pocti_bezobidna написа:Коя система?Мнемозина написа:
Това е защото мислиш само за циганчетата от гетата в момента.
Пък аз мисля и за българчета, които също имат нужда от нещо подобно.
---
Оставам си влюбена в тая система, съжалявам. Тоест хич не съжалявам.
Права си, но виж - с циганетата проблема (ни мъ бийте, плс...) е по-сериозен.
Щото ако не почнем да ги интегрираме дия дребните, след 5-6 години ще станат много сериозан проблем за всички - и за децата, и за родителите им, и за икономиката.
Мнемо, пари за училищата има, пари за самодейна дейност има. И те не са в държавата. Държавата може да даде нещо, наистина - като гарант за кинтите, дето идват отвън, че има дългосрочен ангажименти, сатбилност, сериозност пр. и пр - обикновено затова искат и някакво държавно участие. Ако имаш конкретни търсения за някакъв проект - кажи, все ще намерим нещо. Верно, че бавно стават нещата, ама... За образование конкретно "Леонардо" даваха кинти, и то за дългосрочни проекти. Ама трябва да се знае - училище ли е, университет ли... няма да стане от днес за утре, тия работи се влачат по половин година, ама все ще намерим нещо.
Искам Система.
Виж, не съм чак толкова много отвеяна и общо взето знам кое как може или не може да стане. Или поне доскоро знаех, сега в момента всички са в хаос и чакат да видят какво се задава. Понеже нали и университетите и академиите сега ще ги, хм, реформират, и изобщо не се знае какво ще има и какво - не.
Със самодейността имам много, ама много пряк досег и там също ми е ясно. И финансирането, и проблемите, и всичко.
Това, което се опитвам да ти кажа, че точно по отношение на изкуството (което си е част от някакъв тип култура и съответно ценностна система, нали, ясно ти е това) нещата са като с английските градини. Проста работа е - косиш и поливаш, косиш и поливаш, и така 400 години.
А от тая стихийност сме доста буренясали. И не ми вършат работа някакви добре рекламирани "културни писъци", тоест добре, че поне тях ги има, но те не са за всички, нали? Затова ми се вижда много по-важно и основата да я има.
А тя е там, долу, основата. Или тук, долу.
П.П. Бях чела по едно време за фондация (май в Италия беше), която финансирала икономически проекти само на общини, в които има поне един хор. Не за друго, а защото това показвало, че хората в общината са способни да се обединят зад нещо, да се "сгласят".
Що не го запазих тоя линк...