Дилема
- windcolours
Дилема
В ролите:
А. -майка на Б
Б. - 10 годишно хлапе
В.- баща на Б, впоследствие женен повторно, има още две малки момчета.
А. и В. са разделени от години, но поддържат много добри отношения.
Телефонът звъни, А. вдига:
А: Здрасти, В!
В.: Здрасти. Исках само да те уведомя, че мислим да кръщаваме Б. и другите ми две деца този месец. Той е съгласен.
А.: Ами добре...след като Б. го желае....Кога и къде е кръщавката??
В.: .......
А.: Не съм ли канена?!
В.: ами...всъщност не.
А.: !?!?
В.: Искаме да сме в най-тесен кръг, само децата, аз, жена ми и бабите и дядовците. В манастира 7те престола в Искърското дефиле.
А: /продължава да недоумява/ Аз съм най-близкия човек на Б. все пак?! Той е един от тримата, които ще бъдат кръщавани, нали?
В: ....ами..така сме го решили. Но ако държиш да присъстваш на кръщенето на Б., можем отделно да го кръстим само него, по-късно същия ден, но на друго място-някоя църква в София. Но трябва днес да ми каже/-те/, за да знам.
А: Ти даваш ли си сметка в каква ситуация поставяш Б.? Ако кръщенето се извърши с другите му двама братя, майка му няма да присъства. Ако майка му присъства, той няма да може да бъде кръстен заедно с другите си двама братя в красив манастир! Схващаш ли???
В: ...наистина така се получава...
Е, какво според вас би следвало да стори А. в този случай?
А. -майка на Б
Б. - 10 годишно хлапе
В.: Здрасти. Исках само да те уведомя, че мислим да кръщаваме Б. и другите ми две деца този месец. Той е съгласен.
В.: Искаме да сме в най-тесен кръг, само децата, аз, жена ми и бабите и дядовците. В манастира 7те престола в Искърското дефиле.
А: /продължава да недоумява/ Аз съм най-близкия човек на Б. все пак?! Той е един от тримата, които ще бъдат кръщавани, нали?
В: ....ами..така сме го решили. Но ако държиш да присъстваш на кръщенето на Б., можем отделно да го кръстим само него, по-късно същия ден, но на друго място-някоя църква в София. Но трябва днес да ми каже/-те/, за да знам.
А: Ти даваш ли си сметка в каква ситуация поставяш Б.? Ако кръщенето се извърши с другите му двама братя, майка му няма да присъства. Ако майка му присъства, той няма да може да бъде кръстен заедно с другите си двама братя в красив манастир! Схващаш ли???
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
- Stranniche
- Обратна връзка:
Re: Дилема
Моето кръщаване беше седмица преди сватбата. Бях на 27г. Не съм загубил от това, че не съм кръстен заедно със сестра ми. Нито е променило това отношенията ни. Всъщност, тя май не е кръщавана изобщо...windcolours написа:В ролите:
А. -майка на Б
Б. - 10 годишно хлапе
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

- windcolours
А. трябва да присъства. Да се поговори отново...windcolours написа:
Кой е "решил" така, интересно?
В. е не само за бой, той е глупак.
Ако аз бях А,
щях да поговоря с Б за смисъла от религията, религиозните ритуали и прочее,
в резултат на което Б щеше да се откаже от кръщенето и всички дилеми да отпаднат.
ПП така поговорих с моите, точно на тази възраст,
когато ги бяха напъплили "божии" люде в училище, и те взеха да дават зор да ги кръщаваме.
Ако, когато порастнат, все още го искат - да се кръщават, аз няма да го решавам това сега вместо тях.
в резултат на което Б щеше да се откаже от кръщенето и всички дилеми да отпаднат.
ПП така поговорих с моите, точно на тази възраст,
когато ги бяха напъплили "божии" люде в училище, и те взеха да дават зор да ги кръщаваме.
Ако, когато порастнат, все още го искат - да се кръщават, аз няма да го решавам това сега вместо тях.
а защо малкия изобщо знае за това???windcolours написа:само че малкият иска да е хем с майка си, хем да бъде кръстен заедно с братята си. И плаче защото трябва да се лиши от едното.
казваш на В да си гледа работата и си кръщаваш детето когато и както искаш.
според мен е голяма грешка, че детето знае за този разговор. поставено е в идиотска ситуация от двама възрастни, които са за бой
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Амаранта написа:Ако аз бях А,
страшна си!
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
да говори с Дwindcolours написа:
В е безгласна буква
just perfect
- windcolours
детето предварително е запознато от баща си с плана. И баща му е казал да помисли с майка си как и какво. Всъщност майката не е вярваща. И не би тръгнала да организира специално кръщене на сина си, така че е добре дошла инициативата на таткото. само че...защо по тоз идиотски начинlatrevw написа:а защо малкия изобщо знае за това???windcolours написа:само че малкият иска да е хем с майка си, хем да бъде кръстен заедно с братята си. И плаче защото трябва да се лиши от едното.
казваш на В да си гледа работата и си кръщаваш детето когато и както искаш.
според мен е голяма грешка, че детето знае за този разговор. поставено е в идиотска ситуация от двама възрастни, които са за бой
- windcolours
Начинът е идиотски, наистина.windcolours написа: детето предварително е запознато от баща си с плана. И баща му е казал да помисли с майка си как и какво. Всъщност майката не е вярваща. И не би тръгнала да организира специално кръщене на сина си, така че е добре дошла инициативата на таткото. само че...защо по тоз идиотски начин
Може би А. трябва да говори с Б. - че е хубаво това решение да си го вземе той, и той да си избере кръстника.
Кръщене се организира лесно. Колко му е да си го направите след 5 години примерно.
Аз се кръстих, когато станах на 18, щото така исках.
Аз си избрах кръстника и този избор е важен според мен. Ако държиш на тия неща де.
- windcolours
Кръстникът е страхотен всъщност, таткото го е избрал. Малко далечко живее- на друг континент, ама...pocti_bezobidna написа:Начинът е идиотски, наистина.windcolours написа: детето предварително е запознато от баща си с плана. И баща му е казал да помисли с майка си как и какво. Всъщност майката не е вярваща. И не би тръгнала да организира специално кръщене на сина си, така че е добре дошла инициативата на таткото. само че...защо по тоз идиотски начин
Може би А. трябва да говори с Б. - че е хубаво това решение да си го вземе той, и той да си избере кръстника.
Кръщене се организира лесно. Колко му е да си го направите след 5 години примерно.
Аз се кръстих, когато станах на 18, щото така исках.
Аз си избрах кръстника и този избор е важен според мен. Ако държиш на тия неща де.
Но тук възниква един интересен въпрос. За религията и свободния, осъзнат избор дали да бъдем кръстени и вярващи или не. И коя религия да изберем. Има ли смисъл и редно ли е родителите даизбират религия за децата си и да ги кръщават в тази религия? Още от деца.
Казвам го, зашото моя приятелка е кръстена като малка за христианка, но самата тя се счита за будист.
Бе аз не съм вярваща в класическия смисъл на думата.windcolours написа: Но тук възниква един интересен въпрос. За религията и свободния, осъзнат избор дали да бъдем кръстени и вярващи или не. И коя религия да изберем. Има ли смисъл и редно ли е родителите даизбират религия за децата си и да ги кръщават в тази религия? Още от деца.
Казвам го, зашото моя приятелка е кръстена като малка за христианка, но самата тя се счита за будист.
Много е сложно и дълго тук да обясняваз защо така реших, пък е и лично.
Както и да е - имах необходимост да го направя.
Добре е да е личен избор. Мисля аз.
В цялата работа отношението към А. не ми харесва, това е всичко.
Щото в днешно време религиозните ритуали и принадлежности са по-скоро формалност...
- Piqndurnik
нямам разбирането, че точно това са "много добри отношения".windcolours написа:А. и В. са разделени от години, но поддържат много добри отношения.
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа
това май е другото лице на скуката
Ф.Песоа
това май е другото лице на скуката
- windcolours
обичайно са. затова сега има шок.holi_day написа:нямам разбирането, че точно това са "много добри отношения".windcolours написа:А. и В. са разделени от години, но поддържат много добри отношения.
всъщност най-гадното и важно според мен е ситуацията, в която е поставено детето.
- Green Light
Ми що А, не направи от слона муха? Да каже на Б че тва е хич нищо и половина, един купон и толкова. "На нея не и се ходи, за какво да се разкарва?" Да го прати да се забавлява и да се чувства пълноценен и развеселен от грамаданското значение, което му придават разните присъстващи мащехи, баби и дядовци. Може да го подкове с някой виц.windcolours написа:...
Един поп се накъркал преди кръщането и на другата сутрин нищо не помни. Среща един от роднините и му вика, бе чадо хареса ли ви кръщането? Как се справих? А вика оня -супер беше. Дребни грешки лапсусчета нищо особено. Алилуя звучеше като яжмихуя, а докато пя се огледа, огледа и се изпика в купата. Тва беше.
Начи на един купон по повод кръщането на Нели в бачковския манастир, Рафаел реши да става православен. Ама не е виц тва, истина е. Вика аз тука съм 8 години в България(тва е до тогава. Иначе човека завърши полушисше в ПИСа за 11. После дойде специално за 4те си остнали изпита и дипломната работа за МЕИ и успя. Висшист си е Рафаел.) Тука вика ми е сърцето, вие сте ми най- възможно близките и истинските приятели, не е редно да съм католик, ако вие сте православни.
Колко вика струва? И поп Максим му вика 30 лева. Хе, вика Рафаел, 30 лева, а купона вече трети ден върви. Е сега ти ги нося.
А Илийката му вика. Бе Рафе, не знам дали е правилно да си сменяш религията? Що бе вика Рафаел, ти някаква работа ли имаш утре и вдругиден? Щото ако не се кръщавам кво ще правиме тука. Па и къде ще намерим поп да пие така и да свири на китара?
Не, вика Илийката, никаква работа нямам, и поп Максим си е ценен образ тука две мнения няма. Обаче 30 кинта е една каса бира. И Рафето млъкна.
Ние си къркаме, тва онова и по едно време Рафел вика. Абе вика Илийка, знаеш ли? Не е вика правилно да си сменям религията! Не са хубави тия неща.
Абе не е така, първо, щото вицовете са все за големи,Green Light написа:Ми що А, не направи от слона муха? Да каже на Б че тва е хич нищо и половина, един купон и толкова. "На нея не и се ходи, за какво да се разкарва?" Да го прати да се забавлява и да се чувства пълноценен и развеселен от грамаданското значение, което му придават разните присъстващи мащехи, баби и дядовци. Може да го подкове с някой виц.windcolours написа:...
...
и второ, на никой не му трябват баш такива ритуали, заради които трябва да си разкъса душицата между хората, които обича.
То не случайно и за кръщене става въпрос, де, тез "богоугодните" са най-способни на всякакви идиотии.
Съгласна.Амаранта написа:Абе не е така, първо, щото вицовете са все за големи,Green Light написа:Ми що А, не направи от слона муха? Да каже на Б че тва е хич нищо и половина, един купон и толкова. "На нея не и се ходи, за какво да се разкарва?" Да го прати да се забавлява и да се чувства пълноценен и развеселен от грамаданското значение, което му придават разните присъстващи мащехи, баби и дядовци. Може да го подкове с някой виц.windcolours написа:...
...
и второ, на никой не му трябват баш такива ритуали, заради които трябва да си разкъса душицата между хората, които обича.
То не случайно и за кръщене става въпрос, де, тез "богоугодните" са най-способни на всякакви идиотии.
И. Според мен.
Въпреки, че както казах - не съм вярваща - кръщенето е хубав ритуал, превежда от един свят в друг.
Не е гот да става по такъв начин...
Дали няма шанс да се намери за Б. по-изкушаващо преживяване във въпросния ден?
А, да - и А. да бъде информиран за съображенията за това.
от това което тука съм чела за А и B според мене са им доста добри отношенията...аз като нейна 'колежка' да се изкажа...holi_day написа:нямам разбирането, че точно това са "много добри отношения".windcolours написа:А. и В. са разделени от години, но поддържат много добри отношения.
Блажени са бедните духом
Green Light написа:Ми що А, не направи от слона муха? Да каже на Б че тва е хич нищо и половина, един купон и толкова. "На нея не и се ходи, за какво да се разкарва?" Да го прати да се забавлява и да се чувства пълноценен и развеселен от грамаданското значение, което му придават разните присъстващи мащехи, баби и дядовци. Може да го подкове с някой виц.windcolours написа:...
...тука имам много какво да бърборя, но нямам време
P.С. ти от нежните души ли си?:-)
Да не си помислиш, както ми каза Боев, че искам да ти ставам 'кръвен брат', дето мисля като тебе?...oops..ти мислиш като мене:winkw:
Блажени са бедните духом
даааа...особено мащехата...и майка и сигурноPiqndurnik написа:Поне трима.latrevw написа:... поставено е в идиотска ситуация от двама възрастни, които са за бой
ама най-вече бащата..шмоторок!...срам го е от майката на сина му ли, що ли?!:evil:
...
прелъстен и изоставен/изоставил..
оххх
Блажени са бедните духом
Уинди, ти ли си А? Ако не си, не чети по-долу. 
Ако става въпрос за теб, нали имаш второ дете? Какво тогава значи по-голямото ти дете да бъде кръстено с братята си? Нали има още един брат, който също не е поканен. Кръсти си децата, ако желаеш да са кръстени, заедно и по твое лично осмотрение.
И дори да те бяха поканили, пак щеше да ти е неудобно в тесния им семеен кръг, така че аз ако бях, тази идея изобщо дори не би ми харесала.
Ако става въпрос за теб, нали имаш второ дете? Какво тогава значи по-голямото ти дете да бъде кръстено с братята си? Нали има още един брат, който също не е поканен. Кръсти си децата, ако желаеш да са кръстени, заедно и по твое лично осмотрение.
И дори да те бяха поканили, пак щеше да ти е неудобно в тесния им семеен кръг, така че аз ако бях, тази идея изобщо дори не би ми харесала.
- windcolours
Аз съм Верче, аз съм.
Нищо против нямам всъщност кръщенето, въпреки че аз лично не бих го направила за себе си, защото съм малко агностик и за мене това са бошлаф работи. И смятам, че това трябва да е осмислен избор, когато си на поне 18. Споделила съм гледната си точка със сина си, но той е запленен от идеята за този тайнствен ритуал в манастира, с двете си братчета, където духовен баща ще му бъде пътещественик из 7 континента, с който се познава и харесва.. 10 годишен е, навил си е на пръста, че го иска. Не искам да заставам срещу желанието му. Тъй като гледам сама другия си син, не смятам да го кръстя. Поне докато/ако той не изяви желание.Може никога да не поиска. Пък големият сега си е навил на пръста, че иска, защото са му описали красиво събитието и не иска да го изпусне.
Нямам причина да се чувствам неудобно там, защото половината от хората там са ми близки и на мен до ден днешен, а с другите или сме в добри отношения, или не се познаваме.
Нищо против нямам всъщност кръщенето, въпреки че аз лично не бих го направила за себе си, защото съм малко агностик и за мене това са бошлаф работи. И смятам, че това трябва да е осмислен избор, когато си на поне 18. Споделила съм гледната си точка със сина си, но той е запленен от идеята за този тайнствен ритуал в манастира, с двете си братчета, където духовен баща ще му бъде пътещественик из 7 континента, с който се познава и харесва.. 10 годишен е, навил си е на пръста, че го иска. Не искам да заставам срещу желанието му. Тъй като гледам сама другия си син, не смятам да го кръстя. Поне докато/ако той не изяви желание.Може никога да не поиска. Пък големият сега си е навил на пръста, че иска, защото са му описали красиво събитието и не иска да го изпусне.
Нямам причина да се чувствам неудобно там, защото половината от хората там са ми близки и на мен до ден днешен, а с другите или сме в добри отношения, или не се познаваме.
Тогава прати детето да го кръстят и това е. Нямаш голям избор, за съжаление. Кофти от тяхна страна, но всеки отговаря за постъпките си. Ти можеш да направиш само каквото е най-правилно от твоята гледна точка.windcolours написа:Аз съм Верче, аз съм.
Нищо против нямам всъщност кръщенето, въпреки че аз лично не бих го направила за себе си, защото съм малко агностик и за мене това са бошлаф работи. И смятам, че това трябва да е осмислен избор, когато си на поне 18. Споделила съм гледната си точка със сина си, но той е запленен от идеята за този тайнствен ритуал в манастира, с двете си братчета, където духовен баща ще му бъде пътещественик из 7 континента, с който се познава и харесва.. 10 годишен е, навил си е на пръста, че го иска. Не искам да заставам срещу желанието му. Тъй като гледам сама другия си син, не смятам да го кръстя. Поне докато/ако той не изяви желание.Може никога да не поиска. Пък големият сега си е навил на пръста, че иска, защото са му описали красиво събитието и не иска да изпусне мероприятието.
- windcolours
- Глас в пустиня
windcolours написа:Това и направих.Благодаря!:-)vyara написа: Тогава прати детето да го кръстят и това е. Нямаш голям избор, за съжаление. Кофти от тяхна страна, но всеки отговаря за постъпките си.
Не обръщай внимание на тъпаците. Надявам се хлапето да изкара добре, пъкк на теб да не ти е много криво...
- windcolours
Защо? Мнението ти се промени, когато разбра, че съм аз ли? Ако не- не виждам какво те спира да го кажеш.БоЕВ написа:Ох!windcolours написа:Аз съм Верче, аз съм.
...
Стига че дръпнах спирачката на време и не написах това което мисля за поведението на А в дадената ситуация..
- Stranniche
- Обратна връзка:
Плюсwindcolours написа: Всъщност майката не е вярваща. И не би тръгнала да организира специално кръщене на сина си, така че е добре дошла инициативата на таткото. само че...защо по тоз идиотски начин
Мисля, че Грийн го е написал най-добре.Green Light написа: Ми що А, не направи от слона муха? Да каже на Б че тва е хич нищо и половина, един купон и толкова. "На нея не и се ходи, за какво да се разкарва?" Да го прати да се забавлява и да се чувства пълноценен и развеселен от грамаданското значение, което му придават разните присъстващи мащехи, баби и дядовци. Може да го подкове с някой виц.
Ако не те е грижа много за религията и кръщенето не е толкова важно, защо не ги оставиш да ходят да се кръщават? Кажи на детето, че си възпрепятствана този ден, но че ще го чакаш да се върне и му измисли нещо интересно, което да правите заедно в следващите дни.
- Глас в пустиня
- windcolours
pocti_bezobidna написа:windcolours написа:Това и направих.Благодаря!:-)vyara написа: Тогава прати детето да го кръстят и това е. Нямаш голям избор, за съжаление. Кофти от тяхна страна, но всеки отговаря за постъпките си.![]()
Не обръщай внимание на тъпаците. Надявам се хлапето да изкара добре, пъкк на теб да не ти е много криво...
Когато пуснах темата бях афектирана, но все пак не исках да излезе, че плюя срещу бащата на сина си. Заради това бяха кодовите имена. По-късно си дадох сметка,че така или иначе става ясно за кого иде реч, ама конЪт беше нагазил в рЯката.
Не са тъпаци и заради това не проумявам решението им. Постъпката е тъпа, да. Но те са интелигентни хора и съм в шок от проявеното късогледство.
Надявам се повече да не поставят мен и хлапето в подобна ситуация!
Няма какво да го диплим вече. Важното е децата да са живи и здрави!:bigsmile:
да бе, разбирам, сори за "тъпаците"...windcolours написа: Постъпката е тъпа, да. Но те са интелигентни хора и съм в шок от проявеното късогледство.
не е честно спряме теб и детето...
близък човекщ, когото обичам се държи зле с дъщеря от предишен брак.
отмъщава на нея за това, че не му се е получило... и аз не мога да го накарам да спре с това.
Карай...
Да са ти живи и здрави хлапетата!
- Stranniche
- Обратна връзка:
Сега прочетох какво си решила.windcolours написа:Това и направих.Благодаря!:-)vyara написа: Тогава прати детето да го кръстят и това е. Нямаш голям избор, за съжаление. Кофти от тяхна страна, но всеки отговаря за постъпките си.
Не мисли много за тъпотията. То си е за тяхна сметка.
Има къде къде по-тъпи неща.
Последно промяна от Stranniche на 11.08.10, 16:15, променено общо 1 път.
- сър Айвънхоу
абсолютно! напълно си права!pocti_bezobidna написа:А. трябва да присъства. Да се поговори отново...windcolours написа:
Кой е "решил" така, интересно?
В. е не само за бой, той е глупак.
предполагам, че новата жена го е "решила"... или В здраво трябва да е обиден или да не понася А. (всичко е възможно, от опит знам)
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
е това беше и моето мнение навремето.Амаранта написа: Ако, когато порастнат, все още го искат - да се кръщават, аз няма да го решавам това сега вместо тях.
само дето децата ми не бяха на възраст да им го обясня, че да ме разберат.
първият път сина ми го кръстиха тайно от мен /организирано естествено от бившата и тъщовището/ - бяхме женени ...
втория път отново не ме питаха за мнение, но поне бившата с половин уста ме покани "ако съм искал мноу да дойда"- беше малко след развода
та на девойките с феминистките уклони...има такива случаи и от двете страни, но винаги в основата седи някоя "мила женица"
а мъжа нерядко е поставен в ситуация без избор /или ако тропне по масата- без секс в продължение на месеци
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
- windcolours
не ми приличаш на човек, който не би изказал мнението си, дори ако то няма да се хареса на някого:winkw:БоЕВ написа:Не, не се е променило, но не бих го написал при така стеклите се обстоятелства.windcolours написа: Защо? Мнението ти се промени, когато разбра, че съм аз ли?...
Ей тук ще се подпиша.Stranniche написа:
Мисля, че Грийн го е написал най-добре.
Ако не те е грижа много за религията и кръщенето не е толкова важно, защо не ги оставиш да ходят да се кръщават? Кажи на детето, че си възпрепятствана този ден, но че ще го чакаш да се върне и му измисли нещо интересно, което да правите заедно в следващите дни.
Между другото, според нашата традиция майката не присъства на кръщаването на детето си. Кръстникът го взима и после й го връща с думите "Еврейче ми го даде, ристиенче ти го връщам". Кръщаването е отношение между детето, кръстника и Бога.
Тъй че дори и ако си много религиозна имаш още повече основания да не си там.
Panta rhei...