ЪЪъъ, имаше един документален филм на ВВС - точно за прибалтийските републики и Украйна - общо взето идеята беше, че са си патили яко от де що мине - чакали са немците едва ли не като осбободители, пък те за опустошили селата, после и Червената армия...[unknown] написа:Болна тема. Иде ми да вия от такава нагла несправедливост. И не толкова от самата несправедливост, колкото от безсилието да направя каквото и да било. Става въпрос за идиотското, тотално пренебрегване на ролята на братушките във войната от тъпите американци и англичани. Хиляди села в Беларус, Украйна и Русия са изгаряни заедно с цялото население- стотици жени, деца...
И на този исторически фон американците ще ми възхваляват спасяването на един редник!
В художествено отношение филмът е върха, но в историческо...
И какво е бил десантът в Нормандия??? Една битка състояла се 11месеца преди края на войната. Тогава когато всичко вече е било ясно. Битка нищожна по мащаби, нищожна и като стратегическо значение спрямо битката при Курската дъга /примерно/.
Абе, кво да говорим....
Имаше интервюта с оцелели участници в събитията и от двете страни - имам пердвид руски и немски войници и офицери - тоест не само изпълнители, но и хората, които са взимали решения. Потресаващи неща говореха. Вероятно има някаква пренастройка на психиката - убеден си твърдо в това, което парвиш, щото иначе се срутваш психически.