи, все ще намерим нещо. Верно, че бавно стават нещата, ама... За образование конкретно "Леонардо" даваха кинти, и то за дългосрочни проекти. Ама трябва да се знае - училище ли е, университет ли... няма да стане от днес за утре, тия работи се влачат по половин година, ама все ще намерим нещо.
:kiss:

Искам Система. :blum:

Виж, не съм чак толкова много отвеяна и общо взето знам кое как може или не може да стане. Или поне доскоро знаех, сега в момента всички са в хаос и чакат да видят какво се задава. Понеже нали и университетите и академиите сега ще ги, хм, реформират, и изобщо не се знае какво ще има и какво - не.
Със самодейността имам много, ама много пряк досег и там също ми е ясно. И финансирането, и проблемите, и всичко.

Това, което се опитвам да ти кажа, че точно по отношение на изкуството (което си е част от някакъв тип култура и съответно ценностна система, нали, ясно ти е това) нещата са като с английските градини. Проста работа е - косиш и поливаш, косиш и поливаш, и така 400 години.
А от тая стихийност сме доста буренясали. И не ми вършат работа някакви добре рекламирани "културни писъци", тоест добре, че поне тях ги има, но те не са за всички, нали? Затова ми се вижда много по-важно и основата да я има.
А тя е там, долу, основата. Или тук, долу.

П.П. Бях чела по едно време за фондация (май в Италия беше), която финансирала икономически проекти само на общини, в които има поне един хор. Не за друго, а защото това показвало, че хората в общината са способни да се обединят зад нещо, да се "сгласят".
Що не го запазих тоя линк...
Panta rhei...
annonymus

Мнение от annonymus »

bead_ написа:
pocti_bezobidna написа:няма да стане от днес за утре, тия работи се влачат по половин година, ама все ще намерим нещо.
разкажи ми за леонардо. ама не ме питай ква идея имам, щот е ... :shy: строго егостична и се върти около носителите на моя генетичен материал
Леонардо е част от програмата им за учене през целия живот.
Общо взето Lifelong learning програмата обхваща целия перод на обучение - училища, университетски обмен, обучение на възрастни.
Леонардо е таргетирана към професионалното обучение - основно училища по изкуствата, но и други могат да ес пробват да се промъкнат.
Проекти за училищно образование се финтансират по програма Коменски.
Не можеш да кандидатстващ ти или щерката за стипендия например, кандидатства училището, или клас от училището със собствен проект.
Сложното е, че в повечето случаи се иска участие на определен брой партньори, като част от тях трябва да са от страни от ЕС, тоест - преди да се кандидатства, трябва да има ясно идея какво ще се прави и сравнително добре изградена партньорска мрежа.
не покриват 100% от проекта - това си е принцип при всичките им програми.
попълват се към 20 страници ентри форми, прилагат се още куп документи и така...
Хубавото е, че програмите са навързани - ако веднъжш училището спечели по Коменски, има реални шансове да вземе пари и за следващ проект.
по Коменски например, ученика може да отиде за няколко месеца в чужбина, но в училище партньор по Коменски.
едно от готините неща на Коменски е изграждането именно на партньорските мрежи между училищата и обмяна на опит.
Има и грантове за учители. И за деца в неравностойно положение - предимно такива със специални образователни нужди.
Бе доста неща.
Ама си е гърч подготовката - писане, брисане, събиране на скапани формуляри от разни държавни учреждения, цвъкане на цифрички... уф...

ПП.
Имат helpdeck в София, къде бяха, къде???
по повечето програвми на Еврокомисията отвориха представтелства в БГ и проектите се пресяват най-напред при тях. Това ме прави малко скептична... Ние пращаме директно на програмата в Брюксел. :winkw: (но сме по друга програма, не знам какви са условията в това отношение при програмите за обучение)
Последно промяна от annonymus на 14.07.10, 12:02, променено общо 1 път.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

bead_ написа:
Мнемозина написа:
Това е защото мислиш само за циганчетата от гетата в момента.
Пък аз мисля и за българчета, които също имат нужда от нещо подобно.

Оставам си влюбена в тая Система, съжалявам. Тоест хич не съжалявам. :lol:
да, хвана ме. мисля за циганчетата. и затова не ми се получава да влезна в твоите обувки...

влюбването е необяснимо и прекрасно. и се радвам, че вярваш в Системата и Идеята на Системата, докато аз тъна в мрака на цинизма :(
:kiss:
Не казвай цинизъм, кажи скептицизъм, а аз с удоволствие ще те убеждавам и оборвам... защото идеята на Системата е много велика и същевременно прагматична.
Panta rhei...
Публикувай отговор