Е, тва е изкуство, рийш...
Само още нещо да добавя за актовите рисунки и за ключовете. Мен Амаранта ме изуми като каза - не виждате ли тази ръка как е рисувала такива линии през последните 30 години (не ми се търсят сега точните думи, но май нещо такова беше). Как го улови тя?! И защо каза тези цели 30 години? Не можеше ли да е кадърен студент, който рисува от 10 години, примерно? За мен спокойно можеше. Амаранта обаче има много общо с рисуването и линиите, затова тя може да улови и разпознае нещо такова, ако го види. Аз и ти очевидно го нямаме. За това говорех.
Според мен Амаранта разпозна автора, е добре, може и да не е разпознала автора, но изказването и говори за по-друг поглед върху картините - точно на човек, който може да разпознае ръката на професионалист с опит от тази на тепърва започващ талант. Или проста талант.vyara написа:Само още нещо да добавя за актовите рисунки и за ключовете. Мен Амаранта ме изуми като каза - не виждате ли тази ръка как е рисувала такива линии през последните 30 години (не ми се търсят сега точните думи, но май нещо такова беше). Как го улови тя?! И защо каза тези цели 30 години? Не можеше ли да е кадърен студент, който рисува от 10 години, примерно? За мен спокойно можеше. Амаранта обаче има много общо с рисуването и линиите, затова тя може да улови и разпознае нещо такова, ако го види. Аз и ти очевидно го нямаме. За това говорех.
Като го написа това си помислих, че Амаранта или работи нещо свързано с изобразително изкуство, или образованието и е такова. Тъй или иначе, погледа и не е като нашия - чисто зрителски.
И не виждам нищо страшно в това, че останалите го нямаме тоя поглед, нито обидно или негативно.
- windcolours
По- логично е, че тя вече ги е виждала и предиvyara написа:Само още нещо да добавя за актовите рисунки и за ключовете. Мен Амаранта ме изуми като каза - не виждате ли тази ръка как е рисувала такива линии през последните 30 години (не ми се търсят сега точните думи, но май нещо такова беше). Как го улови тя?! И защо каза тези цели 30 години? Не можеше ли да е кадърен студент, който рисува от 10 години, примерно? За мен спокойно можеше. Амаранта обаче има много общо с рисуването и линиите, затова тя може да улови и разпознае нещо такова, ако го види. Аз и ти очевидно го нямаме. За това говорех.
Обикновенно ръцете на професионалисти с 30 г. сгаж са със тремор.
Последно промяна от Ън на 02.02.11, 14:51, променено общо 2 пъти.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Амаранта е архитект, архитектите учат рисуване. Е, не колкото художниците, но все пак...pocti_bezobidna написа:Според мен Амаранта разпозна автора, е добре, може и да не е разпознала автора, но изказването и говори за по-друг поглед върху картините - точно на човек, който може да разпознае ръката на професионалист с опит от тази на тепърва започващ талант. Или проста талант.vyara написа:Само още нещо да добавя за актовите рисунки и за ключовете. Мен Амаранта ме изуми като каза - не виждате ли тази ръка как е рисувала такива линии през последните 30 години (не ми се търсят сега точните думи, но май нещо такова беше). Как го улови тя?! И защо каза тези цели 30 години? Не можеше ли да е кадърен студент, който рисува от 10 години, примерно? За мен спокойно можеше. Амаранта обаче има много общо с рисуването и линиите, затова тя може да улови и разпознае нещо такова, ако го види. Аз и ти очевидно го нямаме. За това говорех.
Като го написа това си помислих, че Амаранта или работи нещо свързано с изобразително изкуство, или образованието и е такова. Тъй или иначе, погледа и не е като нашия - чисто зрителски.
И не виждам нищо страшно в това, че останалите го нямаме тоя поглед, нито обидно или негативно.
Но от друга страна колко е опитна ръката няма никакво значение при положение че драска грозотии

"Чисто зрителски" звучи като повърхностен. Така звучи. Може би това от друга страна е хубаво, не е обременено с акта на създаване. Музикантите, например, чуват изпълнението на всеки един инструмент поотделно. Аз не мога да ги различа. И мисля, че те само си развалят удоволствието от слушането.pocti_bezobidna написа:Според мен Амаранта разпозна автора, е добре, може и да не е разпознала автора, но изказването и говори за по-друг поглед върху картините - точно на човек, който може да разпознае ръката на професионалист с опит от тази на тепърва започващ талант. Или проста талант.vyara написа:Само още нещо да добавя за актовите рисунки и за ключовете. Мен Амаранта ме изуми като каза - не виждате ли тази ръка как е рисувала такива линии през последните 30 години (не ми се търсят сега точните думи, но май нещо такова беше). Как го улови тя?! И защо каза тези цели 30 години? Не можеше ли да е кадърен студент, който рисува от 10 години, примерно? За мен спокойно можеше. Амаранта обаче има много общо с рисуването и линиите, затова тя може да улови и разпознае нещо такова, ако го види. Аз и ти очевидно го нямаме. За това говорех.
"Повърхностен" не винаги има обидна конотация. Както и да е, може и така да се каже, ние виждаме повърхността, Амаранта вижда доста повече.vyara написа: "Чисто зрителски" звучи като повърхностен. Така звучи. Може би това от друга страна е хубаво, не е обременено с акта на създаване. Музикантите, например, чуват изпълнението на всеки един инструмент поотделно. Аз не мога да ги различа. И мисля, че те само си развалят удоволствието от слушането.
За музиката - съмнявам се да им разваля удоволствието. Дори според мен усещат по-добре съвършенството на музикалната фраза.
"Пинк Флойд" правят съвършена музика. Чуваш отделните елементи в една тяхна - хм, песен - защото освен инструментите има и добавени звуци, чуваш ги всички заедно, единството, което образуват.
Много ми беше интересно книгата на Ник Мейсън като четох - те по образование са архитекти, и градят музиката си точно като такива - елемент по елемент и звук по звук. Останах супер изненадана, като разбрах колко време, обмисляне и труд се крие зад всяко парче. А звучат, сякаш са надраскани в изблик на вдъхновение.
Това е много интересно. Има някаква неизменна хармония, на която изкуството трябва да е подчинено. Например пропорциите. Някакви изначални канони на красивото... На красивото за нас, хората, искам да кажа.pocti_bezobidna написа:"Повърхностен" не винаги има обидна конотация. Както и да е, може и така да се каже, ние виждаме повърхността, Амаранта вижда доста повече.vyara написа: "Чисто зрителски" звучи като повърхностен. Така звучи. Може би това от друга страна е хубаво, не е обременено с акта на създаване. Музикантите, например, чуват изпълнението на всеки един инструмент поотделно. Аз не мога да ги различа. И мисля, че те само си развалят удоволствието от слушането.
За музиката - съмнявам се да им разваля удоволствието. Дори според мен усещат по-добре съвършенството на музикалната фраза.
"Пинк Флойд" правят съвършена музика. Чуваш отделните елементи в една тяхна - хм, песен - защото освен инструментите има и добавени звуци, чуваш ги всички заедно, единството, което образуват.
Много ми беше интересно книгата на Ник Мейсън като четох - те по образование са архитекти, и градят музиката си точно като такива - елемент по елемент и звук по звук. Останах супер изненадана, като разбрах колко време, обмисляне и труд се крие зад всяко парче. А звучат, сякаш са надраскани в изблик на вдъхновение.
Вероятно е така. Но - необразованият по музика, изобразително изкуство или литература - също го улавя. И това, че не е образован - в смисъл не е учил 5 години архитектура или дизайн - изобщо не му пречи.vyara написа:Това е много интересно. Има някаква неизменна хармония, на която изкуството трябва да е подчинено. Например пропорциите. Някакви изначални канони на красивото... На красивото за нас, хората, искам да кажа.pocti_bezobidna написа:"Повърхностен" не винаги има обидна конотация. Както и да е, може и така да се каже, ние виждаме повърхността, Амаранта вижда доста повече.vyara написа: "Чисто зрителски" звучи като повърхностен. Така звучи. Може би това от друга страна е хубаво, не е обременено с акта на създаване. Музикантите, например, чуват изпълнението на всеки един инструмент поотделно. Аз не мога да ги различа. И мисля, че те само си развалят удоволствието от слушането.
Говорили сме преди мнооого време с приятели математици за наличието на математика в музиката - от тяхна гледна точка една соната или песен изглежда съвсем различно, те виждат в нея нещо повече - някаква математическа хармония и съвършенство, но те се получават неволно. Мисълта ми е - там са, защото музиката е такава, един композитор пише музика а не брой ноти осминки, четвъртинки и да балансира с по два диеза за равновесие.
Да, усещат го, понеже то е в тяхна угода:pocti_bezobidna написа:
Вероятно е така. Но - необразованият по музика, изобразително изкуство или литература - също го улавя. И това, че не е образован - в смисъл не е учил 5 години архитектура или дизайн - изобщо не му пречи.
Говорили сме преди мнооого време с приятели математици за наличието на математика в музиката - от тяхна гледна точка една соната или песен изглежда съвсем различно, те виждат в нея нещо повече - някаква математическа хармония и съвършенство, но те се получават неволно. Мисълта ми е - там са, защото музиката е такава, един композитор пише музика а не брой ноти осминки, четвъртинки и да балансира с по два диеза за равновесие.
Древните са взели под внимание прецизната конструкция на човешкото тяло и са изработили всичките си творения, и най-вече свещените си храмове, спазвайки тези пропорции; така те открили двете най-важни фигури, без които никой строеж не е възможен – идеалния кръг, изначален за всички правилни стереометрични тела, и квадрата, с неговите четири равни страни. “ („Божествената пропорция“)
От гръцкия Пантеон до черупката на морския охлюв наутилус, Златното сечение е златният стандарт за добър дизайн, при все това учените все още нямат понятие защо това хармонично съотношение се среща навсякъде в природата.
Когато слушам духов оркестър мога да различа всеки инструмент, понеже съм свирил в такъв оркестър. Но не ми пречи и да се абстрахирам от това и да чувам цялата композиция.vyara написа:"Чисто зрителски" звучи като повърхностен. Така звучи. Може би това от друга страна е хубаво, не е обременено с акта на създаване. Музикантите, например, чуват изпълнението на всеки един инструмент поотделно. Аз не мога да ги различа. И мисля, че те само си развалят удоволствието от слушането.pocti_bezobidna написа:Според мен Амаранта разпозна автора, е добре, може и да не е разпознала автора, но изказването и говори за по-друг поглед върху картините - точно на човек, който може да разпознае ръката на професионалист с опит от тази на тепърва започващ талант. Или проста талант.vyara написа:Само още нещо да добавя за актовите рисунки и за ключовете. Мен Амаранта ме изуми като каза - не виждате ли тази ръка как е рисувала такива линии през последните 30 години (не ми се търсят сега точните думи, но май нещо такова беше). Как го улови тя?! И защо каза тези цели 30 години? Не можеше ли да е кадърен студент, който рисува от 10 години, примерно? За мен спокойно можеше. Амаранта обаче има много общо с рисуването и линиите, затова тя може да улови и разпознае нещо такова, ако го види. Аз и ти очевидно го нямаме. За това говорех.

- Глас в пустиня
Дрънкам ги щот ме боли кемането.vyara написа:Виж се сега пък какви ги дрънкаш! Кога казах аз, че ми харесват актовите рисунки? Че аз за тях не се изказах. Искаш ли мнението ми? На мен не ми харесаха особено. Просто не знаех какво да кажа, безразлични ми бяха някак.БоЕВ написа:Зарежи верно - нямаш вина че си се родила и си станала умна, па аз само съм се родил.vyara написа:Боев, ти пак си говориш каквото си си наумил. И дори ми казваш аз какво съм казала. Зарежи.
И че твойта надстройка е солидна - железобетон, па мойта раздрънкана барака.
И, че като са ти давали кода за разумяване на възвишеното са ти иззели по протокол оня дето е за разбиране на по-простото. Та затова сега ти намираш красота и емоции в пихтиестата и безформена маса на ония графики, па аз още въздишам по стилизираните образи на ловци и елени надраскани набързо с въглен върху стената на пещерата.
Всичко е субективно Верче.
Благодаря, обаче, че ми отдели толкова време.
Нещо като самоирония, бе, Верче - далече съм от всякакъв вид изкуство, та за това се гавря със себе си един вид.
- Глас в пустиня
Ми, какво да кажа - не ми се търси сега за доказателства, ама авторът няма начин да не е разпознаваем - сигурен съм че съм виждал пресъздаден по абсолютно същия начин крачето от първата графика, тип як дюстабан и с два пръста като лапа на камила. Няма начин обаче Амаранта като спец по архитектура и дизайн да не е на ясно за кого става въпрос - та оттам и категоричността й. Няма лошо в това обаче.vyara написа:Само още нещо да добавя за актовите рисунки и за ключовете. Мен Амаранта ме изуми като каза - не виждате ли тази ръка как е рисувала такива линии през последните 30 години (не ми се търсят сега точните думи, но май нещо такова беше). Как го улови тя?! И защо каза тези цели 30 години? Не можеше ли да е кадърен студент, който рисува от 10 години, примерно? За мен спокойно можеше. Амаранта обаче има много общо с рисуването и линиите, затова тя може да улови и разпознае нещо такова, ако го види. Аз и ти очевидно го нямаме. За това говорех.
- Глас в пустиня
Ми, кво да прайм като сме събрани от близо и далеч?!:lol:Ън написа:То, както се видя, всички останали са близко, само ти си далечеБоЕВ написа: Дрънкам ги щот ме боли кемането.
Нещо като самоирония, бе, Верче - далече съм от всякакъв вид изкуство, та за това се гавря със себе си един вид.ааа, и Куида...
тоз покъртителен идиот за менЪн написа:Светлин Русев 2010г.
/пак казвам- не разбирам ич от изкуство/
съм го възневидял откак попаднах у онази "реставрирана" църква у царевец...с архангелите с ботушки
на това ми замяза още кат видох рисунките
но понеже ме мързи да пиша напоследък тук /хвърча си на ил-2 забравените битки/
но ся ми е ден за писане
сори, аз съм водопроводчик!
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
и съответно създават една от най-депресарските музикиpocti_bezobidna написа: "Пинк Флойд" правят съвършена музика..
сигурно щото именно и детайлите се чуват
навремето /бях млад/ ме питаха : бе чу ли ква страхотна музика имаше у филма?
и аз А?!
оказа се, че е енио мориконе и така е вписана във филма, че въобще не бях я забелязал да я има
даже години се кълнех, че музика у тоя страхотен филм няма
после кат интернета се появи...зех та си свалих филмовата му музика
/та даже и филма и се заслушах/
и чак тогава се сетих, че съм я слушал някъде...на подсъзнателно
и сега като я чуя обаче, виждам чифт очи взиращи се едни в други
забележи дори хората в които се влюбвамеvyara написа:Златното сечение е златният стандарт за добър дизайн, при все това учените все още нямат понятие защо това хармонично съотношение се среща навсякъде в природата.
няма проблем в размерите, а само в пропорциите
това се възприема на първо четене
нещо като "по дрехите посрещаме..."
и отговорът е в "това хармонично съотношение", което моментално разпознаваме
на ниво първичен инстинкт явно
иначе нямам друго обяснение
Ми беше цитирала три изречения. Затова.pocti_bezobidna написа:Начи, аз имах проблем само с цитираното изречение, другите що-годе ги вденАх, нали.
Хептен неразбираемо стана.
Но иначе звучи ефектно.
Пак не разбирам този стремеж да се формулира, дефинира, да се определи ама точно някакво изкуство, да си кажем - ето, ние това го харесваме, това означава, че сме много умни, възвишени и добри хора.
Само се развалят така нещата... опитай да обясниш една картина и само ще я скапеш...
Някой да седне да ми обяснява защо фламенкото носи усещане за драма - страст, любов, смърт, обреченост? Щото Вселената тинтири-минтири?
Голямото четене като беше, излезе Гого Лозанов да обясни "Малкият принц"
вЕрвай ми, ако не бях чела книгата - никога нямаше да посегна към нея, ама никога.
Не искам да обяснявам нищо. Искам да го чувствам. През цялото време това се опитвам да обясня, а вие да го почувствате.
Това е само когато се влюбват в мен. Когато се влюбват в непропорционалните и нехармоничните, как ще го обясниш?блонди написа:забележи дори хората в които се влюбвамеvyara написа:Златното сечение е златният стандарт за добър дизайн, при все това учените все още нямат понятие защо това хармонично съотношение се среща навсякъде в природата.
няма проблем в размерите, а само в пропорциите
това се възприема на първо четене
нещо като "по дрехите посрещаме..."
и отговорът е в "това хармонично съотношение", което моментално разпознаваме
на ниво първичен инстинкт явно
иначе нямам друго обяснение
Е, хармониката е една от най-известните филмови музикални теми...блонди написа:и съответно създават една от най-депресарските музикиpocti_bezobidna написа: "Пинк Флойд" правят съвършена музика..
и аз А?!музика?!
оказа се, че е енио мориконе и така е вписана във филма, че въобще не бях я забелязал да я има
Е, хармониката е една от най-известните филмови музикални теми...блонди написа:и съответно създават една от най-депресарските музикиpocti_bezobidna написа: "Пинк Флойд" правят съвършена музика..
и аз А?!музика?!
неква грешка станА тука - що два пъти се показва съобщението....
Както и да е - няма значение, та сцената тъй или иначе е велика, така че я пускам, гледай кво нещо начи, 1968 и още тръпки те побиват.
Е сега, кажи, че не се чува вятърът в ниските пустинни храсти в тая хармоника. Че и жегата можеш да усетиш, пясъка във вятъра и миризмите дори...
http://www.youtube.com/watch?v=DyvzfyqY ... re=related
Последно промяна от annonymus на 03.02.11, 10:29, променено общо 1 път.
Не се опитвай да обясниш какво трябва да почустваме. Плс.Remmivs написа:Ми беше цитирала три изречения. Затова.pocti_bezobidna написа:Начи, аз имах проблем само с цитираното изречение, другите що-годе ги вденАх, нали.
Хептен неразбираемо стана.
Но иначе звучи ефектно.
Пак не разбирам този стремеж да се формулира, дефинира, да се определи ама точно някакво изкуство, да си кажем - ето, ние това го харесваме, това означава, че сме много умни, възвишени и добри хора.
Само се развалят така нещата... опитай да обясниш една картина и само ще я скапеш...
Някой да седне да ми обяснява защо фламенкото носи усещане за драма - страст, любов, смърт, обреченост? Щото Вселената тинтири-минтири?
Голямото четене като беше, излезе Гого Лозанов да обясни "Малкият принц"
вЕрвай ми, ако не бях чела книгата - никога нямаше да посегна към нея, ама никога.
Не искам да обяснявам нищо. Искам да го чувствам. През цялото време това се опитвам да обясня, а вие да го почувствате.
Нищо не разбираш ти от изкуство! Чалгаджия!:blum:блонди написа:тоз покъртителен идиот за менЪн написа:Светлин Русев 2010г.
/пак казвам- не разбирам ич от изкуство/
съм го възневидял откак попаднах у онази "реставрирана" църква у царевец...с архангелите с ботушки
на това ми замяза още кат видох рисунките
но понеже ме мързи да пиша напоследък тук /хвърча си на ил-2 забравените битки/
но ся ми е ден за писане
сори, аз съм водопроводчик!

- snowprincess
- snowprincess
благодаряАмаранта написа:Целта на изкуството, когато негов обект е трагедията, грозното, слабостта и т.н., е, съпреживявайки драмата, да провокира, хм, да речем, "по-висшето аз" у зрителя, което да го измъкне от конкретните неприятни емоции, в които затъва в подобни ситуации. Някакси да даде простор пред погледа, друга гледна точка, философско осмисляне, приемане и пр. И за да се случи всичко това, самият автор трябва вече да го е "преболедувал" ... ако още е "болен", може само да те зарази...затова по-преди писах, че, за да се получи истинската алхимия при възприятието на една творба, авторът и трябва да бъде една крачка пред теб, и то в твоята посока, иначе се разминавате. Което не прави нито него по-малко творец, нито теб - по-нечувствителен, или "неразбиращ" от изкуство...Просто, светът е твърде пъстър и многолик.

Да, ама всъщност е обратното.Green Light написа:
Но културата си я има като част от изкуството и най- лесно това се вижда когато си говорим за музика. Не може би между чалга и рок, а по- скоро между тимтамите или индианските или аборигенските музики и европейската класиката
Изкуството е част от културата.
Panta rhei...
Ако едно музикално произведените на Бах - примерът е съвсем произволен, можеш да си избереш което и да е произведение, на който и да е автор, във всеки вид изкуство - та, ако една творба на Бах НЕ предизвика в теб емоция, значи ли, че тя НЕ Е изкуство?snowprincess написа:странно, аз не бих могла да оценя, но винаги има някаква емоция при менpocti_bezobidna написа:Мога да ти дам различни примери за произведения, които оценявам като форма, похват, вложен труд и осмисляне, но по никакъв начин не ме докосват и не предизвикват у мен никаква емоция...
Същевременно, ако си музикант - можеш да оцениш (разбереш, разчетеш, видиш) структурата й, съвършенството на ритмиката, баланса на отделните инструменти и водещата роля само на един от тях - неща, които няма как да бъдат оценени от НЕмузикант, просто защото няма необходимата подготовка. Ми хубаво - разбираш го всичко това, оценяваш го, но това си е рационално, не емоционално.
Не винаги има емоция при мен.
Наред ли ми е всичко или?
- Глас в пустиня
Съжалявам че се хващам за твоя пост, но ми е доста интересно твърдението че едва ли не трябва да си специалист в дадена област на изкуството за да го разбереше. Чуденката ми е по-скоро за циглетата дето не познават нотите, ама са в състояние да "чуят" всеки един инструмент и да го възпроизведат по слух далеч не лошо.pocti_bezobidna написа:...
Същевременно, ако си музикант - можеш да оцениш (разбереш, разчетеш, видиш) структурата й, съвършенството на ритмиката, баланса на отделните инструменти и водещата роля само на един от тях - неща, които няма как да бъдат оценени от НЕмузикант, просто защото няма необходимата подготовка....
За да възпроизведеш и дори създадеш музика, съвсем не е задължително да познаваш нотите, нито историческото развитие на музиката. Или имаш талант, или нямаш.БоЕВ написа:Съжалявам че се хващам за твоя пост, но ми е доста интересно твърдението че едва ли не трябва да си специалист в дадена област на изкуството за да го разбереше. Чуденката ми е по-скоро за циглетата дето не познават нотите, ама са в състояние да "чуят" всеки един инструмент и да го възпроизведат по слух далеч не лошо.pocti_bezobidna написа:...
Същевременно, ако си музикант - можеш да оцениш (разбереш, разчетеш, видиш) структурата й, съвършенството на ритмиката, баланса на отделните инструменти и водещата роля само на един от тях - неща, които няма как да бъдат оценени от НЕмузикант, просто защото няма необходимата подготовка....
От друга страна, това, че можеш да прецениш, оцениш, анализираш или както щеш го наречи едно музикално произведение, не е никаква гаранция, че имаш и капка талант.
Не разбирам кого имаш предвид под "циглета", така че не мога да ти помогна с чуденка.
ПП. Не ми обяснявай, плс. Губи времето на някой друг.
- Глас в пустиня
Благодаря!pocti_bezobidna написа:За да възпроизведеш и дори създадеш музика, съвсем не е задължително да познаваш нотите, нито историческото развитие на музиката. Или имаш талант, или нямаш.БоЕВ написа:Съжалявам че се хващам за твоя пост, но ми е доста интересно твърдението че едва ли не трябва да си специалист в дадена област на изкуството за да го разбереше. Чуденката ми е по-скоро за циглетата дето не познават нотите, ама са в състояние да "чуят" всеки един инструмент и да го възпроизведат по слух далеч не лошо.pocti_bezobidna написа:...
От друга страна, това, че можеш да прецениш, оцениш, анализираш или както щеш го наречи едно музикално произведение, не е никаква гаранция, че имаш и капка талант.
Не разбирам кого имаш предвид под "циглета", така че не мога да ти помогна с чуденка.
ПП. Не ми обяснявай, плс. Губи времето на някой друг.
У мен се затвърждава(за сетен път) мнението, че изкуството се "разбира"/"усеща" на подсъзнателно ниво без оглед на образование и материален статус, макар че, към днешна дата е широко разпространена практиката да се демонстрира положение и принадлежност към определена група(класа/каста) именно чрез определени автори, стилове и жанрове на изкуството.
Дълбоко убедена съм в това - първото.БоЕВ написа:
Благодаря!
У мен се затвърждава(за сетен път) мнението, че изкуството се "разбира"/"усеща" на подсъзнателно ниво без оглед на образование и материален статус, макар че, към днешна дата е широко разпространена практиката да се демонстрира положение и принадлежност към определена група(класа/каста) именно чрез определени автори, стилове и жанрове на изкуството.
Но.
Има един фактор като "отворени сетива".
Обучението в изкуство би могло да означава две неща - едното е на техне-то, как да се прави, а другото е как да се възприема. И ако първото вземе да пречи на второто, все едно че нищо не си научил, защото същият ефект можеш да получиш, без изобщо да учиш нищо.
Самото задаване на въпроса "това изкуство ли е" предполага, че някой има правото и знанията да каже кое е изкуство и кое - не. Оттук идва другият въпрос - кой пък ги има тия знания и съответно право. Дали съм аз, ти, или Амаранта, или Ън, или Безобидна?
Ако никой няма право, въпросът е безпредметен.
И още нещо: една от ползите от това да се учиш на изкуство е да осъзнаеш, че в тия неща надскачането е безсмислено и че много по-важни са различността и разбирането - дори и на това, което не ти харесва.
Panta rhei...
днес имах повече време и поразгледах невидимите му хораjazz написа:
http://www.ekfineart.com/html/artistres ... ?artist=82
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа
това май е другото лице на скуката
Ф.Песоа
това май е другото лице на скуката