даскало

Все същите
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Амаранта написа: Точно така е - няма механизми. Или най-малкото, не сме в състояние да окажем натиск, какъвто ни се иска.
поне нещо мъничко можете да направите в училищата на децата си
ангажирайте се по комитетите там бе
класът на сина ми миналата година имаше учителка по руски, която никак не се справяше, наддигнахме се, говорихме с нея и с класната, видяхме, че няма как да се разберем, поискахме смяна и сега са с нова учителка.
Да, не можем да променим генерално системата, но в самото училище има много дребни нещица, които да се направят, от нас! ако имаме време :-)
ако училището избере учебници от издателство, което не харесвате, има възможност - с подписка на родителите, да се поискат други учебници. Например аз никак не харесвам учебниците на издателство Просвета, тези на Архимед са по-добри, според мен. Но за да направя нещо, трябва от юни месец до август да съм в училище, да изтърпя всички бюрокращини, освен трудоемките и изнерващи разговори с родители. Мисълта ми е, че както за всичко, ако имаш достатъчно силно желание, някои неща могат да се променят. Но кой може да отдели време и пари и за това?
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Sweety написа: виж сега...измислих решение на твоя проблем
не искам случайно да се обиждаш, засягаш и т.н.
много хубава дискусия (аз тия за образУванието и здравето са ми любимите) и сам съгласна с всички!
няма решение на проблема училището да започва в 8:30 9:00 в следващите 10-20 години, да..това за София...в провинцията може да си започват в колкот си искат...
...
мисля, че решението на твоя проблем са частните училища и платено здравеопазване...там определено не са на смени, нали?
в нормалните, както ги наричате страни, ти, който ако се съди по снимките които публикуваш, би се чувставал едва ли не задължен да ги пратиш в частни училища, заради класовата си принадлежност, защото имаш кинти така да се каже...
а за гражданското общество...не е хубаво да казваме какво да се забрани в училището, първото, което трябва да осъзнаем, че учителите и те са хора, някой са и интелигентни...
а не като една майка, че дори не беше и българка, дето ми викаше..ааа стигат им 500лв!
Е аз пък намерих въпрос за твоето решение :blum:
За чий ни е тогава "държава"?
И колко мислиш, че са ми възможностите?
Айде, да кажем, че успея да пратя двамата синковци в частни училища. И да им плащам кариесите докъ са малки. Ми ако се наложи някой от нас да полежи в болница, примерно, колко време ще изкарам? И дали няма да се гръмна директно, щото парите и без туй ще стигнат само за месец и то без обезболяващи... А ако плащам за образование и здравеопразване, на полиция и армия пак ще трябва да плащам аз, нали? Т.е. като ми ограбят апартамента или откраднат колата, ще си наема някой да намери крадците и да ми върне откраднатото. Или пък превантивно ще назнача 20-тина пазванти да ми пазят имотите, колите, децата, жените и любовниците. И една частна армия, да ми пази частната държава. И айде, хубу, на армия и полиция все някак ще платя - не са им чак толку високи заплатите, холан. Ми то ще трябва и посолства да отворя поне в белите държави. Ама "политиците" дерат яко... не са ми по джоба. А ако пробвам да се редя и за еврофондове съвсем ще ми се приреве... ма то па за кво ли са ми, гаче не ми стигат мойте си ъъъ възможности.

Не мога да разбера що ги спрягате непрекъснато тия частни намсиквоси. Не вярвам, че някой разумен човек мисли, че може да си плати лечението по пазарни цени каквото и да му се случи. Или образованието. Или защитата. Да не говорим за всичко това едновременно.
Частните намсиквоси може да са решение в частни случаи.

:blum:

И друго се присетих - ако е само за мен може би ще мога някак да се оправя. Обаче в къщи сме двама работещи. А неработещите, които биха зависели от нас двамата работещи ако няма "държава" са 5 май. В момента. Преди бяха повече, ама бабите и дядовците имат навика да умират по някое време.
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

latrevw написа:Мисълта ми е, че както за всичко, ако имаш достатъчно силно желание, някои неща могат да се променят. Но кой може да отдели време и пари и за това?
Мда. Ако една идея е достатъчно добра, тя ще си пробие път през препятствията, които ние няма да пестим.
А защо да е така? Защо да няма обсъждане. Кой избира учебника, по който ще учат децата? Как?
Няма механизми, права е Амаранта. А няма, щото не са изгодни. По-добре да има куп бюрократични и прочее пречки, белким се откажеш. А ако някой намери време, нерви и пари за да се пребори - е, една птичка пролет не прави.
Това важи за всичко. Ето, да попитам тук - някой знае ли от къде мога да получа инфо за това какви са критериите, по които се определят ограниченията по пътищата. И за конкретно място как е определено ограничението. М?

Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Gaspode написа: Мда. Ако една идея е достатъчно добра, тя ще си пробие път през препятствията, които ние няма да пестим.
А защо да е така? Защо да няма обсъждане. Кой избира учебника, по който ще учат децата? Как?
Няма механизми, права е Амаранта. А няма, щото не са изгодни. По-добре да има куп бюрократични и прочее пречки, белким се откажеш. А ако някой намери време, нерви и пари за да се пребори - е, една птичка пролет не прави.
за трети път задавам въпроса, на който нито ти, нито Амаранта искате да ми отговорите
участваш ли в родителския комитет? Ако да, имаш право да присъстваш на съвета, на който обсъждат по кои учебници да се учи. Няма нищо лесно. То и обсъждане да има, да не мислиш, че лесно и бързо ще се стигне до консенсус.
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Амаранта написа:
Sweety написа:

няма решение на проблема училището да започва в 8:30 9:00 в следващите 10-20 години, да..това за София...в провинцията може да си започват в колкот си искат...
...
не е така. В училището на моите деца не са на смени,
и пак започват в 7.30.

същото беше и в останалите 3 училища, които проучвах, когато търсех, къде да ги запиша. (всичкото това в София)

и при нас навремето беше така - в гимназията не бяхме на смени, но ни събираха в 7.00. ама айде, то беше соц тогава, не се брои.:winkw:
ок
исках да кажа, че няма обективни причина, която да прави невъзможно промяната за началото...там където не са на смени...
не съм много сигурна, но доста власт имат директорите и отделните училища, те са общински повечето май...това не е държавен въпрос!!!
вижте си там бив6тите съученици, комсомолци, дето сега са по общинските съвети...и им дърпайте ушите...поне за в 8:30 могат да го променят
Блажени са бедните духом
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

latrevw написа:
за трети път задавам въпроса, на който нито ти, нито Амаранта искате да ми отговорите
участваш ли в родителския комитет? Ако да, имаш право да присъстваш на съвета, на който обсъждат по кои учебници да се учи. Няма нищо лесно. То и обсъждане да има, да не мислиш, че лесно и бързо ще се стигне до консенсус.
Не, не участвам. В момента. Преди години пробвах. Когато големия беше първокласник. Щото росен-пресен още, мислех, че светът е перце върху рамото ми. Отказах се. Което всъщност е целта. Ако не работех може би щях да имам време и енергия. Но няма начин да работи само един в семейството. С две думи - ние сме като камилата от оня виц...

Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

latrevw написа:
Амаранта написа: Точно така е - няма механизми. Или най-малкото, не сме в състояние да окажем натиск, какъвто ни се иска.
поне нещо мъничко можете да направите в училищата на децата си
ангажирайте се по комитетите там бе
класът на сина ми миналата година имаше учителка по руски, която никак не се справяше, наддигнахме се, говорихме с нея и с класната, видяхме, че няма как да се разберем, поискахме смяна и сега са с нова учителка.
Да, не можем да променим генерално системата, но в самото училище има много дребни нещица, които да се направят, от нас! ако имаме време :-)
ако училището избере учебници от издателство, което не харесвате, има възможност - с подписка на родителите, да се поискат други учебници. Например аз никак не харесвам учебниците на издателство Просвета, тези на Архимед са по-добри, според мен. Но за да направя нещо, трябва от юни месец до август да съм в училище, да изтърпя всички бюрокращини, освен трудоемките и изнерващи разговори с родители. Мисълта ми е, че както за всичко, ако имаш достатъчно силно желание, някои неща могат да се променят. Но кой може да отдели време и пари и за това?
Ами, за мен, тъкмо в това е проблема - че се налага да работиш безплатно,
и не само, ами и да се бориш с тези, които така и така получават заплати за това.
Да не говорим, че лично аз не се чувствам компетентна, да кажа каква да бъде организацията, нито да избера по-добрия учебник....

+, че за мен е пълен абсурд тази история, с "алтернативните" учебници - ако в училището се изучава по-подробно някой предмет - разбирам, също и за частно училище...ама така, за стандартното държавно обучение, със стандартни изпити в края на всеки етап...?!

макар че аз, като цяло харесвам промените, които се правят,
и поне доколкото ми се простират наблюденията, сега образованието е по-добро, отколкото беше по мое време,
а това, че сегашните нрави преместиха акцентите на други места, вече е съвсем отделна тема.
ама мноооого бавно, бе!
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Амаранта написа:Да не говорим, че лично аз не се чувствам компетентна, да кажа каква да бъде организацията, нито да избера по-добрия учебник....

+, че за мен е пълен абсурд тази история, с "алтернативните" учебници - ако в училището се изучава по-подробно някой предмет - разбирам, също и за частно училище...ама така, за стандартното държавно обучение, със стандартни изпити в края на всеки етап...?!
виж, това е много добра забележка - че не сме компетентни, наиситна откъде тази увереност у Гаспода, че може да избере правилната програма :blum: - правилна за неговите деца, ама за моите...

само не разбрах какво е това за алтернативните учебници?
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Амаранта написа:
Ами, за мен, тъкмо в това е проблема - че се налага да работиш безплатно,
и не само, ами и да се бориш с тези, които така и така получават заплати за това.
Да не говорим, че лично аз не се чувствам компетентна, да кажа каква да бъде организацията, нито да избера по-добрия учебник....
А като си помислиш колко още неща в държавата има за оправяне... :lol::lol::lol:

П.П. Но образованието не съм убедена, че е по-добро сега. Може би в различни области гледаме, обаче и като цяло не мисля, че е станало по-комфортно - нито за учениците, нито за учителите.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

latrevw написа:
За всеки предмет се прави конкурс и различни екипи пишат учебници по предварително зададената програма.
Комисия избира три (мисля) от тях, които се приемат за валидни.
После уж самият учител избира по кой учебник ще работи с децата.

Но сега за малките май е само по един учебник, нали? Тези, които им раздават от училище би трябвало да са еднакви. :huhthink:
Panta rhei...
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Мнемозина написа: Но сега за малките май е само по един учебник, нали? Тези, които им раздават от училище би трябвало да са еднакви. :huhthink:
Не знам дали във всички училища са еднакви, но на сина ми са коренно различни от на дъщеря ми миналата година. Само музиката и изобразителното изкуство са същите. Но за сметка на това броя на тетрадките се е увеличил още повече. Аз все си мисля, че няма накъде. Не знам, толкова ли няма да се научат да пишат, ако имат само една тетрадка?! Това е първи клас. Да не говорим, че той си пише и чете. :mad:
Изображение
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

latrevw написа:
виж, това е много добра забележка - че не сме компетентни, наиситна откъде тази увереност у Гаспода, че може да избере правилната програма :blum: - правилна за неговите деца, ама за моите...

А от къде иде тая твоя увереност, че някойсиняъкдетам е по-компетентен от койтоидабилодруг, та точно този някойси да определя какво да учат всички деца?

Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Gaspode написа:
latrevw написа:

А от къде иде тая твоя увереност, че някойсиняъкдетам е по-компетентен от койтоидабилодруг, та точно този някойси да определя какво да учат всички деца?
И още, че не е повлиян от субективни материални интереси.
Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

vyara написа:
Мнемозина написа: Но сега за малките май е само по един учебник, нали? Тези, които им раздават от училище би трябвало да са еднакви. :huhthink:
Не знам дали във всички училища са еднакви, но на сина ми са коренно различни от на дъщеря ми миналата година. Само музиката и изобразителното изкуство са същите. Но за сметка на това броя на тетрадките се е увеличил още повече. Аз все си мисля, че няма накъде. Не знам, толкова ли няма да се научат да пишат, ако имат само една тетрадка?! Това е първи клас. Да не говорим, че той си пише и чете. :mad:
Подозирам, че това с многото тетрадки (извън учебните) са си учителски маниакалности.
При сина ми беше така, по няколко за предмет. А дъщеря ми улучи много готина извеяна класна, която всякак гледа да ни облекчи живота откъм такива неща.

Но то и самите учебници са много тежки, и аз все се ядосвам.
Panta rhei...
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Gaspode написа: А от къде иде тая твоя увереност, че някойсиняъкдетам е по-компетентен от койтоидабилодруг, та точно този някойси да определя какво да учат всички деца?
затова има различни професии, има филолози, има педагози и не знам още какви, които се предполага, че разбират малко повече от теб в тази област. Представи си някой да дойде и да ти каже как да си ръководиш офиса - някой баничар да кажем. защото е със самочувствието, че знае повече за теб от работата ти.

и този някой си не определя за всички, определя за държавните училища, щом не ти харесва - имаш алтернатива :-)
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Gaspode написа:
Sweety написа: виж сега...измислих решение на твоя проблем
не искам случайно да се обиждаш, засягаш и т.н.
много хубава дискусия (аз тия за образУванието и здравето са ми любимите) и сам съгласна с всички!
...
мисля, че решението на твоя проблем са частните училища и платено здравеопазване...там определено не са на смени, нали?
в нормалните, както ги наричате страни, ти, който ако се съди по снимките които публикуваш, би се чувставал едва ли не задължен да ги пратиш в частни училища, заради класовата си принадлежност, защото имаш кинти така да се каже...
а за гражданското общество...не е хубаво да казваме какво да се забрани в училището, първото, което трябва да осъзнаем, че учителите и те са хора, някой са и интелигентни...
а не като една майка, че дори не беше и българка, дето ми викаше..ааа стигат им 500лв!
Е аз пък намерих въпрос за твоето решение :blum:
За чий ни е тогава "държава"?
И колко мислиш, че са ми възможностите?
Айде, да кажем, че успея да пратя двамата синковци в частни училища. И да им плащам кариесите докъ са малки. Ми ако се наложи някой от нас да полежи в болница, примерно, колко време ще изкарам? И дали няма да се гръмна директно, щото парите и без туй ще стигнат само за месец и то без обезболяващи... А ако плащам за образование и здравеопразване, на полиция и армия пак ще трябва да плащам аз, нали? Т.е. като ми ограбят апартамента или откраднат колата, ще си наема някой да намери крадците и да ми върне откраднатото. Или пък превантивно ще назнача 20-тина пазванти да ми пазят имотите, колите, децата, жените и любовниците. И една частна армия, да ми пази частната държава. И айде, хубу, на армия и полиция все някак ще платя - не са им чак толку високи заплатите, холан. Ми то ще трябва и посолства да отворя поне в белите държави. Ама "политиците" дерат яко... не са ми по джоба. А ако пробвам да се редя и за еврофондове съвсем ще ми се приреве... ма то па за кво ли са ми, гаче не ми стигат мойте си ъъъ възможности.

Не мога да разбера що ги спрягате непрекъснато тия частни намсиквоси. Не вярвам, че някой разумен човек мисли, че може да си плати лечението по пазарни цени каквото и да му се случи. Или образованието. Или защитата. Да не говорим за всичко това едновременно.
Частните намсиквоси може да са решение в частни случаи.

:blum:

И друго се присетих - ако е само за мен може би ще мога някак да се оправя. Обаче в къщи сме двама работещи. А неработещите, които биха зависели от нас двамата работещи ако няма "държава" са 5 май. В момента. Преди бяха повече, ама бабите и дядовците имат навика да умират по някое време.
:lol: не знам колко са ти възможностите, но лесно се вижда колко са ти изискванията...и какви са
идеята ми беше че щом си стигнал до проблема неудобство при воденето и взимането на децата от училище, предполагам, че възможностите ти са доста над един доста лесен за определяне критичен минимум и ако искаш да ти е 'удобно' това е вид услуга и тя естествено се плаща...
сигурно най-евтино ще ти излезе да наемеш някого да го води малкия и да го взема от училище например :-)
за здравето сме говорили и преди...не е нужно да плащаш всичко по пазарни цени, всеки здравно осигурен може просто да си доплати почти официално и за най-кофти ситуация и операция, недай боже!
и други разни там частни здравни застроховки и т.н.
и защо се мориш да дириш проблеми и въпроси за моето решение?!
явно е, че като се опитваме двама да го измислим решението на проблема, по-глупави излизаме :blum:
само АЗ като го мсля/измисля решението, по-добре се получава не мислиш ли? ;-)
...жалко, че пак не ми остана време да разкажа аз как се справям тука и като как е началното училище на сина ми...
Блажени са бедните духом
Публикувай отговор