Е, тва е изкуство, рийш...

Все същите
Публикувай отговор
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

vyara написа:Мен нищо не ме гложди, аз не пускам теми, обезпокоена от нечие мнение.
Е, и? Аз пък пускам! Можеш ли да обясниш с думи прости, какво точно те дразни в това?! :twisted:
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

айдееее отиде изкуството у ряката - и високото и низкото
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

shshtt написа:айдееее отиде изкуството у ряката - и високото и низкото
Еми, да. Щото все ще се намери някой, дето не са му обърнали достатъчно вниматие или не е могъл да се доизрази или пък е останал неразбран или Бог знае още какво...

Изображение
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Ън написа:
vyara написа:Мен нищо не ме гложди, аз не пускам теми, обезпокоена от нечие мнение.
Е, и? Аз пък пускам! Можеш ли да обясниш с думи прости, какво точно те дразни в това?! :twisted:
Благодаря ти, че се изразяваш точно, когато формулираш мисълта си към мен!
Дразни ме, не в твои теми, а по принцип, именно когато някой не си формулира точно мисълта, проблема и изобщо онова, с което все пак смята да занимава толкоз народ.
Сега кажи ми, понеже ме попита, отговорът на тоя въпрос (какво ме дразни) вълнува ли те всъщност? Вълнува ли те наистина, ама наистина, какво мисля аз?
Изображение
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

vyara написа: Дразни ме, не в твои теми, а по принцип, именно когато някой не си формулира точно мисълта, проблема и изобщо онова, с което все пак смята да занимава толкоз народ.
За двете графики исках първо вие да си кажете мнението, а после аз, за да не ви влияя. Затова и още не съм ви казал на кого са- също, за да не окаже това влияние върху преценката ви.
Сега кажи ми, понеже ме попита, отговорът на тоя въпрос (какво ме дразни) вълнува ли те всъщност? Вълнува ли те наистина, ама наистина, какво мисля аз?
Да!

Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

pocti_bezobidna написа:Учебникарско определение ли ти трябва за изкуство или това просто е прелюдия към "всичкоеедноназдравевиносиренежени"?
Не, не учебникарско. Дори не и научно. Или както е там в науката за изкуството.
Интересува ме какво си мислим ние, че е изкуство.
Ще кажа аз първо, така де, практис уот ю прийч... :cool:
За мен изкуство е това някой да ме накара да видя нещо невидимо, да усетя нещо неусетно, да открия нещо, което не съм и подозирал, че съществува, да докосна нещо, което е безтелесно...
Или иначе казано, да разсинхронизира добре настроените ми и благородни вибрации за момент и да замъгли погледа ми тази прашинка изкуство. Да спре мига. И да отмине.

Иначе... Разкри ме! :blum:

Всичко е прелюдия към едното. И виното. И жените.
А сиренето не свързано (непременно) с жените (щото има и такива, които го харесват, честно!). То е по-скоро компаньон на хубавото вино и приятелите пред едно мачле от ШЛ.
annonymus

Мнение от annonymus »

[quote="Ън"]
За двете графики исках първо вие да си кажете мнението, а после аз, за да не ви влияя. Затова и още не съм ви казал на кого са- също, за да не окаже това влияние върху преценката ви.[quote]

Това май предполага известно и утвърдено име :grin:
Ама това, че някой няма да го хареса, не значи, че не е изкуство.
Ако аз не харесвам Ван Гог, Пикасо или Матис и освен мен ен ги харесват още 200 души или не знам колко си по света, това май няма да промени нещата... За Ван Гог и останалите искам да кажа...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

pocti_bezobidna написа: Размерът има значение, но не чак толкова.
Роман от Маркес едва ли ще струва колкото роман от Георги Господинов да кажем при равен брой страници.
....
OFF
Бе, верно ли, че Маркес не давал права за България. Издателски права ли се казват, как се казват... Не разрешавал негови книги да се издават в България. Разказха ми цяла история.
Оттогава се зазяпвам разсеяно по книжарниците - няма ново издание. Има книга за Маркес, но от него нова не видях. Ново издание де.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Remmivs написа:...
За мен изкуство е това някой да ме накара да видя нещо невидимо, да усетя нещо неусетно, да открия нещо, което не съм и подозирал, че съществува, да докосна нещо, което е безтелесно...
.... Да спре мига. И да отмине.
Гепи, бе!
annonymus

Мнение от annonymus »

Green Light написа:
pocti_bezobidna написа: Размерът има значение, но не чак толкова.
Роман от Маркес едва ли ще струва колкото роман от Георги Господинов да кажем при равен брой страници.
....
OFF
Бе, верно ли, че Маркес не давал права за България. Издателски права ли се казват, как се казват... Не разрешавал негови книги да се издават в България. Разказха ми цяла история.
Оттогава се зазяпвам разсеяно по книжарниците - няма ново издание. Има книга за Маркес, но от него нова не видях. Ново издание де.
Вярно е, да.
Много тъпо от негова страна, нали :mad:
Както и да е - имало пробив, навил се бил (или агентката му се била навила), таз година ни чакат нови преводи.
Биографията му е 30 кинта :crying:, не че не бих ги дала, ама...
Малоформатните сто години на Славейков вървели над 40 кинта - това не съм го проверявала...
annonymus

Мнение от annonymus »

Remmivs написа:
pocti_bezobidna написа:Учебникарско определение ли ти трябва за изкуство или това просто е прелюдия към "всичкоеедноназдравевиносиренежени"?
Или иначе казано, да разсинхронизира добре настроените ми и благородни вибрации за момент и да замъгли погледа ми тази прашинка изкуство. Да спре мига. И да отмине.

Иначе... Разкри ме! :blum:

Всичко е прелюдия към едното. И виното. И жените.
А сиренето не свързано (непременно) с жените (щото има и такива, които го харесват, честно!). То е по-скоро компаньон на хубавото вино и приятелите пред едно мачле от ШЛ.
Ма ние не сме питали кво е изкуство, нал тъй? :shy:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

pocti_bezobidna написа:Ма ние не сме питали кво е изкуство, нал тъй? :shy:
Ъ-ъ, ми не, не сте (с уговорката пак, че не съм чел цялата тема, дори и половината не съм). Аз питах. :winkw:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Green Light написа:Гепи, бе!
Ти си гепи! Бе! :cool:
На теб ти е време за 3о4о лавацата пък аз трябва вместо някое хубаво дълго кафе да се помъча да спя сега...:blink:
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Remmivs написа:

...
Там е работата, че за да се случи това докосване,
твореца трябва да е най-много на една крачка пред теб, и то в твоята посока. Ако е на 100-тина метра, или малко по-вдясно,
просто ще се разминете, дори да е сътворил най-великия шедьовър, който историята познава.

Така че, за мен едно такова споделяне от типа харесвам/не харесвам,
дава много информация за гледащия, и почти никаква за творбата...

например, ако се върнем пак на онези 2 графики на жени,
колко от вас "видяха", че ръката, която е "драснала" тези небрежни контури, се придобива с всекидневни упражнения, в продължение на 30 години минимум, и пак можеше да не се получи? Колко "видяха", че това са рисунки тип "хайку"(наричам ги така, защото не знам какъв е професионалния термин) - просто емоция, миг, а не описание от натура... Ама не, не питам...:winkw: Щом не става за кавьорче в хола, значи - за нищо не става.:cool:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Амаранта написа:Там е работата, че за да се случи това докосване,
твореца трябва да е най-много на една крачка пред теб, и то в твоята посока. Ако е на 100-тина метра, или малко по-вдясно,
просто ще се разминете, дори да е сътворил най-великия шедьовър, който историята познава.

например, ако се върнем пак на онези 2 графики на жени,
колко от вас "видяха", ръката, която е "драснала" тези небрежни контури, се е придобива с всекидневни упражнения, в продължение на 30 години минимум, и пак можеше да не се получи? Колко "видяха", че това са рисунки тип "хайку"(наричам ги така, защото не знам какъв е професионалния термин) - просто емоция, миг, а не описание от натура... Ама не, не питам...:winkw: Щом не става за кавьорче в хола, значи - за нищо не става.:cool:
Не знам. Не съм сигурен, че трябва да е на една крачка пред мен. Или встрани. Не мога да кажа всъщност, може и да е една. Просто да направя 100 наведнъж. Един вид онова зенското за ученикът и учителят...

Истината е, че има неща, не знам дали са изкуство по каноните, пък и не ме интересуват те, които докосват в мен нещо едновременно нежно и диво, бурно и философско, ярко и смътно, дълбоко и близко, непознато и мое, нещо, което ме кара да се сепна за миг и да преживея нещо ново/странно/друго и безумно хубаво. Толкова, че някак дори да ме заболи.

Не съм гледал графиките. Видях само първата картина. Лаик съм. Не ми хареса.

Адски ще ми е интересно да си поговорим за това какво е изкуство. Но ще гледам по-късно отново. Сега наистина трябва да ви оставя, уви.
annonymus

Мнение от annonymus »

Амаранта написа: например, ако се върнем пак на онези 2 графики на жени,
колко от вас "видяха", че ръката, която е "драснала" тези небрежни контури, се придобива с всекидневни упражнения, в продължение на 30 години минимум, и пак можеше да не се получи? Колко "видяха", че това са рисунки тип "хайку"(наричам ги така, защото не знам какъв е професионалния термин) - просто емоция, миг, а не описание от натура... Ама не, не питам...:winkw: Щом не става за кавьорче в хола, значи - за нищо не става.:cool:
Ми аз нищо такова не видях :shy:
аПсолутно нищо не разбирам от изобразително изкуство.
Абсурд да разпозная сигурност на почерка, почерк в смисъл стил на рисуване и контури, цветове и т.н. и т.н.н
Само това мога да кажа - харесва ми/ не ми харесва...
И тва дето казах де - преднамерено груби, в това съм някак си сигурна, ама защо - нИ знам... :shy:
annonymus

Мнение от annonymus »

Адски ще ми е интересно да си поговорим за това какво е изкуство. Но ще гледам по-късно отново. Сега наистина трябва да ви оставя, уви.

Ама какъв е смисълът да си говорим какво е изкуство... :winkw:
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

а да! годините труд.
като оня виц - бе тоя за 5 минути ме прегледа пък ми иска 5000
но зад 5-те минути стоят 25 години учене

п.п. как можах да се вържа въобще да говоря на тази безсмислена тема не знам
навярно избивам комплекси, но нали завърших една магистратура по счетоводство
и оттогава безкрайно уважавам образованието си по музика
другото е няква смешка от днес за утре
а в очите на външните хора изкуството изглежда лековато и някакъв майтап
така се бил родил разбираш ли
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Амаранта написа:Ама не, не питам...:winkw: Щом не става за кавьорче в хола, значи - за нищо не става.:cool:
Сарказма ти е неуместен. А лично за мен е и дразнещ. Ама ти това го знаеш, нали? Затова го и написа :lol:

Изображение
annonymus

Мнение от annonymus »

shshtt написа:а да! годините труд.

Това последното не го разбрах.
В какъв смисъл "лековато"? Изкуството си иска яко бач.
Ти може и такъв да си се родил - с талант, искам да кажа, ама картината някой все пак трябва да я нарисува, нали?

Ъъъ, колкото до вица - общо взето 25 години учене и може за 5 минути да постави диагноза.
5 години учене не знам на колко минути преглед се равняват, пък и доколко ще е точна диагнозата.
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

pocti_bezobidna написа:
Ама какъв е смисълът да си говорим какво е изкуство... :winkw:
Никакъв.
Но какво е за нас изкуството- има смисъл. За мен изкуството трябва да ме накара да чувствам. Ако нищо не почувствам, значи не е достатъчно добро. За мен, де...

Изображение
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

holi_day написа: някак си давам сметка, че почвам да губя смисъл да казвам каквото и да е, то непременно ще бъде стъпкано
Ти като си решила, че имаш основание да се чувстваш така, аз каквото и да ти кажа, няма да мога да провеня това.

Изображение
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Амаранта написа:
Да, вярно. Наистина все едно изкуството е някакъв код, има кодове за различни нива, който прихващаме като липсваща част от пъзела си и който "разпознаваме" у други, които са го "прихванали", понеже са му разчели кода. Странното е, че това е просто надстройка, културна един вид, а не същност и все пак служи за преценка на същността.
В последната книга, която четох - "Елегантността на таралежа" има такива моменти. Намират се сродни души именно по общите си вкусове. Разпознават се сред тълпата. :bigsmile:
Изображение
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

shshtt написа:а да! годините труд.

Аз и за социалните мрежи така се изказах днес та ще го повторя тоя апломб. Мисля че счетоводството е хрумка и откритие равно на нютоновите закони. Двустранното счетовство говоря. Как му е дошло на ум на тоя пич* егати бе?! Метод с който можеш да дефинираш(да опишеш) всяка, ама всяка си съвсем стопанска операция която може да роди човека. Ами точно същото e направил съра с трите закона на термодинамиката, само дето не го е занимавала човешката а физичната дейност. Едно към едно са.

*Пича е Лука Пачиоли.
Няма да тръгна да го сравнявам с Леонардо Да Винчи и Моцарт, споко. Пък и едва ли някой изобщо и въобще и навсякъде ще постави счетоводното ти обраование наравно с музикалното. Тва музиката, риш е.... ехее
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Green Light написа:ехее
:good:
just perfect
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

Green Light написа:
shshtt написа:
*Пича е Лука Пачиоли.
Няма да тръгна да го сравнявам с Леонардо Да Винчи и Моцарт, споко. Пък и едва ли някой изобщо и въобще и навсякъде ще постави счетоводното ти обраование наравно с музикалното. Тва музиката, риш е.... ехее
може би го казваш с ирония, а може би не
пачиоли е гений, защото е измислил системата
но не затова говорех - да се науча да свиря и най-посредствено на какъвто и да е инструмент е много по-трудно отколкото да прочета 30-40 учебника
а за ежедневното, асистентско оперативно счетоводство и нищо да не прочета няма да се забележи - достатъчно е да съм средно интелигентна и с темперамент подходящ за тух труд и точно изпълнение на предписанията на началството

то най-добре да не го плюя, че да не се наложи пак то да ме спасява от глад
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Не го казвам с ирония.

Пък и аз и иронията никак не можем да мелим брашно, да ти кажа. Не че не се опитвам понякога да се заиграя с нея, обаче все се извърта нейната кожа. Неприятна работа е, лоша, риш.
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Долните десни ъгли на двете графики ги бях обработил, за да не личат подписите. Ето ги необработени-

Изображение

Изображение

Светлин Русев 2010г.

Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Ън написа:Но какво е за нас изкуството- има смисъл. За мен изкуството трябва да ме накара да чувствам. Ако нищо не почувствам, значи не е достатъчно добро. За мен, де...
Много си прав, друже. И за мен. Изкуството е, прочее, емоция май. Еманацията на емоцията. Същността й.

Това, може би, е най-кратката и същевременно най-пълна дефиниция на изкуство. И не мисля, че е надстройка. Нещо толкова дълбоко е, че е неразделна част от нас. Още от праисторическите рисунки, и украшения, и фигурки.:cool:
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Ън написа:
Амаранта написа:Ама не, не питам...:winkw: Щом не става за кавьорче в хола, значи - за нищо не става.:cool:
Сарказма ти е неуместен. А лично за мен е и дразнещ. Ама ти това го знаеш, нали? Затова го и написа :lol:
Напротив, съвсем уместен е. Накара те да почувстваш и съпреживееш това, което чувствах аз,
докато пишех тези редове. Нещо като изкуство - кара те да чувстваш и съпреживяваш.:blum: Въобще - приеми го като мини арт-инсталация.:lol:
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

holi_day написа:...
с единственото условие да я изтипосаш на стената си
...
Това не го разбрах?
Ако няма да окачиш картината на стената си, а ще я държиш в килера да речем, то, за какво ти е да я вземаш.
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Ън написа:Долните десни ъгли на двете графики ги бях обработил, за да не личат подписите. Ето ги необработени-

Изображение

Изображение

Светлин Русев 2010г.
Аха!
И какъв е резултата от анкетата?! - "ДолО Светлин Русев, тоз мръсен комуниС и врАзкар!"

Апропо, като личност, и за мен е доста спорен,
но не мога да си кривя душата да това, което се случва между него и белия лист...то е истинско тайнство. :pray: :pray: :pray:
Аватар
Глас в пустиня

Ън написа:
pocti_bezobidna написа:"всичкоеедноназдравевиносиренежени"?
Глупости! Рем никога не се изразява така! "Добавила си едно "сирене", което не е типично за неговия изказ.
Така че- "всичкоеедноназдравевиноижени"
Точно така - от лабораторията потвърдиха, че сересето от презаписа е по дълго с 46 секунди, което навежда на мисълта, че са добавени думи.
Ако на мен не вярваш, попитай Танов!
Аватар
Глас в пустиня

Амаранта написа::winkw: Щом не става за кавьорче в хола, значи - за нищо не става.:cool:
Това е много ценна мисъл!
Само не разбирам кой определя кое е кавьорче и кое не, и къде по дяволите се окача ако не в хола...може би в тоалетната!?
Аватар
Глас в пустиня

vyara написа:... Наистина все едно изкуството е някакъв код, има кодове за различни нива, който прихващаме като липсваща част от пъзела си и който "разпознаваме" у други, които са го "прихванали", понеже са му разчели кода. Странното е, че това е просто надстройка, културна един вид, а не същност и все пак служи за преценка на същността.
...
Интересно! Това с кода го разбрах, обаче нещо нивата ми се губят, кой определя нивото? Ние ли? Всеки който разпознае нашия код е на нащо ниво, а всеки който не го разпознае е по-долу по дифолт. Така ли?
Аватар
Глас в пустиня

Green Light написа:... ехее
Това не е ли някакво файлово разширение
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Remmivs написа:
Ън написа:Но какво е за нас изкуството- има смисъл. За мен изкуството трябва да ме накара да чувствам. Ако нищо не почувствам, значи не е достатъчно добро. За мен, де...
Много си прав, друже. И за мен. Изкуството е, прочее, емоция май. Еманацията на емоцията. Същността й.

Това, може би, е най-кратката и същевременно най-пълна дефиниция на изкуство. И не мисля, че е надстройка. Нещо толкова дълбоко е, че е неразделна част от нас. Още от праисторическите рисунки, и украшения, и фигурки.:cool:
ъхъ.

ОК

да започнем отначало.

мимезис, катарзис и калокагатия. Нема да обяснявам - имате си гугъл сичките.

Катарзисът е най-ясен - емоция. Дотук си за шеС.:blum:
така - мимезис - дали отразява очевидното, или силите, които го формират, или понятията?! Пример: в представите на масовият мъж, голата жела отразява само едно: еротика. Но би могла да е изящество, или просто голота, разголеност, уязвимост. Ако "виждаш" само еротиката, всички други "погледи" изглеждат....ъъъъ всякак, но не "изкуство", защото не те докосват. Точно теб не.
после - "калокагатия" - какъв е идеалът днес?! - най-трудния въпрос. Дали да си преуспял, силен и безкомпромисен, или пък съзерцателен, осъзнат, смирен и "източен". Всеки от възгледите си има формален израз. Единият е изкуство, другият - не е.:lol:

Накрая - защо точно пък "изкуството"?

Защо не:

Какво е счетоводството за нас?

Какво е теорията за относителността за нас?

или пък:

Какво е историята за нас?
- ето ти един смислен въпрос "Какво е българската история от последните 5-6 века за нас?"
Ето и отговор: Емоция.:winkw:
Аватар
Глас в пустиня

Амаранта написа:....

мимезис,...
Аз такова нямам! Категорично!
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Амаранта написа:ъхъ.

ОК

да започнем отначало.

мимезис, катарзис и калокагатия. Нема да обяснявам - имате си гугъл сичките.

Катарзисът е най-ясен - емоция. Дотук си за шеС.:blum:
така - мимезис - дали отразява очевидното, или силите, които го формират, или понятията?! Пример: в представите на масовият мъж, голата жела отразява само едно: еротика. Но би могла да е изящество, или просто голота, разголеност, уязвимост. Ако "виждаш" само еротиката, всички други "погледи" изглеждат....ъъъъ всякак, но не "изкуство", защото не те докосват. Точно теб не.
после - "калокагатия" - какъв е идеалът днес?! - най-трудния въпрос. Дали да си преуспял, силен и безкомпромисен, или пък съзерцателен, осъзнат, смирен и "източен". Всеки от възгледите си има формален израз. Единият е изкуство, другият - не е.:lol:

Накрая - защо точно пък "изкуството"?

Защо не:

Какво е счетоводството за нас?

Какво е теорията за относителността за нас?

или пък:

Какво е историята за нас?
- ето ти един смислен въпрос "Какво е българската история от последните 5-6 века за нас?"
Ето и отговор: Емоция.:winkw:
Не съм сигурен, че те разбрах. Искаш да кажеш, че емоцията не е равна на изкуство ли? Съгласен съм с това. Обаче си мисля, че изкуство без емоция не е точно изкуство. И не казвам с това, че изкуството е емоция, че няма смесен талант и адски много труд и дух в изкуството. Напротив. Има. От всичкото едно.:winkw: Алхимия е, както повечето неща. Но какво не можем да отнемем от изкуството и то да остане изкуство? Емоцията ми се струва много подходящ кандидат. Защото емоцията отразява нещо съкровено, не всяка, не винаги, нещо, което идва отвъд нас и се осъществява чрез нас, като творци, но не е точно и само наше. Така си мисля само. Разсъждавам. Или поне се опитвам. :grin: Та, ние сме и създатели на изкуството, но и някак негови проводници само, "материализиращи" го тук от други по-висши (дали) сфери...:cool:

PS
харесвам думата "калокагатия" още откакто я видях за първи път
http://www.3o4o.net/forum/viewtopic.php?p=165280#165280
:winkw:
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Амаранта написа: Аха!
И какъв е резултата от анкетата?! - "ДолО Светлин Русев, тоз мръсен комуниС и врАзкар!"
Еййй, мноу мразим още от малък некой да ми казва кво мисля :rotfl24:

Изображение
Публикувай отговор