Е, тва е изкуство, рийш...

Все същите
Публикувай отговор
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Само още нещо да добавя за актовите рисунки и за ключовете. Мен Амаранта ме изуми като каза - не виждате ли тази ръка как е рисувала такива линии през последните 30 години (не ми се търсят сега точните думи, но май нещо такова беше). Как го улови тя?! И защо каза тези цели 30 години? Не можеше ли да е кадърен студент, който рисува от 10 години, примерно? За мен спокойно можеше. Амаранта обаче има много общо с рисуването и линиите, затова тя може да улови и разпознае нещо такова, ако го види. Аз и ти очевидно го нямаме. За това говорех.
Изображение
annonymus

Мнение от annonymus »

vyara написа:Само още нещо да добавя за актовите рисунки и за ключовете. Мен Амаранта ме изуми като каза - не виждате ли тази ръка как е рисувала такива линии през последните 30 години (не ми се търсят сега точните думи, но май нещо такова беше). Как го улови тя?! И защо каза тези цели 30 години? Не можеше ли да е кадърен студент, който рисува от 10 години, примерно? За мен спокойно можеше. Амаранта обаче има много общо с рисуването и линиите, затова тя може да улови и разпознае нещо такова, ако го види. Аз и ти очевидно го нямаме. За това говорех.
Според мен Амаранта разпозна автора, е добре, може и да не е разпознала автора, но изказването и говори за по-друг поглед върху картините - точно на човек, който може да разпознае ръката на професионалист с опит от тази на тепърва започващ талант. Или проста талант.
Като го написа това си помислих, че Амаранта или работи нещо свързано с изобразително изкуство, или образованието и е такова. Тъй или иначе, погледа и не е като нашия - чисто зрителски.
И не виждам нищо страшно в това, че останалите го нямаме тоя поглед, нито обидно или негативно.
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3583211

"Гугъл" ни води в 17 най-велики музея
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

vyara написа:Само още нещо да добавя за актовите рисунки и за ключовете. Мен Амаранта ме изуми като каза - не виждате ли тази ръка как е рисувала такива линии през последните 30 години (не ми се търсят сега точните думи, но май нещо такова беше). Как го улови тя?! И защо каза тези цели 30 години? Не можеше ли да е кадърен студент, който рисува от 10 години, примерно? За мен спокойно можеше. Амаранта обаче има много общо с рисуването и линиите, затова тя може да улови и разпознае нещо такова, ако го види. Аз и ти очевидно го нямаме. За това говорех.
По- логично е, че тя вече ги е виждала и преди :winkw:

Обикновенно ръцете на професионалисти с 30 г. сгаж са със тремор. :lol: И тогава наистина можеш да различиш работата им. За 10-15 г. в дадена професия можеш да достигнеш върховете и (щом за медицината- най- трудната професия е нака, значи е валидно и за останалите). С 30 г. стаж вече си към залеза. Стара читанка. Младите отдавна са те изместили. Освен от професорския ти пост, към който си срастнал доживот... :winkw:
Последно промяна от Ън на 02.02.11, 14:51, променено общо 2 пъти.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

pocti_bezobidna написа:
Според мен Амаранта разпозна автора, е добре, може и да не е разпознала автора, но изказването и говори за по-друг поглед върху картините - точно на човек, който може да разпознае ръката на професионалист с опит от тази на тепърва започващ талант. Или проста талант.
Като го написа това си помислих, че Амаранта или работи нещо свързано с изобразително изкуство, или образованието и е такова. Тъй или иначе, погледа и не е като нашия - чисто зрителски.
И не виждам нищо страшно в това, че останалите го нямаме тоя поглед, нито обидно или негативно.
Амаранта е архитект, архитектите учат рисуване. Е, не колкото художниците, но все пак...
Но от друга страна колко е опитна ръката няма никакво значение при положение че драска грозотии

Изображение
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

pocti_bezobidna написа:
"Чисто зрителски" звучи като повърхностен. Така звучи. Може би това от друга страна е хубаво, не е обременено с акта на създаване. Музикантите, например, чуват изпълнението на всеки един инструмент поотделно. Аз не мога да ги различа. И мисля, че те само си развалят удоволствието от слушането. :lol:
Изображение
annonymus

Мнение от annonymus »

vyara написа: "Чисто зрителски" звучи като повърхностен. Така звучи. Може би това от друга страна е хубаво, не е обременено с акта на създаване. Музикантите, например, чуват изпълнението на всеки един инструмент поотделно. Аз не мога да ги различа. И мисля, че те само си развалят удоволствието от слушането. :lol:
"Повърхностен" не винаги има обидна конотация. Както и да е, може и така да се каже, ние виждаме повърхността, Амаранта вижда доста повече.
За музиката - съмнявам се да им разваля удоволствието. Дори според мен усещат по-добре съвършенството на музикалната фраза.
"Пинк Флойд" правят съвършена музика. Чуваш отделните елементи в една тяхна - хм, песен - защото освен инструментите има и добавени звуци, чуваш ги всички заедно, единството, което образуват.
Много ми беше интересно книгата на Ник Мейсън като четох - те по образование са архитекти, и градят музиката си точно като такива - елемент по елемент и звук по звук. Останах супер изненадана, като разбрах колко време, обмисляне и труд се крие зад всяко парче. А звучат, сякаш са надраскани в изблик на вдъхновение.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

pocti_bezobidna написа:
vyara написа: "Чисто зрителски" звучи като повърхностен. Така звучи. Може би това от друга страна е хубаво, не е обременено с акта на създаване. Музикантите, например, чуват изпълнението на всеки един инструмент поотделно. Аз не мога да ги различа. И мисля, че те само си развалят удоволствието от слушането. :lol:
"Повърхностен" не винаги има обидна конотация. Както и да е, може и така да се каже, ние виждаме повърхността, Амаранта вижда доста повече.
За музиката - съмнявам се да им разваля удоволствието. Дори според мен усещат по-добре съвършенството на музикалната фраза.
"Пинк Флойд" правят съвършена музика. Чуваш отделните елементи в една тяхна - хм, песен - защото освен инструментите има и добавени звуци, чуваш ги всички заедно, единството, което образуват.
Много ми беше интересно книгата на Ник Мейсън като четох - те по образование са архитекти, и градят музиката си точно като такива - елемент по елемент и звук по звук. Останах супер изненадана, като разбрах колко време, обмисляне и труд се крие зад всяко парче. А звучат, сякаш са надраскани в изблик на вдъхновение.
Това е много интересно. Има някаква неизменна хармония, на която изкуството трябва да е подчинено. Например пропорциите. Някакви изначални канони на красивото... На красивото за нас, хората, искам да кажа.
Изображение
annonymus

Мнение от annonymus »

vyara написа:
pocti_bezobidna написа:
Това е много интересно. Има някаква неизменна хармония, на която изкуството трябва да е подчинено. Например пропорциите. Някакви изначални канони на красивото... На красивото за нас, хората, искам да кажа.
Вероятно е така. Но - необразованият по музика, изобразително изкуство или литература - също го улавя. И това, че не е образован - в смисъл не е учил 5 години архитектура или дизайн - изобщо не му пречи.
Говорили сме преди мнооого време с приятели математици за наличието на математика в музиката - от тяхна гледна точка една соната или песен изглежда съвсем различно, те виждат в нея нещо повече - някаква математическа хармония и съвършенство, но те се получават неволно. Мисълта ми е - там са, защото музиката е такава, един композитор пише музика а не брой ноти осминки, четвъртинки и да балансира с по два диеза за равновесие.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

pocti_bezobidna написа:
Вероятно е така. Но - необразованият по музика, изобразително изкуство или литература - също го улавя. И това, че не е образован - в смисъл не е учил 5 години архитектура или дизайн - изобщо не му пречи.
Говорили сме преди мнооого време с приятели математици за наличието на математика в музиката - от тяхна гледна точка една соната или песен изглежда съвсем различно, те виждат в нея нещо повече - някаква математическа хармония и съвършенство, но те се получават неволно. Мисълта ми е - там са, защото музиката е такава, един композитор пише музика а не брой ноти осминки, четвъртинки и да балансира с по два диеза за равновесие.
Да, усещат го, понеже то е в тяхна угода:
Древните са взели под внимание прецизната конструкция на човешкото тяло и са изработили всичките си творения, и най-вече свещените си храмове, спазвайки тези пропорции; така те открили двете най-важни фигури, без които никой строеж не е възможен – идеалния кръг, изначален за всички правилни стереометрични тела, и квадрата, с неговите четири равни страни. “ („Божествената пропорция“)
От гръцкия Пантеон до черупката на морския охлюв наутилус, Златното сечение е златният стандарт за добър дизайн, при все това учените все още нямат понятие защо това хармонично съотношение се среща навсякъде в природата.
Изображение
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

vyara написа:
pocti_bezobidna написа:
"Чисто зрителски" звучи като повърхностен. Така звучи. Може би това от друга страна е хубаво, не е обременено с акта на създаване. Музикантите, например, чуват изпълнението на всеки един инструмент поотделно. Аз не мога да ги различа. И мисля, че те само си развалят удоволствието от слушането. :lol:
Когато слушам духов оркестър мога да различа всеки инструмент, понеже съм свирил в такъв оркестър. Но не ми пречи и да се абстрахирам от това и да чувам цялата композиция.

Изображение
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

vyara написа:
БоЕВ написа:
vyara написа:Боев, ти пак си говориш каквото си си наумил. И дори ми казваш аз какво съм казала. Зарежи. :winkw:
Зарежи верно - нямаш вина че си се родила и си станала умна, па аз само съм се родил.:lol:
И че твойта надстройка е солидна - железобетон, па мойта раздрънкана барака.:lol:
И, че като са ти давали кода за разумяване на възвишеното са ти иззели по протокол оня дето е за разбиране на по-простото. Та затова сега ти намираш красота и емоции в пихтиестата и безформена маса на ония графики, па аз още въздишам по стилизираните образи на ловци и елени надраскани набързо с въглен върху стената на пещерата.:lol:
Всичко е субективно Верче.:blum:
Благодаря, обаче, че ми отдели толкова време.:bigsmile:
Виж се сега пък какви ги дрънкаш! Кога казах аз, че ми харесват актовите рисунки? Че аз за тях не се изказах. Искаш ли мнението ми? На мен не ми харесаха особено. Просто не знаех какво да кажа, безразлични ми бяха някак.
Дрънкам ги щот ме боли кемането.:lol:
Нещо като самоирония, бе, Верче - далече съм от всякакъв вид изкуство, та за това се гавря със себе си един вид.:blum:
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

БоЕВ написа: Дрънкам ги щот ме боли кемането.:lol:
Нещо като самоирония, бе, Верче - далече съм от всякакъв вид изкуство, та за това се гавря със себе си един вид.:blum:
То, както се видя, всички останали са близко, само ти си далече :blum: ааа, и Куида...:cool:

Изображение
Аватар
Глас в пустиня

Ми, какво да кажа - не ми се търси сега за доказателства, ама авторът няма начин да не е разпознаваем - сигурен съм че съм виждал пресъздаден по абсолютно същия начин крачето от първата графика, тип як дюстабан и с два пръста като лапа на камила. Няма начин обаче Амаранта като спец по архитектура и дизайн да не е на ясно за кого става въпрос - та оттам и категоричността й. Няма лошо в това обаче.
Аватар
Глас в пустиня

Ън написа:
БоЕВ написа: Дрънкам ги щот ме боли кемането.:lol:
То, както се видя, всички останали са близко, само ти си далече :blum: ааа, и Куида...:cool:
Ми, кво да прайм като сме събрани от близо и далеч?!:lol:
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Ън написа:Светлин Русев 2010г.
тоз покъртителен идиот за мен
/пак казвам- не разбирам ич от изкуство/
съм го възневидял откак попаднах у онази "реставрирана" църква у царевец...с архангелите с ботушки
на това ми замяза още кат видох рисунките
но понеже ме мързи да пиша напоследък тук /хвърча си на ил-2 забравените битки/
но ся ми е ден за писане
сори, аз съм водопроводчик!
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

БоЕВ написа: и пропуска комерсиалната страна на въпроса, а тя е, че дори и творците творят в голямата си част за да се издържат, т.е. правят това което се продава.
:beer:
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

vyara написа: Говориш завоалирано за секс. :lol:
той така си говори... :winkw:
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

pocti_bezobidna написа: "Пинк Флойд" правят съвършена музика..
и съответно създават една от най-депресарските музики
сигурно щото именно и детайлите се чуват

навремето /бях млад/ ме питаха : бе чу ли ква страхотна музика имаше у филма?
и аз А?! :blink: музика?!
оказа се, че е енио мориконе и така е вписана във филма, че въобще не бях я забелязал да я има
даже години се кълнех, че музика у тоя страхотен филм няма
после кат интернета се появи...зех та си свалих филмовата му музика
/та даже и филма и се заслушах/
и чак тогава се сетих, че съм я слушал някъде...на подсъзнателно
и сега като я чуя обаче, виждам чифт очи взиращи се едни в други
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

vyara написа:Златното сечение е златният стандарт за добър дизайн, при все това учените все още нямат понятие защо това хармонично съотношение се среща навсякъде в природата.
забележи дори хората в които се влюбваме
няма проблем в размерите, а само в пропорциите
това се възприема на първо четене
нещо като "по дрехите посрещаме..."
и отговорът е в "това хармонично съотношение", което моментално разпознаваме
на ниво първичен инстинкт явно
иначе нямам друго обяснение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

блонди написа:
vyara написа: Говориш завоалирано за секс. :lol:
той така си говори... :winkw:
ич даже и не беше този път
:grin:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

pocti_bezobidna написа:Начи, аз имах проблем само с цитираното изречение, другите що-годе ги вденАх, нали.
Хептен неразбираемо стана.
Но иначе звучи ефектно.

Пак не разбирам този стремеж да се формулира, дефинира, да се определи ама точно някакво изкуство, да си кажем - ето, ние това го харесваме, това означава, че сме много умни, възвишени и добри хора.
Само се развалят така нещата... опитай да обясниш една картина и само ще я скапеш...
Някой да седне да ми обяснява защо фламенкото носи усещане за драма - страст, любов, смърт, обреченост? Щото Вселената тинтири-минтири?
Голямото четене като беше, излезе Гого Лозанов да обясни "Малкият принц"
вЕрвай ми, ако не бях чела книгата - никога нямаше да посегна към нея, ама никога. :winkw:
Ми беше цитирала три изречения. Затова. :cool:

Не искам да обяснявам нищо. Искам да го чувствам. През цялото време това се опитвам да обясня, а вие да го почувствате.

:cool:
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

блонди написа:
vyara написа:Златното сечение е златният стандарт за добър дизайн, при все това учените все още нямат понятие защо това хармонично съотношение се среща навсякъде в природата.
забележи дори хората в които се влюбваме
няма проблем в размерите, а само в пропорциите
това се възприема на първо четене
нещо като "по дрехите посрещаме..."
и отговорът е в "това хармонично съотношение", което моментално разпознаваме
на ниво първичен инстинкт явно
иначе нямам друго обяснение
Това е само когато се влюбват в мен. Когато се влюбват в непропорционалните и нехармоничните, как ще го обясниш? :shy::blum:
Изображение
annonymus

Мнение от annonymus »

блонди написа:

оказа се, че е енио мориконе и така е вписана във филма, че въобще не бях я забелязал да я има
Е, хармониката е една от най-известните филмови музикални теми...
annonymus

Мнение от annonymus »

блонди написа:

Е, хармониката е една от най-известните филмови музикални теми...
неква грешка станА тука - що два пъти се показва съобщението....
Както и да е - няма значение, та сцената тъй или иначе е велика, така че я пускам, гледай кво нещо начи, 1968 и още тръпки те побиват.
Е сега, кажи, че не се чува вятърът в ниските пустинни храсти в тая хармоника. Че и жегата можеш да усетиш, пясъка във вятъра и миризмите дори...
http://www.youtube.com/watch?v=DyvzfyqY ... re=related
Последно промяна от annonymus на 03.02.11, 10:29, променено общо 1 път.
annonymus

Мнение от annonymus »

Remmivs написа:
pocti_bezobidna написа:Начи, аз имах проблем само с цитираното изречение, другите що-годе ги вденАх, нали.
Хептен неразбираемо стана.
Но иначе звучи ефектно.

Пак не разбирам този стремеж да се формулира, дефинира, да се определи ама точно някакво изкуство, да си кажем - ето, ние това го харесваме, това означава, че сме много умни, възвишени и добри хора.
Само се развалят така нещата... опитай да обясниш една картина и само ще я скапеш...
Някой да седне да ми обяснява защо фламенкото носи усещане за драма - страст, любов, смърт, обреченост? Щото Вселената тинтири-минтири?
Голямото четене като беше, излезе Гого Лозанов да обясни "Малкият принц"
вЕрвай ми, ако не бях чела книгата - никога нямаше да посегна към нея, ама никога. :winkw:
Ми беше цитирала три изречения. Затова. :cool:

Не искам да обяснявам нищо. Искам да го чувствам. През цялото време това се опитвам да обясня, а вие да го почувствате.

:cool:
Не се опитвай да обясниш какво трябва да почустваме. Плс. :winkw:
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

блонди написа:
Ън написа:Светлин Русев 2010г.
тоз покъртителен идиот за мен
/пак казвам- не разбирам ич от изкуство/
съм го възневидял откак попаднах у онази "реставрирана" църква у царевец...с архангелите с ботушки
на това ми замяза още кат видох рисунките
но понеже ме мързи да пиша напоследък тук /хвърча си на ил-2 забравените битки/
но ся ми е ден за писане
сори, аз съм водопроводчик!
Нищо не разбираш ти от изкуство! Чалгаджия!:blum::grin:

Изображение
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Ън написа: Нищо не разбираш ти от изкуство! Чалгаджия!:blum::grin:
така е
не се майтапя
не разбирам
не бе, наистина не разбирам

и съм чалгаджия :winkw: метъл чалга :metal:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

pocti_bezobidna написа:Не се опитвай да обясниш какво трябва да почустваме. Плс. :winkw:
Не го и правя. Всъщност. Играя си. С думите. И смислите. За.би....:cool:
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

pocti_bezobidna написа:Мога да ти дам различни примери за произведения, които оценявам като форма, похват, вложен труд и осмисляне, но по никакъв начин не ме докосват и не предизвикват у мен никаква емоция...
странно, аз не бих могла да оценя, но винаги има някаква емоция при мен
Изображение
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

Амаранта написа:Целта на изкуството, когато негов обект е трагедията, грозното, слабостта и т.н., е, съпреживявайки драмата, да провокира, хм, да речем, "по-висшето аз" у зрителя, което да го измъкне от конкретните неприятни емоции, в които затъва в подобни ситуации. Някакси да даде простор пред погледа, друга гледна точка, философско осмисляне, приемане и пр. И за да се случи всичко това, самият автор трябва вече да го е "преболедувал" ... ако още е "болен", може само да те зарази...затова по-преди писах, че, за да се получи истинската алхимия при възприятието на една творба, авторът и трябва да бъде една крачка пред теб, и то в твоята посока, иначе се разминавате. Което не прави нито него по-малко творец, нито теб - по-нечувствителен, или "неразбиращ" от изкуство...Просто, светът е твърде пъстър и многолик.
благодаря
Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Ън написа:Долните десни ъгли на двете графики ги бях обработил, за да не личат подписите. Ето ги необработени-

Изображение

Изображение

Светлин Русев 2010г.
Ми... пак са хубави. :bigsmile:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:
:-)
Но културата си я има като част от изкуството и най- лесно това се вижда когато си говорим за музика. Не може би между чалга и рок, а по- скоро между тимтамите или индианските или аборигенските музики и европейската класиката
Да, ама всъщност е обратното.
Изкуството е част от културата. :bigsmile:
Panta rhei...
jazz

Мнение от jazz »

Изображение
annonymus

Мнение от annonymus »

snowprincess написа:
pocti_bezobidna написа:Мога да ти дам различни примери за произведения, които оценявам като форма, похват, вложен труд и осмисляне, но по никакъв начин не ме докосват и не предизвикват у мен никаква емоция...
странно, аз не бих могла да оценя, но винаги има някаква емоция при мен
Ако едно музикално произведените на Бах - примерът е съвсем произволен, можеш да си избереш което и да е произведение, на който и да е автор, във всеки вид изкуство - та, ако една творба на Бах НЕ предизвика в теб емоция, значи ли, че тя НЕ Е изкуство?
Същевременно, ако си музикант - можеш да оцениш (разбереш, разчетеш, видиш) структурата й, съвършенството на ритмиката, баланса на отделните инструменти и водещата роля само на един от тях - неща, които няма как да бъдат оценени от НЕмузикант, просто защото няма необходимата подготовка. Ми хубаво - разбираш го всичко това, оценяваш го, но това си е рационално, не емоционално.

Не винаги има емоция при мен.
Наред ли ми е всичко или? :grin:
Аватар
Глас в пустиня

pocti_bezobidna написа:...
Същевременно, ако си музикант - можеш да оцениш (разбереш, разчетеш, видиш) структурата й, съвършенството на ритмиката, баланса на отделните инструменти и водещата роля само на един от тях - неща, които няма как да бъдат оценени от НЕмузикант, просто защото няма необходимата подготовка....
Съжалявам че се хващам за твоя пост, но ми е доста интересно твърдението че едва ли не трябва да си специалист в дадена област на изкуството за да го разбереше. Чуденката ми е по-скоро за циглетата дето не познават нотите, ама са в състояние да "чуят" всеки един инструмент и да го възпроизведат по слух далеч не лошо.
annonymus

Мнение от annonymus »

БоЕВ написа:
Същевременно, ако си музикант - можеш да оцениш (разбереш, разчетеш, видиш) структурата й, съвършенството на ритмиката, баланса на отделните инструменти и водещата роля само на един от тях - неща, които няма как да бъдат оценени от НЕмузикант, просто защото няма необходимата подготовка....
Съжалявам че се хващам за твоя пост, но ми е доста интересно твърдението че едва ли не трябва да си специалист в дадена област на изкуството за да го разбереше. Чуденката ми е по-скоро за циглетата дето не познават нотите, ама са в състояние да "чуят" всеки един инструмент и да го възпроизведат по слух далеч не лошо.
За да възпроизведеш и дори създадеш музика, съвсем не е задължително да познаваш нотите, нито историческото развитие на музиката. Или имаш талант, или нямаш.
От друга страна, това, че можеш да прецениш, оцениш, анализираш или както щеш го наречи едно музикално произведение, не е никаква гаранция, че имаш и капка талант.
Не разбирам кого имаш предвид под "циглета", така че не мога да ти помогна с чуденка.

ПП. Не ми обяснявай, плс. Губи времето на някой друг.
Аватар
Глас в пустиня

pocti_bezobidna написа:
БоЕВ написа:
За да възпроизведеш и дори създадеш музика, съвсем не е задължително да познаваш нотите, нито историческото развитие на музиката. Или имаш талант, или нямаш.
От друга страна, това, че можеш да прецениш, оцениш, анализираш или както щеш го наречи едно музикално произведение, не е никаква гаранция, че имаш и капка талант.
Не разбирам кого имаш предвид под "циглета", така че не мога да ти помогна с чуденка.

ПП. Не ми обяснявай, плс. Губи времето на някой друг.
Благодаря!
У мен се затвърждава(за сетен път) мнението, че изкуството се "разбира"/"усеща" на подсъзнателно ниво без оглед на образование и материален статус, макар че, към днешна дата е широко разпространена практиката да се демонстрира положение и принадлежност към определена група(класа/каста) именно чрез определени автори, стилове и жанрове на изкуството.:bigsmile:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

БоЕВ написа:
Благодаря!
У мен се затвърждава(за сетен път) мнението, че изкуството се "разбира"/"усеща" на подсъзнателно ниво без оглед на образование и материален статус, макар че, към днешна дата е широко разпространена практиката да се демонстрира положение и принадлежност към определена група(класа/каста) именно чрез определени автори, стилове и жанрове на изкуството.:bigsmile:
Дълбоко убедена съм в това - първото.
Но.
Има един фактор като "отворени сетива".
Обучението в изкуство би могло да означава две неща - едното е на техне-то, как да се прави, а другото е как да се възприема. И ако първото вземе да пречи на второто, все едно че нищо не си научил, защото същият ефект можеш да получиш, без изобщо да учиш нищо.

Самото задаване на въпроса "това изкуство ли е" предполага, че някой има правото и знанията да каже кое е изкуство и кое - не. Оттук идва другият въпрос - кой пък ги има тия знания и съответно право. Дали съм аз, ти, или Амаранта, или Ън, или Безобидна?
Ако никой няма право, въпросът е безпредметен.

И още нещо: една от ползите от това да се учиш на изкуство е да осъзнаеш, че в тия неща надскачането е безсмислено и че много по-важни са различността и разбирането - дори и на това, което не ти харесва.
:bigsmile:
Panta rhei...
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

jazz написа:
днес имах повече време и поразгледах невидимите му хора
http://www.ekfineart.com/html/artistres ... ?artist=82
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа

това май е другото лице на скуката
Публикувай отговор