Може би "История от пожълтели страници" или "Забравеният полк" или "Втората загуба на Беломорието" или "Войниците научават последни" или....
А вие четете-

Нали знаеш, че ми е през оная работа, че ще ме лаят.БоЕВ написа:Шо ти треба, бе, джанъм, да пущаш такава тема, да те лаят кучетинята?!

Нали съм си "промит мозък", а и няма как да е иначе! Защото знам истината!БоЕВ написа:Не! Но имам някакво подозрение. Написаното обаче ме накефи максимално - радост за очите е почеркът, а думите, звученето...м-м-м-м...и разни други работи дето са на въпреки с официалните твърдения.Ън написа:
П.П. Сети ли се кой е писал на тези пожълтяли листове?

Хех! Само числата от тото дето не мога да позная. Не знам, нямам какво да кажа - ти пиеш от извора, а други се позоваваме на интерпретации. Само един въпрос имам - тоя човек не е ли имал проблем с комунистите?Ън написа:Нали съм си "промит мозък", а и няма как да е иначе! Защото знам истината!БоЕВ написа:Не! Но имам някакво подозрение. Написаното обаче ме накефи максимално - радост за очите е почеркът, а думите, звученето...м-м-м-м...и разни други работи дето са на въпреки с официалните твърдения.Ън написа:
П.П. Сети ли се кой е писал на тези пожълтяли листове?Ще се опитам и мозъците на децата да "промия"! Пък от там нататък, каквото стане...
Знаеш как се казвам. Знаеш и кога съм роден. Може би само годината не знаеш-69-та...
Не само тоя човек, а и сънът му и внукът му бяха с клеймо- "ненадежден" То и затова аз служех в Любимец, а моите съученици в ШЗО- Плевен.БоЕВ написа:
Хех! Само числата от тото дето не мога да позная. Не знам, нямам какво да кажа - ти пиеш от извора, а други се позоваваме на интерпретации. Само един въпрос имам - тоя човек не е ли имал проблем с комунистите?

А, аз не се оплаквам. По- добре на такова място където няма връзкари и отношението към всички е еднакво, отколкото заобиколен с мамини синчета. Щеше да е много по- тежко и депресиращо.Додю Додев написа:е, поне дини си хапвал... от Любимец...Ън написа:служех в Любимец
уф... какви ги плещя...
знам колкое гадно това...
аз навремето се "измъкнах" от това "ненадежден",
но леля ми и братовчедката, така и не успяха...
и все пак хора станаха...

Е, ти сега... Чакай, още не са ме нападнали, че съм потомствен шовинист:rotfl24:Green Light написа:Е, ама не мога да ги чета така. Дайте нещо като за свои хора, мнение, коментар, ругатня...

Ох, отдъхнах си, не съм те заразил аз с антикомунизъм значи!:lol:Ън написа:Не само тоя човек, а и сънът му и внукът му бяха с клеймо- "ненадежден" То и затова аз служех в Любимец, а моите съученици в ШЗО- Плевен.БоЕВ написа:
Хех! Само числата от тото дето не мога да позная. Не знам, нямам какво да кажа - ти пиеш от извора, а други се позоваваме на интерпретации. Само един въпрос имам - тоя човек не е ли имал проблем с комунистите?
Айде холан, не можел така!Green Light написа:Е, ама не мога да ги чета така. Дайте нещо като за свои хора, мнение, коментар, ругатня...
Споко - сега вече никой няма да се обади!:bigsmile:Ън написа:Е, ти сега... Чакай, още не са ме нападнали, че съм потомствен шовинист:rotfl24:Green Light написа:Е, ама не мога да ги чета така. Дайте нещо като за свои хора, мнение, коментар, ругатня...
Колкото до коментарите- мен ме учудват няколко неща:
Първо- как войската е държана в пълно информационно затъмнение.
Второ- колко наивни са били, че СССР само ще мине от тук и няма да се бърка в политиката ни и ще уважава интересите ни
Трето, най- интересното за мен, как може да си нито фашист, нито комунист, да мислиш само за българското, тоест да си просто българин и такива хора да не са нужни на България, а ако си тарикат и бързо усещаш от къде духа вятъра , за да се нагъзиш натам, тогава си много нужен и полезен. Виж въпросният Вълков, който за един ден става от капитан- полковник и командир на полка....
Колкото за партизаните-
еднакво добре сме посрешнали и фашисти и комунисти.БоЕВ написа:Безумие е вярата в неутралитета. Я да беха посрешнали "братушките" със смертелен огън още на Дунав, другояче щяха да съдят победителите после. А жертвите и така ги дадохме, но не за/на наша земя и не за наша кауза, ако ме разбираш.Quid написа:Боев а не видя ли безумието и простотията на войната а?
Quid написа:или си комунист или си фашист бил.
ако ли не те млатят и тия и ония.
дядо ми еднакво ги мразеше всичките барабар със земеделците.
политиката си ни е все била еднакво ебана правена от шибаняци под натиска на великите сили и тогава и сега.
иначе ремарк ги е написал човека тези неща за цялото това безумие.
Ми да те нападна аз, бе? Потомствен шовинисте.Ън написа:Е, ти сега... Чакай, още не са ме нападнали, че съм потомствен шовинист:rotfl24:Green Light написа:Е, ама не мога да ги чета така. Дайте нещо като за свои хора, мнение, коментар, ругатня...
Колкото до коментарите- мен ме учудват няколко неща:
Първо- как войската е държана в пълно информационно затъмнение.
Второ- колко наивни са били, че СССР само ще мине от тук и няма да се бърка в политиката ни и ще уважава интересите ни
Трето, най- интересното за мен, как може да си нито фашист, нито комунист, да мислиш само за българското, тоест да си просто българин и такива хора да не са нужни на България, а ако си тарикат и бързо усещаш от къде духа вятъра , за да се нагъзиш натам, тогава си много нужен и полезен. Виж въпросният Вълков, който за един ден става от капитан- полковник и командир на полка....
Колкото за партизаните-

Съединението. Ситуацията тогава е в пъти по-тежка, но успява, защото всички сме едно. ПСВ, България е фактор и ангажира на южния фронт вниманието на почти 900 000 армия все на велики сили - англичани, французи, френска колониална армия от африканци, руснаци, сърби, гърци - нямат победа. След подобни представления и заявки е нормално да ни се втълпява, че от нас нищо не зависи и едва ли не сме незначителни. Между другото, по това време рухват и много чужди каузи - Гръцката "мегали идея" например.Quid написа:
еднакво добре сме посрешнали и фашисти и комунисти.
ние сме никой в световната политика и тогава и сега.
разбирам те.
каузата ни поначало е доста сбъркана и алатава за да стане реалност някога.
ако ти ме разбираш добре де.
Царство му небесно! Жалко, че рано си отиват такива Българи.Ън написа:Цугцванг.
При шаха- всеки следващ ход е губещ.
Така е било и тогава, явно.
Няколко месеца след описаните в дневника събития, полка е разформирован, дядо ми- демобилизиран и отива да работи като чиновник в Първомай. И така докато се пенсионира. Продължава, разбира се да си води дневник. Последният е от 1977г.
Почина 1978-ма.
Ох! Дано. Тръпки ме побиват направо като си помисля само с каква скорост се въдят разни фони, фили, мани...българите са направо екзотика.Ън написа: Други идват и винаги ще е така.
Благодаря, Ън!Ън написа:Не знам как да я озаглавя...
Може би "История от пожълтели страници" или "Забравеният полк" или "Втората загуба на Беломорието" или "Войниците научават последни" или....
Фсъшнос, в оригинала е ето така:(jazz написа:dirty son of a bitch???Green Light написа:— Моят ятаган сегинка ще пререже врата ти, нечисти сине на куче от женски пол!
преводачът явно е комунист
Мнемозина написа:
Ще го прочета, още не съм се справила с цялото.
Green Light написа:Бе много е. 8 и 15 стана не мога повече да чета. До Муравиев съм.
Нищо, аз съм търпеливGaspode написа: Ън, ти уби рибата с тоя дневник... има да чета сега...

Ън написа:..."И днес никой не може да отговори на въпроса: Какъв враг видяха комунистите у тези 20-тина годишни момчета, станали офицери след 9.септември и то на фронта? Очевидно е, че те по никакъв начин не са съпричастни на гоненията срещу партизаните, в които участва армията, тъй като по това време са били зад стените на училището. Защо трябваше да изтърпят толкова терор и унижения? Отговорът е, че Военното училище ги бе научило на фанатичен патриотизъм. Този патриотизъм беше смъртно опасен за комунистите. За този свой патриотизъм младите офицери платиха с мечтите, младостта, здравето, а някои и с живота си."....
поотвикнали сме да четем ръкописиЪн написа:п.п. Това са само няколко странички, бе хора...
и по-добре да не отговарятЪн написа: Вижте на какво попаднах- И днес никой не може да отговори на въпроса: Какъв враг видяха комунистите у тези 20-тина годишни момчета, станали офицери след 9.септември и то на фронта?
Много ми харесва една мисъл на Айзък Азимов. Той е цар на това да избягва квалификации, само чиста есенция. Анализ. Та в един от романите си за Фондацията казва "Насилието е последното убежище на некомпетентния" Е така е. Комунистите го доказаха много ясно това.Ън написа: Вижте на какво попаднах- "И днес никой не може да отговори на въпроса: Какъв враг видяха комунистите у тези 20-тина годишни момчета, станали офицери след 9.септември и то на фронта? Очевидно е, че те по никакъв начин не са съпричастни на гоненията срещу партизаните, в които участва армията, тъй като по това време са били зад стените на училището. Защо трябваше да изтърпят толкова терор и унижения? Отговорът е, че Военното училище ги бе научило на фанатичен патриотизъм. Този патриотизъм беше смъртно опасен за комунистите. За този свой патриотизъм младите офицери платиха с мечтите, младостта, здравето, а някои и с живота си." От тук
п.п. Това са само няколко странички, бе хора...
Такива неща ако ми паднат в ръцете, ги изяждам на един дъх.Ън написа: Нищо, аз съм търпелив
Надявам се да се усеща разликата между шовинизъм и патриотизъм.
Умишлено в началото написах, че ще ме обвинят, че съм "потомствен шовинист", всъщност съм потомствен патриот.
И като чета насам- натам, патриотите в България май никога и от никого не са ценени.
Вижте на какво попаднах- "И днес никой не може да отговори на въпроса: Какъв враг видяха комунистите у тези 20-тина годишни момчета, станали офицери след 9.септември и то на фронта? Очевидно е, че те по никакъв начин не са съпричастни на гоненията срещу партизаните, в които участва армията, тъй като по това време са били зад стените на училището. Защо трябваше да изтърпят толкова терор и унижения? Отговорът е, че Военното училище ги бе научило на фанатичен патриотизъм. Този патриотизъм беше смъртно опасен за комунистите. За този свой патриотизъм младите офицери платиха с мечтите, младостта, здравето, а някои и с живота си." От тук
п.п. Това са само няколко странички, бе хора...
Аз също се замислих за значението на думата,Мнемозина написа:...
Снощи обаче ми се мотаеше в главата, че има някаква дълбока връзка в мисленето ни между "патриот" и "кибритлия". Нещо такова - ако не е кибритлия, не се брои за патриот.
е, вие с Мнемо ме накарахте да мисля за думата.Амаранта написа:Аз също се замислих за значението на думата,Мнемозина написа:...
Снощи обаче ми се мотаеше в главата, че има някаква дълбока връзка в мисленето ни между "патриот" и "кибритлия". Нещо такова - ако не е кибритлия, не се брои за патриот.
и така...мисля, че основната връзка е с думата "саможертва", защото тва, за общата национална кауза е ясно и разбираемо,
и всеки би се присъединил, ако мисли, че ще спечели,
обаче патриота се присъединява независимо от резултата - готов е да пожертва себе си и семейството си в името на нещо, което вярва, че е добро за общността...значи, още една ключова дума "вяра"...
и понеже е болезнено ("саможертва"), и често остава без никаква рационална опора ("вяра"), "кибритлия"-та се появява почти закономерно.