помагайте за есе, pls
- snowprincess
помагайте за есе, pls
"Хипотеза: Приятелството е заместител на родови връзки. Какви аргументи можете да приведете, за да я потвърдите, или отхвърлите."

- frisky lioness
- Обратна връзка:
Re: помагайте за есе, pls
Нашия и подобни на нашия клуб места са доказателство, особено за хора, които са далеч от роднините сиsnowprincess написа:"Хипотеза: Приятелството е заместител на родови връзки. Какви аргументи можете да приведете, за да я потвърдите, или отхвърлите."

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- snowprincess
и аз съм на същото мнение, защото Бог ни дава роднините, но приятелите сами си ги избираме и за мен те са по-ценниfrisky lioness написа:Нашия и подобни на нашия клуб места са доказателство, особено за хора, които са далеч от роднините сиsnowprincess написа:"Хипотеза: Приятелството е заместител на родови връзки. Какви аргументи можете да приведете, за да я потвърдите, или отхвърлите."
но исках да чуя и вас

- frisky lioness
- Обратна връзка:
snowprincess написа:и аз съм на същото мнение, защото Бог ни дава роднините, но приятелите сами си ги избираме и за мен те са по-ценни
но исках да чуя и вас

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- snowprincess
Имаш родители и деца. Не сте ли роднини?snowprincess написа:може би си права, не знамМнемозина написа:Аз бих уточнила: приятелството е заместител на родовите връзки, когато те липсват.
Иначе е много важно допълнение към тях.
аз нямам брат или сестра, с братовчеди не се виждам... за мен думите "род" и "корени" са без значение
Panta rhei...
- snowprincess
няма да си призная, че съм ТУШЕ, щото приемам, че те са ми най-близките приятелиМнемозина написа:Имаш родители и деца. Не сте ли роднини?snowprincess написа:може би си права, не знамМнемозина написа:Аз бих уточнила: приятелството е заместител на родовите връзки, когато те липсват.
Иначе е много важно допълнение към тях.
аз нямам брат или сестра, с братовчеди не се виждам... за мен думите "род" и "корени" са без значение

- Stranniche
- Обратна връзка:
Прочетох ти писмото. Извинявай много за забавянето, но ще ти пиша по-късно днес.snowprincess написа:"Хипотеза: Приятелството е заместител на родови връзки. Какви аргументи можете да приведете, за да я потвърдите, или отхвърлите."
- snowprincess
съкровище си ти, не се извинявай, когато имаш време и настроение... тогаваStranniche написа:Прочетох ти писмото. Извинявай за забавянето, но ще ти пиша по-късно днес.snowprincess написа:"Хипотеза: Приятелството е заместител на родови връзки. Какви аргументи можете да приведете, за да я потвърдите, или отхвърлите."

- Глас в пустиня
Пий вода от извора!snowprincess написа:"Хипотеза: Приятелството е заместител на родови връзки. Какви аргументи можете да приведете, за да я потвърдите, или отхвърлите."
ПОБРАТИМ>>>
Побратими и посестрими, един прастар и добре забравен ритуал, превръщащ приятелството в роднинство. Чел съм някъде и за църковно "побратимяване" извършено от свещенник в църква, но за съжаление нямам време да го търся.
Успех!
- Stranniche
- Обратна връзка:
Станах в 4 ч. да изпратя Миличкото на работа, сега при мен е 7 и още не мога да си приведа сивите клетки в действие. Трябва ми малко време да се освестя.snowprincess написа:съкровище си ти, не се извинявай, когато имаш време и настроение... тогаваStranniche написа:Прочетох ти писмото. Извинявай за забавянето, но ще ти пиша по-късно днес.snowprincess написа:"Хипотеза: Приятелството е заместител на родови връзки. Какви аргументи можете да приведете, за да я потвърдите, или отхвърлите."
Последно промяна от Stranniche на 06.02.07, 13:14, променено общо 1 път.
- snowprincess
Мерси, БоЕВ! Интересно е. За първи път чувам за подобен обичай:-)БоЕВ написа:Пий вода от извора!snowprincess написа:"Хипотеза: Приятелството е заместител на родови връзки. Какви аргументи можете да приведете, за да я потвърдите, или отхвърлите."
ПОБРАТИМ>>>
Побратими и посестрими, един прастар и добре забравен ритуал, превръщащ приятелството в роднинство. Чел съм някъде и за църковно "побратимяване" извършено от свещенник в църква, но за съжаление нямам време да го търся.
Успех!

- snowprincess
Отивам да водя голямата принцеса на училище.Stranniche написа:Станах в 4 ч. да изпратя Миличкото на работа, сега при мен е 7 и още не мога да си приведа сивите клетки в действие. Трябва ми малко време да се освестя.snowprincess написа:съкровище си ти, не се извинявай, когато имаш време и настроение... тогаваStranniche написа:Прочетох ти писмото. Извинявай за забавянето, но ще ти пиша по-късно днес.snowprincess написа:"Хипотеза: Приятелството е заместител на родови връзки. Какви аргументи можете да приведете, за да я потвърдите, или отхвърлите."
Довечера ще ви чета.
Приятен ден на всички!

- Глас в пустиня
Всяко ново нещо е добре забравено старо!snowprincess написа:Мерси, БоЕВ! Интересно е. За първи път чувам за подобен обичай:-)БоЕВ написа:Пий вода от извора!snowprincess написа:"Хипотеза: Приятелството е заместител на родови връзки. Какви аргументи можете да приведете, за да я потвърдите, или отхвърлите."
ПОБРАТИМ>>>
Успех!
В наши дни приятелите се обвързват в "роднинство", чрез кумство, кръсници на децата...но за съжаление така можеш да се сродиш само с едно семейство. Интересна тема, изглежда тоя проблем е занимавал хората от край време щом са измислили подобни ритуали.
Според мен нямат нищо общо!snowprincess написа:"Хипотеза: Приятелството е заместител на родови връзки. Какви аргументи можете да приведете, за да я потвърдите, или отхвърлите."
Особенно в частта с термина ЗАМЕСТИТЕЛ
1) Уредени бракове, когато напълно непознати хора стават роднини! Без да са имали шанс да се сприятелят...
2) Ранни бракове с цел запазване на рабостособността на фамилията...
3) Родство, сквлючване на бракове фиктивно с цел укрупняване на състоянието или напротив избягване на банкрут...
4)Приятелства, предизвикани от стечение на обстоятелствата, които не са благоприятни за страните не могат да се разглеждат като аналог на родството...
5) Родство, ако цялата ти фамилия загине при някакво произшествие, това означава ли, че моменталически ще се фЪрлиш в прегръдките на приятели и познати?
Сори, ама обратната страна е по-силна в мен!
Ако не съм внесъл оптимизъм, то е щото оборвам, а не подкрепям тезата.
Баси и купона е тва побратимяванеБоЕВ написа:Пий вода от извора!snowprincess написа:"Хипотеза: Приятелството е заместител на родови връзки. Какви аргументи можете да приведете, за да я потвърдите, или отхвърлите."
ПОБРАТИМ>>>
Успех!
уаааааааа
- Глас в пустиня
Купон отвсякъде, обзавеждаш се с побратим(по от брат), и няма мърдане, нито ти, нито той ще те изкофти, "санкциите" са морални.caliostro написа:Баси и купона е тва побратимяванеБоЕВ написа:Пий вода от извора!snowprincess написа:"Хипотеза: Приятелството е заместител на родови връзки. Какви аргументи можете да приведете, за да я потвърдите, или отхвърлите."
ПОБРАТИМ>>>
Успех!
уаааааааа
прочетох целият ритуал
то си е ядене пиене танци
хора
и ръченици
яка работа е
то си е ядене пиене танци
хора
и ръченици
яка работа е
Последно промяна от Quid на 06.02.07, 14:12, променено общо 1 път.
Според мен под "родови връзки" се разбира кръвното роднинство, или поне роднинството тук и сега, когато такива насилствени сродявания не са правило.Звеневия написа:Според мен нямат нищо общо!snowprincess написа:"Хипотеза: Приятелството е заместител на родови връзки. Какви аргументи можете да приведете, за да я потвърдите, или отхвърлите."
Особенно в частта с термина ЗАМЕСТИТЕЛ
1) Уредени бракове, когато напълно непознати хора стават роднини! Без да са имали шанс да се сприятелят...
2) Ранни бракове с цел запазване на рабостособността на фамилията...
3) Родство, сквлючване на бракове фиктивно с цел укрупняване на състоянието или напротив избягване на банкрут...
4)Приятелства, предизвикани от стечение на обстоятелствата, които не са благоприятни за страните не могат да се разглеждат като аналог на родството...
5) Родство, ако цялата ти фамилия загине при някакво произшествие, това означава ли, че моменталически ще се фЪрлиш в прегръдките на приятели и познати?
Сори, ама обратната страна е по-силна в мен!
Ако не съм внесъл оптимизъм, то е щото оборвам, а не подкрепям тезата.
По точка 5) Да пази Господ, ама тогава само това ти остава, за да оцелееш на първо време.
Panta rhei...
Освен това да ти кажа, аз, която имам доста роднини.snowprincess написа: и аз съм на същото мнение, защото Бог ни дава роднините, но приятелите сами си ги избираме и за мен те са по-ценни
но исках да чуя и вас
От "хоризонталните роднинства" - сестри и братовчеди - поддържам близка връзка със сестра ми и с едната ми братовчедка. Не я поддържам, просто я имам всъщност. А разполагам с още една братовчедка и трима братовчеди, все първи. Така че - тук също има избор, твой или на обстоятелствата.
А приятелите също понякога Господ ги праща и ти само ги разпознаваш.
Panta rhei...
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Често съм се замисляла за едно нещо....Скоро го споделих и със сестра ми. Оказва се, че тук в клуба има хора, за които знам много повече отколкото за най-близкото ми обкръжение. Знам за много от вас неща, които не знам например за най-добрата си приятелка. Мисля си, че мога да говоря с вас с часове, което не мога да направя с други хора, точно защото се виждам рядко с тях и връзката някак се губи все повече и повече.....Мнемозина написа:Освен това да ти кажа, аз, която имам доста роднини.snowprincess написа: и аз съм на същото мнение, защото Бог ни дава роднините, но приятелите сами си ги избираме и за мен те са по-ценни
но исках да чуя и вас
От "хоризонталните роднинства" - сестри и братовчеди - поддържам близка връзка със сестра ми и с едната ми братовчедка. Не я поддържам, просто я имам всъщност. А разполагам с още една братовчедка и трима братовчеди, все първи. Така че - тук също има избор, твой или на обстоятелствата.
А приятелите също понякога Господ ги праща и ти само ги разпознаваш.
Тук споделяме радости и болка. Това обикновено правят много близки помежду си хора или такива, които изобщо не се познават:-):winkw:

И ти улучваш мазол.frisky lioness написа: Често съм се замисляла за едно нещо....Скоро го споделих и със сестра ми. Оказва се, че тук в клуба има хора, за които знам много повече отколкото за най-близкото ми обкръжение. Знам за много от вас неща, които не знам например за най-добрата си приятелка. Мисля си, че мога да говоря с вас с часове, което не мога да направя с други хора, точно защото се виждам рядко с тях и връзката някак се губи все повече и повече.....
Тук споделяме радости и болка. Това обикновено правят много близки помежду си хора или такива, които изобщо не се познават:-):winkw:
Сега ще пусна тема.
Panta rhei...
Приятелите си избираш сам, роднините - не.snowprincess написа:"Хипотеза: Приятелството е заместител на родови връзки. Какви аргументи можете да приведете, за да я потвърдите, или отхвърлите."
Кой ще го пише туй есе?
Според мен не е заместител. Едното няма нищо общо с другото. Ако имаш малко семейство или пък си сирак, значи следва да имаш повече приятели, за да запълниш липсата. Не задължително е така обаче. Едва ли приятелите могат да заместят семейството. Но пък и семейството не може да замести приятелите.snowprincess написа:"Хипотеза: Приятелството е заместител на родови връзки. Какви аргументи можете да приведете, за да я потвърдите, или отхвърлите."
Против съм тази хипотеза за заместителството, но не ми се пише есе в момента.
- Piqndurnik
Роднини много, но като изключим най-близките, и при тях човек избира с кого да контактува. А ако се почне едно смятане, всички тук ще излезем някакви амнайсти братовчеди.snowprincess написа:и аз съм на същото мнение, защото Бог ни дава роднините, но приятелите сами си ги избираме и за мен те са по-ценниfrisky lioness написа:Нашия и подобни на нашия клуб места са доказателство, особено за хора, които са далеч от роднините сиsnowprincess написа:"Хипотеза: Приятелството е заместител на родови връзки. Какви аргументи можете да приведете, за да я потвърдите, или отхвърлите."
но исках да чуя и вас
Наздраве 
- Green Light
С Бейби си говорихме днес сутринта за "парите". Как това е единственото което интересува огромния кръг от нашите професионални познати. Ние затова сме познати с тях, затова работим заедно, защото изкарваме пари. Те не се интересуват какъв съм, не знаят дали обичам гейовете или ги мразя, предпочитам ли екшъна пред драмата ... или по- правилно е да се каже, че не е това което ги интересува на първо място. Интересуват ги успехите ми, популярноста ми, възможностите(и способностите ми) да завържа контакт, качествата които биха ме правили успешен или губещ, това ги интересува. Единствените хора, които се имат чувства към моята същност, истинската ми личност, дали съм добър или лош, състрадателен, егоист, това са приятели и семейство. Трета група няма. Казано накратко: Единствените хора, които ни обичат(или мразят) заради това което сме, са приятелите и семейството. В този смисъл едните връзки се покриват с другите. Тази част от friens&family която ни мрази заради нас самите, можем да заменим с други от СЪЩАТА група, която ни обича по СЪЩАТА причинаsnowprincess написа:"Хипотеза: Приятелството е заместител на родови връзки. Какви аргументи можете да приведете, за да я потвърдите, или отхвърлите."
Ами, не, не мисля. Може да имаш прекрасно семейство, голямо и пак ще търсиш приятели. Семейството задоволява определен ред от потребности, но за да се затвори кръгът са нужни приятелите. Току-виж сме се почувствали щастливи. Такива сме си ние, хорицата, търсим близост и общуване непрекъснато.snowprincess написа:"Хипотеза: Приятелството е заместител на родови връзки. Какви аргументи можете да приведете, за да я потвърдите, или отхвърлите."
Кой ще се мъчи пак?
- Stranniche
- Обратна връзка:
Не мисля, че разстоянията имат някаква връзка в случая.frisky lioness написа:Нашия и подобни на нашия клуб места са доказателство, особено за хора, които са далеч от роднините сиsnowprincess написа:"Хипотеза: Приятелството е заместител на родови връзки. Какви аргументи можете да приведете, за да я потвърдите, или отхвърлите."
Аз съм далеч от родина, но с родителите си се чувам и "виждам" по Скайп всеки ден. Приятелите ми са пръснати по света, но когато имаме време си пишем, пращаме снимки...
В клуба съм, защото ми харесват нЕкои хора тук, защото се дискутират интересни теми (въпреки затишието напоследък) и защото се пускат страшно красиви снимки
- Stranniche
- Обратна връзка:
Познавам хора, израсли в отвратителна семейна среда, която при това ги е изолирала от околния свят. За тези хора по-късно е трудно създаването на приятелства - защото способността за общуване се развива още от ранна възраст.snowprincess написа:"Хипотеза: Приятелството е заместител на родови връзки. Какви аргументи можете да приведете, за да я потвърдите, или отхвърлите."
Голяма част от хората, които посещават психотерапия заради проблеми с общуването, са имали проблеми в семействата си.
Разбира се, всяко правило има изключения, но в общи линии...
-
Ржевски
Отхвърлям! Човекът е социално животно и като такова има нужда то подобни връзки извън родовата връзка. Дори в племето на първобитнообщинния строй е било така. Още повече, че не винаги хора с родови връзки могат да са и приятели същевременно. Дори може да са люти врази:winkw:.snowprincess написа:"Хипотеза: Приятелството е заместител на родови връзки. Какви аргументи можете да приведете, за да я потвърдите, или отхвърлите."
- сър Айвънхоу
Ами... роднините не се избират, докато приятелите се избират. (Въпреки, че руснаците казват: Приятелите не се избират.)snowprincess написа:"Хипотеза: Приятелството е заместител на родови връзки. Какви аргументи можете да приведете, за да я потвърдите, или отхвърлите."
Затова и може би приятелите понякога са и много по-важни от роднините. Приятелите са тези, с които живеем.
Така не е било навремето, когато са били големи "родите" и са били постоянно заедно.
А българите пък казват: Брат брата не храни, но тежко му, който го няма.
А пък аз казвам, че човек без добри комшии трудно ще живее... ;)
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
- Пипилота Шантиклер
родовите връзки са по-важни от приятелствата - роднинството е факт който не можеш да промениш
в преломни моменти черпя сили от родовата памет
а и за сериозни неща само роднините търся - не е нужно да обяснявам каквото и да е, знам ако може нещо да се направи, то ще бъде направено
с приятелите хапвам, пийвам, споделям, помагаме си също за разни неща
но не мога да кажа че разчитам безусловно на тях
в преломни моменти черпя сили от родовата памет
а и за сериозни неща само роднините търся - не е нужно да обяснявам каквото и да е, знам ако може нещо да се направи, то ще бъде направено
с приятелите хапвам, пийвам, споделям, помагаме си също за разни неща
но не мога да кажа че разчитам безусловно на тях