Тема...

Все същите
Аватар
Света вода ненапита

Re: Тема...

Мнение от Света вода ненапита »

pocti_bezobidna написа: ПП. Ън, ръкописите пуснати от теб не съм чела, сигурно са интересни, коментара ми няма отношение към тях.
тия ти изкавания (щото това не ти е първото подобно) ми напомнят за оная "първична партийна организация" на работниците от некъф цех, която писала писмо до кремъл. нещо от сорта:
"Ние не сме чели книгата на другаря Солженицин, но не сме съгласни с него."...
Виж подводницата!
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

pocti_bezobidna написа:
е, вие с Мнемо ме накарахте да мисля за думата.
ясно де - от "патрия" идва. ама пък ти със "саможертва" - саможертвата е като жертваш себе си, за каквото и да е, а не и тези около теб, тогава вече се променят нещата. вярата, вярата, дето ни движи - тя пък е страшно важна за мен - дали в Бог, в успеха, в справедливостта, все тая, ама да не казвам кой поет го е казал, че сега е в немилост - какво сме без нея... :grin:
Уморявам се страшно напоследък от патриоти - вдигат много шум, крещят твърде много, гледат лошо и заплашват.
Ах да "кибрилията" забравих - бързо гори кибритената клечка. Докато пламне и угаснала...

ПП. Ън, ръкописите пуснати от теб не съм чела, сигурно са интересни, коментара ми няма отношение към тях.
Ох, имах предвид смисъла, който се влага - и "тъмния" и "светъл" смисъл...

и нещо такова прочетох:
Швейцарските войници от гвардията на Ватикана боледували смъртоносно от любов към Родината. Били убедени, че са болни от патриотизъм, защото, когато се връщали в Швейцария, чувствали подобрение. Доста по-късно станало известно, че боледуват от туберкулоза. А подобрение наистина чувствали - от климата в швейцарските планини. Ето колко е лесно патриотизмът да бъде сбъркан с друга диагноза.
от тук: www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=40&aid=965

колкото до ръкописите - лично на мен ми липсва това, че никой от предците ми не си е направил труда да пише...също се питам дали бих писала аз и какво. И дали в наши дни бърборенето не е и без това в огромно количество.
annonymus

Мнение от annonymus »

Амаранта написа:
колкото до ръкописите - лично на мен ми липсва това, че никой от предците ми не си е направил труда да пише...също се питам дали бих писала аз и какво. И дали в наши дни бърборенето не е и без това в огромно количество.
И от моите така. Може би не са имали време, може би не са имали какво да запишат, може би са си мислели, че не си струва, знам ли...
Хубаво е да изскача някой ръкопис понякога :-)
annonymus

Мнение от annonymus »

Додю Додев написа:
pocti_bezobidna написа: ПП. Ън, ръкописите пуснати от теб не съм чела, сигурно са интересни, коментара ми няма отношение към тях.
тия ти изкавания (щото това не ти е първото подобно) ми напомнят за оная "първична партийна организация" на работниците от некъф цех, която писала писмо до кремъл. нещо от сорта:
Аха. Както вероятно си прочел изрично съм отбелязала, че коментара ми няма отношение към ръкописите.
Щом си решил да ме хапеш - повод ще си намериш.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Много готин човек. Представям си го фин, интелигентен и дисциплиниран. Де да знам, може би строг, все пак е бил с мисия, няма място за усмивка. Строг, сериозен, задълбочен. Бих искал дасъм го познавал. Разбирахте ли се?

Ън, струва ми се, че темата за патриотизма не е тема на нашето време. Не това бих извел като главното качество на дядо ти, съдейки по този откъс от живота и приключенията му.
Нашите дядовци, а и родителите ни също, са смятали това за висша ценност, защото това е определяло възхода на един народ. Днес това не е така.
Когато дядо ти е слагал съдбата си в служба на каузата Беломорска Тракия, това го е правело човек, който гледа по- далече от носа си, човек чиито мисли надхвърлят личното му благо. Тия хора винаги са били двигателя.
Днес, да виждаш по- далече от носа си значи друго. По- далече от носа си са гледали Франция и Германия през 51ва когато създават Европейската общност. Не патриоти са седнали тогава на масата и не Елзас и Лотарингия е била темата. А въглища и стомана. Да гледаш по- далече от носа си по отношение на беломорска Тракия днес означава да се присединим към антикризисните мерки за Гърция за да спрем клатещата се дъсчица от доминото да не падне и да не бутне цялата редичка. И така, по този начин да направим децата си в България достатъчно спокойни, заможни и значи свободни, за да бъдат притежатели на Кавала, на Одрин, Охрид или пък на Шамони.
Мисля че 20 или 30 или 40годишния ти дядо би одобрил този възглед.
Надявам се, впрочем. Хубаво би било такъв човек да ме одобрява :-)
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

pocti_bezobidna написа:
Амаранта написа:
Мнемозина написа:...

Снощи обаче ми се мотаеше в главата, че има някаква дълбока връзка в мисленето ни между "патриот" и "кибритлия". Нещо такова - ако не е кибритлия, не се брои за патриот. :huhthink:
Аз също се замислих за значението на думата,

и така...мисля, че основната връзка е с думата "саможертва", защото тва, за общата национална кауза е ясно и разбираемо,
и всеки би се присъединил, ако мисли, че ще спечели,
обаче патриота се присъединява независимо от резултата - готов е да пожертва себе си и семейството си в името на нещо, което вярва, че е добро за общността...значи, още една ключова дума "вяра"...

и понеже е болезнено ("саможертва"), и често остава без никаква рационална опора ("вяра"), "кибритлия"-та се появява почти закономерно.:winkw:
е, вие с Мнемо ме накарахте да мисля за думата.
ясно де - от "патрия" идва. ама пък ти със "саможертва" - саможертвата е като жертваш себе си, за каквото и да е, а не и тези около теб, тогава вече се променят нещата. вярата, вярата, дето ни движи - тя пък е страшно важна за мен - дали в Бог, в успеха, в справедливостта, все тая, ама да не казвам кой поет го е казал, че сега е в немилост - какво сме без нея... :grin:
Уморявам се страшно напоследък от патриоти - вдигат много шум, крещят твърде много, гледат лошо и заплашват.
Ах да "кибрилията" забравих - бързо гори кибритената клечка. Докато пламне и угаснала...

ПП. Ън, ръкописите пуснати от теб не съм чела, сигурно са интересни, коментара ми няма отношение към тях.
Интересна заигравка направихте с думата момичета. Не разбрах само как и защо вкарахте в обръщение жертвата и саможертвата, като, убеден съм, знаете много добре, че патриот идва от патрия(родина) и буквално означава родолюбец.
Патриота обича родината и рода си такива каквито са, с всичките им + и - и работи за просперитета им.:-)
Аватар
Глас в пустиня

Green Light написа:...
Днес, да виждаш по- далече от носа си значи друго. По- далече от носа си са гледали Франция и Германия през 51ва когато създават Европейската общност. Не патриоти са седнали тогава на масата и не Елзас и Лотарингия е била темата. А въглища и стомана. Да гледаш по- далече от носа си по отношение на беломорска Тракия днес означава да се присединим към антикризисните мерки за Гърция за да спрем клатещата се дъсчица от доминото да не падне и да не бутне цялата редичка. И така, по този начин да направим децата си в България достатъчно спокойни, заможни и значи свободни, за да бъдат притежатели на Кавала, на Одрин, Охрид или пък на Шамони.
...
Великолепен финт!:bigsmile:
По тая логика излиза, че комунистите и коминтерна са супер напредничави и далновидни защото си имаха СИВ и елиминираха всякакви национални различия. :lol:
Прави уточнения, бе, джанъм - не ме мятай така у върбалака че бедната ми патриотична и националистична душа страда.:bigsmile:
Не казваш и кво прайм, когато помагаме от все сърце на гърците да си стъпят на краката, па те блокират границата и нанасят огромни вреди на българския бизнес.:bigsmile: Не казваш също кво прайм когато пак гърците кичат останалите етнически българи в родопите с националност "помаци" и им пускат "хабер на помацки"...мълчим и се спотайваме като пръдне в потури, сакън да не развалим достлука между братските европейски народи...
Не, пич, не става така. Не е възможно да вървиш на където и да било със затворени очи.
Аватар
Глас в пустиня

Ън написа:...От тук

...
Боже! Колко много мъка има причинена тук. И, не знам осъзнават ли го, колко метър минаха комунистите. Баси, чета и се питам - кой, кой е виновен за всичко това, кой ги извърши всичките тия золуми...мнозина, дори и тук се опитват да ми обяснят нещата с някаква партия, с някаква власт и с някакво безлико зло. Нищо подобно, злото си има име и лице - това е името и лицето на всеки един комунист от Бузлуджа, та до 1989-та. Не ми ли вярваш? Ето, виж сам:
Никола Стоянов Николов – баща офицер, уво1945, затвор, лагер, изкл-унив. Пребит от ремсисти на улицата – кракът му е ампутиран, счетов, През 1975 уволнен като „враг на народа”"
Кой уволни човека и му лепна етикет чак през 1975-та отдалечената с 30 години от 1945-та? Наследниците и партийните последователи на убийците от края на 40-те. И като казвам, че няма чист комунист не ми вярвате! Давате ли сметка какъв партиен потенциал трябва да бъде впрегнат в следенето и репресирането на тия и куп още други хора. Та нали парт членовете бяха питани за всякого и за всичко и без тяхното благоволение не ставаше нищо. Баси!
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Green Light написа:Много готин човек. Представям си го фин, интелигентен и дисциплиниран. Де да знам, може би строг, все пак е бил с мисия, няма място за усмивка. Строг, сериозен, задълбочен. Бих искал дасъм го познавал. Разбирахте ли се?

Ън, струва ми се, че темата за патриотизма не е тема на нашето време. Не това бих извел като главното качество на дядо ти, съдейки по този откъс от живота и приключенията му.
Нашите дядовци, а и родителите ни също, са смятали това за висша ценност, защото това е определяло възхода на един народ. Днес това не е така.
Когато дядо ти е слагал съдбата си в служба на каузата Беломорска Тракия, това го е правело човек, който гледа по- далече от носа си, човек чиито мисли надхвърлят личното му благо. Тия хора винаги са били двигателя.
Мисля че 20 или 30 или 40годишния ти дядо би одобрил този възглед.
Надявам се, впрочем. Хубаво би било такъв човек да ме одобрява :-)
Да помагаме на гърците?:shocked::shocked::shocked:
Че те и сега живеят по- добре от нас!!!
Напротив, към тях трябва хипер строги мерки, защото последните 40 години са се научили да не работят, а само да смучат от ЕС.
Нека си продадат няколко острова, да им е за урок. И след това по- малко сиртаки и узо и повече работа!!!:twisted:
Дядо ми беше точно такъв, какъвто го описваш, поне беглите ми спомени за него са такива. Все пак бях 8-9 годишен, когато почина. А и живееха в друг град и сме се виждали веднъж на месец- два.

А за записките му- има 14 тетрадки от по200-250 листа. Във всяка тетрадка са спомени от две, а в някой от три години. Общо трийсетина години е писал дневници...

А към дамите замислящи се върху думичките- още малко и патриот ще го приравните със...страхливец, примерно. Нищо, моето търпение е безгранично...:lol:
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Амаранта написа:
Мнемозина написа:...

Снощи обаче ми се мотаеше в главата, че има някаква дълбока връзка в мисленето ни между "патриот" и "кибритлия". Нещо такова - ако не е кибритлия, не се брои за патриот. :huhthink:
Аз също се замислих за значението на думата,

и така...мисля, че основната връзка е с думата "саможертва", защото тва, за общата национална кауза е ясно и разбираемо,
и всеки би се присъединил, ако мисли, че ще спечели,
обаче патриота се присъединява независимо от резултата - готов е да пожертва себе си и семейството си в името на нещо, което вярва, че е добро за общността...значи, още една ключова дума "вяра"...

и понеже е болезнено ("саможертва"), и често остава без никаква рационална опора ("вяра"), "кибритлия"-та се появява почти закономерно.:winkw:
Не, за мен не е това определящото. И не мисля, че има разлика между идеята за обща национална кауза и патриотизъм, не и в отношението, за което ти пишешш.

По-скоро си мислех за кибритлийското като видимост.

Другият патриотизъм остава скрит и незабелязан.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

БоЕВ написа:
Великолепен финт!:bigsmile:
По тая логика излиза, че комунистите и коминтерна са супер напредничави и далновидни защото си имаха СИВ и елиминираха всякакви национални различия. :lol:
Хайде, хайде.
И през соца хич не липсваше патриотизъм. Вярно, късния соц, ама пък какъв патриотизъм беше...

Четох онзи ден речта на др. Тодор Живков по случай юбилея на един столичен ВУЗ. Това е през 1976 г.
Речта започва така (по памет предавам):

Другари и другарки,
има една шега - но, както знаем, във всяка шега има и много истина - че България се слави по света с доматите, борците и певците. Е, днес ще трябва да добавим към това и нашите "златни момичета" - отбора по художествена гимнастика. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Ън написа:

Колкото до коментарите- мен ме учудват няколко неща:
Първо- как войската е държана в пълно информационно затъмнение.
Второ- колко наивни са били, че СССР само ще мине от тук и няма да се бърка в политиката ни и ще уважава интересите ни
Трето, най- интересното за мен, как може да си нито фашист, нито комунист, да мислиш само за българското, тоест да си просто българин и такива хора да не са нужни на България, а ако си тарикат и бързо усещаш от къде духа вятъра , за да се нагъзиш натам, тогава си много нужен и полезен. Виж въпросният Вълков, който за един ден става от капитан- полковник и командир на полка....

Колкото за партизаните-
Изображение
Прочетох ги.

Ами първо, имало е информационно затъмнение, защото очевидно не са знаели какво да правят - до момента, в който условието е било поставено.
Второ - когато на практика нямаш какво да направиш, единствената надежда винаги е наивна.
А за третото - дядо ти не го е обяснил това много ясно, добре, че го каза за полковника. И... в такива екстремни ситуации, във времена, в които властва някаква крайност, май е неизбежно.
Затова най-добре да не се стига до крайности, ама кой ли ме пита.
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Ън написа:
Да помагаме на гърците?:shocked::shocked::shocked:
Че те и сега живеят по- добре от нас!!!
Напротив, към тях трябва хипер строги мерки, защото последните 40 години са се научили да не работят, а само да смучат от ЕС.
Нека си продадат няколко острова, да им е за урок. И след това по- малко сиртаки и узо и повече работа!!!:twisted:
Дядо ми беше точно такъв, какъвто го описваш, поне беглите ми спомени за него са такива. Все пак бях 8-9 годишен, когато почина. А и живееха в друг град и сме се виждали веднъж на месец- два.

А за записките му- има 14 тетрадки от по200-250 листа. Във всяка тетрадка са спомени от две, а в някой от три години. Общо трийсетина години е писал дневници...

А към дамите замислящи се върху думичките- още малко и патриот ще го приравните със...страхливец, примерно. Нищо, моето търпение е безгранично...:lol:

Аз написах "антикризисни мерки" макар че може би "стабилизиращи" или пък "спасителни" би било по- добре. Като думи малко се различава от "помощ", но всъщност това са заробващи мерки, така че истинската дума е поробване. Не е помощ за гърците.
Мерките които ЕС почти насила наложи на Гърция и Ирландия с две думи са това че всяко тримесечие ще източна всеки спечлен от тях цент, като им забранява те самички да харчат за каквото и да било. Както и в общи линии министерството на финансите им да взима самостоятелно решение по въпроси от характера на това дали да си издухат носа или не. Идеята е да е спаси гръцката банкова система защото е свързана с останалите.
Според мен бъдещото обедняване на гърците и ирландците не е хубаво, защото в крайна сметка и по тоя показател сме скачени съдове, но тук не съм повдигал въпрос за това.
Ако говорим за патриотизма от гледната точка на реваншизъм, ти би трябвало да се чувстваш удовлетворен, защото заема за Гърция върши много по- голяма наказателна и заробваща роля от всяка окупационна войска. 30 милиарда заем са 30 милиарда войника с насочени пушки.
Пак казвам моята гледна точка се различава от тая.
Интересно е че аз, който не се определям нито като шовинист, нито като патриот виждам това и независимо дали ми харесва картинката или не все пак разбирам необходимостта и виждам ползата за моите деца, а ти - не. Колко е трудно да се разбере че когато разсъждаваш на плоскостта патриотизъм и национални каузи от 20ти век, сам заключваш разсъжденията си зад стени. "Гърция- България, продайте си островите!" Ще си счупят ръцете от бързане, Ън, гърците да продадат два острова и да излезнат на чисто. 100% им се иска. (политически е невъзможно, но че им се иска можеш да си сигурен)
Последно промяна от Green Light на 02.03.11, 08:15, променено общо 1 път.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

БоЕВ написа:Великолепен финт!.
Не го чувствам като финт. Така мисля.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Мнемозина написа:
Прочетох ги.

Ами първо, имало е информационно затъмнение, защото очевидно не са знаели какво да правят - до момента, в който условието е било поставено.
Второ - когато на практика нямаш какво да направиш, единствената надежда винаги е наивна.
А за третото - дядо ти не го е обяснил това много ясно, добре, че го каза за полковника. И... в такива екстремни ситуации, във времена, в които властва някаква крайност, май е неизбежно.
Затова най-добре да не се стига до крайности, ама кой ли ме пита.
Въпреки това, дядото на Ън доста добре се е ориентирал. Имал е надежда, вероятно даже му е било все едно дали руснаците или германците ще са тези които ще помогнат да запазим новите територии, обаче все пак е бил наясно какво става. И какво ще става.
Ясно му е било какво става глобално, какво и се пише на България, както и в частност с неговите колеги. Тва че не е се е присъединил към новообразуваща се власт не значи че не е разбирал.
Бе умен човек. Гледай след колко време и след колко прератности го четем и пак не можеш да му намериш кусур или грешна мисъл.
Аватар
Глас в пустиня

Green Light написа:
БоЕВ написа:Великолепен финт!.
Не го чувствам като финт. Така мисля.
Съжалявам, но аз така го почувствах, защото наблягаш само на положителните неща. ОК. Говорили сме и преди години на тая тема, знаеш много добре, че и моето мнение е същото - ЕС и в него всички български територии(стари, а не нови), и хората свободни да направят своя информиран избор за да се самоопределят. Това би било добре. Но, виждаш, че изплуват проблеми и финансовата нестабилност е само един от тях. На мен окото и ухото ми се спират на друго - ограниченията за пътуване, тромавите процедури, "национализма" на старите членове(пак визирам гърция тука) и тн. Далновидният човек, пак според мен, след множеството уроци преподадени от историята, би трябвало да обърне внимание на точно тия неща, за де не се окажем голи и невъоръжени отново.

Всъщност, мислех да пускам нова тема, но не се бърка да попитам и тук, ти мислиш ли, че гърците са способни, когато им писне доволно от "стабилизиращите мерки", да предизвикат конфликт с някой от съседите си, за да им се разминат нещата? Аз се опасявам, че ще стане точно така, гърците винаги са били глезеното дете на Европа.
annonymus

Мнение от annonymus »

Ън написа: Да помагаме на гърците?:shocked::shocked::shocked:
Знам как звучи в първия момент, разбирам и реакцията ти, но тъй или иначе живеем в един доста навързан свят и ако не им се помогне сега - което не значи непременно наливане на пари - утре така ще ни перне нас (и не само), че... Не става въпрос за филантропия (към гърците, италианците, португалците или някой друг), а за прагматичност.

Относно спомените на дядо ти - Института за изследване на близкото минало събира такива неща.
Вероятно биха взели и сканове, за да си запазиш оригиналите. Идеята им е да запазят нещата за следващите поколения и да получат по-пълна картина на най-новата ни история. Мисля, че ще им се зарадват...
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Green Light написа:
Аз написах "антикризисни мерки" макар че може би "стабилизиращи" или пък "спасителни" би било по- добре. Като думи малко се различава от "помощ", но всъщност това са заробващи мерки, така че истинската дума е поробване. Не е помощ за гърците.
Мерките които ЕС почти насила наложи на Гърция и Ирландия с две думи са това че всяко тримесечие ще източна всеки спечлен от тях цент, като им забранява те самички да харчат за каквото и да било. Както и в общи линии министерството на финансите им да взима самостоятелно решение по въпроси от характера на това дали да си издухат носа или не. Идеята е да е спаси гръцката банкова система защото е свързана с останалите.
Според мен бъдещото обедняване на гърците и ирландците не е хубаво, защото в крайна сметка и по тоя показател сме скачени съдове, но тук не съм повдигал въпрос за това.
Ако говорим за патриотизма от гледната точка на реваншизъм, ти би трябвало да се чувстваш удовлетворен, защото заема за Гърция върши много по- голяма наказателна и заробваща роля от всяка окупационна войска. 30 милиарда заем са 30 милиарда войника с насочени пушки.
Пак казвам моята гледна точка се различава от тая.
Интересно е че аз, който не се определям нито като шовинист, нито като патриот виждам това и независимо дали ми харесва картинката или не все пак разбирам необходимостта и виждам ползата за моите деца, а ти - не. Колко е трудно да се разбере че когато разсъждаваш на плоскостта патриотизъм и национални каузи от 20ти век, сам заключваш разсъжденията си зад стени. "Гърция- България, продайте си островите!" Ще си счупят ръцете от бързане, Ън, гърците да продадат два острова и да излезнат на чисто. 100% им се иска. (политически е невъзможно, но че им се иска можеш да си сигурен)
Да, бе- разбрах те още първият път.
Ти сега си мислиш, че аз съм заслепен от шовинизъм и реваншизъм и затова удрям с юмруци и викам "Нека им на гърците", без да се замислям в дълбочина за развиващите се процеси и без да се опитвам да гледам в перспектива.
Ще ти кажа, че не е точно така. Виждам ги всички тези неща и ги разбирам, НО, както пише и дядо ми- от гърците никога нищо добро не сме видяли! Няма и да видим. Те са способни на всякакви византийски номера и съм сигурен, че ще ги приложат, за да изиграят пак не само нас, но и ЕС.
Ще видиш, че тези стриктни мерки и как го каза- "30 милиарда войска", само след година две ще се е стопила доста.
Неясно как, но византийците ще го измислят...
Последно промяна от Ън на 02.03.11, 12:34, променено общо 1 път.

Изображение
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

pocti_bezobidna написа:
Относно спомените на дядо ти - Института за изследване на близкото минало събира такива неща.
Вероятно биха взели и сканове, за да си запазиш оригиналите. Идеята им е да запазят нещата за следващите поколения и да получат по-пълна картина на най-новата ни история. Мисля, че ще им се зарадват...
Ами, ако ме помолят. :cool: -ще си помисля. Оригиналите- абсурд да им ги дам, но сканирани копия- може.
Все пак тези спомени касаят всички ни, защото описват през лична призма видяни съдбовни за всички ни моменти.
Надявам се и на вас да ви е било интересно.
Следващият път ще ви покажа премеждията му за намиране на работа след уволнението му.
Но за целта трябва пак да си отида до Велинград...

А, и още нещо се сетих. Въпросният Вълков ( след 9 септември произведен за един ден от капитан в полковник) след това става адютант на военния министър...

Има и много други интересни неща, например попаднах на един майор от полка на дядо ми, който се самовзривява, за да спаси група войници. Мога да ви покажа и спомените на дядо ми за това. Все пак, за сега ще се огранича само с изнесените до тук бележки, имайки предвид колко много ви затрудних с четенето им...та да не прекалявам.
Последно промяна от Ън на 02.03.11, 12:42, променено общо 1 път.

Изображение
annonymus

Мнение от annonymus »

Ън написа:
Ами, ако ме помолят. :cool: -ще си помисля.
О, не знам дали ще те помолят. Тъй като не знаят за съществуването на документите - съмнявам се.
те разчитат донякъде на самосъзнанието, че такива неща трябва да се пазят, съхраняват и популяризират.
Не познавам никого там, просто ми е интересно какво правят и публикуват.
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

pocti_bezobidna написа:
Ън написа:
О, не знам дали ще те помолят. Тъй като не знаят за съществуването на документите - съмнявам се.
те разчитат донякъде на самосъзнанието, че такива неща трябва да се пазят, съхраняват и популяризират.
Споко бе- шегувах се. :lol:
Дай ми техни телефони и стига да не ме тормозят много, в смисъл да ме карат да ходя хиляда пъти до София, да искат да оставям ръкописите и т.н., ще свършим работа.

Изображение
annonymus

Мнение от annonymus »

Ън написа:
pocti_bezobidna написа:
Ън написа:
Дай ми техни телефони и стига да не ме тормозят много, в смисъл да ме карат да ходя хиляда пъти до София, да искат да оставям ръкописите и т.н., ще свършим работа.
http://minaloto.org/
Идея нямам как точно процедират, чувах че събираха архиви. Включително и вестници от зората на прехода. И издадоха две книги "Аз живях социализма" - с разкази от ежедневието на най-обикновени хора, в смисъл - без бита на соца. Имат си и сериозни изследвания.
Сайта тъй или иначе е интересен.
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

pocti_bezobidna написа:
Идея нямам как точно процедират, чувах че събираха архиви. Включително и вестници от зората на прехода. И издадоха две книги "Аз живях социализма" - с разкази от ежедневието на най-обикновени хора, в смисъл - без бита на соца. Имат си и сериозни изследвания.
Добре, ще помисля върху това.

Изображение
annonymus

Мнение от annonymus »

Ън написа:
pocti_bezobidna написа:
Добре, ще помисля върху това.
Ъъъ, аз ги харесвам, мисълта ми е - и да не им предоставиш нищо, няма значение, работата им е интересна, сайта е интересен, има интересни връзки към сродни Институти из Източна Европа.
Хубаво място за губене на време. :shy:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

pocti_bezobidna написа:
Ън написа:
pocti_bezobidna написа: О, не знам дали ще те помолят. Тъй като не знаят за съществуването на документите - съмнявам се.
О, не, "Аз живях социализма" беше отделно, мисля. То си беше проект на Георги Господинов.

А тези другите от института за близкото минало са нещо различно и ако събират архиви, е супер.

Ън, във всички случаи можеш ако се разберете с тях да им дадеш само това от дневника, които ти преценяваш, че е редно да бъде показано. За нищо не си длъжен.
Но във всички случаи го пази, защото е много ценно това.
Panta rhei...
annonymus

Мнение от annonymus »

Мнемозина написа:
pocti_bezobidna написа:
Ън написа: Споко бе- шегувах се. :lol:
О, не, "Аз живях социализма" беше отделно, мисля. То си беше проект на Георги Господинов.

А тези другите от института за близкото минало са нещо различно и ако събират архиви, е супер.

Ън, във всички случаи можеш ако се разберете с тях да им дадеш само това от дневника, които ти преценяваш, че е редно да бъде показано. За нищо не си длъжен.
Но във всички случаи го пази, защото е много ценно това.
мисля си, че е под тяхната шапка все пак.
Е, Ън ако го пуска в Нета, що да не направи сканове и за нещо като библиотека. Ако иска де.
Вярно е това - нищо не е длъжен да прави или не.

Фърлих едно око из нета - май си е само на Господинов. Имаха и сайт, тези лични истории от соца.
Дали пък Инвентарната книга издадоха с Института съвместно? Или и тя си е негова?
Карай, интересно е във всеки случай.
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

БоЕВ написа:гърците винаги са били глезеното дете на Европа.
а ние винаги на кръстопътя
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

pocti_bezobidna написа: Знам как звучи в първия момент, разбирам и реакцията ти, но тъй или иначе живеем в един доста навързан свят и ако не им се помогне сега - което не значи непременно наливане на пари - утре така ще ни перне нас (и не само), че... Не става въпрос за филантропия (към гърците, италианците, португалците или някой друг), а за прагматичност.
помощ само когато сме на една летва
или на кръв и живот
щото се надяваш утре някой да качи и твойте роднини било на самолеД било на кораб
като с наще самолеДи дет ги оплюха, че спасявали китайци, хървати, макета, ...
от северната африка
помощ- като в "бърза помощ"- когато е животоспасяващо
тогава никой /освен пишещите по клюките в дир-а комуняги на заплата не лае :lol: /
ако имаш ранен на пътя и си човек, не ти дреме колко ще ти се оцапат задните седалки с кръв
ама да качиш просещ куцоляв циганин от 5-те кюшета да го закараш до "св. неделя" да се отчете на боса с кинтите дето е изпросил за деня...
аре моля
на мен никой не ми е дал
освен 1 цигане просещо и кат му казах дай ми ти бе! ми подаде 5 стотинки
аз му дадох после 5 лева
тоз беше единствения за поне 1000 на които съм задавал тоя въпрос по кръстовищата
гърците не са в положението и на това цигане
те са кат сички останали циглета по кръстовищата и нема начин как да не се отчитат на босовете си
нито да си променят манталитета докат некой не ги сгази
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Ън написа:
Може би "История от пожълтели страници" или "Забравеният полк" или "Втората загуба на Беломорието" или "Войниците научават последни" или....
жестоко! завиждам ти благородно, че можеш да прочетеш мислите на дядо си!
just perfect
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

bead_ написа:

жестоко! завиждам ти благородно, че можеш да прочетеш мислите на дядо си!
Ама те домързя да ги прочетеш...:winkw:

Изображение
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Ън написа:
bead_ написа: жестоко! завиждам ти благородно, че можеш да прочетеш мислите на дядо си!
Ама те домързя да ги прочетеш...:winkw:
сега се връщам и ще ги чета. имам време и настроение днес.

п.п. и освен тва си е твоя дядо. само тебе не може да те мързи :winkw:
just perfect
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

bead_ написа:
п.п. и освен тва си е твоя дядо. само тебе не може да те мързи :winkw:
И така е и не точно така. Щото тука съм пуснал неща, които на всички може би ще са интересни, защото са част от общата ни история.

Изображение
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Додю Додев написа:
:stop: :kangel:
www.youtube.com/watch?v=mRVr2nEnQYM
:lol:
Аватар
Света вода ненапита

Мнение от Света вода ненапита »

блонди написа: :stop: :kangel:
www.youtube.com/watch?v=mRVr2nEnQYM
:lol:
:wbee:
Виж подводницата!
Аватар
genius loci

Мнение от genius loci »

Ън написа:Не знам как да я озаглавя...

Може би "История от пожълтели страници" или "Забравеният полк" или "Втората загуба на Беломорието" или "Войниците научават последни" или....

А вие четете-
Прочетох записките - мъка, мъка.....Краят на мечтата за национално обединение
Публикувай отговор