помагайте за есе, pls

Все същите
Аватар
snowprincess

помагайте за есе, pls

Мнение от snowprincess »

"Хипотеза: Приятелството е заместител на родови връзки. Какви аргументи можете да приведете, за да я потвърдите, или отхвърлите."
Изображение
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Re: помагайте за есе, pls

Мнение от frisky lioness »

snowprincess написа:"Хипотеза: Приятелството е заместител на родови връзки. Какви аргументи можете да приведете, за да я потвърдите, или отхвърлите."
Нашия и подобни на нашия клуб места са доказателство, особено за хора, които са далеч от роднините си
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

frisky lioness написа:
snowprincess написа:"Хипотеза: Приятелството е заместител на родови връзки. Какви аргументи можете да приведете, за да я потвърдите, или отхвърлите."
Нашия и подобни на нашия клуб места са доказателство, особено за хора, които са далеч от роднините си
и аз съм на същото мнение, защото Бог ни дава роднините, но приятелите сами си ги избираме и за мен те са по-ценни
но исках да чуя и вас
Изображение
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

snowprincess написа:и аз съм на същото мнение, защото Бог ни дава роднините, но приятелите сами си ги избираме и за мен те са по-ценни
но исках да чуя и вас

:kiss:
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Аз бих уточнила: приятелството е заместител на родовите връзки, когато те липсват.
Иначе е много важно допълнение към тях.
Panta rhei...
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

Мнемозина написа:Аз бих уточнила: приятелството е заместител на родовите връзки, когато те липсват.
може би си права, не знам
аз нямам брат или сестра, с братовчеди не се виждам... за мен думите "род" и "корени" са без значение
Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

snowprincess написа:
Мнемозина написа:Аз бих уточнила: приятелството е заместител на родовите връзки, когато те липсват.
аз нямам брат или сестра, с братовчеди не се виждам... за мен думите "род" и "корени" са без значение
Имаш родители и деца. Не сте ли роднини? :blum:
Panta rhei...
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

Мнемозина написа:
snowprincess написа:
Имаш родители и деца. Не сте ли роднини? :blum:
няма да си призная, че съм ТУШЕ, щото приемам, че те са ми най-близките приятели
Изображение
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Прочетох ти писмото. Извинявай много за забавянето, но ще ти пиша по-късно днес. :-)
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

Stranniche написа:
Прочетох ти писмото. Извинявай за забавянето, но ще ти пиша по-късно днес. :-)
съкровище си ти, не се извинявай, когато имаш време и настроение... тогава :-)
Изображение
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Пий вода от извора!

ПОБРАТИМ>>>

Побратими и посестрими, един прастар и добре забравен ритуал, превръщащ приятелството в роднинство. Чел съм някъде и за църковно "побратимяване" извършено от свещенник в църква, но за съжаление нямам време да го търся.

Успех!
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

snowprincess написа:
Stranniche написа:
Станах в 4 ч. да изпратя Миличкото на работа, сега при мен е 7 и още не мога да си приведа сивите клетки в действие. Трябва ми малко време да се освестя. :coffee:
Последно промяна от Stranniche на 06.02.07, 13:14, променено общо 1 път.
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

БоЕВ написа:
Пий вода от извора!

ПОБРАТИМ>>>

Побратими и посестрими, един прастар и добре забравен ритуал, превръщащ приятелството в роднинство. Чел съм някъде и за църковно "побратимяване" извършено от свещенник в църква, но за съжаление нямам време да го търся.

Успех!
Мерси, БоЕВ! Интересно е. За първи път чувам за подобен обичай:-)
Изображение
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

Stranniche написа:
snowprincess написа:
Stranniche написа:
Станах в 4 ч. да изпратя Миличкото на работа, сега при мен е 7 и още не мога да си приведа сивите клетки в действие. Трябва ми малко време да се освестя. :coffee:
Отивам да водя голямата принцеса на училище.
Довечера ще ви чета.
Приятен ден на всички!
Изображение
Аватар
Глас в пустиня

snowprincess написа:
БоЕВ написа:
Пий вода от извора!

ПОБРАТИМ>>>

Успех!
Мерси, БоЕВ! Интересно е. За първи път чувам за подобен обичай:-)
Всяко ново нещо е добре забравено старо!
В наши дни приятелите се обвързват в "роднинство", чрез кумство, кръсници на децата...но за съжаление така можеш да се сродиш само с едно семейство. Интересна тема, изглежда тоя проблем е занимавал хората от край време щом са измислили подобни ритуали.:-)
Звенения

Мнение от Звенения »

Според мен нямат нищо общо!
Особенно в частта с термина ЗАМЕСТИТЕЛ
1) Уредени бракове, когато напълно непознати хора стават роднини! Без да са имали шанс да се сприятелят...
2) Ранни бракове с цел запазване на рабостособността на фамилията...
3) Родство, сквлючване на бракове фиктивно с цел укрупняване на състоянието или напротив избягване на банкрут...
4)Приятелства, предизвикани от стечение на обстоятелствата, които не са благоприятни за страните не могат да се разглеждат като аналог на родството...
5) Родство, ако цялата ти фамилия загине при някакво произшествие, това означава ли, че моменталически ще се фЪрлиш в прегръдките на приятели и познати?

Сори, ама обратната страна е по-силна в мен!
Ако не съм внесъл оптимизъм, то е щото оборвам, а не подкрепям тезата. :cool:
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

БоЕВ написа:
Пий вода от извора!

ПОБРАТИМ>>>

Успех!
Баси и купона е тва побратимяване
уаааааааа :cool:
Аватар
Глас в пустиня

caliostro написа:
БоЕВ написа:
Пий вода от извора!

ПОБРАТИМ>>>

Успех!
Баси и купона е тва побратимяване
уаааааааа :cool:
Купон отвсякъде, обзавеждаш се с побратим(по от брат), и няма мърдане, нито ти, нито той ще те изкофти, "санкциите" са морални.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

прочетох целият ритуал
то си е ядене пиене танци
хора
и ръченици
яка работа е :cool:
Последно промяна от Quid на 06.02.07, 14:12, променено общо 1 път.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Звеневия написа:
Според мен нямат нищо общо!
Особенно в частта с термина ЗАМЕСТИТЕЛ
1) Уредени бракове, когато напълно непознати хора стават роднини! Без да са имали шанс да се сприятелят...
2) Ранни бракове с цел запазване на рабостособността на фамилията...
3) Родство, сквлючване на бракове фиктивно с цел укрупняване на състоянието или напротив избягване на банкрут...
4)Приятелства, предизвикани от стечение на обстоятелствата, които не са благоприятни за страните не могат да се разглеждат като аналог на родството...
5) Родство, ако цялата ти фамилия загине при някакво произшествие, това означава ли, че моменталически ще се фЪрлиш в прегръдките на приятели и познати?

Сори, ама обратната страна е по-силна в мен!
Ако не съм внесъл оптимизъм, то е щото оборвам, а не подкрепям тезата. :cool:
Според мен под "родови връзки" се разбира кръвното роднинство, или поне роднинството тук и сега, когато такива насилствени сродявания не са правило.
По точка 5) Да пази Господ, ама тогава само това ти остава, за да оцелееш на първо време.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

snowprincess написа: и аз съм на същото мнение, защото Бог ни дава роднините, но приятелите сами си ги избираме и за мен те са по-ценни
но исках да чуя и вас
Освен това да ти кажа, аз, която имам доста роднини.

От "хоризонталните роднинства" - сестри и братовчеди - поддържам близка връзка със сестра ми и с едната ми братовчедка. Не я поддържам, просто я имам всъщност. А разполагам с още една братовчедка и трима братовчеди, все първи. Така че - тук също има избор, твой или на обстоятелствата.
А приятелите също понякога Господ ги праща и ти само ги разпознаваш.
Panta rhei...
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнемозина написа:
snowprincess написа: и аз съм на същото мнение, защото Бог ни дава роднините, но приятелите сами си ги избираме и за мен те са по-ценни
но исках да чуя и вас
Освен това да ти кажа, аз, която имам доста роднини.

От "хоризонталните роднинства" - сестри и братовчеди - поддържам близка връзка със сестра ми и с едната ми братовчедка. Не я поддържам, просто я имам всъщност. А разполагам с още една братовчедка и трима братовчеди, все първи. Така че - тук също има избор, твой или на обстоятелствата.
А приятелите също понякога Господ ги праща и ти само ги разпознаваш.
Често съм се замисляла за едно нещо....Скоро го споделих и със сестра ми. Оказва се, че тук в клуба има хора, за които знам много повече отколкото за най-близкото ми обкръжение. Знам за много от вас неща, които не знам например за най-добрата си приятелка. Мисля си, че мога да говоря с вас с часове, което не мога да направя с други хора, точно защото се виждам рядко с тях и връзката някак се губи все повече и повече.....

Тук споделяме радости и болка. Това обикновено правят много близки помежду си хора или такива, които изобщо не се познават:-):winkw:
Изображение

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

frisky lioness написа: Често съм се замисляла за едно нещо....Скоро го споделих и със сестра ми. Оказва се, че тук в клуба има хора, за които знам много повече отколкото за най-близкото ми обкръжение. Знам за много от вас неща, които не знам например за най-добрата си приятелка. Мисля си, че мога да говоря с вас с часове, което не мога да направя с други хора, точно защото се виждам рядко с тях и връзката някак се губи все повече и повече.....

Тук споделяме радости и болка. Това обикновено правят много близки помежду си хора или такива, които изобщо не се познават:-):winkw:
И ти улучваш мазол. :grin:
Сега ще пусна тема.
Panta rhei...
annonymus

Мнение от annonymus »

Приятелите си избираш сам, роднините - не.
Кой ще го пише туй есе?
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Според мен не е заместител. Едното няма нищо общо с другото. Ако имаш малко семейство или пък си сирак, значи следва да имаш повече приятели, за да запълниш липсата. Не задължително е така обаче. Едва ли приятелите могат да заместят семейството. Но пък и семейството не може да замести приятелите.
Против съм тази хипотеза за заместителството, но не ми се пише есе в момента. :winkw:
Изображение
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

snowprincess написа:
frisky lioness написа:
и аз съм на същото мнение, защото Бог ни дава роднините, но приятелите сами си ги избираме и за мен те са по-ценни
но исках да чуя и вас
Роднини много, но като изключим най-близките, и при тях човек избира с кого да контактува. А ако се почне едно смятане, всички тук ще излезем някакви амнайсти братовчеди.
Наздраве :cool:
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

С Бейби си говорихме днес сутринта за "парите". Как това е единственото което интересува огромния кръг от нашите професионални познати. Ние затова сме познати с тях, затова работим заедно, защото изкарваме пари. Те не се интересуват какъв съм, не знаят дали обичам гейовете или ги мразя, предпочитам ли екшъна пред драмата ... или по- правилно е да се каже, че не е това което ги интересува на първо място. Интересуват ги успехите ми, популярноста ми, възможностите(и способностите ми) да завържа контакт, качествата които биха ме правили успешен или губещ, това ги интересува. Единствените хора, които се имат чувства към моята същност, истинската ми личност, дали съм добър или лош, състрадателен, егоист, това са приятели и семейство. Трета група няма. Казано накратко: Единствените хора, които ни обичат(или мразят) заради това което сме, са приятелите и семейството. В този смисъл едните връзки се покриват с другите. Тази част от friens&family която ни мрази заради нас самите, можем да заменим с други от СЪЩАТА група, която ни обича по СЪЩАТА причина
Аватар
Niya

Мнение от Niya »

Ами, не, не мисля. Може да имаш прекрасно семейство, голямо и пак ще търсиш приятели. Семейството задоволява определен ред от потребности, но за да се затвори кръгът са нужни приятелите. Току-виж сме се почувствали щастливи. Такива сме си ние, хорицата, търсим близост и общуване непрекъснато. :lol:
Кой ще се мъчи пак? :lol:
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

frisky lioness написа:
Не мисля, че разстоянията имат някаква връзка в случая.
Аз съм далеч от родина, но с родителите си се чувам и "виждам" по Скайп всеки ден. Приятелите ми са пръснати по света, но когато имаме време си пишем, пращаме снимки...
В клуба съм, защото ми харесват нЕкои хора тук, защото се дискутират интересни теми (въпреки затишието напоследък) и защото се пускат страшно красиви снимки :-), а не защото се опитвам да заместя роднински връзки.
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Познавам хора, израсли в отвратителна семейна среда, която при това ги е изолирала от околния свят. За тези хора по-късно е трудно създаването на приятелства - защото способността за общуване се развива още от ранна възраст.
Голяма част от хората, които посещават психотерапия заради проблеми с общуването, са имали проблеми в семействата си.

Разбира се, всяко правило има изключения, но в общи линии...
Ржевски

Мнение от Ржевски »

Отхвърлям! Човекът е социално животно и като такова има нужда то подобни връзки извън родовата връзка. Дори в племето на първобитнообщинния строй е било така. Още повече, че не винаги хора с родови връзки могат да са и приятели същевременно. Дори може да са люти врази:winkw:.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Ами... роднините не се избират, докато приятелите се избират. (Въпреки, че руснаците казват: Приятелите не се избират.)

Затова и може би приятелите понякога са и много по-важни от роднините. Приятелите са тези, с които живеем.

Така не е било навремето, когато са били големи "родите" и са били постоянно заедно.

А българите пък казват: Брат брата не храни, но тежко му, който го няма.

А пък аз казвам, че човек без добри комшии трудно ще живее... ;)
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
Пипилота Шантиклер

Мнение от Пипилота Шантиклер »

родовите връзки са по-важни от приятелствата - роднинството е факт който не можеш да промениш
в преломни моменти черпя сили от родовата памет
а и за сериозни неща само роднините търся - не е нужно да обяснявам каквото и да е, знам ако може нещо да се направи, то ще бъде направено

с приятелите хапвам, пийвам, споделям, помагаме си също за разни неща
но не мога да кажа че разчитам безусловно на тях
Публикувай отговор