Но понеже съм сигурна, че ще ви е интересно, го пускам. Освен това утре е неделя и какво друго ще правите, м?
Обичам да чета анализите на Иван Кръстев.
Ех, тия социолози, много думи, с които почти нищо не казват:winkw:Мнемозина написа:знам.
Но понеже съм сигурна, че ще ви е интересно, го пускам. Освен това утре е неделя и какво друго ще правите, м?![]()
За Владислав Тодоров - да, и то е много хубаво. Изобщо почти всичко в този брой е добро, той е юбилеен. Хубаво е и "поздравлението" на Вл. Тодоров към вестника - "Пепел" май се казваше.4avdar4e написа:Ех, тия социолози, много думи, с които почти нищо не казват:winkw:Мнемозина написа:знам.
Но понеже съм сигурна, че ще ви е интересно, го пускам. Освен това утре е неделя и какво друго ще правите, м?![]()
На мен по-интересно ми беше това:
Професията "професионализъм"
Интересно е, но ми заприлича на одеало пачуърк. Пък и съм болна и мозъкът ми функционира на други честоти. Като се избистри, пак ще го прочета, честен кръстМнемозина написа: За Владислав Тодоров - да, и то е много хубаво. Изобщо почти всичко в този брой е добро, той е юбилеен. Хубаво е и "поздравлението" на Вл. Тодоров към вестника - "Пепел" май се казваше.
Но са Иван Кръстев не съм съгласна с тебе.
На хартишка изглежда по друг начин. Ако трябваше само на екран да го чета, също щях да се изтОщя по някое време.4avdar4e написа:Интересно е, но ми заприлича на одеало пачуърк. Пък и съм болна и мозъкът ми функционира на други честоти. Като се избистри, пак ще го прочета, честен кръстМнемозина написа: За Владислав Тодоров - да, и то е много хубаво. Изобщо почти всичко в този брой е добро, той е юбилеен. Хубаво е и "поздравлението" на Вл. Тодоров към вестника - "Пепел" май се казваше.
Но са Иван Кръстев не съм съгласна с тебе.
Допада ми!Мнемозина написа:знам.
Да, и други тъжни работи има.Глен написа: Допада ми!
Някой неща ме натъжават:
Ох, този грип...esti написа:Дъгичко е, след малко ще го прочета.
От снощи и аз се сдобих с темепературно дяте и като раздам хаповете и като си допия кафето, за да ми доде акъла на място, ще прочета и "дългото".
Още не знаем грип ли е, кво е - само Т дигна, други симптоми няма.Мнемозина написа:Ох, този грип...esti написа:Дъгичко е, след малко ще го прочета.
От снощи и аз се сдобих с темепературно дяте и като раздам хаповете и като си допия кафето, за да ми доде акъла на място, ще прочета и "дългото".
Я бързо да оздравявате всички!
Аааа!
Точно, ясно и логично!Мнемозина написа:знам.
Когато една теория е добре направена, работи на много нива. И на много места.esti написа:Дали щото бях под влияние на темата с асоциациите или защото мозъка ми още не знае къде е след безсънната нощ и малко диагонално четох, но направих някаква асоциация с ЗО-40 и този откъс:
"Кен Джовит, когото вече споменах, от години пише книга, заглавието на която навярно трябва да бъде преведено като „Граници, межди и барикади‛. И това, което се опитва да разбере, са тези модуси на ограничаване и отграничаване. За него барикадата е граница между две напълно затворени общности, тя не позволява взаимно проникване и обогатяване, а само мирно съвместно съществуване. Барикада е границата от времето на студената война, това е граница, за която имаш нужда и от изходна, и от входна виза. Аналог на барикадата е католическият брак, в който разводът е невъзможен. „Междата‛ прилича на модерен бар, в който непознати се срещат, пият, понякога разговарят, често правят секс, но в този свят няма брак и всяка връзка всеки ден започва отначало. Межда е границата между Сомалия и Етиопия, границата, която лесно може да бъде премината и това я прави опасна. И накрая, съществува идеята за „границата‛ като аналог на брак с право на развод, като аналог на границите в ЕС, граници, които ни позволяват да общуваме, без да ни застрашават с промискуитетната си празнота. Харесвам този проект на Джовит, защото поне за мен той точно описва ситуацията, в която се намира Европа днес. Ние живеем в свят на межди, той поражда несигурност и страх от бъдещето и затова въображението ни произвежда барикади. И нашата единствена надежда е, че ще успеем да изградим свят, в който междите и барикадите ще бъдат заменени от граници."
Да, не е чак....такова.Мнемозина написа: Когато една теория е добре направена, работи на много нива. И на много места.
Все пак мисля, че тук при нас не е толкова... ъъъ. такова.
Интелигенция вече няма - като прослойка. А и масите категорично отказват сигналите им да бъдат улавяни и формулирани от някаква интелигенция. Масите не желаят интелигентни авторитети.БоЕВ написа:Точно, ясно и логично!Мнемозина написа:знам.
Авторитети липсват, както от миналото така и от настоящето. Народът се дели на абсалютно всякакъв признак, полит. партии се превръщат в затворени олигархични кръгове, гражданско общество липсва за да наложи контрол върху полит. партизанщината. Интелигенцията ни е импотентна, не е в състояние да улови сигналите идващи от масите и да ги формулира в цели, не е в състояние да генерира авторитети.... Резултатите са налице.
"Интелигенция - говно!"Мнемозина написа:Интелигенция вече няма - като прослойка. А и масите категорично отказват сигналите им да бъдат улавяни и формулирани от някаква интелигенция. Масите не желаят интелигентни авторитети.
Иначе... то имаше там, Стефан Цанев, Недялко Йорданов - толкова усилия положиха, а им се хвана само "Труд".
Нафърлям ти се.Ржевски написа:"Интелигенция - говно!"Мнемозина написа:Интелигенция вече няма - като прослойка. А и масите категорично отказват сигналите им да бъдат улавяни и формулирани от някаква интелигенция. Масите не желаят интелигентни авторитети.
Иначе... то имаше там, Стефан Цанев, Недялко Йорданов - толкова усилия положиха, а им се хвана само "Труд".
Казал го е самият Владимир Илич, и като гледам напоследъка наш'та такава (в това число и четейки такива статии), все повече се замислям, дали пък аджеба оня сифилистичен мозък не е прозрял истината.
Като цяло статията/интервюто също е "гавно", поне според мен. Показва тоталното неразбиране на "народа" от същата тази "интелигенция", също така тоталната й ограниченост на база политически, или културни пристрастия на принципа Левски-ЦСКА, така характерно за дървените глави и промитите мозъци, но в момента не ми се занимава да цитирам конкретни местенца.
Е, ако много ми се "нафърляте" ще се постарая да си обоснова думите по-точно.
Ми.....ъъъъ...такова....ний ще излезем да не ви притесняваме.Мнемозина написа:Нафърлям ти се.Ржевски написа:"Интелигенция - говно!"Мнемозина написа:Интелигенция вече няма - като прослойка. А и масите категорично отказват сигналите им да бъдат улавяни и формулирани от някаква интелигенция. Масите не желаят интелигентни авторитети.
Казал го е самият Владимир Илич, и като гледам напоследъка наш'та такава (в това число и четейки такива статии), все повече се замислям, дали пък аджеба оня сифилистичен мозък не е прозрял истината.
Като цяло статията/интервюто също е "гавно", поне според мен. Показва тоталното неразбиране на "народа" от същата тази "интелигенция", също така тоталната й ограниченост на база политически, или културни пристрастия на принципа Левски-ЦСКА, така характерно за дървените глави и промитите мозъци, но в момента не ми се занимава да цитирам конкретни местенца.
Е, ако много ми се "нафърляте" ще се постарая да си обоснова думите по-точно.
Аз се редактирах.vyara написа:Ауууу, ма как тъй? Пред сички ли?Мнемозина написа:
Нафърлям ти се.:lol::blum:
Ама аз го написах преди!Мнемозина написа:Аз се редактирах.vyara написа:Ауууу, ма как тъй? Пред сички ли?Мнемозина написа:
Именноооо. Аз това не съм си го помислила, обаче си помислих, че вие все това си мислите.vyara написа:Ама аз го написах преди!Мнемозина написа:Аз се редактирах.vyara написа:Ауууу, ма как тъй? Пред сички ли?Мнемозина написа:
И после си викам: Яснооо, Мнемо се е редактирала, значи и тя за същото си мисли. или по-скоро аз си мисля за същото...
То за нас ясно, обаче ти ме изненадвашМнемозина написа:Именноооо. Аз това не съм си го помислила, обаче си помислих, че вие все това си мислите.vyara написа:Ама аз го написах преди!Мнемозина написа:Аз се редактирах.vyara написа:Ауууу, ма как тъй? Пред сички ли?Мнемозина написа:
И после си викам: Яснооо, Мнемо се е редактирала, значи и тя за същото си мисли. или по-скоро аз си мисля за същото...
Ша бегам да са пудмия тогаз.Мнемозина написа: Нафърлям ти се.![]()
Обосновавай се сега.
Прощавай, ама това твоето е като - "на крива ракета космоса и пречи":lol:Мнемозина написа:
Интелигенция вече няма - като прослойка. А и масите категорично отказват сигналите им да бъдат улавяни и формулирани от някаква интелигенция. Масите не желаят интелигентни авторитети.
Няма какво да прощавам, точно така е.БоЕВ написа:Прощавай, ама това твоето е като - "на крива ракета космоса и пречи":lol:Мнемозина написа:
Интелигенция вече няма - като прослойка. А и масите категорично отказват сигналите им да бъдат улавяни и формулирани от някаква интелигенция. Масите не желаят интелигентни авторитети.
Нали това казвам - в момента такава обособена социална група няма.БоЕВ написа:Що е то, интелигенция:
Интелигенция е наименование на обособена социална група от хора, ...
Със сигурност й е било по-лесно, защото по време на създаване и оформяне на национална идентичност (което всъщност се случва тогава) интелигенцията има ясни цели, общи в повечето случаи, и т.нар. народ й се поддава. Днес е точно обратното.БоЕВ написа:Да не би през възраждането на "възрожденската интелигенция" да й е било по-лесно при "създаването, съхраняването, разпространяването и социализацията на духовните ценности". Въпреки, че и тогава е имало залитания като на днешните "интелигенти" - справка, Ботев - "Ех да бях като Пишурката, да възпея на баба си хурката!":blum:
При такива инциденти - най-добре на маса на следващата сбиркаМнемозина написа:Ржевски, ти ме уби!
Какво беше туй подмиване, какво беше туй чудо! И как не ти хванаха пръстите пришки от толкова писане.
За някои неща съм съгласна, обаче за други - върло не.
Обаче при количеството на твоето писание ще трябва да ти отговарям... направо не знам кога.
Много си хитър - аз на маса само мълча и слушам.Ржевски написа:При такива инциденти - най-добре на маса на следващата сбиркаМнемозина написа:Ржевски, ти ме уби!
Какво беше туй подмиване, какво беше туй чудо! И как не ти хванаха пръстите пришки от толкова писане.
За някои неща съм съгласна, обаче за други - върло не.
Обаче при количеството на твоето писание ще трябва да ти отговарям... направо не знам кога.
И макар че е седем сутринта, изчетох туй писание бавно и с наслада. Ржевски, дай да те цуна, дет съ вика!!!Ржевски написа:
Нямало интелектуалци, а?4avdar4e написа:И макар че е седем сутринта, изчетох туй писание бавно и с наслада. Ржевски, дай да те цуна, дет съ вика!!!Ржевски написа:
Браво и благодаря!:-)
думата и аз не я харесвамvyara написа: Нямало интелектуалци, а?
Всъщност Ржевски не бих го нарекла с тази дума, щото и аз не я харесвам, но винаги го чета с голям интерес.

Аз, за разлика от тебе, нямам нищо против някой друг да казва неща, които вече знам. Освен че се чувствам по-спокойна (в смисъл "не съм съвсем чалната"), винаги това, което ти е известно, казано от някой друг - с неговия поглед към същото това нещо - ти ги показва по различен начин. Освен това, ако трябва да се говори и пише само когато казваш нещо изцяло ново, всички трябва да замлъкнем. Точно затова не споделям иронията ти към интервюто в това отношение и смятам, че няма нужда да отговарям на тези ти коментари.Ржевски написа:
Сега конкретно по статията и за автора.
Първо, да кажа, че когато тоя автор го видя в някое предаване или предизборно студио винаги превключвам на друг канал - не щото ми е нещо неприятен, ами щото знам, че ще си изгубя времето. Той няма какво ново или интересно да ми каже.
Ржевски написа: Христо Буцев: Да започнем от Русия. Миналата година започнахме с Полша, там се случваха интересни неща. Сега, с влизането ни в ЕС, Русия може би ни става по-интересна? Още повече, че там започва подготовката за наследството на Путин...
Иван Кръстев: Нашите разговори все повече започват да ме плашат. Преди бях убеден, че те приличат на джазова пиеса и ние се опитваме да импровизираме на зададена тема, а темата е Европа. И това ми харесваше. Но днес усещането ми е, че това, което правим, е по-скоро някаква серия от психоаналитични сесии, които трябва да ни излекуват или от ‛страха от Европа‛, или от ‛страха за Европа‛.
Какво виждаме веднага след първото зачитане в текста? Политологът Кръстев го е страх. От разговори. За "страха от Европа", "страха за Европа" и ще си позволя да допълня "страха на Европа". От къде накъде ще има такива неправилни страхове а?
Полтологът е възмутен като да кажем психолог, който е решил, че пациентът му иска да осъществи сексуален акт с малко магаренце. Само дето пациентът изобщо не иска такива такива неща. Всъщност главният ни герой се опитва да пусне майтап, който обаче хич не е смешен.
Не, тук става не за това какво е да си независим, а да се подчертае засилването на точно определена страна на суверенитета. И че се наблюдава ново засилване на тази идея за суверенитета (като военно обезпечен) именно в Русия.Ржевски написа:
Според тях една държава, за да може да бъде суверенна сама по себе си, трябва да отговаря на няколко условия. Първо, да има достатъчно военна мощ. (И извън Русия все повече идеята за суверенитета започва да се свързва с идеята за ядрено оръжие.
Тук се прави опит да ни се обясни, че ако си силен имаш възможност да си независим. Страхотно прозрение, браво на Автора!
Значи, аз също не харесвам този род евфемизми. Не следя внимателно терминологията на самите американци по въпроса - нещо ми се върти в главата като "умиротворителна акция", но... В български контекст съм по-склонна да приема израза "хуманитарна интервенция" точно като reductio ad absurdum, бърза иронийка мимоходом, която се вижда, ако искаш да я видиш.Ржевски написа: Това е част от резултата от хуманитарните интервенции през 90-те години.
Не съм прав Мнемо, признавам си и си посипвам капацината с пепел.
Върхът е тоя Кръстев бе!
Честно, едва ли някой може да измисли по-голям оксиморон от "хуманитарна интервенция" опитвайки се да каже "войните". Дори войната на Русия в Авганистан едно време беше наричана "братска помощ" и как ли не, но не, и по този начин. Шапка му свалям, вече знам как да се държа пред по-големия брат, който и да е той. Новият инглиш на Оруел е победен с поне 2 обиколки.
Всъщност това, което иранците научиха от сръбската война и от иракската война, е, че да си суверенен, значи да си ядрен.)
Това не само иранците го научиха, ами целият свят го разбра. Надявам се в скоро време целият свят да стане ядрен. Искрено! Само по този начин могат да бъдат спрени вой.. таковата де, хуманитарните интервенции.
Сега ще опитам.Ржевски написа: Другото обаче, което е характерно в руската визия, е, че за тях по принцип суверенитетът не е право, а възможност, потенциал.
Суверинитетът не е право, а възможност, потенциал..... моля, ако някой все пак е разбрал какво точно иска да каже Кръстев с тия си думи, да вземе и да ми обясни, щото явно аз не достигам до тия висоти на мисълта.
Ржевски написа:През вече далечната 1991 година един от най-странните и виртуозни изследователи на комунизма, Кен Джовит, предрече, че краят на съветската система бележи преминаването от един свят с граници към един свят с межди. И ако в природата на границата е да разделя ясно оформени и различими неща, то междата разделя безформености.
Е, признавам си на мен тоз цитиран виртуоз не ми е известен, обаче тук разбирам нещо, което тотално променя представите ми за света. Междата видите ли разделяла безформености. Кръстев, Кръстев... поне малко нашите класически автори да беше попрочел, писали за българското село и щеше да разбереш, че междата разделя две абсолютни оформености но самата тя е неоформеност - хаос, буреняк и липса на поддръжка. Отново виждаме Оруеловия нюинглиш в действие - подменяне смисъла на думите.