Малко за съветите.

Все същите
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Малко за съветите.

Мнение от Kent »

/Боев, не се нерви...не за Съветите:lol:/

Сега малко за съветите.
На 8 години в двора на ул.„Климент” си играя както винаги сам. Опитвам се да се набера на телта за простиране. Баба Йонка ми казва да престана, телта била тънка и нямало да ме издържи. Изчаквам я да се прибере, правя коремното на въпросната тел и тя естествено се къса. Падам с главата надолу върху ръба на коритото на старата дворна мивка. После около минута си опитвам да си поема въздух, в началото дори не забелязвам спуканата си лошо глава.
Ценен съвет – 1:0 за Обществото.

На 10 години от върха на един кестен, чувам долу сестра ми /пет години по малка/ как се кахъри, че клоните са тънки и щял съм да падна. Ех…защо я чух тогава. Покатервам се най-горе и естествено падам пред носа на зяпналите Татко и Ането, от 15-тина метра върху спечената суха пръст. Този път апноичната ми пауза е по-дълга - около две минути и половина…после два дни в болница, и всички с учудване установяват, че ми няма практически нищо. Освен, че снагата ме боли още две седмици и пазя кревата. Докато другите се радват на първите шестици в бележниците /за първа година ги имаме в четвърти клас/ и предават яко кестени и стара хартия, като във всяко начало на учебната година.
Ценен съвет – 2:0 за Обществото.

12 години. С Радо – бъдещия ми кум /в шести клас, ако някой ме беше казал че все пак ще порасна и ще се оженя, щях да го ошамаря/ скачаме в близо триметров трап близо до басейн „Юри и Гагарин”:lol::lol::lol:…... Трапа е подготвен за полагане на тръби за вода и на дъното му има пясък, та се пада на меко. Скоро ми омръзва еднообразието и казвам, че ще скоча на рибка т.е. с главата надолу. Съвета на Радо да не го правя долита вече когато съм във въздуха. Заравям се на половин метър дълбочина в пясъка с главата напред и си чупя ръката. Понеже този път апное няма, си мисля че хубаво, че не е врата. Отивам до болницата сам, там - снимка, гипс. В къщи майка припада. Но за кратко.
Ценен съвет 3:0 за Обществото.

16 години. Въпреки всички съвети на близки вземам съветски паспорт. Заради този факт, не отивам войник на 18, а ставам студент.
Келяф съвет. Резултата вече е 3:1 понеже изкръшквам за сега от казармата и докато съучениците ми ги бухат старите кучета в „Черния полк” в Ямбол или те самите бухат турците по главите по време на т.н. „Възродителен процес”, :shy:аз гушкам колежки и ходя по купони /и терени/.

18 години. Влизам да уча медицина, въпреки съветите на близки и приятели, че лесно се влиза, трудно се учи.
Келяф съвет 3:2 вече. И досега не съжалявам за избора си.

Между редовете…Все пак през 1990 си вземам българското гражданство и зарязвам съветското …96-97-ма си отслужвам полагаемата година, но при други условия. Вече не е 1988 и аз не съм на 18.

27 години. Отивам да работя в „Бърза помощ”. Близки и познати се надпреварват да ме разкъндардисват. Тежка работа и ниско платена при това.
Келяф съвет 3:3 и равен резултат. И до сега не съжалявам. Има динамика, има свободно време, а и на фона на сегашната криза благосъстоянието ни макар и бавничко, но се ПОВИШАВА.

28 години. „Не се жени, хората често се ръзвеждат…няма да си паснете”- дуднат близки и познати. Аз пък се женя. Тоест ние с Ирена.
Келяф съвет 3:4 вече.
Урааааааааааааа вече водим. Минават години и за учудване на самите тези билзки и познати, а и за наше се оказваме удивително подходяща един за друг двойка. Във всеки случай на общия фон и засега.

29 години. „Не раждайте деца, са каво ще ги храните?...” – ридаят близките и познатите. „Да ви го начу..ме” - си/им казваме и се ражда Йоана, после Радослав. Жена ми е щастлива, на 27 и на 30 ражда лесно /не лежи месеци поради напреднала възраст с вдигнати крака по болниците за задържане/ а децата като поотрастват, не се редим от посреднощ за ред за ясла или детска градина, понеже наследниците тогава са кът. После закъснелите се редят, а ние спим или нещо друго правим.
Келяф съвет 3:5.

34 години. "Не се качвай на тази скала, кърти се." - казва Ирена. Това го чувам, когато вече съм почти горе. Почти, понеже все пак се откъртва едно парче и падам заедно с него та си троша зверски крака. Това е съвет със съмнителна стойност, понеже въпреки лютата болка и четирете месеца гипс, от тогава подхождам най-внимателно към катерене и спускане, с всички необходими осигуровки и спокойствие, та се разминавам с по-сериозни травматични приключения
Това е съвет без резултат и няма точки.

Сега… „Заминавайте, какво още правите в България” – клатят глави близки и познати. А, ние не заминаване. Тук си ни е добре засега. Имам чувството, че ценните съвети се получават до десет-дванадесет годишна възрасти после до края на живота ни затръпват само келяви…

п.п.каква е стастика при съветите...ценни-келяви при Уважаемите Клубари?
Последно промяна от Kent на 21.12.10, 18:07, променено общо 4 пъти.
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Ами... не си спомням. :shy:

Аз май никога не съм вървяла против собственото си усещане заради нечий съвет.
Но и с главата надолу не съм скачала. :lol:
Panta rhei...
Аватар
сър Айвънхоу

Re: Малко за съветите.

Мнение от сър Айвънхоу »

Kent написа: Падам с главата надолу върху ръба на коритото на старата дворна мивка. После около минута си опитвам да си поема въздух, в началото дори не забелязвам спуканата си лошо глава.

падам пред носа на зяпналите Татко и Ането, от 15-тина метра върху спечената суха пръст. Този път апноичната ми пауза е по-дълга - около две минути и половина…после два дни в болница, и всички с учудване установяват, че ми няма практически нищо.
мдааам... така изложените факти обясняват всичко... :harhar:

п.п. майтап... прав си... ако до 15-16-тата си година не си започнал да мислиш относително самостоятелно, не чакай после сам да се оправяш в живота...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Мнемозина написа: Но и с главата надолу не съм скачала. :lol:
хм... сигурна ли си?... може би просто не помниш... :harhar:
Bella Ciao
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

сър Айвънхоу написа:
Мнемозина написа: Но и с главата надолу не съм скачала. :lol:
хм... сигурна ли си?... може би просто не помниш... :harhar:
Запомни добре сега, че си търсиш боя. :grin:
Panta rhei...
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Мнемозина написа:
че кога не съм го търсил, бре? :blum:
Bella Ciao
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Хъм. Кенте. Ти броиш само когато не следваш съветите. А моя опит по- скоро е от различните съвети да избера един и него да следвам. Глей начи как ме замисли. Излиза че аз със своя си акъл нищо не съм измислил. Ми да май е така.
Все пак ще поброя малко и ще пиша.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Green Light написа: Все пак ще поброя малко и ще пиша.
ако не ти излизат сметките, потърси съвет! :blum:
Bella Ciao
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

сър Айвънхоу написа:
Мнемозина написа:
че кога не съм го търсил, бре? :blum:
Да ти дам ли един съвет? :lol:
Panta rhei...
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Мнемозина написа: Да ти дам ли един съвет? :lol:

съветите ги давам аз... пари ми трябват... :grin:
Bella Ciao
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

сър Айвънхоу написа:
Green Light написа: Все пак ще поброя малко и ще пиша.
ако не ти излизат сметките, потърси съвет! :blum:
за да ги оплета съвсем
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Кенте при мене обществото е много напред.

Значи не помня съветите от ранното си детство. Защо не помня е загадка. Обикновенно хората имат многобройни истории за сипване на сол в супата, за подплашени лели и запалени коси на братовчедки, но при мен нещата тънат в мрак. И то не по липса на лели и братовчедки. Известно макар и нелицеприятно обяснение е това че 6 пъти съм си чупил главата. Веднага обаче искам да разсея всички съмнения и задавщи се инси-нуа-ции. От всички 6 пъти, едва два съм бил в Пирогов и само веднъж са ме шили. По главата де. И веднъж - крака.
До известна степен преповтарям Кента. Или той мен. Скачах в меката пръст на тунела под НДК. Там фраснах главата си в собственото си коляно. Предполагам е било предупреждение от съдбата за това че най- много и най лесно аз сам ще хвърлям камъни по собствената си глава. А. Веднъж това и направих. Хвърлих камъка който бележеше границите на футболната ни врата. И той ми падна на главата. Може пък вече да са го забравили тва из Княжево, хората, риш, намират забавление в кви ли не истории. Веднъж паднах от черешата. Боли много. Но като че ли счупванията при мен се концентрираха в главата. Общо взето с бинтована глава го изкарах тва детство, но пък нищо друго не счупих. За детството - толкова. Съвети, ако са ми давали и аз ако съм ги следвал, егати съветите риш тре да са били.
Прескачам директно на студентството. Обществото ме съветваше да замина за Рига или Пекин. Аз вероятно от чист мързел останах. Съжалявам за това 1:0
Да уча френски интензивно и изобщо език. Тцъ 2:0
Съветваха ме да емигрирам. Не завинаги, а за малко. Останах. 3:0
Да не работя защото вероятно ще прекъсна следването. 4:0
Ако ми се занимава с наука да се занимавам сега, а не след време. 5:0 (Това чак наскоро осъзнах че е затворена страница)
Единственото за което аз съм казал на общетвото да си гледа работата е за рекетите. И навремето, и за сегашните рекетьори. Навремето имах магазинчета и си казах че ще дам пари на "застрахователите", но поне първо да ме набият или пък да ме заплашат качествено. Не се стигна до там, не съм давал. Сега през 2003-4та много хора ме съветваха да не мътя водата на свещенните крави, защото можело да ми се случи нещо лошо. Няма казвах им, аз съм много страхлив. Само първо някой трябва да ме уплаши. Интересно какво ли си мислят сега тия съветници.
С това връщам една точка, но мисля че е само тва.
5:1
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Green Light написа:...6 пъти съм си чупил главата.
при такава анамнеза можеш смело да пледираш невменяемост пред съдебните инстанции, ако някой ден ти подирят отговорност за нещо си по съдебен път
Последно промяна от windcolours на 21.12.10, 20:15, променено общо 1 път.
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Green Light написа:. Предполагам е било предупреждение от съдбата за това че най- много и най лесно аз сам ще хвърлям камъни по собствената си глава. А. Веднъж това и направих. Хвърлих камъка който бележеше границите на футболната ни врата. И той ми падна на главата.
тук се кисках с цяло гърло
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

не слушках по-умните и все накриво стъпвах. В последно време обаче забелязвам, че греша, ако послушам друг, а не вътрешния си глас. Явно съм натрупала достатъчно опит, който в един момент се превръща в интуиция

Та по тоя повод исках да питам- има ли все пак връзка между опит и интуиция или са съвсем различни неща? Щот примерно моята интуиция все ме подвеждаше га бях млада и зелена. Сега е наопаки.
Или просто смесвам интуиция и опит?
Megi_Koleva

Мнение от Megi_Koleva »

Честно казано, аз слушах съветите на домашните /на други не съм слушала/ до 35 години. И равносметката ми е, че нищо, от това, което са ме напътствали и давали като съвети, не е било добро за мен. Затова, след 35- тте започнах да правя точно обратното на това, което са ме съветвали дотогава. Жалкото е, че е трябвало да почна да "не слушам" поне десет години по- рано :lol:
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Нищо не съм приемал. Вървях си сам по пътя и даже не знам как оцелях.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Ако се замислите, най- големите убийци през последните 20 години са политиците. Нийкой не е убил повече тежко болни, крайно бедни и останали неродени деца от Луканов, Виденов, Кобурготски, Станишев.... и хората около тях.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Megi_Koleva

Мнение от Megi_Koleva »

Ън написа:Ако се замислите, най- големите убийци през последните 20 години са политиците. Нийкой не е убил повече тежко болни, крайно бедни и останали неродени деца от Луканов, Виденов, Кобурготски, Станишев.... и хората около тях.
Така е. Най- лошото е да убиеш надеждата. Всичко останало някак се преживява.
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Megi_Koleva написа:Честно казано, аз слушах съветите на домашните /на други не съм слушала/ до 35 години. И равносметката ми е, че нищо, от това, което са ме напътствали и давали като съвети, не е било добро за мен. Затова, след 35- тте започнах да правя точно обратното на това, което са ме съветвали дотогава. Жалкото е, че е трябвало да почна да "не слушам" поне десет години по- рано :lol:
След оженването се бях вманиачил да игнорвам автоматично съвети от домашните, дори не ги чувах, бях се нагледал на развалени хаири и парен каша духа...не че преди съм се вслушвал де много. Може и доста ценни да са ми убягнали, но това беше положението.
Под домашни имам впердивд бившото си семейство - майка, татко, сестра ми и роднини по моя линия:cool:
Сега като, че ли съм по склонен да се вслушвам в съвети. Ако ги поискам разбира се, но нямам богат опит с това:-)
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

windcolours написа:не слушках по-умните и все накриво стъпвах. В последно време обаче забелязвам, че греша, ако послушам друг, а не вътрешния си глас. Явно съм натрупала достатъчно опит, който в един момент се превръща в интуиция

Та по тоя повод исках да питам- има ли все пак връзка между опит и интуиция или са съвсем различни неща? Щот примерно моята интуиция все ме подвеждаше га бях млада и зелена. Сега е наопаки.
Сигурно има и връзка, но според мен са различни.

Интуицията изобщо е много интересно нещо. Има в нея и по-особено свързване и пречупване на различни информации, но има и още нещо.
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

windcolours написа:не слушках по-умните и все накриво стъпвах. В последно време обаче забелязвам, че греша, ако послушам друг, а не вътрешния си глас. Явно съм натрупала достатъчно опит, който в един момент се превръща в интуиция

Аз нямам интуиция. Ако случайно вземе да ми се появяват някакви сигнали, ги пренебрегвам. Ако са много силни сядам и чакам да ми мине.
"Интуиция" е другата дума за "пързалка"
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

Green Light написа:

Аз нямам интуиция. Ако случайно вземе да ми се появяват някакви сигнали, ги пренебрегвам. Ако са много силни сядам и чакам да ми мине.
"Интуиция" е другата дума за "пързалка"
абе алоу, кой ръководи бизнеса ти, интуицията е усет на подсъзнателно и съзнателно ниво, разчита се на подсъзнателната способност да се усвоява важна информация, която да се използава за нови идеи, възможности, стратегии
Изображение
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

Kent написа:
не слушам съвети, каквото реша - това правя
никога не съм си чупила нещо
Изображение
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

snowprincess написа: никога не съм си чупила нещо
даже и хатъря ли не си чупила? :blum:
Bella Ciao
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

сър Айвънхоу написа:
snowprincess написа: никога не съм си чупила нещо
даже и хатъря ли не си чупила? :blum:
туй съм си го чупила, ама като иска човек нещо, трябва да знае с какво е готов да плати, някои неща струват скъпо :lol:
Изображение
jazz

Мнение от jazz »

Kent написа:
това в първата част от живота ти не са съвети
а комън сенс
да ме убиеш не мога да го преведа
а съм се мъчил
хич да не е
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

jazz написа:
Kent написа:
това в първата част от живота ти не са съвети
а комън сенс
да ме убиеш не мога да го преведа
а съм се мъчил
хич да не е
:lol:
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

snowprincess написа: абе алоу, кой ръководи бизнеса ти, интуицията е усет на подсъзнателно и съзнателно ниво, разчита се на подсъзнателната способност да се усвоява важна информация, която да се използава за нови идеи, възможности, стратегии
Дай ми пример!
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Green Light написа:
snowprincess написа: абе алоу, кой ръководи бизнеса ти, интуицията е усет на подсъзнателно и съзнателно ниво, разчита се на подсъзнателната способност да се усвоява важна информация, която да се използава за нови идеи, възможности, стратегии
Дай ми пример!
Хитлер. Много разумен политик, с колосално развито чувство за интуиция. Мнението не е мое, а на твореца на "Барбароса" - фелдмаршал Паулс.:-)
п.п. Политиката също е бизнес, нели.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Kent написа:
Green Light написа:
Дай ми пример!
Хитлер. Много разумен политик, с колосално развито чувство за интуиция. Мнението не е мое, а на твореца на "Барбароса" - фелдмаршал Паулс.:-)
п.п. Политиката също е бизнес, нели.
Кент. Разумен ник с колосално развито чувство за хумор. Кент пързалката.

Освен тва аз исках пример в който моето чувство за интуиция да е сработило. Щото Сноу ми вика че без него не съм можел да си ръководя бизнеса. Пък аз си го ръководя.
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

За много от съветите, които НЕ съм послушала, не мога да преценя дали са били добри или не, защото не са проверени от опита.
:-)
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Stranniche написа:За много от съветите, които НЕ съм послушала, не мога да преценя дали са били добри или не, защото не са проверени от опита.
:-)

хахахаха това е добре казано. здравей странниче:-)
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:
Освен тва аз исках пример в който моето чувство за интуиция да е сработило. Щото Сноу ми вика че без него не съм можел да си ръководя бизнеса. Пък аз си го ръководя.
Винаги и за всяко свое решение ли имаш рационално обяснение в момента, в който го взимаш?
:bigsmile:
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Мнемозина написа:
Green Light написа:
Винаги и за всяко свое решение ли имаш рационално обяснение в момента, в който го взимаш?
Ама тва е работа. 2+2=4 Винаги има някаква ясна полза, вреда и т.н. Разбира се че всичко е Божа работа и в 80% от случаите нещата се оплитат, но в момента когато взимам решение гледам ирационалното да липсва. Иначе бъркам.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа: Ама тва е работа. 2+2=4 Винаги има някаква ясна полза, вреда и т.н. Разбира се че всичко е Божа работа и в 80% от случаите нещата се оплитат, но в момента когато взимам решение гледам ирационалното да липсва. Иначе бъркам.
Ами ей това е - защото интуицията ти подсказва, че трябва да липсва ирационалното. :blum:

Не може така отдалеч да се каже кога точно си действал интуитивно и кога - не.
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Мнемозина написа:
Куууда стул?! (Тут Александр Яковлевич своим внутренним чутьем подумал, что сейчас его будут бить, может даже ногами)
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Green Light написа:
Мнемозина написа:
Куууда стул?! (Тут Александр Яковлевич своим внутренним чутьем подумал, что сейчас его будут бить, может даже ногами)
Паша Емильевич бе:lol:
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Kent написа:
Green Light написа:
Мнемозина написа:

Моите сили до куда стул стигнаха, после ползвах уикцитат. Там си казва Александър Яковлевич.

уикцитат

Паша не беше ли в Телеца? Втория син на лейтенат Шмит
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Green Light написа:
Kent написа:
Green Light написа:
Мнемозина написа:

Моите сили до куда стул стигнаха, после ползвах уикцитат. Там си казва Александър Яковлевич.

уикцитат

Паша не беше ли в Телеца?
заеби уики-то, не вярваш? мога да снимам страницата от книгата:lol:
Публикувай отговор