Не е толкова трудно, просто внимавай къде са очите на гледащия.vyara написа:Не, искам още неоткрити неща да видя, обаче да се сетя първа.Мнемозина написа:Полупразната и полупълната чаша пак...vyara написа: Нищо не изпускаш, току що изгледах и двата клипа. Някои, които не са се замисляли преди това над подобни неща, може и да научат нещо, аз за себе си свежи идеи не открих.
А не е ли прекрасно да разбереш колко хубави и свежи са идеите, които вече са били в главата ти?
За ТЕД
Panta rhei...
Ти пък да не мислиш, че всичко, което дращя, ми е ясно?vyara написа:Леле, как ме замисли! Къде са или къде гледат? Щото може и да не са на моята глава, тогава много трябва да внимавам на чия глава са.Мнемозина написа:
Не е толкова трудно, просто внимавай къде са очите на гледащия.
Не, не, не исках да кажа това.
Исках да кажа, че точно това исках да ти кажа.
Panta rhei...
Да, не е толкоз сложна, още по-сложна е.vyara написа:Ахааа, не ти е била толкоз сложна мисълта значи.Мнемозина написа:
Е, не говорим за красота, че да виним гледащия.Говорим за откривателство, новаторство, идеи, с които си заслужава да "губиш" времето на хората.
Когато става въпрос за смисъла на живота и на общуването между хората, за същностите и важните неща, всички постоянно откриваме топлата вода. Ако не тази, то друга.
И всички радикално нови възгледи по тия пунктове са... не искам да казвам силни думи, но, да кажем, с подозрителна вярност. Добре де, ще го кажа: плашещи.
В тия неща е по-добре да слушаме вековете зад нас.
Panta rhei...
Ето какво все едно ми казваш ти: Подобни неща са съществували и "открити" много преди нас (с което аз съм съгласна), обаче дай да им се радваме, когато ни ги казват, все едно са открили топлата вода (е, тука не съм съгласна).Мнемозина написа:Да, не е толкоз сложна, още по-сложна е.vyara написа:Ахааа, не ти е била толкоз сложна мисълта значи.Мнемозина написа:
Е, не говорим за красота, че да виним гледащия.Говорим за откривателство, новаторство, идеи, с които си заслужава да "губиш" времето на хората.
Когато става въпрос за смисъла на живота и на общуването между хората, за същностите и важните неща, всички постоянно откриваме топлата вода. Ако не тази, то друга.
И всички радикално нови възгледи по тия пунктове са... не искам да казвам силни думи, но, да кажем, с подозрителна вярност. Добре де, ще го кажа: плашещи.
В тия неща е по-добре да слушаме вековете зад нас.
Съгласна си бе!vyara написа: Ето какво все едно ми казваш ти: Подобни неща са съществували и "открити" много преди нас (с което аз съм съгласна), обаче дай да им се радваме, когато ни ги казват, все едно са открили топлата вода (е, тука не съм съгласна).
Защото освен това, което ти се казва, важен е и пътят, по който е достигнато до него. Което именно прави нещата уж еднакви, пък уникални.
Panta rhei...
Мнемозино! Ти съгласна ли си с баба синдрома? Айде да говорим по същество. Моите деца не са били никога оставяни на баби. Малко родители знаят какво е това. И изобщо цялата постановка на г-н "ние" беше сбъркана от самото начало. Той постави българите на дъното, където те не са, изговори една камара глупости, които му вършеха работа на глупавата теза и после си продължи със забавните идеи на един "позитивен" човек. Да му се ненагледаш просто. Някои неща, които каза за работното място при мен не важат, а от друга страна важат за Щатите, примерно. Теб кое те впечатли? Конкретно? И въодушеви?Мнемозина написа:Съгласна си бе!vyara написа: Ето какво все едно ми казваш ти: Подобни неща са съществували и "открити" много преди нас (с което аз съм съгласна), обаче дай да им се радваме, когато ни ги казват, все едно са открили топлата вода (е, тука не съм съгласна).
Защото освен това, което ти се казва, важен е и пътят, по който е достигнато до него. Което именно прави нещата уж еднакви, пък уникални.
Българчето беше по-симпатично. Но той си каза - аз съм бившо трътлесто момче, което за първи път тръгва и открива света. Доморасъл един вид, седнал да обяснява на другите колко е велико да направиш първата крачка през прага и да оставиш нещата да те намерят. Ми хубаво. Ама какво от това?
non nova, sed nove
или иначе казано
всеки човек е един нов свят, прекрасен
и сам за себе си и едновременно с това за другите
не евангелизирам тук
споделям, на мен тези разкази ми харесват и ми въздействат
добавят ми към радостта от живота
и неговата прекрасност
съвсем не е задължително и за вас да е така
нито пък да е нещо ново
за да е красиво

новите неща са адски трудни вече
примерно теоремата на поанкаре
или пък онази на дето наскоро я доказа шашавия руснак
или пък квантовите перплексии

трудни, но пък същевременно и адски прекрасни също
докосване до нещо отвъд
и в същото време
вътре в нас
или иначе казано
всеки човек е един нов свят, прекрасен
и сам за себе си и едновременно с това за другите
не евангелизирам тук
споделям, на мен тези разкази ми харесват и ми въздействат
добавят ми към радостта от живота
и неговата прекрасност
съвсем не е задължително и за вас да е така
нито пък да е нещо ново
за да е красиво
новите неща са адски трудни вече
примерно теоремата на поанкаре
или пък онази на дето наскоро я доказа шашавия руснак
или пък квантовите перплексии
трудни, но пък същевременно и адски прекрасни също
докосване до нещо отвъд
и в същото време
вътре в нас
Ами ей затова ти казах да внимаваш къде са очите.vyara написа: Мнемозино! Ти съгласна ли си с баба синдрома? Айде да говорим по същество. Моите деца не са били никога оставяни на баби. Малко родители знаят какво е това. И изобщо цялата постановка на г-н "ние" беше сбъркана от самото начало. Той постави българите на дъното, където те не са, изговори една камара глупости, които му вършеха работа на глупавата теза и после си продължи със забавните идеи на един "позитивен" човек. Да му се ненагледаш просто. Някои неща, които каза за работното място при мен не важат, а от друга страна важат за Щатите, примерно. Теб кое те впечатли? Конкретно? И въодушеви?
Българчето беше по-симпатично. Но той си каза - аз съм бившо трътлесто момче, което за първи път тръгва и открива света. Доморасъл един вид, седнал да обяснява на другите колко е велико да направиш първата крачка през прага и да оставиш нещата да те намерят. Ми хубаво. Ама какво от това?
Моите са си тук.
Panta rhei...
Не видях конкретно кои идеи те въодушевиха. Какво ценно зрънце намери у тях? Конкретно. То иначе е лесно - тука са ми очите, ти си виновна.Мнемозина написа:Ами ей затова ти казах да внимаваш къде са очите.vyara написа: Мнемозино! Ти съгласна ли си с баба синдрома? Айде да говорим по същество. Моите деца не са били никога оставяни на баби. Малко родители знаят какво е това. И изобщо цялата постановка на г-н "ние" беше сбъркана от самото начало. Той постави българите на дъното, където те не са, изговори една камара глупости, които му вършеха работа на глупавата теза и после си продължи със забавните идеи на един "позитивен" човек. Да му се ненагледаш просто. Някои неща, които каза за работното място при мен не важат, а от друга страна важат за Щатите, примерно. Теб кое те впечатли? Конкретно? И въодушеви?
Моите са си тук.
Знаеш ли, аз пък често много се радвам на това, че някой казва на глас уж общоизвестни истини.vyara написа: Не видях конкретно кои идеи те въодушевиха. Какво ценно зрънце намери у тях? Конкретно. То иначе е лесно - тука са ми очите, ти си виновна.
Не за друго - собственият ми опит така глаголи: това, дето се предполага, че всички го знаят и че за никого няма да е ново, е най-застрашено от излиняване.
Неказвайки си общоизвестните неща - защото всички всичко знаем - остаряваме.
Сега, ако искаш да ти кажа, че тукашните презентации не са на нивото на ония, които сме гледали преди - добре, ще го кажа. Но не забравяй, че досега наистина сме гледали много подбрани неща, от подбрани хора. Приеми, че досега е имало селекция.
Тук също е имало селекция, разбира се, но тя е пак пречупена - българо-тедовска представа за тедовското. Което също е показателно.
Изобщо, винаги има какво да е интересно.
Panta rhei...
Съгласна съм. Ей на, съгласих се накрая. Ама и ти призна за нивото.Мнемозина написа:Знаеш ли, аз пък често много се радвам на това, че някой казва на глас уж общоизвестни истини.vyara написа: Не видях конкретно кои идеи те въодушевиха. Какво ценно зрънце намери у тях? Конкретно. То иначе е лесно - тука са ми очите, ти си виновна.
Не за друго - собственият ми опит така глаголи: това, дето се предполага, че всички го знаят и че за никого няма да е ново, е най-застрашено от излиняване.
Неказвайки си общоизвестните неща - защото всички всичко знаем - остаряваме.
Сега, ако искаш да ти кажа, че тукашните презентации не са на нивото на ония, които сме гледали преди - добре, ще го кажа. Но не забравяй, че досега наистина сме гледали много подбрани неща, от подбрани хора. Приеми, че досега е имало селекция.
Тук също е имало селекция, разбира се, но тя е пак пречупена - българо-тедовска представа за тедовското. Което също е показателно.
Изобщо, винаги има какво да е интересно.
Не знам. Моя ли скептицизъм е виновен, тяхната нерешителност ли. Но да не се притесняваме излишно. Ако знанието не намира път до нас, може пък ние да си проправим път към него.Мнемозина написа:Просто у нас тези, които наистина имат какво ново да кажат, все още нямат навика да се презентират по този начин. Може би и заради такъв скептицизъм като твоя. Който не е само твой, разбира се.vyara написа: Съгласна съм. Ей на, съгласих се накрая. Ама и ти призна за нивото.
Да, дано. Затова ти казвам, че отворените сетива са най-важното нещо, което човек трябва да поддържа.vyara написа:Не знам. Моя ли скептицизъм е виновен, тяхната нерешителност ли. Но да не се притесняваме излишно. Ако знанието не намира път до нас, може пък ние да си проправим път към него.Мнемозина написа:Просто у нас тези, които наистина имат какво ново да кажат, все още нямат навика да се презентират по този начин. Може би и заради такъв скептицизъм като твоя. Който не е само твой, разбира се.vyara написа: Съгласна съм. Ей на, съгласих се накрая. Ама и ти призна за нивото.
Или май в друга тема го казах и не на теб, но както и да е.
Panta rhei...
Ама Мнемо, защо?! Защо някой, застанал на една осветена сцена, спечелил аплодисментите и възхищението на аудиторията ми е нужен, за да знам, че идеите ми са си готини?Мнемозина написа:Полупразната и полупълната чаша пак...vyara написа: Нищо не изпускаш, току що изгледах и двата клипа. Някои, които не са се замисляли преди това над подобни неща, може и да научат нещо, аз за себе си свежи идеи не открих.
А не е ли прекрасно да разбереш колко хубави и свежи са идеите, които вече са били в главата ти?
Нямам нищо против човека, нито против лекториума.
Ми окидоки, ама по-добре ад гледам някой филм или да си мета книжка нова, ако имам малко време.
Начи, като ги гледам тия и се чуствам като в някое американско шоу, дето разказват съксекс сторис с единствената цел да ме надъхат и насъскат нанякъде. Ми не ми е интерсно.
Вяра хубаво пита - какво конкретно ти дава това?
Не споря и не те убеждавам в правотата на моята теза. Питам, защото искам да разбера твоята гледна точка.
Ох, чакай сега.pocti_bezobidna написа:
Ама Мнемо, защо?! Защо някой, застанал на една осветена сцена, спечелил аплодисментите и възхищението на аудиторията ми е нужен, за да знам, че идеите ми са си готини?
Нямам нищо против човека, нито против лекториума.
Ми окидоки, ама по-добре ад гледам някой филм или да си мета книжка нова, ако имам малко време.
Начи, като ги гледам тия и се чуствам като в някое американско шоу, дето разказват съксекс сторис с единствената цел да ме надъхат и насъскат нанякъде. Ми не ми е интерсно.
Вяра хубаво пита - какво конкретно ти дава това?
Не споря и не те убеждавам в правотата на моята теза. Питам, защото искам да разбера твоята гледна точка.
Никой не ти е опрял пистолет в челото да го гледаш.
Но простата логика е - щом питаш за какво се разказва вътре, значи те интересува. А щом те интересува, е по-добре да го гледаш.
А ако не те интересува, защо питаш тогава?
Имах една приятелка (още я имам де, но вече не прави така), която много обичаше да вбесява майка си по следния начин: споменава майка й някакво име. Приятелката ми пита - това кой беше, братът на ...? Майката обяснява - не, това е синът на...? Кой ..., дето...? - пита приятелката ми. Майка и продължава с обясненията, и така въпроси и отговори половин час и най-накрая приятелката ми нервно заявява "Хубаво де, ама защо ми го разправяш сега всичкото това и ми губиш времето"?
Panta rhei...
А ти що не ми отговаряш?Мнемозина написа: quote="pocti_bezobidna"]
Никой не ти е опрял пистолет в челото да го гледаш.
Но простата логика е - щом питаш за какво се разказва вътре, значи те интересува. А щом те интересува, е по-добре да го гледаш.
А ако не те интересува, защо питаш тогава?
Това с логическата верига не е точно така, както го представяш.
Всички го коментирате - какво чичото е казал.
И аз питам - добре де, какво толкова е казал, та така възхитено коментирате.
Начи - интересува ме по-скоро вас какво толкова ви възхити, а не той какво е казал...
Само бийд ми отговори конкретно.
Ооо, че така кажи още отначало!pocti_bezobidna написа:
А ти що не ми отговаряш?
Начи - интересува ме по-скоро вас какво толкова ви възхити, а не той какво е казал...
Значи, първо разказва за това как Бойко Борисов е изял три омлета с риба и една шкембе чорба. После обясни, че Софийският централен затвор е развъдник на морала днес, спомена с няколко думи Тома Аквински и Христо Калчев и накрая сподели как се пише есе и се перат ефективно чорапи. По два.
Panta rhei...
що искаш да ми отговориш конкретно всъщност?Мнемозина написа:Ооо, че така кажи още отначало!pocti_bezobidna написа:
А ти що не ми отговаряш?
Значи, първо разказва за това как Бойко Борисов е изял три омлета с риба и една шкембе чорба. После обясни, че Софийският централен затвор е развъдник на морала днес, спомена с няколко думи Анселм Кентърбърийски и Христо Калчев и накрая сподели как се пише есе и се перат ефективно чорапи. По два.
Мисля, обясних около десетина пъти, че ми е интересно какво ви е впечатлило.
Ъъъ, така ми се губи интереса не само към ТЕД, но и към начина на водене на дискусия.
Ако не изпадам в захлас и не се съгласявам май няма смисъл да се обаждам, да?
Ами и аз не знам вече кое има смисъл.pocti_bezobidna написа:
що искаш да ми отговориш конкретно всъщност?
Ъъъ, така ми се губи интереса не само към ТЕД, но и към начина на водене на дискусия.
Зависи дали като ме питаш какво ме е впечатлило, държиш в края на краищата да чуеш, че нищо не ме е впечатлило.
Иначе - вече отговорих и конкретно (като Бийд), и неконкретно и всякак. Постарах се, с други думи.
Panta rhei...
Ти просто си убедена, че всъщност искам да споря и да ти докажа, че изобщо не си струва да се гледа?Мнемозина написа:Ами и аз не знам вече кое има смисъл.pocti_bezobidna написа:
що искаш да ми отговориш конкретно всъщност?
Зависи дали като ме питаш какво ме е впечатлило, държиш в края на краищата да чуеш, че нищо не ме е впечатлило.
Иначе - вече отговорих и конкретно (като Бийд), и неконкретно и всякак. Постарах се, с други думи.
Не, не искам да кажа това. Наистина.
Аз не искам да го гледам - но ми е интересно да разбера на теб и на Рем какво ви е направило впечатление.
Но цялото това обяснение какво всъщност съм искала да кажа и да попитам...