най-продаваните книги на десетилетието

Все същите
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Remmivs написа:а аз мисля, че няма

Последният въпрос на Анщайн

това за частиците или по-точно тяхната липса :grin:

А това тук е развитието на АПР

(1) Неравенство на Бел

(2) Експериментално доказателство с мезони (щото с фотони има доста) на неравенството на Бел

Та, неравенството на Бел (1) (независимо дали вярваме или не, че има частици па били те и дуалистични такива :winkw:) почива на следните предположения:

1. Логиката, която ние познаваме, е валидна.
2. Съществува реалност, която е независима от наблюдението (т.е. тя съществува дори и тогава, когато никой не я наблюдава).
3. Нищо, и в частност информацията, не се разпространява със скорост по-голяма от тази на светлината (т.нар. локалност или с други думи какво правим ние тук и сега въобще не засяга тези, които са извън хоризонта на събитията ни, класически пример е, че ако Слънцето угасне в този момент ние тук на Земята ще си живеем щастливо и безгрижно още около 8 минути преди да достигне до нас този факт).

Обаче експерименталните доказателства от типа на (2) показват, че поне едно от горните три предположения е невярно. Все още не знаем кое точно. Защото всички експерименти досега потвърждават състоятелността на квантовата механика и нейната адекватност. А както вече казах в квантовия свят има съвсем приказни неща и никак недетерминистични.

Наздраве и лека нощ!
:cool:
:lol: Наздраве!
след последното, което написах, няма какво да напиша за това, което си написал и цитирал тука...
от математика и неравенства нищо не разбирам :winkw:
...
ти поне си нощна смяна...вероятно :winkw:
а аз с бутилка австралиско вино в петък вечер като източник за мисловни преживявания вместо реални такива, какво да кажа, а? :blum:
Блажени са бедните духом
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Remmivs написа:уф
Изображение
нещо си назад с теориите
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Sweety написа: За едни хора е парадокс, за преподавателите ми си беше просто Принипът на неопределеност...
отдавна е отхвърлен
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Sweety написа:

(1) Неравенство на Бел

(2) Експериментално доказателство с мезони (щото с фотони има доста) на неравенството на Бел

Та, неравенството на Бел (1) (независимо дали вярваме или не, че има частици па били те и дуалистични такива :winkw:) почива на следните предположения:

2. Съществува реалност, която е независима от наблюдението (т.е. тя съществува дори и тогава, когато никой не я наблюдава).
3. Нищо, и в частност информацията, не се разпространява със скорост по-голяма от тази на светлината (т.нар. локалност или с други думи какво правим ние тук и сега въобще не засяга тези, които са извън хоризонта на събитията ни, класически пример е, че ако Слънцето угасне в този момент ние тук на Земята ще си живеем щастливо и безгрижно още около 8 минути преди да достигне до нас този факт).

Обаче експерименталните доказателства от типа на (2) показват, че поне едно от горните три предположения е невярно. Все още не знаем кое точно. Защото всички експерименти досега потвърждават състоятелността на квантовата механика и нейната адекватност. А както вече казах в квантовия свят има съвсем приказни неща и никак недетерминистични.

Наздраве и лека нощ!
след последното, което написах, няма какво да напиша за това, което си написал и цитирал тука...
Всъщност не е нужно да разбираш.
Но така излиза наистина - няма вещество, няма причинност... На много ниско ниво, разбира се. Но нали пък то е част от другото.
Дано да доживея да разплетат поне част от въпросите. :bigsmile:
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

блонди написа:нещо си назад с теориите
В смисъл? :cool:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

блонди написа:отдавна е отхвърлен
Кой?
Как?
Къде?

Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Sweety написа:Стандартния модел е много елегантна теория.
Не мога да разбера емоциите ти, когато говориш за нея, имам предвид по-скоро отрицателните, не мога да разбера това отношение...нещо като злорадство, което сте показвали ти и някой други хора тук, че все не успяват да докажат съществуването на Х бозона...
Нищо лошо няма да се случи ако не успеят, мисля, че идеята и теорията за обединението ще останат такива, каквито са сега...
Може преди това да упеят да напишат теория която да свързва гравитацията с другите три сили, поне теоретично...
Това, което мене ме очарова, е че Стандартния модел търси експериментални доказателства за валидността...детектори и кабели опънати в пространството...реални :-)
АПР парадокса, който те мъчи, е все още един мислен и теоретичен експеримент доколкото знам...
...
Може би е разочароващо за всички нас, че най-вероятно един ден ще съществува реално, материалистично и неоспоримо доказателство, че няма бог...
и че ние сме едни мравчици в един огромен свят
..сега си мисля колко жалки са хората в опитите си да търсят доказателства както за съществуването, така и за несъществуването на божествена сила...
а истината може да е такава, че това което се случва между звездите и вселените, няма нищо общо с това, което се случва между нас хората
:-)
Елегантна е донякъде (със сума ти произволни параметри). И аз не мисля, че е лошо, че я има. Напротив, върху нея ще построим още по-добри модели.

Съжалявам, ако наистина е прозвучало злорадо забавлението ми около Хигс. Може би така изглежда отстрани, но няма злост в мен.

Не само Стандартния модел търси експериментални доказателства. Всяка теория търси такива, за да бъде доказана и приета като адекватно описваща реалността. Няма да кажа, доколкото такава има пак.:winkw: Обаче, СМ в момента търси умозрителни, не фактологически и експериментални, доказателства за да се съхрани. То това е и проблема де. :cool:

Питаш ме кои са проблемите на СМ. Ето ти няколко (като не броим липсата на гравитацията)

- деветнадесет (19) произволни числени константи. ако вземем кръпките, които се опитват да обяснят масата на неутриното изглежда ще ни трябват и още константи. пак произволни. 7-8. :cool:
- не обяснява тъната материя и предсказва твърде много тъмна енергия, в пълен разрез с наблюденията
- не обяснява асиметрията материя/антиматерия
- ако дори и да намерят Хигс все още остават проблема, че това налага супер-фина настройка на параметрите на СМ (йерархичен проблем, планкови мащаби, квантова гравитация, ...)

АПР не ме мъчи. Напротив - радва ме. И изобщо не е само мислен експеримент отдавна.

За последното, което си написала ще си позволя да цитирам Анщайн и Бор.

А: Бог не играе зарове.
Б: Не казвай на Бог какво да прави.

:grin:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

vyara написа:Всъщност не е нужно да разбираш.
Но така излиза наистина - няма вещество, няма причинност... На много ниско ниво, разбира се. Но нали пък то е част от другото.
Да, не е. :-)
Да, част е. От едното. :winkw:
И на мен ми се ще, но каквото - такова.:cool:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

БТВ, само да питам, колко от вас са учили атомна физика? А квантова механика? А колко са ги разбрали? И да отговоря пръв. Аз съм учил и двете. Не съм сигурен, че разбирам нито едно от двете. Но съм сигурен, че продължавам и ще продължавам да ги изучавам и това определено ми е адски забавно и интересно, освен всичко останало. :grin:

PS
Един отговор знам. :winkw:
annonymus

Мнение от annonymus »

Remmivs написа:БТВ, само да питам, колко от вас са учили атомна физика? А квантова механика? А колко са ги разбрали? И да отговоря пръв. Аз съм учил и двете. Не съм сигурен, че разбирам нито едно от двете. Но съм сигурен, че продължавам и ще продължавам да ги изучавам и това определено ми е адски забавно и интересно, освен всичко останало. :grin:

PS
Не съм учила нито атомна физика, нито механика. С математигата и по принцип с точните науки съм на Вие.
Затова не разбирам доста от нещата, дето пишеш понякога и имам нужда от по-простичко обяснение.
КАто за човек, дето няма базата, на която може да поеме инфоно от следващото ниво.

Сигурно е интересно, ама на моменти ми става скучно.
То това е номера да обясниш нещата простичко на незнаещия, а не да го засипеш с терминология, дето тъй или инак си сигурен, че или не я разбира или я тълкува по различен начин... :grin:
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Remmivs написа:БТВ, само да питам, колко от вас са учили атомна физика? А квантова механика? А колко са ги разбрали? И да отговоря пръв. Аз съм учил и двете. Не съм сигурен, че разбирам нито едно от двете. Но съм сигурен, че продължавам и ще продължавам да ги изучавам и това определено ми е адски забавно и интересно, освен всичко останало. :grin:

PS
Има ли нужда да отговарям? :lol:
Макар да не съм ги учила, фактът, че тези науки търпят развитие, ме успокоява - казвам си, ето на, и те самите не знаят! :lol:
Но съм благодарна за усърдието на учените. Още повече на тези, които пишат книги и правят филми на популярен език. Благодарна съм, защото иначе това познание ще е привилегия на една шепа хора. Не познание точно, а едно досещане за нещата. Всъщност работата е там, че познанието не се добива само с "научни методи", а всеки си подрежда донякъде и по интуиция пъзела на Знанието за Света. Само една наука, дори и до съвършенство да усвоиш, не ти дава кой знае какво. Особено, ако от научните й инструменти и методи нещата бягат и се крият. :lol:
Изображение
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

vyara написа:
Sweety написа:

(1) Неравенство на Бел

Наздраве и лека нощ!
Всъщност не е нужно да разбираш.
всъщност аз си мисля, че трябва да разбираш...и особено човек, който ще се опита да обясни всичко съдържащо се във формулите, уравненията, неравенствата...
И този извод 'Няма вещество, няма причинност' така лежерно написан, твой ли е, или на някой, чиято книжка си чела...и още по фамилиарното 'На ниско ниво, разбира се' на следващия ред...:blink:
Ако цитираш някого, моля да пишеш името му...
ех, сигурно ще доживеем, или недетерминистично предсказано като вероятност, някой от нас ще се разболеят от рак например :( знае се колко, но не се знае кои точно...за радост

http://www.youtube.com/watch?v=_MmpUWEW6Is&NR=1
Това е само края от 1/5-има още 4

http://www.youtube.com/watch?v=NSiZgjry ... re=related
... моето мнение, след като изгледах цялото интервю (не го бях гледала, благодаря на оня звяр Рем, че пак зачепка темата :winkw: ) , че тук Файнман като изговаря 'съмнение' 'неопределености' е в доста по-общ смисъл, имащо отношение, но някак далече от парадокси свързани с квантовата механика, координати на системи в n-измерно пространство и т.н. :winkw:
Много е хубаво интервюто!
Не можах да намеря дали я има на български 'Six easy pieces' за тези които евентулано ще започнат да четат по темата, това е по-добрия избор за старт от Хокинг...но пък попаднах на интервюто :-)
Блажени са бедните духом
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Remmivs написа:
блонди написа:отдавна е отхвърлен
Кой?
Как?
Къде?
щом горната картина не ти говори нищо...значи наистина си пропуснал нещо твърде интересно
ще метна набързо няколко линка напосоки, но от там тръгва бая четене :shy:
така ти отговарям и на 4-те питания

"с това Принципа за неопределнноста на Хайнзенберг става недействителен и може да се ползва класическата механника вместо квантовата за обясняване на строежа на електрона."
nanoworld88.narod.ru/data/104.htm
nanoworld.org.ru/data/05/20021205/index.htm
subscribe.ru/archive/science.news.nanoworldnews/201102/05231408.html
добре, че едно приятелче е систематизирало част от темата та не е нужно дълго да търся
но общо взето е тук има архиви
nanoworld88.narod.ru/data/

п.п. да не вземеш сега пак да казваш, че нещо се заяждам щот някогаси си застанал на някаква позиция :grin:
просто показвам какво са открили хората а то не се осветлява в научните ни български кръгове /естествено :lol:/
а западняците си почитат техните постулати и гении и от къде руската зараза се мръщят
въпреки това е много интересно и звучи повече от достоверно
колкото и да не е достоверно всичко дето си мислим за най-микроскопичния свят
смятайки че нещо назнайваме
много е интересна и частта за символите
ако имаш време и желание /както спомена/ едновременно :lol: потопи се в тази материя
не те карам да си промениш мирогледа, нито знанията а просто да погледаш и попрочетеш
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

просто ме изкърти с това, наистина
извънземни ни копаят ценните метали

http://modelistika.com/showthread.php?p=168289

както и да е, ще попрочета може пък наистина да е кръг строежът на електрона :cool:

идеята с класическите симетрии всъщност е доста стара
идеалните тела се спрягат отдавна, кеплер, питагор и не помня още кой
но както и да е
ще попрочета, но ми изглежда, прощавай малко пресилено, за да не кажа нещо друго
разбира се, това е на пръв поглед
без бая четене

интересно е, че се занимават и с генетичен код момчетата, доста интересна е таблицата с 64-те триплета
това май ще ми е най-интересно

между другото никъде в линковете не видях да дискутират хайзенберговия принцип

пък и аз не питах за него

а за апр и неравенствата на бел

наздраве

:wine:
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

...това сега няма как да не го споделя :-)
ето в този случай мога да използвам думичката вярвам...
вярвам, че имате чувсто за хумор хора независимо от кой орден на светата квантова теория идвате :winkw:
http://www.youtube.com/watch?v=pC-GLh7ENS8

би бил идеалния презентатор на ТЕД, нали Рем?

П.С. Бях гледала само дестина минути от ранния черно бял Файнман преди време, а днес открих и още един интересен човек...
Някъде мернах, че много си падал по някакъв сибирски народ и дълги години се е опитвал да отиде в Русия...
и си мисля едни работиииии...така, че ако някой почне да излиза с разни компромати и едва ли не сигурно и доказателства, че въпросния човек е съветски агент, още от сега да му кажа да си гледа работата :winkw:
Блажени са бедните духом
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Sweety написа:...това сега няма как да не го споделя :-)
ето в този случай мога да използвам думичката вярвам...
вярвам, че имате чувсто за хумор хора независимо от кой орден на светата квантова теория идвате :winkw:
http://www.youtube.com/watch?v=pC-GLh7ENS8

би бил идеалния презентатор на ТЕД, нали Рем?

П.С. Бях гледала само дестина минути от ранния черно бял Файнман преди време, а днес открих и още един интересен човек...
Някъде мернах, че много си падал по някакъв сибирски народ и дълги години се е опитвал да отиде в Русия...
и си мисля едни работиииии...така, че ако някой почне да излиза с разни компромати и едва ли не сигурно и доказателства, че въпросния човек е съветски агент, още от сега да му кажа да си гледа работата :winkw:
Готин е, да! :cool:
Ще изгледам и онова интервю, което пусна с удоволствие. :kiss:
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Ричард Файнман със субтитри на руски...и на части
http://www.youtube.com/watch?v=H88gEOa8 ... re=related
Блажени са бедните духом
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Remmivs написа:просто ме изкърти с това, наистина
извънземни ни копаят ценните метали
виж..разбирам как ти звучи
може би и ти ще разбереш като изчетеш достатъчно
а може да откриеш и бая грешки
а може пък да откриеш нещо дето ще ти отвори врата или прозорец
п.п. едно 70% в архивите на наноуърлд е плява...ма то това е ясно :lol:
има и комерсиални заигравки
аз затова не искам да те манипулирам кво точно да четеш или как да го виждаш
виж го от твоята кула, просто прочети
и инквизицията навремето е гледала негативно на безумната идея, че земята е кръгла и пусто се върти
щото официалната наука за времето е казвала друго
там едни костенурки па плосък диск... само кат се напие порядъчно човек и вече има доказателство за другото :rotfl24:
п.п. забравих.. за бел става дума из темите но не помня кой точно линк да отворя от архивите
просто е много материала :shy: а аз съм стар и не помня
само да кажа...има доста странни на пръв поглед неща според официалната наука но това не им пречи да се случват въпреки
само напомням телекинезката
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

блонди написа:виж..разбирам как ти звучи
може би и ти ще разбереш като изчетеш достатъчно
а може да откриеш и бая грешки
а може пък да откриеш нещо дето ще ти отвори врата или прозорец
п.п. едно 70% в архивите на наноуърлд е плява...ма то това е ясно :lol:
има и комерсиални заигравки
аз затова не искам да те манипулирам кво точно да четеш или как да го виждаш
виж го от твоята кула, просто прочети
и инквизицията навремето е гледала негативно на безумната идея, че земята е кръгла и пусто се върти
щото официалната наука за времето е казвала друго
там едни костенурки па плосък диск... само кат се напие порядъчно човек и вече има доказателство за другото :rotfl24:
п.п. забравих.. за бел става дума из темите но не помня кой точно линк да отворя от архивите
просто е много материала :shy: а аз съм стар и не помня
само да кажа...има доста странни на пръв поглед неща според официалната наука но това не им пречи да се случват въпреки
само напомням телекинезката
виж, за това, че не бива да отхвърляме нещата просто защото ни звучат странно си прав абсолютно
аз също мисля така и затова ще чета още, както вече ти казах
но ме гони лек скепсис, наречи го байъс ако щеш, от първия поглед, както и да е
колкото до това за странните неща според официалната наука, и тук си прав, но то и аз за това говоря всъщност за нещата на които официалната наука се мръщи или се прави, че ги няма и че всичко пасва идеално на текущите доктрини, а то съвсем не е така - липсата на материя, свързаността на абсолютно всичко, непълнотата на с/ото, чудния свят квантов едновременно странен, хаотичен и прекрасен където буквално всичко е възможно
всичко
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Remmivs написа: чудния свят квантов едновременно странен, хаотичен и прекрасен където буквално всичко е възможно
всичко
не ти ли прави вчепетление че всички миски напоследък се увличат от квантовата механика? също кат от куелю..
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Sweety написа:Ричард Файнман със субтитри на руски...и на части
http://www.youtube.com/watch?v=H88gEOa8 ... re=related
"той ме научи на разликите в знанието, наименованието и разбирането" част 2 :-)
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Sweety написа:всъщност аз си мисля, че трябва да разбираш...и особено човек, който ще се опита да обясни всичко съдържащо се във формулите, уравненията, неравенствата...
И този извод 'Няма вещество, няма причинност' така лежерно написан, твой ли е, или на някой, чиято книжка си чела...и още по фамилиарното 'На ниско ниво, разбира се' на следващия ред...:blink:
ех, сигурно ще доживеем, или недетерминистично предсказано като вероятност, някой от нас ще се разболеят от рак например :( знае се колко, но не се знае кои точно...за радост

... моето мнение, след като изгледах цялото интервю (не го бях гледала, благодаря на оня звяр Рем, че пак зачепка темата :winkw: ) , че тук Файнман като изговаря 'съмнение' 'неопределености' е в доста по-общ смисъл, имащо отношение, но някак далече от парадокси свързани с квантовата механика, координати на системи в n-измерно пространство и т.н. :winkw:
Не можах да намеря дали я има на български 'Six easy pieces' за тези които евентулано ще започнат да четат по темата, това е по-добрия избор за старт от Хокинг...но пък попаднах на интервюто :-)
За Ричард Файнман съм чела, тези неща от интервюто. За него научих от книгата на Хокинг "Вселената в орехова черупка". Там той на стр. 83 (искаш да цитирам :lol:) казва, че той е много интересен, любознателен и жизнерадстен ум (покрай другото) и мен това ме заинтригува и потърсих още тогава в нета. Попаднах на тези негови текстове, те повтарят някои неща, казани в интервюто. И казват и други.

http://old.inrne.bas.bg/wop/ARCHIVE/wop ... man_1.html
Има и други части, свързани вече не с детството, а с работата му, на който му е интересно, от уикипедия за Файнман има препратки.

Иначе за разговорите ни тук. Аз нямам претенции да казвам верни неща, но щом казвам нещо, явно съм го прочела някъде. Досадно е непрекъснато да се ровиш и да доказваш някому защо така мислиш и си представяш нещата. Аз каквото знам го знам и научавам за себе си. Нямам претенции никакви и очевидно - дращя по форуми, не съм тръгнала да пиша дисертации, книги или да споря с учени. С учени ли споря? С учени ли говоря? Ако да, тогава извинете. Аз си мислех, че тук е свободен форум. :lol: А и освен това, Суити, да не мислиш, че някой друг освен теб, мен и Рем чете подробно. :bigsmile: Ние си говорим просто и всеки от нас нещо е чел, нещо мисли, с нещо помага на другия да разбере или да опровергае някоя идея. Поне така аз виждам полза от разговорите ни тук. Интересно е, всеки споделя по парченце, дава някаква посока на нещата в даден момент. Просто неангажиращ и непретенциозен разговор. Аз така го възприемам.
Още нещо каза Файнман в интервюто - че баща ми го е научил да не уважава авторитета само защото има "статут" на авторитет. Да се съмнява. За повечето хора това е много трудно. И аз мен е трудно. Виждам, че ти държиш само на "авторитетни" мнения. Е, аз не държа. На мен собствените ми идеи и идеите, които хрумват на децата ми, примерно са ми много интересни. Смея да твърдя. :winkw::lol:
Изображение
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

vyara написа:
Sweety написа:всъщност аз си мисля, че трябва да разбираш...и особено човек, който ще се опита да обясни всичко съдържащо се във формулите, уравненията, неравенствата...

За Ричард Файнман съм чела, тези неща от интервюто. За него научих от книгата на Хокинг "Вселената в орехова черупка". Там той на стр. 83 (искаш да цитирам :lol:) казва, че той е много интересен, любознателен и жизнерадстен ум (покрай другото) и мен това ме заинтригува и потърсих още тогава в нета. Попаднах на тези негови текстове, те повтарят някои неща, казани в интервюто. И казват и други.

http://old.inrne.bas.bg/wop/ARCHIVE/wop ... man_1.html
Има и други части, свързани вече не с детството, а с работата му, на който му е интересно, от уикипедия за Файнман има препратки.

Иначе за разговорите ни тук. Аз нямам претенции да казвам верни неща, но щом казвам нещо, явно съм го прочела някъде. Досадно е непрекъснато да се ровиш и да доказваш някому защо така мислиш и си представяш нещата. Аз каквото знам го знам и научавам за себе си. Нямам претенции никакви и очевидно - дращя по форуми, не съм тръгнала да пиша дисертации, книги или да споря с учени. С учени ли споря? С учени ли говоря? Ако да, тогава извинете. Аз си мислех, че тук е свободен форум. :lol: А и освен това, Суити, да не мислиш, че някой друг освен теб, мен и Рем чете подробно. :bigsmile: Ние си говорим просто и всеки от нас нещо е чел, нещо мисли, с нещо помага на другия да разбере или да опровергае някоя идея. Поне така аз виждам полза от разговорите ни тук. Интересно е, всеки споделя по парченце, дава някаква посока на нещата в даден момент. Просто неангажиращ и непретенциозен разговор. Аз така го възприемам.
Още нещо каза Файнман в интервюто - че баща ми го е научил да не уважава авторитета само защото има "статут" на авторитет. Да се съмнява. За повечето хора това е много трудно. И аз мен е трудно. Виждам, че ти държиш само на "авторитетни" мнения. Е, аз не държа. На мен собствените ми идеи и идеите, които хрумват на децата ми, примерно са ми много интересни. Смея да твърдя. :winkw::lol:
защо ми цитираш на коя страница Хокинг е писал за Файнман? Аз не те попитах това.
ти каза, че не е нужно да разбираш от математика и написа 'Няма вещество, няма причинност...на ниско ниво разбира се'
За това те питах...защото това ми прозвуча много претенциозно...
Ако си разсъждаваш филосфски ей така, неангажиращо и непретенциозно по форумите, ОК! Но споменаваш вещество, причинност и аз няма как да не си помисля, че това е свързано с физика...
Ами за мене това си е ангажиращо и сериозно и хич не ме интересува кой го чете и кой не! Аз го прочетох...
Позволих да коментирам това, което беше написал Рем, не ей така да се намирам на приказка...за мене тези неща са сериозни и важни...Виж, физиката е специална наука за мене, уважавам и се възхищавам на хората, които търсят истините за света и градят познание по този възхитителен начин. Всяка чертичка и всяка думичка, която са написали е пълна със смисъл и според всичките правила на теорията за теориите. Цяло изкуство е да се изгради една теория във физиката и още по-голямо изкуство е да се намерят връзките и с количествени и измеряеми величини. И най-важното във физиката е, че когато нещо се доказва експериментално или обратното, когато явление се облича в теория и математика, то може да бъде повторено толкова пъти, колкото е необходимо и след това да достигне в университетските лаборатории, повтаряно от студентите...
Физиците може да спорят, да се карат и да си пишат каквито искат теории и статии, но за да се стигне до момента, в който всички са убедени, че едно нещо е така, а не иначе минава доста време. Не случайно Нобеловите награди по физика ги дават доста години след като някой е доказал или открил нещо...
Съжалявам, че явно си започнала директно да четеш книги по физика в областта на Космологията, а не с нещо като уравнения на Максуел и после с нещо квантово като уравнението на Айнщайн за външния фотоефект, после нещо за вътрешния, и някое уравнение за Комптъновия ефект (на мене тези са ми познати), после може да се мине на вълнови функции и така нататък към още по-сложните струни и т.н (аз за тези и един ред форлмулки не съм виждала например). тогава човек си създва представа като каква е ролята на математиката във физиката :-)
И да, аз уважавам авторитетите, също и се съмнявам в тях, също и изборът на кой авторитет да вярвам, когато аз не знам нещо, е важен и труден. За физика говоря...Въпреки, че каква е ползата да се съмнявам, когато не знам...
А бе да ти кажа, направо е обидно, да кажеш на някого, който се занимава с физика 'няма вещество' :lol: :winkw:
нищо де, ти откъде да знаеш...

http://www.youtube.com/watch?v=X8aWBcPV ... re=related
Блажени са бедните духом
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Sweety написа: защо ми цитираш на коя страница Хокинг е писал за Файнман? Аз не те попитах това.
ти каза, че не е нужно да разбираш от математика и написа 'Няма вещество, няма причинност...на ниско ниво разбира се'
За това те питах...защото това ми прозвуча много претенциозно...
Ако си разсъждаваш филосфски ей така, неангажиращо и непретенциозно по форумите, ОК! Но споменаваш вещество, причинност и аз няма как да не си помисля, че това е свързано с физика...
Ами за мене това си е ангажиращо и сериозно и хич не ме интересува кой го чете и кой не! Аз го прочетох...
Позволих да коментирам това, което беше написал Рем, не ей така да се намирам на приказка...за мене тези неща са сериозни и важни...Виж, физиката е специална наука за мене, уважавам и се възхищавам на хората, които търсят истините за света и градят познание по този възхитителен начин. Всяка чертичка и всяка думичка, която са написали е пълна със смисъл и според всичките правила на теорията за теориите. Цяло изкуство е да се изгради една теория във физиката и още по-голямо изкуство е да се намерят връзките и с количествени и измеряеми величини. И най-важното във физиката е, че когато нещо се доказва експериментално или обратното, когато явление се облича в теория и математика, то може да бъде повторено толкова пъти, колкото е необходимо и след това да достигне в университетските лаборатории, повтаряно от студентите...
Физиците може да спорят, да се карат и да си пишат каквито искат теории и статии, но за да се стигне до момента, в който всички са убедени, че едно нещо е така, а не иначе минава доста време. Не случайно Нобеловите награди по физика ги дават доста години след като някой е доказал или открил нещо...
Съжалявам, че явно си започнала директно да четеш книги по физика в областта на Космологията, а не с нещо като уравнения на Максуел и после с нещо квантово като уравнението на Айнщайн за външния фотоефект, после нещо за вътрешния, и някое уравнение за Комптъновия ефект (на мене тези са ми познати), после може да се мине на вълнови функции и така нататък към още по-сложните струни и т.н (аз за тези и един ред форлмулки не съм виждала например). тогава човек си създва представа като каква е ролята на математиката във физиката :-)
И да, аз уважавам авторитетите, също и се съмнявам в тях, също и изборът на кой авторитет да вярвам, когато аз не знам нещо, е важен и труден. За физика говоря...Въпреки, че каква е ползата да се съмнявам, когато не знам...
А бе да ти кажа, направо е обидно, да кажеш на някого, който се занимава с физика 'няма вещество' :lol: :winkw:
нищо де, ти откъде да знаеш...

http://www.youtube.com/watch?v=X8aWBcPV ... re=related
Защо толкова се дразниш? Защо това да е претенциозно? Нима не е ясно, че на квантово равнище "частиците" се държат като вълни? Или пък, че се намират на много места едновременно? Или избират кога как да се държат, без видима причина?
Не мисля в никакъв случай, че най-важното нещо във физиката е,
че когато нещо се доказва експериментално или обратното, когато явление се облича в теория и математика, то може да бъде повторено толкова пъти, колкото е необходимо и след това да достигне в университетските лаборатории, повтаряно от студентите...
Нима това е най-важното? Да се предаде "материала" на студенти, да видят те и да пипнат всичко?
Що се отнася до точността и достоверността на моделите на учените, затова ли те непрекъснато въвеждат нови константи, нови дефиниции, нови степени на точност и видиш ли стигнали 99.9% точност! Ами останалия 0.1%? Именно той е интересен, би казал Файнман, нали така казва в интервюто за нещата, които "не се вписват" и които все "изненадват" учените.
Не може всичко да бъде обхванато, доказано, експериментално установено. Няма как да стане и не е нужно да си учен, за да го знаеш. :bigsmile:
Изображение
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

vyara написа:...

Иначе за разговорите ни тук. Аз нямам претенции да казвам верни неща, но щом казвам нещо, явно съм го прочела някъде. Досадно е непрекъснато да се ровиш и да доказваш някому защо така мислиш и си представяш нещата. Аз каквото знам го знам и научавам за себе си. Нямам претенции никакви и очевидно - дращя по форуми, не съм тръгнала да пиша дисертации, книги или да споря с учени. С учени ли споря? С учени ли говоря? Ако да, тогава извинете. Аз си мислех, че тук е свободен форум. :lol:
Точно така Верче!(Суйти, извинявай че се лепвам за това мнение) Нещо такова се опитвах да кажа и аз, но ме сгризкаха с парцалките и ме изкараха най-простия и най-тъпия тип щом си позволявам да говоря за история по не нАучен начин, сиреч, тука всеки може и има право да говори за ШЛ, ЗГ, СС, ЧВ, но стане ли въпрос за "философия", история, математика и др. подобни нАуки, теми могат да пускат само от университетски преподавател нагоре или пък най-малкото трябва да си завършил магистратура в дадената област. Простолюдието, т.е., простоклубието има едиственото право и задължение да пуска постове в знак на одобрение изчерпващи се с: "+1"; ":clap:"; ":metal:"; ":good:"; ":pray: ".
Кафти, ама е факт!

vyara написа:Ние си говорим просто и всеки от нас нещо е чел, нещо мисли, с нещо помага на другия да разбере или да опровергае някоя идея. Поне така аз виждам полза от разговорите ни тук. Интересно е, всеки споделя по парченце, дава някаква посока на нещата в даден момент. Просто неангажиращ и непретенциозен разговор. Аз така го възприемам.
Така беше едно време, сега, ако се опиташ да опровергаеш някого, или пък да се усъмниш в знанията му придобити през миналия век - тежко ти.:-)
Тъпо, ама е така!

Радвам се да открия обаче, че има хора дето мислят по начин близък до моя.:bigsmile:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

БоЕВ написа:

Иначе за разговорите ни тук. Аз нямам претенции да казвам верни неща, но щом казвам нещо, явно съм го прочела някъде. Досадно е непрекъснато да се ровиш и да доказваш някому защо така мислиш и си представяш нещата. Аз каквото знам го знам и научавам за себе си. Нямам претенции никакви и очевидно - дращя по форуми, не съм тръгнала да пиша дисертации, книги или да споря с учени. С учени ли споря? С учени ли говоря? Ако да, тогава извинете. Аз си мислех, че тук е свободен форум. :lol:
Точно така Верче!(Суйти, извинявай че се лепвам за това мнение) Нещо такова се опитвах да кажа и аз, но ме сгризкаха с парцалките и ме изкараха най-простия и най-тъпия тип щом си позволявам да говоря за история по не нАучен начин, сиреч, тука всеки може и има право да говори за ШЛ, ЗГ, СС, ЧВ, но стане ли въпрос за "философия", история, математика и др. подобни нАуки, теми могат да пускат само от университетски преподавател нагоре или пък най-малкото трябва да си завършил магистратура в дадената област. Простолюдието, т.е., простоклубието има едиственото право и задължение да пуска постове в знак на одобрение изчерпващи се с: "+1"; ":clap:"; ":metal:"; ":good:"; ":pray: ".
Кафти, ама е факт!

Проблемът не е в това кой колко е учил и знае, а в това доколко специалистите и неспециалистите (де го Ерих Кестнер) са склонни да се чуват помежду си - понеже всъщност всеки има какво да даде на другия.
А ако идеята е да се мерят и да си набиват канчетата взаимно, е все тая. :-)
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Имам вече електронна книга. Не съм я видял де, не съм я взел още, но много се радвам и нямам търпение.
Седя и се чудя малко. Дали ще мога да я заобичам. Или накрая ще започна да я сравнявам с приятелчетата с които съм от 5 годишен.
На задното стъкло на колата ми е "Малкия водолаз". Нея съм прочел някъде около 5 или 6 годишен и това е най- първата ми книга. Ама не е така "Малкия водолаз" да е най- първата, а именно тази книжка, тези корици ъм отварял, тези листа и точно тези картинки съм гледал по десет минути. Прекопирах ги, с братовчед ми перисувахме различните водолазни костюми... Сега малчугана срича на нея(Естествено я зараяза, де. На 14та вика съм страница. То до там са само картинки. Та секна бащиното ми разнежване. Язък, нали, за носталгичния напън)
Може ли да е подобно с електронната книга? Дано! Много се надявам!
Сега за сега и се радвам.

П.П. Със сигурност няма да чета някои неща на нея. Джек Лондон, например. Толкин. Оня кретен Маркес... Другите ще ги подкарам
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Мнемозина написа:
БоЕВ написа:

Кафти, ама е факт!

Проблемът не е в това кой колко е учил и знае, а в това доколко специалистите и неспециалистите (де го Ерих Кестнер) са склонни да се чуват помежду си...
Хубуу, дай сега рецепта/метод по която/който да определяме кой е специалист и кой не, за да знаем аджеба кой има примата и правото да пуска теми, и изказва авторитетно, и неоспоримо мнение по дадена тема.
Всъщност, като казваш това, ти кого определяш за "специалист" и кого за "неспециалист" в оная простотия в която обърнахме историческата тема? Защото Вяра, а и аз говорим конкретно за тук, за клуба. Още съм ядосан, а като се знам какво съм леке, сигурно няма да мине скоро. Даже си направих регистрация във ФБ, щото не се знае на къде ще отидат неща и може да отнеса от така наречените - "вечен бан", на Ремиус не може да му се вярва, вече веднъж ме банна без никаква причина ей така да се покаже какъв е мъж и колко му стиска, стига че не съм персона от "селска чест" та да се фръцна, казал съм го, а си е и така - докато има поне един на когото да държа, докато има поне един който да държи на мен, докато се твърди че тоя форум е свободен - ще стоя тука, независимо от това дали на някого му харесва или не.
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Green Light написа:Имам вече електронна книга.
Честито!
Аз я заобичах да ти кажа. Сумати и неща качих. Сега точно заради теб чета Кралица Марго. и Джек Лондон си качих и какво ли не...

Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

latrevw написа:
Честито!
Аз я заобичах да ти кажа. Сумати и неща качих. Сега точно заради теб чета Кралица Марго. и Джек Лондон си качих и какво ли не...

абе за какво говорите? :huhthink:
annonymus

Мнение от annonymus »

latrevw написа:
Честито!

Бе колко струва това удоволствие? И в БГ ли го продават или през нета по поръчка?
Уф. Много ме блазни, защото можеш да качиш куп неща, и да си ги носиш в джоба едва ли не.
Ама от друга - друго си е корицата и страниците...
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

pocti_bezobidna написа:
Бе колко струва това удоволствие? И в БГ ли го продават или през нета по поръчка?
Уф. Много ме блазни, защото можеш да качиш куп неща, и да си ги носиш в джоба едва ли не.
аз си го поръчах онлайн - от амазон, то е и тяхна разработка, т.е. Уишеса ми го поръча, ще го питам колко струва, че забравих
специално Amazon Kindle е направено като книга, екранът не свети, не уморява очите, издържа 1 месец без зареждане, ако четеш всеки ден, иначе още повече, изглежда точно като книжка.
и аз като теб си виках, абе друго си е книжката, страниците, но се оказа изключително удобно, компактно, нося го навсякъде с мен и вече си имам спасение, когато ми се налага да кисна по разни институции или да изчаквам децата. в нета е пълно с книги. някои от по-новите се плащат, но от сорта 2-3 долара най-много.
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

БоЕВ написа:
Кафти, ама е факт!
ТОВА НАЙ- ПОСЛЕ ТРЯБВАШЕ НЯКОЙ ДА ГО КАЖЕ И ТО ТОЧНО ПО ТОЗИ НАЧИН!!!
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
annonymus

Мнение от annonymus »

latrevw написа:
pocti_bezobidna написа:
аз си го поръчах онлайн - от амазон, то е и тяхна разработка, т.е. Уишеса ми го поръча, ще го питам колко струва, че забравих
специално Amazon Kindle е направено като книга, екранът не свети, не уморява очите, издържа 1 месец без зареждане, ако четеш всеки ден, иначе още повече, изглежда точно като книжка.
и аз като теб си виках, абе друго си е книжката, страниците, но се оказа изключително удобно, компактно, нося го навсякъде с мен и вече си имам спасение, когато ми се налага да кисна по разни институции или да изчаквам децата. в нета е пълно с книги. някои от по-новите се плащат, но от сорта 2-3 долара най-много.
Ах, изкусителка такава!!! :grin:
Аз винаги имам нещо за четене в чантата, основно се воя на Софийския Адски и чета пътем...
Колко тежи?
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

pocti_bezobidna написа:Колко тежи?
обикн. от 250 до 550гр
в зависимост от модела
ето примери http://www.shop.myebook.bg/
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа

това май е другото лице на скуката
annonymus

Мнение от annonymus »

holi_day написа:
pocti_bezobidna написа:Колко тежи?
обикн. от 250 до 550гр
в зависимост от модела
ето примери http://www.shop.myebook.bg/
оооо! не ми е по джоба.
чакаме да паднат цените, а това вероятно ще стане бързичко.
Ако съдя по мобилните телефони - и грамовете ще паднат :grin:
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

pocti_bezobidna написа:Ако съдя по мобилните телефони - и грамовете ще паднат :grin:
и функциите ще се множат :bigsmile:
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа

това май е другото лице на скуката
Аватар
itcome

Мнение от itcome »

http://alreader.com/index.php?ln=ru&pg=5&sec=1

аз ползвам това... сега го пишат и за андроид.. ако телефона ти е с по голям дисплей става.
Кърти, чисти, извозва...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

holi_day написа:
pocti_bezobidna написа:Ако съдя по мобилните телефони - и грамовете ще паднат :grin:
Бе има някаква работа с патентните права за електронната хартия, заради което са толкова скъпи тия неща. Щели да изтекат след около 5 години. Правата.
Но въпреки това пада цената, прави сте. Преди точно една година бяха по 550 кинта, сега - около 350, догодина като нищо - 200
annonymus

Мнение от annonymus »

Green Light написа:
holi_day написа:
Бе има някаква работа с патентните права за електронната хартия, заради което са толкова скъпи тия неща. Щели да изтекат след около 5 години. Правата.
Но въпреки това пада цената, прави сте. Преди точно една година бяха по 550 кинта, сега - около 350, догодина като нищо - 200
Всички електронни джади поевтиняват.
Бързо пир това. :grin:
Публикувай отговор