Тема...

Все същите
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Тема...

Мнение от Ън »

Не знам как да я озаглавя...

Може би "История от пожълтели страници" или "Забравеният полк" или "Втората загуба на Беломорието" или "Войниците научават последни" или....

А вие четете-

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Последно промяна от Ън на 28.02.11, 08:48, променено общо 1 път.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Шо ти треба, бе, джанъм, да пущаш такава тема, да те лаят кучетинята?!
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

БоЕВ написа:Шо ти треба, бе, джанъм, да пущаш такава тема, да те лаят кучетинята?!
Нали знаеш, че ми е през оная работа, че ще ме лаят.
Днес, като пътувахме към Пловдив с майка ми и си поговорихме с нея за нашата история. Та и обясних, че по "нАучному" сега не се приема, че сме били роби, че турците са ни клали, че е имало гонения и т.н. Тя искренно се очуди жената, щото баба и е разправяла как цяла рода са бягали и са успяли да вземат със себе си един чувал боб само. И с тоя боб са оцелявали няколко месеца по пущинаците. И добре че са оцеляли, де- иначе мене нямаше да ме има. :cool:

П.П. Сети ли се кой е писал на тези пожълтяли листове?

Изображение
Аватар
Глас в пустиня

Ън написа:
Не! Но имам някакво подозрение. Написаното обаче ме накефи максимално - радост за очите е почеркът, а думите, звученето...м-м-м-м...и разни други работи дето са на въпреки с официалните твърдения.
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

БоЕВ написа:
Ън написа:
Не! Но имам някакво подозрение. Написаното обаче ме накефи максимално - радост за очите е почеркът, а думите, звученето...м-м-м-м...и разни други работи дето са на въпреки с официалните твърдения.
Нали съм си "промит мозък", а и няма как да е иначе! Защото знам истината! :cool: Ще се опитам и мозъците на децата да "промия"! Пък от там нататък, каквото стане...
Знаеш как се казвам. Знаеш и кога съм роден. Може би само годината не знаеш-69-та...

Изображение

Изображение
Аватар
Глас в пустиня

Ън написа:
БоЕВ написа:
Ън написа:
Нали съм си "промит мозък", а и няма как да е иначе! Защото знам истината! :cool: Ще се опитам и мозъците на децата да "промия"! Пък от там нататък, каквото стане...
Знаеш как се казвам. Знаеш и кога съм роден. Може би само годината не знаеш-69-та...

Изображение
Хех! Само числата от тото дето не мога да позная. Не знам, нямам какво да кажа - ти пиеш от извора, а други се позоваваме на интерпретации. Само един въпрос имам - тоя човек не е ли имал проблем с комунистите?
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

БоЕВ написа:
Хех! Само числата от тото дето не мога да позная. Не знам, нямам какво да кажа - ти пиеш от извора, а други се позоваваме на интерпретации. Само един въпрос имам - тоя човек не е ли имал проблем с комунистите?
Не само тоя човек, а и сънът му и внукът му бяха с клеймо- "ненадежден" То и затова аз служех в Любимец, а моите съученици в ШЗО- Плевен.

Изображение
Аватар
Света вода ненапита

Мнение от Света вода ненапита »

Ън написа: Нали съм си "промит мозък", а и няма как да е иначе!
промивай спокойно, братко! в теб вяра имам, че след промиването ще остане само злато...
Виж подводницата!
Аватар
Света вода ненапита

Ън написа:служех в Любимец
е, поне дини си хапвал... от Любимец...

уф... какви ги плещя...
знам колкое гадно това...
аз навремето се "измъкнах" от това "ненадежден",
но леля ми и братовчедката, така и не успяха...
и все пак хора станаха...
Виж подводницата!
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Е, ама не мога да ги чета така. Дайте нещо като за свои хора, мнение, коментар, ругатня...
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Додю Додев написа:
Ън написа:служех в Любимец
е, поне дини си хапвал... от Любимец...

уф... какви ги плещя...
знам колкое гадно това...
аз навремето се "измъкнах" от това "ненадежден",
но леля ми и братовчедката, така и не успяха...
и все пак хора станаха...
А, аз не се оплаквам. По- добре на такова място където няма връзкари и отношението към всички е еднакво, отколкото заобиколен с мамини синчета. Щеше да е много по- тежко и депресиращо.

Изображение
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Green Light написа:Е, ама не мога да ги чета така. Дайте нещо като за свои хора, мнение, коментар, ругатня...
Е, ти сега... Чакай, още не са ме нападнали, че съм потомствен шовинист:rotfl24:

Колкото до коментарите- мен ме учудват няколко неща:
Първо- как войската е държана в пълно информационно затъмнение.
Второ- колко наивни са били, че СССР само ще мине от тук и няма да се бърка в политиката ни и ще уважава интересите ни
Трето, най- интересното за мен, как може да си нито фашист, нито комунист, да мислиш само за българското, тоест да си просто българин и такива хора да не са нужни на България, а ако си тарикат и бързо усещаш от къде духа вятъра , за да се нагъзиш натам, тогава си много нужен и полезен. Виж въпросният Вълков, който за един ден става от капитан- полковник и командир на полка....

Колкото за партизаните-
Изображение

Изображение
Аватар
Глас в пустиня

Ън написа:
БоЕВ написа:
Не само тоя човек, а и сънът му и внукът му бяха с клеймо- "ненадежден" То и затова аз служех в Любимец, а моите съученици в ШЗО- Плевен.
Ох, отдъхнах си, не съм те заразил аз с антикомунизъм значи!:lol:
Аватар
Глас в пустиня

Green Light написа:Е, ама не мога да ги чета така. Дайте нещо като за свои хора, мнение, коментар, ругатня...
Айде холан, не можел така! :lol: Време нямаш или не можеш да четеш ръкописен български?:-)
Аз па ги прочетох, още снощи, от игла до конец и видях втъкани в кратките бележки много неща които нямат нищо общо с това което ни е преподавано. Но и това си е строго индивидуално, според опита, настроението и др. - така че, ще трябва да си ги прочетеш сам.:-)
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

или си комунист или си фашист бил.
ако ли не те млатят и тия и ония.
дядо ми еднакво ги мразеше всичките барабар със земеделците.
политиката си ни е все била еднакво ебана правена от шибаняци под натиска на великите сили и тогава и сега.
иначе ремарк ги е написал човека тези неща за цялото това безумие.
Quasi Universal Intergalactic Denomination

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
Глас в пустиня

Ън написа:
Е, ти сега... Чакай, още не са ме нападнали, че съм потомствен шовинист:rotfl24:

Второ- колко наивни са били, че СССР само ще мине от тук и няма да се бърка в политиката ни и ще уважава интересите ни
Трето, най- интересното за мен, как може да си нито фашист, нито комунист, да мислиш само за българското, тоест да си просто българин и такива хора да не са нужни на България, а ако си тарикат и бързо усещаш от къде духа вятъра , за да се нагъзиш натам, тогава си много нужен и полезен. Виж въпросният Вълков, който за един ден става от капитан- полковник и командир на полка....

Колкото за партизаните-
Изображение
Споко - сега вече никой няма да се обади!:bigsmile:
Офицер е бил - нали? Аз долових упрек за прекомерното доверие с което са се отнесли с гърците(нямало е обиски и др.) - запазили са си знамената, оръжието и табелите на гръцки, чакали са само момента сгоден, за да започнат ексцесиите срещу българското население. Видях го да ходи под дъжда в тъмната нощ пред войниците си понесъл и тяхната тъга и сподавен гняв. Видях много неща, усетих ги със сърцето си за което ти благодаря Ън.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

Боев а не видя ли безумието и простотията на войната а?

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
Глас в пустиня

Quid написа:Боев а не видя ли безумието и простотията на войната а?
Безумие е вярата в неутралитета. Я да беха посрешнали "братушките" със смертелен огън още на Дунав, другояче щяха да съдят победителите после. А жертвите и така ги дадохме, но не за/на наша земя и не за наша кауза, ако ме разбираш.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

БоЕВ написа:
Quid написа:Боев а не видя ли безумието и простотията на войната а?
Безумие е вярата в неутралитета. Я да беха посрешнали "братушките" със смертелен огън още на Дунав, другояче щяха да съдят победителите после. А жертвите и така ги дадохме, но не за/на наша земя и не за наша кауза, ако ме разбираш.
еднакво добре сме посрешнали и фашисти и комунисти.
ние сме никой в световната политика и тогава и сега.
разбирам те.
каузата ни поначало е доста сбъркана и алатава за да стане реалност някога.
ако ти ме разбираш добре де.

Аватар
Света вода ненапита

БоЕВ написа: Ох, отдъхнах си, не съм те заразил аз с антикомунизъм значи!:lol:
това не е заразно бре... откъде реши, че си заразен?
Виж подводницата!
Аватар
Света вода ненапита

Quid написа:или си комунист или си фашист бил.
ако ли не те млатят и тия и ония.
дядо ми еднакво ги мразеше всичките барабар със земеделците.
политиката си ни е все била еднакво ебана правена от шибаняци под натиска на великите сили и тогава и сега.
иначе ремарк ги е написал човека тези неща за цялото това безумие.
:good:
Виж подводницата!
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Ън написа:

Колкото за партизаните-
Изображение
Ми да те нападна аз, бе? Потомствен шовинисте.

— Знаех си, че си ти, крадливо чуждоземно копеле!

Шумът на веслата стихна. Над водата прозвуча:

— Дано те изядат хиляда дяволи, проклет човек!

Другата лодка се плъзна към тях по водата. Изглеждаше чуждоземно, с изрисувани на носовата част очи.

— Всичките си ги изловил, а? Ей сега ще набуча задника ти на тризъбеца, измет такава!

— Моят ятаган сегинка ще пререже врата ти, нечисти сине на куче от женски пол!

Лес надникна през борда. Малки мехурчета въздух се пукаха със съскане на водната повърхност.

— Тате?

— Това там е Мазния Ариф! — сопна се баща му. — Добре го разгледай! Идва тук от години, краде нашата сепия, злият лъжлив дребен дявол!

— Тате, там има…

— Ти натисни греблата, а аз ще избия черните му зъби ей сегичка!

Лес успя да чуе от съседната лодка глас:

— …виждаш ли, синко, това е непочтения крадец на риба…

— Греби! — провикна се баща му.

— На веслата! — извика гласът от другата лодка.

— Чии са всъщност тези сепии, тате? — подвоуми се Лес.

— Наши.

— Как, дори преди да ги наловим ли?

— Просто млъкни и греби!

— Не мога да помръдна лодката, тате, закачили сме се за нещо!

.......................................

— Това е град, тате! Погледни, виждат се прозорците и…

— Казах ти да мълчиш и да гребеш!

Морската вода се пенеше надолу по улиците. Огромни, инкрустирани с водорасли сгради извираха с отлива й.

Баща и син се бореха да запазят посоката на лодката, докато вълните я завличаха. Но тъй като урок номер едно в лодкарското изкуство гласи, че докато гребе, човек гледа в обратната посока, те не забелязаха другата лодка…

— Смахнат!

— Глупак!

— Да не си посмял да докоснеш къщите! Тази земя принадлежи на Анкх-Морпорк!

Двете лодки се обикаляха във временен водовъртеж.

— Аз предявявам претенция върху тези земи от името на Серифа на Ал-Кхали!

— Ние първи я видяхме! Лес, кажи му, че я видяхме първи!

— Ние я видяхме първи, преди вие да я видите първи!

— Лес, ти нали видя, че тоя се опита да ме халоса с веслото си!

— Но, тате, ти пък се опитваше да го набучиш на тризъбеца си…

— Погледни, Акхан, по какъв не заслужаващ доверие начин ни напада този човек!

Киловете на двете лодки застъргаха и те полегнаха настрани, като затънаха дълбоко в дънната тиня.

— Погледни, тате, каква интересна статуя…

— Кракът му си позволи да стъпи на клачианска земя! Крадец на сепии!

— Разкарай кирливите си сандали от анкх-морпоркска територия!

— Ох, тате!…

Двамата рибари спряха да си крещят, за да си поемат дъх. Покрай тях накриво притичваха раци. Водата се отцеждаше от дрипавите водорасли и дълбаеше пътечки из сивия нанос.

— Тате, виж, и керемидите им са цветни!…

— Моя е!

— Моя!

Лес се спогледа с Акхан. Само за секунда, но тя беше натоварена със значително количество информация, като се започне със споделеното разбиране за явното и с галактически размери недоразумение да имаш родители и се продължи нататък.

— Тате, ние всъщност не бива да… — започна Лес.

— Ти да мълчиш! Аз мисля за твоето бъдеще, момко!

— Да, но на кого му пука кой я е видял пръв? Всички сме на стотици мили от домовете си! Искам да кажа, че никой няма да разбере!

Двамата ловци на сепии се вторачиха един в друг. Съхнещите сгради израстваха наоколо. В тях зееха ями, може би някогашни входове, кухи отвори, които вероятно са били прозорци, но сега всичко вътре чезнеше в тъмнина. За кой ли път Лес си въобрази, че чува нещо хлъзгаво да се промъква към тях.

Стабилния Джексън се покашля.

— Момчето е право — промърмори той. — Тъпо е да се караме. Само ние четиримата сме.

— Действително — отвърна Ариф.

Те отстъпиха едновременно назад, всеки внимателно наблюдаваше другия. След това почти в един глас изкрещяха:

— Грабвай лодката!

Настъпиха няколко конфузни секунди, после всяка двойка, понесла над главите си своята лодка, се затича, подхлъзвайки се, по калната улица.

Наложи им се обаче да спрат и да се върнат, разменяйки си обиди от типа на „И похитител на деца, на всичкото отгоре!“, за да вземе всеки своя си син.
jazz

Мнение от jazz »

Green Light написа:— Моят ятаган сегинка ще пререже врата ти, нечисти сине на куче от женски пол!
dirty son of a bitch???
преводачът явно е комунист :lol:
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Цугцванг.
При шаха- всеки следващ ход е губещ.
Така е било и тогава, явно.
Няколко месеца след описаните в дневника събития, полка е разформирован, дядо ми- демобилизиран и отива да работи като чиновник в Първомай. И така докато се пенсионира. Продължава, разбира се да си води дневник. Последният е от 1977г.
Почина 1978-ма.

Изображение
Аватар
Глас в пустиня

Quid написа:
еднакво добре сме посрешнали и фашисти и комунисти.
ние сме никой в световната политика и тогава и сега.
разбирам те.
каузата ни поначало е доста сбъркана и алатава за да стане реалност някога.
ако ти ме разбираш добре де.
Съединението. Ситуацията тогава е в пъти по-тежка, но успява, защото всички сме едно. ПСВ, България е фактор и ангажира на южния фронт вниманието на почти 900 000 армия все на велики сили - англичани, французи, френска колониална армия от африканци, руснаци, сърби, гърци - нямат победа. След подобни представления и заявки е нормално да ни се втълпява, че от нас нищо не зависи и едва ли не сме незначителни. Между другото, по това време рухват и много чужди каузи - Гръцката "мегали идея" например.
Аватар
Глас в пустиня

Додю Додев написа:
Така чух/прочетох да се твърди.:bigsmile:
Аватар
Глас в пустиня

Ън написа:Цугцванг.
При шаха- всеки следващ ход е губещ.
Така е било и тогава, явно.
Няколко месеца след описаните в дневника събития, полка е разформирован, дядо ми- демобилизиран и отива да работи като чиновник в Първомай. И така докато се пенсионира. Продължава, разбира се да си води дневник. Последният е от 1977г.
Почина 1978-ма.
Царство му небесно! Жалко, че рано си отиват такива Българи.
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

БоЕВ написа:
Царство му небесно! Жалко, че рано си отиват такива Българи.
Мир на праха му! Други идват и винаги ще е така.

Изображение
Аватар
Глас в пустиня

Ън написа: Други идват и винаги ще е така.
Ох! Дано. Тръпки ме побиват направо като си помисля само с каква скорост се въдят разни фони, фили, мани...българите са направо екзотика.
Днес съм хепи, имам си пак малката победа - изчовърках душите на кмета и шефа на кооператива, но купиха и раздадоха трибагреници на голяма част от хората за 3-ти.
Аватар
Мнемозина

Re: Тема...

Мнение от Мнемозина »

Ън написа:Не знам как да я озаглавя...

Може би "История от пожълтели страници" или "Забравеният полк" или "Втората загуба на Беломорието" или "Войниците научават последни" или....
Благодаря, Ън!

Ще го прочета, още не съм се справила с цялото.

Но ето това също е история, писана от човек - такава, каквато той я е видял. И със сигурност има разминавания с която и да е от "официалните" писани истории.
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Бе много е. 8 и 15 стана не мога повече да чета. До Муравиев съм.
Това което мисля Ън е че е страхотно да можеш така да почувстваш предците си. Предполагам, че всеки от нас го е усетил по някакъв начин.
А когато от такива ежедневни уж нахвъляни набързо писания личи че мислите им са били заети с нещо повече от собственото благо, тогава става съвсем ясно че са били достойни хора. И човек се чувства добре.

В крайна сметка дядо ти е бил доста наясно със ситуацията. Казва че България трябва да е или с едните или с другите, не може да е сама. От тревогите му какво ще стане с беломорието също личи че е наясно, че няма шанс да го запазим.
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

jazz написа:
Green Light написа:— Моят ятаган сегинка ще пререже врата ти, нечисти сине на куче от женски пол!
dirty son of a bitch???
преводачът явно е комунист :lol:
Фсъшнос, в оригинала е ето така:(
'My curvy sword at your neck, you unclean son of a dog of the female persuasion!'

Та превода е доста добър, мисля...
Не, че е важно де :bigsmile:

Ън, ти уби рибата с тоя дневник... има да чета сега... :-)
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Мнемозина написа:
Ще го прочета, още не съм се справила с цялото.
Green Light написа:Бе много е. 8 и 15 стана не мога повече да чета. До Муравиев съм.
Gaspode написа: Ън, ти уби рибата с тоя дневник... има да чета сега... :-)
Нищо, аз съм търпелив :cool:
Надявам се да се усеща разликата между шовинизъм и патриотизъм.
Умишлено в началото написах, че ще ме обвинят, че съм "потомствен шовинист", всъщност съм потомствен патриот.
И като чета насам- натам, патриотите в България май никога и от никого не са ценени.

Вижте на какво попаднах- "И днес никой не може да отговори на въпроса: Какъв враг видяха комунистите у тези 20-тина годишни момчета, станали офицери след 9.септември и то на фронта? Очевидно е, че те по никакъв начин не са съпричастни на гоненията срещу партизаните, в които участва армията, тъй като по това време са били зад стените на училището. Защо трябваше да изтърпят толкова терор и унижения? Отговорът е, че Военното училище ги бе научило на фанатичен патриотизъм. Този патриотизъм беше смъртно опасен за комунистите. За този свой патриотизъм младите офицери платиха с мечтите, младостта, здравето, а някои и с живота си." От тук

п.п. Това са само няколко странички, бе хора...

Изображение
Аватар
Глас в пустиня

Ън написа:..."И днес никой не може да отговори на въпроса: Какъв враг видяха комунистите у тези 20-тина годишни момчета, станали офицери след 9.септември и то на фронта? Очевидно е, че те по никакъв начин не са съпричастни на гоненията срещу партизаните, в които участва армията, тъй като по това време са били зад стените на училището. Защо трябваше да изтърпят толкова терор и унижения? Отговорът е, че Военното училище ги бе научило на фанатичен патриотизъм. Този патриотизъм беше смъртно опасен за комунистите. За този свой патриотизъм младите офицери платиха с мечтите, младостта, здравето, а някои и с живота си."....

Парт. сек., курдисал се на челно място на софрата, забрундатен от изпитото количество алкохол на "безплатен" банкет, удря с юмрук па масата и демонстрира патриотизъм и родолюбие с думите - аз обичам България защото съм българин, но най-много обичам съвеЦкия съюз.
Какво очакваш от такива хора - национални предатели.
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Ън написа:п.п. Това са само няколко странички, бе хора...
поотвикнали сме да четем ръкописи
Ън написа: Вижте на какво попаднах- И днес никой не може да отговори на въпроса: Какъв враг видяха комунистите у тези 20-тина годишни момчета, станали офицери след 9.септември и то на фронта?
и по-добре да не отговарят
кой знае кви йезуитщини ще измислят
Последно промяна от holi_day на 01.03.11, 10:58, променено общо 2 пъти.
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа

това май е другото лице на скуката
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Ън написа: Вижте на какво попаднах- "И днес никой не може да отговори на въпроса: Какъв враг видяха комунистите у тези 20-тина годишни момчета, станали офицери след 9.септември и то на фронта? Очевидно е, че те по никакъв начин не са съпричастни на гоненията срещу партизаните, в които участва армията, тъй като по това време са били зад стените на училището. Защо трябваше да изтърпят толкова терор и унижения? Отговорът е, че Военното училище ги бе научило на фанатичен патриотизъм. Този патриотизъм беше смъртно опасен за комунистите. За този свой патриотизъм младите офицери платиха с мечтите, младостта, здравето, а някои и с живота си." От тук

Много ми харесва една мисъл на Айзък Азимов. Той е цар на това да избягва квалификации, само чиста есенция. Анализ. Та в един от романите си за Фондацията казва "Насилието е последното убежище на некомпетентния" Е така е. Комунистите го доказаха много ясно това.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Ън написа: Нищо, аз съм търпелив :cool:
Надявам се да се усеща разликата между шовинизъм и патриотизъм.
Умишлено в началото написах, че ще ме обвинят, че съм "потомствен шовинист", всъщност съм потомствен патриот.
И като чета насам- натам, патриотите в България май никога и от никого не са ценени.

Вижте на какво попаднах- "И днес никой не може да отговори на въпроса: Какъв враг видяха комунистите у тези 20-тина годишни момчета, станали офицери след 9.септември и то на фронта? Очевидно е, че те по никакъв начин не са съпричастни на гоненията срещу партизаните, в които участва армията, тъй като по това време са били зад стените на училището. Защо трябваше да изтърпят толкова терор и унижения? Отговорът е, че Военното училище ги бе научило на фанатичен патриотизъм. Този патриотизъм беше смъртно опасен за комунистите. За този свой патриотизъм младите офицери платиха с мечтите, младостта, здравето, а някои и с живота си." От тук

Такива неща ако ми паднат в ръцете, ги изяждам на един дъх.
От екран обаче ми е трудно, а и някаква тежка умора ме е налегнала.

Снощи обаче ми се мотаеше в главата, че има някаква дълбока връзка в мисленето ни между "патриот" и "кибритлия". Нещо такова - ако не е кибритлия, не се брои за патриот. :huhthink:
Panta rhei...
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Мнемозина написа:...

Снощи обаче ми се мотаеше в главата, че има някаква дълбока връзка в мисленето ни между "патриот" и "кибритлия". Нещо такова - ако не е кибритлия, не се брои за патриот. :huhthink:
Аз също се замислих за значението на думата,

и така...мисля, че основната връзка е с думата "саможертва", защото тва, за общата национална кауза е ясно и разбираемо,
и всеки би се присъединил, ако мисли, че ще спечели,
обаче патриота се присъединява независимо от резултата - готов е да пожертва себе си и семейството си в името на нещо, което вярва, че е добро за общността...значи, още една ключова дума "вяра"...

и понеже е болезнено ("саможертва"), и често остава без никаква рационална опора ("вяра"), "кибритлия"-та се появява почти закономерно.:winkw:
annonymus

Мнение от annonymus »

Амаранта написа:
Мнемозина написа:...

Аз също се замислих за значението на думата,

и така...мисля, че основната връзка е с думата "саможертва", защото тва, за общата национална кауза е ясно и разбираемо,
и всеки би се присъединил, ако мисли, че ще спечели,
обаче патриота се присъединява независимо от резултата - готов е да пожертва себе си и семейството си в името на нещо, което вярва, че е добро за общността...значи, още една ключова дума "вяра"...

и понеже е болезнено ("саможертва"), и често остава без никаква рационална опора ("вяра"), "кибритлия"-та се появява почти закономерно.:winkw:
е, вие с Мнемо ме накарахте да мисля за думата.
ясно де - от "патрия" идва. ама пък ти със "саможертва" - саможертвата е като жертваш себе си, за каквото и да е, а не и тези около теб, тогава вече се променят нещата. вярата, вярата, дето ни движи - тя пък е страшно важна за мен - дали в Бог, в успеха, в справедливостта, все тая, ама да не казвам кой поет го е казал, че сега е в немилост - какво сме без нея... :grin:
Уморявам се страшно напоследък от патриоти - вдигат много шум, крещят твърде много, гледат лошо и заплашват.
Ах да "кибрилията" забравих - бързо гори кибритената клечка. Докато пламне и угаснала...

ПП. Ън, ръкописите пуснати от теб не съм чела, сигурно са интересни, коментара ми няма отношение към тях.
Аватар
Света вода ненапита

БоЕВ написа:
Додю Додев написа:
Така чух/прочетох да се твърди.:bigsmile:
ти не вервай на всичко прочетено/дочуто... :bigsmile:
Виж подводницата!
Публикувай отговор