Такава страхотия и на филми май няма...

Все същите
Публикувай отговор
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

holi_day написа:
vyara написа:По планетата вече няма достатъчно изолирани места.
...............
Но бъдещите поколения не знам какъв избор ще имат.
за това ставаше въпрос
Една интересна писанка по темата - http://www.webcafe.bg/id_1942088472_Pernishki_sindrom

Може па да е прав другарят Чавес - капитализЪма такова таковата на Земята, както и на Марс преди :)
Решенията се вземат само в зависимост от това кое колко печалба ще донесе. Къф разум, кви пет лева...
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

vyara написа:
holi_day написа: ти самата вярваш ли, че Сибир е достатъчно далечно и изолирано място от Японските централи, от Белене и изобщо от всички АЕЦ в Европа и света?
По планетата вече няма достатъчно изолирани места. Има само относително изолирани и чисти райони, които обаче не са особено гостоприемни. В Сибир ще те мори студ, в джунглата гадини и болести.
Наистина е проблем нарастващия брой на човечеството с неговите нужди. И всички знаем, че американците, примерно, никога няма да се откажат от благосъстоянието си в полза на бедните и умиращите от глад, даже и да се разболяват от затлъстяване, пак няма да се откажат. Нито пък от харчещите безумни количества бензин техни коли. Е, как няма правителството на САЩ да разработва програми като HAARP и едни чичковци да си играят на богове. Мен ме е страх от тези луди. Не знам кое е по-добре - пра-правнуците ми да умрат от глад, защото няма да има храни и ресурси за всички пръкнали се човеци, или да ме е страх от чичковците-богове, които "регулират" популацията с болести и бедствия по "естествен" път. Нещата са тръгнали на зле, общо взето. Де го тоя умния да даде акъл? Засега има нишички и оазиси и тези, които много ги стяга шапката имат все още някакъв избор. Но бъдещите поколения не знам какъв избор ще имат.
Ми точно това казва и Холи - няма нищо безплатно! Американците/Руснаците или там някой друг ИНВЕСТИРА в реактори и очаква възвращаемост* - това е причината за нарастващия бр. централи, а не някаква велика мисъл за братства-равенство-справедливост и по-добър стандарт на живот на бедните.
Погледни наща дилема с Белене . Централата ще произвежда ток(цена калкулирана по себестойност+%печалба) и го продава на НЕК, НЕК от своя страна го продава на ЕРП, а те пък на нас. Парсата отива у Руснаците, нещо повече НИЕ(целокупното бг човечество) ще(трябва) да гарантираме тоя % печалба на "инвеститорите" за 60 години напред, като през това време ще се оборудваме и с други, съпътстващи екстри за които дума не се обелва. Доколкото разбрах от случилото се до всеки реактор има и басейн(как хубаво звучи начи) в който "отработеното гориво" лежи с години за да "истине", а след това отива в хранилище дето да се загроби. Какво се получава - няколко басейнчета с радиоактивни пакети в Козлодуй, няколко в Белене и а спре охлаждането по някаква причина, а започват да пушат цветни и светли димове. Друг е въпроса къде ще го загробваме тва гориво, а как ще го транспортираме до там или във всяка една от централите ще си имаме и гробище за радиоактвни отпадъци или ще разкарваме радиоактвини пакети с газката по прекрасните ни друми от точка А до точка Б.:-)
Да мислиш за човечеството по принцип е мн. хубаво, но да не виждаш собствените си проблеми е меко казано късогледство.
-----------------------------
*възвращаемост на инвестицията + печалба е целта на всяко икономическо действие. Сиреч, по тоя начин "инвеститора" гарнтира своя проспоритет => следователно и просперитета на страната от която произхожда. Напоследък измерването на ик. резултати започва да се преориентира от БВП(брутен вътрешен продукт) в БНП(брутен национален продукт) защото продукцията произведена от една Германска компания в Кореа например си е продукция на германската компания, сиреч, на германците нищо че производството става с корейски труд на корейска територия.

Та простата истина е, че АЕЦ е стока, а не панацея за по-добър живот.:-)
Защо се пънем за Белене - не защото имаме нужда, не защото в скоро време ще имаме нужда, а да бъдем "енергиен тигър на балканите" и да продаваме, продаваме, продаваме....да, ама когато турците пуснат свойте АЕЦ, когато заработят още 2 реактора в АЕЦ Черна вода на кого ще продаваме?
Аватар
Глас в пустиня

Green Light написа:
Чистата природа са и изпаренията от блатата, малария и развалена храна, липсата на вода, праха лете, възпалена кожа, рани от слънцето, старост на 45...
Как една АЕЦ премахва всичко това?
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

БоЕВ написа: Та простата истина е, че АЕЦ е стока, а не панацея за по-добър живот.:-)
На този етап е и двете. На този етап.
БоЕВ написа:Защо се пънем за Белене - не защото имаме нужда, не защото в скоро време ще имаме нужда, а да бъдем "енергиен тигър на балканите" и да продаваме, продаваме, продаваме....да, ама когато турците пуснат свойте АЕЦ, когато заработят още 2 реактора в АЕЦ Черна вода на кого ще продаваме?
Пънем се, защото трябва да се гледа малко по-напред в бъдещето. До кога ще работи АЕЦ Козлодуй? 2017? 2020? А след това?
Изображение
Аватар
Глас в пустиня

vyara написа: Запитай се ти сама - склонна ли си да отидеш да живееш в Сибир, примерно, сред чиста природа? Без течаща и топла вода, без електричество, без магазини, от които наготово да си купиш храна? Защото не си в безизходица - имаш избор, някои дори го правят - отиват в чисти екологични райони и живеят там, оправят се някак. Имаш избор. Проблемът на цивилизования човек е, че иска комфорт, да не кажа и лукс, но не е готов да плаща същинската му цена.
Верке, защо по дифолт изключваш наличието на цивилизация без АЕЦ - как ли са живели горките хора без АЕЦ се питам ей сега направо значи? И Изобщо живелили са...

Миналата година, ако не се лъжа, четох че в Япония мениджърите на компании са взели решение на работа да се ходи без сака, по тоя начин може да се вдигне температурата поддържана от климатиците - сиреч, да се намали консумацията на енергия. Начини има, ама първо нещо трябва да ти се случи в главата.:winkw:

пп Смяната на времето лятно-зимно също е въведено по икономически причини от хер Хитлер с цел пестене на енергия при производството - това не пречи идеята да бъде възприета от цялото човечество.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

БоЕВ написа:
Верке, защо по дифолт изключваш наличието на цивилизация без АЕЦ - как ли са живели горките хора без АЕЦ се питам ей сега направо значи? И Изобщо живелили са...
Изключих ли го?! Брех, как не съм забелязала. :lol:

Ще съществува, разбира се. Но няма да му е комфортно като сега. А особено "цивилизованият" човек иска да му е комфортно - да живее на чисто и топло, добре нахранен и т.н. и няма да се откаже от това сам.
Изображение
Аватар
Глас в пустиня

Green Light написа:
holi_day написа: има ли достатъчен опит, не само на хартия
...
Има де, има, не само на хартия, стига па ти, сега. Човека си знае от виждане и на гърба си си го е изкарал тва дето го пише.
Ето ти го в синтезиран вид цялото знание :lol:

www.3o4o.net/forum/viewtopic.php?p=312350#312350

Сам твърди, че всичко е било много отдавна и вече е забравил, ама много държи да е светило от световна величина и първа инстанция. Толкова по въпроса, който иска да вярва на високопарни рече.:-)
Аватар
Глас в пустиня

vyara написа:
Ще съществува, разбира се. Но няма да му е комфортно като сега. А особено "цивилизованият" човек иска да му е комфортно - да живее на чисто и топло, добре нахранен и т.н. и няма да се откаже от това сам.
Добре де, като как се гарантира тоя "комфорт" никой не казва?:winkw:)
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

БоЕВ написа:
vyara написа:
Добре де, като как се гарантира тоя "комфорт" никой не казва?:winkw:)
Ами да кажем, че АЕЦовете са нещо като демокрацията. Нищо не ти гарантират, но на този етап няма по-добро, което да е измислено и адекватно на нуждите.

Аз не мога да се радвам за Белене, нито пък ти - под носа ни ще е.
Изображение
Аватар
Глас в пустиня

vyara написа:
БоЕВ написа: Та простата истина е, че АЕЦ е стока, а не панацея за по-добър живот.:-)
На този етап е и двете. На този етап.
БоЕВ написа:Защо се пънем за Белене - не защото имаме нужда, не защото в скоро време ще имаме нужда, а да бъдем "енергиен тигър на балканите" и да продаваме, продаваме, продаваме....да, ама когато турците пуснат свойте АЕЦ, когато заработят още 2 реактора в АЕЦ Черна вода на кого ще продаваме?
Пънем се, защото трябва да се гледа малко по-напред в бъдещето. До кога ще работи АЕЦ Козлодуй? 2017? 2020? А след това?
Нищо подобно Верке!:-)
Това което пишеш са клишета тиражирани в общественото пространство от ядреното лоби. В инфото което изнесе Холи си пише черно на бяло, че енергията която черпим от АЕЦ в най-натоварените моменти е 40%(останалото е за търговийка).
Една турбина независимо дали ще е ВЕЦ или газова можеш да я пуснеш и спреш сравнително бързо и безболезнено, а един реактор му трябват години, а ел. енергията доколкото знам не може да се складира(за бъдещо време). И лично моето мнение е, че по-добър комфорт и стандарт на живот ще получим не с АЕЦ Белене, а с инвестиции в енергоспестяващи технологии, инвестиции в подобряване на жизнената среда - сиреч - изолации, дограми и маса други екстри които касаят конкретно теб като човек и като мислещо същество.
Аватар
Глас в пустиня

vyara написа:
Аз не мога да се радвам за Белене, нито пък ти - под носа ни ще е.
Да, това е егоизъм, признавам си.:bigsmile:

Макар че, казвал съм го и друг път, един или два реактора още в Козлодуй биха излезли в пъти по евтино отколкото цяла АЕЦ => себестойността на "продукта" би имал съвсем друго цифрово изражение, пък и отпадат допълнителните екстри, като разкарване на радиоктивно гориво от т. А до т.Б с газ53 из милата ни родина.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Gaspode написа:
holi_day написа:
vyara написа:По планетата вече няма достатъчно изолирани места.
...............
Но бъдещите поколения не знам какъв избор ще имат.
за това ставаше въпрос
Една интересна писанка по темата - http://www.webcafe.bg/id_1942088472_Pernishki_sindrom

Може па да е прав другарят Чавес - капитализЪма такова таковата на Земята, както и на Марс преди :)
Решенията се вземат само в зависимост от това кое колко печалба ще донесе. Къф разум, кви пет лева...

Много готино! Много ми хареса.

Дано да е и добър пророк с това "ако приемем, че ситуацията там е вече овладяна" :-)
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

БоЕВ написа: Една турбина независимо дали ще е ВЕЦ или газова можеш да я пуснеш и спреш сравнително бързо и безболезнено, а един реактор му трябват години, а ел. енергията доколкото знам не може да се складира(за бъдещо време).
Ами затова и аз питам - ако днес изнасяме, след 2020 ще внасяме ли?
БоЕВ написа: И лично моето мнение е, че по-добър комфорт и стандарт на живот ще получим не с АЕЦ Белене, а с инвестиции в енергоспестяващи технологии, инвестиции в подобряване на жизнената среда - сиреч - изолации, дограми и маса други екстри които касаят конкретно теб като човек и като мислещо същество.
Пияндурника вече го каза - количеството енергия, придобито с тези технологии няма да е достатъчно. Ако такива технологии осигуряват нуждите ни и са приложими за всички сфери - бит, производство, транспорт и т.н., и аз съм за, разбира се.
Изображение
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

БоЕВ написа: ама много държи да е светило от световна величина и първа инстанция...
Начи да сме наясно! Световна инстанция на първо светило има само едно тука в тоя форум. Аз тва не съм го усетил, бе, че друг държи на такива неща. Не ме ядосвайте, сега, да не се разправяме. 11 и половина е!
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Green Light написа:
Gaspode написа:
holi_day написа: за това ставаше въпрос

Много готино! Много ми хареса.

Дано да е и добър пророк с това "ако приемем, че ситуацията там е вече овладяна" :-)
ареса ти това за "пернишкия синдром", нали
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа

това май е другото лице на скуката
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Gaspode написа:Може па да е прав другарят Чавес - капитализЪма такова таковата на Земята, както и на Марс преди :)
наиситна много ми харесва като в едно изречение синтезираш всичко :good:
Ф.Песоа

Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

holi_day написа: ...
ареса ти това за "пернишкия синдром", нали
Да. Както и това : "Привърженик съм на реализма и отговорното мислене. Които сякаш са в дефицит около нас, за разлика от пернишкия синдром."

Аз това мисля наистина.

Мисля също така че сме в остър дефицит на умни журналисти. И още по- ясно, и още по- право смятам че журналистите са откровено тъпи и тях обвинявам за тоя синдром.
По отношение на АЕЦите, по отношение на терористичните заплахи, заплахите пред икономиката на ЕС и разпада му, войната в Либия, американската намеса във вътрешните работи на държавите от арабския свят, всички тия теми са интерпретирани без пишещия да си задава елементрани въпроси. Едно защо поне да има. Ма няма. Защо-то е лекарството срещу пернишкия синдром и в тая статия е използвано. Това ми хареса.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

holi_day написа:с първата част от постинга ти съм съгласна,
но с втората - не
за намаляване на "популацията" човешка
човекът сам по себе си като биологичен обект не е опасен
опасен е като потребяващо същество, което елементарно нещо би трябвало да е свързано с мисленето
парадокси
замърсяването на средата - най-глупавия резултат от всичко това токсичните боклуци, радиоктивното замърсяване...
като резултат - отровена е почвата, отровен е въздухът, а в същото време обикновеният човек, като напр. наша верка в една тема наоколо обяснява как ще произвежда зеленчуци и ще прави кекс за децата си вместо продаваните ГМО-продукти и др.вредности
виж колко сбъркана е задачата и как още условието/ситуацията е поставило човека в безизходица.
хиляди уреди за мерене на радиация. `начи слагаме парче уран в стаята си и мерим как ни влияе
нашата "стая" и дом е земята
за да не мерим, махаме източника
това е простото и правилно решение
всичките майки искат и настояват за здравословна среда, ноооо ползват памперси за децата си
същите тия памперси, които бяха измислени за улеснение на работещите жени от третия свят...
но токсичните планини растат
след като майките са толкова повлияни от подвеждащите реклами и благодарение на мързела си децата им остават без навреме формирани задръжни процеси... ама това се оценява като дреболия при толкова удобства, които се осигуряват така
е, защо след като няма спор по тоя въпрос не се предприема нищо, за да се забрани производството на памперси
ами ако възникне подобна дискусия - сигурно ще наскачат, че с прането се замърсява водата, е как като пък са измислени безвредни перилни препарати, а се ползват вредни...
дадох ти тоя пример, за да онагледя за какво е моето недоволство
обикновеният човек вижда вредата от нещо си, политиците също знаят как стоят нещата - експертите не само теоретично обясняват кое и как шъ се получи накрая
ама ето така си караме
отчайващо е това, че нездравия разум ръководи... дори в най-малките неща...
и тъй като аз съм неразбираща по всички теми с енергетиката, което се подчерта в тая тема, НО и аз не го отричам - неслучайно давам примери за бебешки еднократни пелени, а не за реактори, аз очаквам простичкото нещо - разбиращите да ги решават тия въпроси, но те от толкова знания и мъдрост така са усложнили и оплескали задачата, че трудно има разплитане вече.
когато нещо е много оплетено "разплитането" е единствено възможно като се разсече възела
за всички е ясно, че ако така си я караме още няколко десетилетия или века безметежно, точно до това ще се стигне
Холи, прощавай не си ме разбрала два пъти. Това, което казах за неразбирането, беше шега и закачка. Както за видовете обществени строеве, така и за енергетиката. Не съм имал и най-малкото съмнение, че ще се засегнеш от това иначе не бих го казал. Та, извини ме, ако е възможно, моля те.

Второто, с което казваш, че не си съгласна е също игра. Не знам дали знаеш тази черта на близнаците. Играят с думите. Това за намаляване на човешката популация беше ирония. Но не конкретно към теб, а изобщо към нас - homo sapiens sapiens. Въпреки това, ще те помоля да ме извиниш и за тези ми думи.
Явно говорим на твърде различни езици и може би това не е чудно. Емоциите са силно нещо. При това по-силно при момичетата. И това не е нищо друго освен истина под формата на шега. Не е сексизъм и не е упрек към теб, че си момиче. Извини ме и затова.

Благодаря ти!
:kiss:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Green Light написа:Малко вън от темата за енергията и малко ако може да те патронизирам, май френд, но па е интересно и е в общата така тематика на форума. Та е в час, което пиша.

Вярваш или не, но компетенции да взимат решение по въпроси от сорта дали да се развива ядрена енергетика, дали да се строят централи и т.н. не вземат специалисти по ядрена енергетика или енергетици въобще. Тия решения най- добре, обосновано и умно ги взимат хората които са наясно с управлението. На проекти, на кризи, на ресурси. Които разбират от синектка например или поне се интересуват от това.
Та така че в нашия куклен бутафорен мъничък свят тука в зочо, не ти енергетико, а Холидей - синектичката ще е с решаващия глас за строежа на АЕЦЗочобеляне.
Едно от учудванията ми в тоя живот е че специалистите не разбират простия факт че тяхната експертиза трябва да бъде разбрана и одобрена. Не е ценна сама по себе си.
С други думи, това че ти знаеш нищо не струва ако не отговориш на въпросите които вълнуват събеседниците ти.

П.П. Егати, успял съм да изтрия половината си пост!?

П.П.П. Цецо, и тука ли бе?
баси, и ти ли, бруте
не взимам решения, не съм експерт, не налагам мнение, не давам наклон на разни вертикални неща
единствено и само споделям аз какво виждам и аз какво мисля по темата
как още да го кажа, че да ме разберете, мамка му
:shocked:

PS
понеже виждам, че се вълнуваш напоследък от управленските въпроси ето ти малко храна за размисъл

Google’s Quest to Build a Better Boss

писано е за корпорации и по-специално за гугъл, но гугъл са си повече от държава
та става и за аец
и за твойта фирма също
:grin:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Sweety написа:я я...дай link за това, че оня ден колегата се хвалеше едно такова, че до 2020 шотландците щели да имат 80% зелена енергия
и ще подводнят с тия приливните перки
имах някъде разни мат'ряли за приливните
шги изровя и шти ги пратиа
:cool:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

holi_day написа:този енергетик действащ ли е
има ли достатъчен опит, не само на хартия
отишъл ли е да обясни на майките в япония защо не трябва да дават вода от чешмата на децата си?
като поживее в япония в близост до авариралата централа известно време, като види кое как се случва като резултат на точно тая енергетика, ще си смени генерално идеите
но няма как човек да възкликне "споко" в тоя момент...
поглед от тоя момент: енергетика: Scio, me nihil scire - Знам, че нищо не знам.
а аз мога да го кажа за себе си и към тоя момент
но нека той да е мъдрецът
щом така е естествения ход...
брей, брей, брей
аз ви казвам, че нещата са сложни и че и ние трябва да се замислим
и че лъжат откровено медиите и самите японци
че нещата са супер зле
че са отървани
пращам помощи на япония
и се опитвам да ви кажа и на вас
колко трагично е всичко
и накрая получавам какво
яд и злоба
ми
нека да е така

за протокола
имам повече от две години на площадката на козлодуй
и имам тема за българските майки и бащи
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Това специално е за Елби

Австрийският Централен институт по метеорология и геодинамика обаче съобщи днес, че от атомната централата във Фукушима са били изпуснати значителни количества от два вида радиоактивни частици, предаде Ройтерс. Само през първите 3-4 дни след аварията са били отделени 20% от количеството изотоп йод-131, изхвърлено от АЕЦ "Чернобил" през първите 10 дни след аварията тогава. При изотопа цезий-137 това съотношение е още по-обезпокоително - 50 на сто.

По-рано германското министерство на екологията съобщи, че днес над Централна Европа се очаква въздушните течения да пренесат радиоактивни частици от Япония. Количеството им обаче ще бъде минимално.
Преди ден бе съобщено, че минимални количества радиоактивни частици са били засечени в Исландия.
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Remmivs написа:яд и злоба
ми
нека да е така
не зная къде го виждаш това
ама може пъ пак да си играеш с думите - предпочитам аз пъ да вярвам в това
иначе пъ що щи е гот от това
ама пъ секи го радват различни неща
де шъ зная аз кой какво
Ф.Песоа

Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Remmivs написа:Холи, прощавай не си ме разбрала два пъти. Това, което казах за неразбирането, беше шега и закачка. Както за видовете обществени строеве, така и за енергетиката. Не съм имал и най-малкото съмнение, че ще се засегнеш от това иначе не бих го казал. Та, извини ме, ако е възможно, моля те.

Второто, с което казваш, че не си съгласна е също игра. Не знам дали знаеш тази черта на близнаците. Играят с думите. Това за намаляване на човешката популация беше ирония. Но не конкретно към теб, а изобщо към нас - homo sapiens sapiens. Въпреки това, ще те помоля да ме извиниш и за тези ми думи.
Явно говорим на твърде различни езици и може би това не е чудно. Емоциите са силно нещо. При това по-силно при момичетата. И това не е нищо друго освен истина под формата на шега. Не е сексизъм и не е упрек към теб, че си момиче. Извини ме и затова.

Благодаря ти!
не съм се засегнала
няма от какво
пък и през цялото време, докато отстрани изглежда, че спорим
аз си мисля, че разговаряхме :bigsmile:

само Грийн нещо се опитваше да ми скача в твоя защита, щото пъ той предубеден, че теб нападам аз и от теб лично се възмущавам
и ти си непременно енергетикът, дето мисля е отговорен...
мъ той пъ Грийн кво разбира
току защитава някого, дето няма нужда от това :twisted:
Ф.Песоа

Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

holi_day написа:не зная къде го виждаш това
ама може пъ пак да си играеш с думите - предпочитам аз пъ да вярвам в това
иначе пъ що щи е гот от това
ама пъ секи го радват различни неща
де шъ зная аз кой какво
прочети си пак последните няколко поста към мен
но отстрани, а най-добре от моите обувки
и ми кажи как го виждаш ти
не се радвам на това
но го приемам с усмивка
и не искам да споря с това, което мислиш ти
или чувстваш ти
аз се опитвам да помогна така както аз разбирам нещата
а ти видя в мен
проядрен, промафиотен, проенергиен, простак
или поне това виждам аз, че виждаш ти
но, както казах
нека е така
и пак ще се усмихна
аз не търся признание
аз знам кой съм и какво правя
ego sum qui sum
:winkw:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

holi_day написа:не съм се засегнала
няма от какво
пък и през цялото време, докато отстрани изглежда, че спорим
аз си мисля, че разговаряхме :bigsmile:

само Грийн нещо се опитваше да ми скача в твоя защита, щото пъ той предубеден, че теб нападам аз и от теб лично се възмущавам
и ти си непременно енергетикът, дето мисля е отговорен...
мъ той пъ Грийн кво разбира
току защитава някого, дето няма нужда от това :twisted:
е, начи пъ аз нищо не съм разбрал
:grin::grin::grin:
извини и последния ми пост преди тоя начи
и направо не го чети
единственото ми оправдание е, че съм след три нощни дежурства пред още две такива
и междувременно бачкам и денем
ма то оправданието си е като задника
всеки си го има
дори аз
:twisted:
Аватар
Глас в пустиня

vyara написа:
БоЕВ написа: Една турбина независимо дали ще е ВЕЦ или газова можеш да я пуснеш и спреш сравнително бързо и безболезнено, а един реактор му трябват години, а ел. енергията доколкото знам не може да се складира(за бъдещо време).
Ами затова и аз питам - ако днес изнасяме, след 2020 ще внасяме ли?
БоЕВ написа: И лично моето мнение е, че по-добър комфорт и стандарт на живот ще получим не с АЕЦ Белене, а с инвестиции в енергоспестяващи технологии, инвестиции в подобряване на жизнената среда - сиреч - изолации, дограми и маса други екстри които касаят конкретно теб като човек и като мислещо същество.
Пияндурника вече го каза - количеството енергия, придобито с тези технологии няма да е достатъчно. Ако такива технологии осигуряват нуждите ни и са приложими за всички сфери - бит, производство, транспорт и т.н., и аз съм за, разбира се.
Ми как да ти го обясня повече бе Верке?!:bigsmile: За да имаме недостиг и за да се наложи внос ще трябва или да увеличим потреблението на ел енергия с 50% или да спрем Козлодуй изцяло. Всички чуха премиера като каза че, без Белене тока скача 8 пъти до 2 и 17-та, но никой не обърна внимание на факта, че човекОт се е леко объркАл и не било 8 пъти, а било 8% което също е много спорно.:bigsmile:
Санираните или реновираните, като ти харесва не теб, жилища ще намалят консумацията на ток в пикови моменти през зимата, защото топлото което ти подава топлофикация ще ти стига, за отопляващите се от други източници също. Една разумна и далновидна политика по отношение на фотоволтаиците също не е за пренебрегване - представи си каква "нагреваема" площ са покривите на ЖК и дали това не би могло да поеме натоварванията през лятото за климатици да речем. Представиси колко енергия ще се пести от санирани офис и административни сгради и такива за обществено ползване - болници, училища, дг - па и ако производството се ориентира към енергоспестяващи технологии....еееех...па я си представи, по високото да се преградят маса реки и рекички в микроязовири дето да търкалят по някоя турбина освен ел. колко много "сладка" вода ще задържат и колко много нас. места ще могат да имат вода беиз да я изпомпват от дълбоко :winkw: па тва ако се не лъжа може да бъде и добре дошло за рибъвъдни стоп.....еееех - мечти, колко много може да се постигне с балансирана и разумна политика по отношение инвестиране на някакви си там м/у 6 и 11 милиарда евра. Проблемът е обаче там, че няма да можеш да измъкваш и последната стинка от джоба на закрепостените селяндури в панелните гета за това че зиме-лете все ще трябва да харчат ток, а това е в разрез с интересите на ядреното лоби. Тенденцията е към закрепостяване - монополи, олигарси, аеци, лукоили разни - всеки гледа да те постави в зависимост, та да си му сгоден във всяко едно отношение.:-)
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Green Light написа:Малко вън от темата за енергията и малко ако може да те патронизирам, май френд, но па е интересно и е в общата така тематика на форума. Та е в час, което пиша.

Вярваш или не, но компетенции да взимат решение по въпроси от сорта дали да се развива ядрена енергетика, дали да се строят централи и т.н. не вземат специалисти по ядрена енергетика или енергетици въобще. Тия решения най- добре, обосновано и умно ги взимат хората които са наясно с управлението. На проекти, на кризи, на ресурси. Които разбират от синектка например или поне се интересуват от това.
Та така че в нашия куклен бутафорен мъничък свят тука в зочо, не ти енергетико, а Холидей - синектичката ще е с решаващия глас за строежа на АЕЦЗочобеляне.
Едно от учудванията ми в тоя живот е че специалистите не разбират простия факт че тяхната експертиза трябва да бъде разбрана и одобрена. Не е ценна сама по себе си.
това си е точно така!!! Просто нямаш си хабер колко си прав. Може и да си имаш :winkw:
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Глас в пустиня

Green Light написа:
БоЕВ написа: ама много държи да е светило от световна величина и първа инстанция...
Начи да сме наясно! Световна инстанция на първо светило има само едно тука в тоя форум. Аз тва не съм го усетил, бе, че друг държи на такива неща. Не ме ядосвайте, сега, да не се разправяме. 11 и половина е!
О! Това всички го знаем, ама май само теб от св троица не са те уличавали в поднасянето на непроверени данни от и-нет като неоспорим аргумент.:-)
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Мерси. Аз гледам и чета (тебе де, не други). Гледам и различни източници. Подчертаваш едно, но не подчертаваш "количеството им обаче ще бъде минимално". И се сещам, че когато бе войната в косово едни гърчоля вдигнаха шум до небето за диоксин и фуран (ако не се лъжа). Та - звънях на този там, дето вдигна шума и ... отговорът му бе 'то при всяко горене има такива". После експертите казаха, че наистина - даже при запалена цигара имало диоксин (който е убийствено токсичен), но ... било нещо като 1 молекула в 1 м3 въздух, което било абсолютно безопасно за здравето.

Аз съм оптимист, ти-песимист, но ми е интересна и другата гл. т. Освен това ти разбираш от нещата, а аз гледам икоментирам само като лаик. Но просто гледам и мненията на други експерти, които не са песимисти. Та - мерси - ще ги следя и тези твои писания по въпроса. Интересни са ми.
Remmivs написа:Това специално е за Елби

Австрийският Централен институт по метеорология и геодинамика обаче съобщи днес, че от атомната централата във Фукушима са били изпуснати значителни количества от два вида радиоактивни частици, предаде Ройтерс. Само през първите 3-4 дни след аварията са били отделени 20% от количеството изотоп йод-131, изхвърлено от АЕЦ "Чернобил" през първите 10 дни след аварията тогава. При изотопа цезий-137 това съотношение е още по-обезпокоително - 50 на сто.

По-рано германското министерство на екологията съобщи, че днес над Централна Европа се очаква въздушните течения да пренесат радиоактивни частици от Япония. Количеството им обаче ще бъде минимално.
Преди ден бе съобщено, че минимални количества радиоактивни частици са били засечени в Исландия.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Глас в пустиня

Ах, колко си прав! :batting:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

БоЕВ написа:
Green Light написа:
О! Това всички го знаем, ама май само теб от св троица не са те уличавали в поднасянето на непроверени данни от и-нет като неоспорим аргумент.:-)
абе момченце просто и загубено, що се не гръмнеш - видя се, че не знаеш, видя се, че не ползваш чужди източници, видя се, че не може да водиш цивилизован спор, видя се, че си кон с капаци, видя си че си долен лъжец, измисляйки си тези за други, слагайки лъжи в чужди уста и спорейки с тях. Кво точно още искаш мерзко създанийце? Добре, че не чета глупостите ти, щото сигурно и на други места лъжеш като дърт циганин. Аре, пази Боже сляпо да прогледа. Пфу...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

говорехме, че не може да е чернобил фукушима
по-точно това се твърдеше
а се вижда ясно, че нещата не са твърде различни
макар и да нямат нищо общо
само това казвам
и спирам да пиша в тази тема
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Remmivs написа:аз не търся признание
аз знам кой съм и какво правя
нормално е признанието да е след свършената работа
само при Б.Б. очаква за себе си обратното

и все пак, мисля че наред с моментното неразбирателство м/у нас, няма неразбиране на другия и пропаст
жалко, че нямаме силата да променяме нещата - дори бихме вземали решения в единодушие :kangel:
Ф.Песоа

Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

holi_day написа:...
и все пак, мисля че наред с моментното неразбирателство м/у нас, няма неразбиране на другия и пропаст
жалко, че нямаме силата да променяме нещата - дори бихме вземали решения в единодушие :kangel:
да, така е
да, така е
всъщност щеше да е четиридушие ама нейсе
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Хубу де - ако ти спреш и аз ще спра тук, но все още не виждам, че фукушима е чернобил. Покажи ми пич. Интересно е дето го пишеш, но не мога да видя, че пораженията (интересно ми е по-скоро за водата в Токио) са като тези в Чернобил. Не се ли замисляш, че по-скоро има някакъв интерес да се представи нова трагедия като Чернобил, без да има такава? Просто те питам за политически и журналистически подбуди. Може и да си прав, не знам - както виждаш следя тук-там още какво става по въпроса, щото е интересно и до някъде ни касае.
Remmivs написа:говорехме, че не може да е чернобил фукушима
по-точно това се твърдеше
а се вижда ясно, че нещата не са твърде различни
макар и да нямат нищо общо
само това казвам
и спирам да пиша в тази тема
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Remmivs написа: да, така е
да, така е
всъщност щеше да е четиридушие ама нейсе
ББ с 4 души ли е? :rotfl24:
Аватар
Глас в пустиня

ELBI написа:
БоЕВ написа:
Green Light написа: Начи да сме наясно! Световна инстанция на първо светило има само едно тука в тоя форум. Аз тва не съм го усетил, бе, че друг държи на такива неща. Не ме ядосвайте, сега, да не се разправяме. 11 и половина е!
абе момченце просто и загубено, що се не гръмнеш - видя се, че не знаеш, видя се, че не ползваш чужди източници, видя се, че не може да водиш цивилизован спор, видя се, че си кон с капаци, видя си че си долен лъжец, измисляйки си тези за други, слагайки лъжи в чужди уста и спорейки с тях. Кво точно още искаш мерзко създанийце? Добре, че не чета глупостите ти, щото сигурно и на други места лъжеш като дърт циганин. Аре, пази Боже сляпо да прогледа. Пфу...
Кой пистолет да взема - на рема или на грина?
А на тебе една разходка ду_халите по ду_дуков ще ти се отрази добре.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

добре, кажи ми какво е чернобил, според теб и защо сегашната ужасна трагедия да е толкова различна от него

по облъчване на хората от централата - очевидно не е
по замърсяване изхвърлено - доколкото може да се прецени обективно не е
по токсичност на радиоактивните материали - определено не е
по брой на аварирали реактори - определено не е
по брой на засегнати хора - определено не е, не помня да е имало йод в киев ли беше столицата на украйна
единственото по което си приличат тези шибани адски инциденти е информационната мъгла
във всичко друго, без пушека от графита образувал хубав и, забележи видим и ясно проследим, радиоактивен облак, фукушима е преди чернобил

ps
с още едно изключение
чернобил си го гръмнаха братушките без да има нужда от това
ама пъ японците може да се каже, че сами са си разпечатали фукушима 1
по последни данни освен МААЕ и самите японски специалисти са ги предупреждавали за опасност от цунами и невъзможност да се справят с него
но ТЕПКО са си тепали и ич не им е дремело да си подправят докладите за сигурността и т.н.
едните заради един шибан експеримент
другите заради едни шибани кинти
Аватар
Глас в пустиня

Remmivs написа:добре, кажи ми какво е чернобил, според теб и защо сегашната ужасна трагедия да е толкова различна от него

по облъчване на хората от централата - очевидно не е
....
Изображение

Рабочие, принимавшие участие в строительстве цементного саркофага, закрывающий чернобыльский реактор, на памятном фото 1986 года рядом с незавершенной стройкой. Согласно данным «Союза Чернобыль Украины» тысячи людей, принимавших участие в ликвидации последствий Чернобыльской катастрофы, скончались от последствий радиационного заражения, от которого пострадали во время работы. (AP Photo/ Volodymyr Repik)

:-)
Публикувай отговор