Дилема

Все същите
Публикувай отговор
Аватар
windcolours

Дилема

Мнение от windcolours »

В ролите:

А. -майка на Б
Б. - 10 годишно хлапе
В.- баща на Б, впоследствие женен повторно, има още две малки момчета.

А. и В. са разделени от години, но поддържат много добри отношения.

Телефонът звъни, А. вдига:
А: Здрасти, В!
В.: Здрасти. Исках само да те уведомя, че мислим да кръщаваме Б. и другите ми две деца този месец. Той е съгласен.
А.: Ами добре...след като Б. го желае....Кога и къде е кръщавката??
В.: .......
А.: Не съм ли канена?!
В.: ами...всъщност не.
А.: !?!?
В.: Искаме да сме в най-тесен кръг, само децата, аз, жена ми и бабите и дядовците. В манастира 7те престола в Искърското дефиле.
А: /продължава да недоумява/ Аз съм най-близкия човек на Б. все пак?! Той е един от тримата, които ще бъдат кръщавани, нали?
В: ....ами..така сме го решили. Но ако държиш да присъстваш на кръщенето на Б., можем отделно да го кръстим само него, по-късно същия ден, но на друго място-някоя църква в София. Но трябва днес да ми каже/-те/, за да знам.
А: Ти даваш ли си сметка в каква ситуация поставяш Б.? Ако кръщенето се извърши с другите му двама братя, майка му няма да присъства. Ако майка му присъства, той няма да може да бъде кръстен заедно с другите си двама братя в красив манастир! Схващаш ли???
В: ...наистина така се получава...

Е, какво според вас би следвало да стори А. в този случай?
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

В е за бой.
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Re: Дилема

Мнение от Ън »

windcolours написа:В ролите:

А. -майка на Б
Б. - 10 годишно хлапе
В.- баща на Б, впоследствие женен повторно, има още две малки момчета.

А. и В. са разделени от години, но поддържат много добри отношения.

Телефонът звъни, А. вдига:
А: Здрасти, В!
В.: Здрасти. Исках само да те уведомя, че мислим да кръщаваме Б. и другите ми две деца този месец. Той е съгласен.
А.: Ами добре...след като Б. го желае....Кога и къде е кръщавката??
В.: .......
А.: Не съм ли канена?!
В.: ами...всъщност не.
А.: !?!?
В.: Искаме да сме в най-тесен кръг, само децата, аз, жена ми и бабите и дядовците. В манастира 7те престола в Искърското дефиле.
А: /продължава да недоумява/ Аз съм най-близкия човек на Б. все пак?! Той е един от тримата, които ще бъдат кръщавани, нали?
В: ....ами..така сме го решили. Но ако държиш да присъстваш на кръщенето на Б., можем отделно да го кръстим само него, по-късно същия ден, но на друго място-някоя църква в София. Но трябва днес да ми каже/-те/, за да знам.
А: Ти даваш ли си сметка в каква ситуация поставяш Б.? Ако кръщенето се извърши с другите му двама братя, майка му няма да присъства. Ако майка му присъства, той няма да може да бъде кръстен заедно с другите си двама братя в красив манастир! Схващаш ли???
В: ...наистина така се получава...

Моето кръщаване беше седмица преди сватбата. Бях на 27г. Не съм загубил от това, че не съм кръстен заедно със сестра ми. Нито е променило това отношенията ни. Всъщност, тя май не е кръщавана изобщо...:lol:
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

само че малкият иска да е хем с майка си, хем да бъде кръстен заедно с братята си. И плаче защото трябва да се лиши от едното.
annonymus

Мнение от annonymus »

windcolours написа:

А. трябва да присъства. Да се поговори отново...
Кой е "решил" така, интересно? :winkw:
В. е не само за бой, той е глупак. :winkw:
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Ако аз бях А,
щях да поговоря с Б за смисъла от религията, религиозните ритуали и прочее,
в резултат на което Б щеше да се откаже от кръщенето и всички дилеми да отпаднат.

ПП така поговорих с моите, точно на тази възраст,
когато ги бяха напъплили "божии" люде в училище, и те взеха да дават зор да ги кръщаваме.

Ако, когато порастнат, все още го искат - да се кръщават, аз няма да го решавам това сега вместо тях.
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

windcolours написа:само че малкият иска да е хем с майка си, хем да бъде кръстен заедно с братята си. И плаче защото трябва да се лиши от едното.
а защо малкия изобщо знае за това???

казваш на В да си гледа работата и си кръщаваш детето когато и както искаш.

според мен е голяма грешка, че детето знае за този разговор. поставено е в идиотска ситуация от двама възрастни, които са за бой
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Амаранта написа:Ако аз бях А,
щях да поговоря с Б за смисъла от религията, религиозните ритуали и прочее,
в резултат на което Б щеше да се откаже от кръщенето и всички дилеми да отпаднат.
:rotfl24:

страшна си! :good:
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

windcolours написа:
да говори с Д
В е безгласна буква
just perfect
annonymus

Мнение от annonymus »

Да, Амаранта е права, ама тука ситуацията май е малко по-различна просто...
Нищо, А. би могла да пробва все пак по този начин.
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

latrevw написа:
windcolours написа:само че малкият иска да е хем с майка си, хем да бъде кръстен заедно с братята си. И плаче защото трябва да се лиши от едното.
а защо малкия изобщо знае за това???

казваш на В да си гледа работата и си кръщаваш детето когато и както искаш.

според мен е голяма грешка, че детето знае за този разговор. поставено е в идиотска ситуация от двама възрастни, които са за бой
детето предварително е запознато от баща си с плана. И баща му е казал да помисли с майка си как и какво. Всъщност майката не е вярваща. И не би тръгнала да организира специално кръщене на сина си, така че е добре дошла инициативата на таткото. само че...защо по тоз идиотски начин
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Амаранта написа:
Ако, когато порастнат, все още го искат - да се кръщават, аз няма да го решавам това сега вместо тях.
това е и моето мнение.
annonymus

Мнение от annonymus »

windcolours написа: детето предварително е запознато от баща си с плана. И баща му е казал да помисли с майка си как и какво. Всъщност майката не е вярваща. И не би тръгнала да организира специално кръщене на сина си, така че е добре дошла инициативата на таткото. само че...защо по тоз идиотски начин
Начинът е идиотски, наистина. :(
Може би А. трябва да говори с Б. - че е хубаво това решение да си го вземе той, и той да си избере кръстника.
Кръщене се организира лесно. Колко му е да си го направите след 5 години примерно.
Аз се кръстих, когато станах на 18, щото така исках.
Аз си избрах кръстника и този избор е важен според мен. Ако държиш на тия неща де.
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

pocti_bezobidna написа:
windcolours написа: детето предварително е запознато от баща си с плана. И баща му е казал да помисли с майка си как и какво. Всъщност майката не е вярваща. И не би тръгнала да организира специално кръщене на сина си, така че е добре дошла инициативата на таткото. само че...защо по тоз идиотски начин
Начинът е идиотски, наистина. :(
Може би А. трябва да говори с Б. - че е хубаво това решение да си го вземе той, и той да си избере кръстника.
Кръщене се организира лесно. Колко му е да си го направите след 5 години примерно.
Аз се кръстих, когато станах на 18, щото така исках.
Аз си избрах кръстника и този избор е важен според мен. Ако държиш на тия неща де.
Кръстникът е страхотен всъщност, таткото го е избрал. Малко далечко живее- на друг континент, ама...:lol:

Но тук възниква един интересен въпрос. За религията и свободния, осъзнат избор дали да бъдем кръстени и вярващи или не. И коя религия да изберем. Има ли смисъл и редно ли е родителите даизбират религия за децата си и да ги кръщават в тази религия? Още от деца.
Казвам го, зашото моя приятелка е кръстена като малка за христианка, но самата тя се счита за будист.
annonymus

Мнение от annonymus »

windcolours написа: Но тук възниква един интересен въпрос. За религията и свободния, осъзнат избор дали да бъдем кръстени и вярващи или не. И коя религия да изберем. Има ли смисъл и редно ли е родителите даизбират религия за децата си и да ги кръщават в тази религия? Още от деца.
Казвам го, зашото моя приятелка е кръстена като малка за христианка, но самата тя се счита за будист.
Бе аз не съм вярваща в класическия смисъл на думата.
Много е сложно и дълго тук да обясняваз защо така реших, пък е и лично.
Както и да е - имах необходимост да го направя.
Добре е да е личен избор. Мисля аз.

В цялата работа отношението към А. не ми харесва, това е всичко.
Щото в днешно време религиозните ритуали и принадлежности са по-скоро формалност...
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

latrevw написа:... поставено е в идиотска ситуация от двама възрастни, които са за бой
Поне трима.
Наздраве :cool:
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

windcolours написа:А. и В. са разделени от години, но поддържат много добри отношения.
нямам разбирането, че точно това са "много добри отношения".
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа

това май е другото лице на скуката
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

holi_day написа:
windcolours написа:А. и В. са разделени от години, но поддържат много добри отношения.
обичайно са. затова сега има шок.
всъщност най-гадното и важно според мен е ситуацията, в която е поставено детето.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

windcolours написа:...
Ми що А, не направи от слона муха? Да каже на Б че тва е хич нищо и половина, един купон и толкова. "На нея не и се ходи, за какво да се разкарва?" Да го прати да се забавлява и да се чувства пълноценен и развеселен от грамаданското значение, което му придават разните присъстващи мащехи, баби и дядовци. Може да го подкове с някой виц.
Един поп се накъркал преди кръщането и на другата сутрин нищо не помни. Среща един от роднините и му вика, бе чадо хареса ли ви кръщането? Как се справих? А вика оня -супер беше. Дребни грешки лапсусчета нищо особено. Алилуя звучеше като яжмихуя, а докато пя се огледа, огледа и се изпика в купата. Тва беше.

Начи на един купон по повод кръщането на Нели в бачковския манастир, Рафаел реши да става православен. Ама не е виц тва, истина е. Вика аз тука съм 8 години в България(тва е до тогава. Иначе човека завърши полушисше в ПИСа за 11. После дойде специално за 4те си остнали изпита и дипломната работа за МЕИ и успя. Висшист си е Рафаел.) Тука вика ми е сърцето, вие сте ми най- възможно близките и истинските приятели, не е редно да съм католик, ако вие сте православни.
Колко вика струва? И поп Максим му вика 30 лева. Хе, вика Рафаел, 30 лева, а купона вече трети ден върви. Е сега ти ги нося.
А Илийката му вика. Бе Рафе, не знам дали е правилно да си сменяш религията? Що бе вика Рафаел, ти някаква работа ли имаш утре и вдругиден? Щото ако не се кръщавам кво ще правиме тука. Па и къде ще намерим поп да пие така и да свири на китара?
Не, вика Илийката, никаква работа нямам, и поп Максим си е ценен образ тука две мнения няма. Обаче 30 кинта е една каса бира. И Рафето млъкна.
Ние си къркаме, тва онова и по едно време Рафел вика. Абе вика Илийка, знаеш ли? Не е вика правилно да си сменям религията! Не са хубави тия неща.
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Green Light написа:
Ми що А, не направи от слона муха? Да каже на Б че тва е хич нищо и половина, един купон и толкова. "На нея не и се ходи, за какво да се разкарва?" Да го прати да се забавлява и да се чувства пълноценен и развеселен от грамаданското значение, което му придават разните присъстващи мащехи, баби и дядовци. Може да го подкове с някой виц.
...
Абе не е така, първо, щото вицовете са все за големи,
и второ, на никой не му трябват баш такива ритуали, заради които трябва да си разкъса душицата между хората, които обича.

То не случайно и за кръщене става въпрос, де, тез "богоугодните" са най-способни на всякакви идиотии.
annonymus

Мнение от annonymus »

Амаранта написа:
Green Light написа:
...
Абе не е така, първо, щото вицовете са все за големи,
и второ, на никой не му трябват баш такива ритуали, заради които трябва да си разкъса душицата между хората, които обича.

То не случайно и за кръщене става въпрос, де, тез "богоугодните" са най-способни на всякакви идиотии.
Съгласна.
И. Според мен.
Въпреки, че както казах - не съм вярваща - кръщенето е хубав ритуал, превежда от един свят в друг.
Не е гот да става по такъв начин...
Дали няма шанс да се намери за Б. по-изкушаващо преживяване във въпросния ден?
А, да - и А. да бъде информиран за съображенията за това.
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

holi_day написа:
от това което тука съм чела за А и B според мене са им доста добри отношенията...аз като нейна 'колежка' да се изкажа...
Блажени са бедните духом
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Green Light написа:
:good: :good: :good:
...тука имам много какво да бърборя, но нямам време
P.С. ти от нежните души ли си?:-)
Да не си помислиш, както ми каза Боев, че искам да ти ставам 'кръвен брат', дето мисля като тебе?...oops..ти мислиш като мене:winkw:
Блажени са бедните духом
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Piqndurnik написа:
latrevw написа:... поставено е в идиотска ситуация от двама възрастни, които са за бой
Поне трима.
даааа...особено мащехата...и майка и сигурно
ама най-вече бащата..шмоторок!...срам го е от майката на сина му ли, що ли?!:evil:
...
прелъстен и изоставен/изоставил..
оххх
Блажени са бедните духом
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Уинди, ти ли си А? Ако не си, не чети по-долу. :lol:
Ако става въпрос за теб, нали имаш второ дете? Какво тогава значи по-голямото ти дете да бъде кръстено с братята си? Нали има още един брат, който също не е поканен. Кръсти си децата, ако желаеш да са кръстени, заедно и по твое лично осмотрение.
И дори да те бяха поканили, пак щеше да ти е неудобно в тесния им семеен кръг, така че аз ако бях, тази идея изобщо дори не би ми харесала.
Изображение
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Аз съм Верче, аз съм.

Нищо против нямам всъщност кръщенето, въпреки че аз лично не бих го направила за себе си, защото съм малко агностик и за мене това са бошлаф работи. И смятам, че това трябва да е осмислен избор, когато си на поне 18. Споделила съм гледната си точка със сина си, но той е запленен от идеята за този тайнствен ритуал в манастира, с двете си братчета, където духовен баща ще му бъде пътещественик из 7 континента, с който се познава и харесва.. 10 годишен е, навил си е на пръста, че го иска. Не искам да заставам срещу желанието му. Тъй като гледам сама другия си син, не смятам да го кръстя. Поне докато/ако той не изяви желание.Може никога да не поиска. Пък големият сега си е навил на пръста, че иска, защото са му описали красиво събитието и не иска да го изпусне.
Нямам причина да се чувствам неудобно там, защото половината от хората там са ми близки и на мен до ден днешен, а с другите или сме в добри отношения, или не се познаваме.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

windcolours написа:Аз съм Верче, аз съм.

Нищо против нямам всъщност кръщенето, въпреки че аз лично не бих го направила за себе си, защото съм малко агностик и за мене това са бошлаф работи. И смятам, че това трябва да е осмислен избор, когато си на поне 18. Споделила съм гледната си точка със сина си, но той е запленен от идеята за този тайнствен ритуал в манастира, с двете си братчета, където духовен баща ще му бъде пътещественик из 7 континента, с който се познава и харесва.. 10 годишен е, навил си е на пръста, че го иска. Не искам да заставам срещу желанието му. Тъй като гледам сама другия си син, не смятам да го кръстя. Поне докато/ако той не изяви желание.Може никога да не поиска. Пък големият сега си е навил на пръста, че иска, защото са му описали красиво събитието и не иска да изпусне мероприятието.
Нямам причина да се чувствам неудобно там, защото половината от хората там са ми близки и на мен до ден днешен, а с другите или сме в добри отношения, или не се познаваме.
Тогава прати детето да го кръстят и това е. Нямаш голям избор, за съжаление. Кофти от тяхна страна, но всеки отговаря за постъпките си. Ти можеш да направиш само каквото е най-правилно от твоята гледна точка. :kiss:
Изображение
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

vyara написа: Тогава прати детето да го кръстят и това е. Нямаш голям избор, за съжаление. Кофти от тяхна страна, но всеки отговаря за постъпките си.
Това и направих.Благодаря!:-)
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

...
Ох!
Стига че дръпнах спирачката на време и не написах това което мисля за поведението на А в дадената ситуация..
annonymus

Мнение от annonymus »

windcolours написа:
vyara написа: Тогава прати детето да го кръстят и това е. Нямаш голям избор, за съжаление. Кофти от тяхна страна, но всеки отговаря за постъпките си.
:kiss:
Не обръщай внимание на тъпаците. Надявам се хлапето да изкара добре, пъкк на теб да не ти е много криво...
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

БоЕВ написа:

...
Ох!
Стига че дръпнах спирачката на време и не написах това което мисля за поведението на А в дадената ситуация..
Защо? Мнението ти се промени, когато разбра, че съм аз ли? Ако не- не виждам какво те спира да го кажеш.
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

windcolours написа: Всъщност майката не е вярваща. И не би тръгнала да организира специално кръщене на сина си, така че е добре дошла инициативата на таткото. само че...защо по тоз идиотски начин
Плюс
Green Light написа: Ми що А, не направи от слона муха? Да каже на Б че тва е хич нищо и половина, един купон и толкова. "На нея не и се ходи, за какво да се разкарва?" Да го прати да се забавлява и да се чувства пълноценен и развеселен от грамаданското значение, което му придават разните присъстващи мащехи, баби и дядовци. Може да го подкове с някой виц.
Мисля, че Грийн го е написал най-добре.
Ако не те е грижа много за религията и кръщенето не е толкова важно, защо не ги оставиш да ходят да се кръщават? Кажи на детето, че си възпрепятствана този ден, но че ще го чакаш да се върне и му измисли нещо интересно, което да правите заедно в следващите дни.:-)
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

windcolours написа: Защо? Мнението ти се промени, когато разбра, че съм аз ли?...
Не, не се е променило, но не бих го написал при така стеклите се обстоятелства.
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

pocti_bezobidna написа:
windcolours написа:
:kiss:
Не обръщай внимание на тъпаците. Надявам се хлапето да изкара добре, пъкк на теб да не ти е много криво...

Когато пуснах темата бях афектирана, но все пак не исках да излезе, че плюя срещу бащата на сина си. Заради това бяха кодовите имена. По-късно си дадох сметка,че така или иначе става ясно за кого иде реч, ама конЪт беше нагазил в рЯката.
Не са тъпаци и заради това не проумявам решението им. Постъпката е тъпа, да. Но те са интелигентни хора и съм в шок от проявеното късогледство.
Надявам се повече да не поставят мен и хлапето в подобна ситуация!

Няма какво да го диплим вече. Важното е децата да са живи и здрави!:bigsmile:
annonymus

Мнение от annonymus »

windcolours написа: Постъпката е тъпа, да. Но те са интелигентни хора и съм в шок от проявеното късогледство.
да бе, разбирам, сори за "тъпаците"... :shy:
не е честно спряме теб и детето...
близък човекщ, когото обичам се държи зле с дъщеря от предишен брак.
отмъщава на нея за това, че не му се е получило... и аз не мога да го накарам да спре с това.
Карай...
Да са ти живи и здрави хлапетата!
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

windcolours написа:
Сега прочетох какво си решила.
Не мисли много за тъпотията. То си е за тяхна сметка. :winkw:
Има къде къде по-тъпи неща.
Последно промяна от Stranniche на 11.08.10, 16:15, променено общо 1 път.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

pocti_bezobidna написа:
windcolours написа:

А. трябва да присъства. Да се поговори отново...
Кой е "решил" така, интересно? :winkw:
В. е не само за бой, той е глупак. :winkw:
абсолютно! напълно си права!

предполагам, че новата жена го е "решила"... или В здраво трябва да е обиден или да не понася А. (всичко е възможно, от опит знам)
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Амаранта написа: Ако, когато порастнат, все още го искат - да се кръщават, аз няма да го решавам това сега вместо тях.
е това беше и моето мнение навремето.
само дето децата ми не бяха на възраст да им го обясня, че да ме разберат.
първият път сина ми го кръстиха тайно от мен /организирано естествено от бившата и тъщовището/ - бяхме женени ...
втория път отново не ме питаха за мнение, но поне бившата с половин уста ме покани "ако съм искал мноу да дойда"- беше малко след развода

та на девойките с феминистките уклони...има такива случаи и от двете страни, но винаги в основата седи някоя "мила женица" :rotfl24:
а мъжа нерядко е поставен в ситуация без избор /или ако тропне по масата- без секс в продължение на месеци :lol: /
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

БоЕВ написа:
windcolours написа: Защо? Мнението ти се промени, когато разбра, че съм аз ли?...
Не, не се е променило, но не бих го написал при така стеклите се обстоятелства.
не ми приличаш на човек, който не би изказал мнението си, дори ако то няма да се хареса на някого:winkw:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Stranniche написа:
Мисля, че Грийн го е написал най-добре.
Ако не те е грижа много за религията и кръщенето не е толкова важно, защо не ги оставиш да ходят да се кръщават? Кажи на детето, че си възпрепятствана този ден, но че ще го чакаш да се върне и му измисли нещо интересно, което да правите заедно в следващите дни.:-)
Ей тук ще се подпиша.
Между другото, според нашата традиция майката не присъства на кръщаването на детето си. Кръстникът го взима и после й го връща с думите "Еврейче ми го даде, ристиенче ти го връщам". Кръщаването е отношение между детето, кръстника и Бога.
Тъй че дори и ако си много религиозна имаш още повече основания да не си там. :bigsmile:
Panta rhei...
Публикувай отговор