vyara написа:holi_day написа:
ти самата вярваш ли, че Сибир е достатъчно далечно и изолирано място от Японските централи, от Белене и изобщо от всички АЕЦ в Европа и света?
По планетата вече няма достатъчно изолирани места. Има само относително изолирани и чисти райони, които обаче не са особено гостоприемни. В Сибир ще те мори студ, в джунглата гадини и болести.
Наистина е проблем нарастващия брой на човечеството с неговите нужди. И всички знаем, че американците, примерно, никога няма да се откажат от благосъстоянието си в полза на бедните и умиращите от глад, даже и да се разболяват от затлъстяване, пак няма да се откажат. Нито пък от харчещите безумни количества бензин техни коли. Е, как няма правителството на САЩ да разработва програми като HAARP и едни чичковци да си играят на богове. Мен ме е страх от тези луди. Не знам кое е по-добре - пра-правнуците ми да умрат от глад, защото няма да има храни и ресурси за всички пръкнали се човеци, или да ме е страх от чичковците-богове, които "регулират" популацията с болести и бедствия по "естествен" път. Нещата са тръгнали на зле, общо взето. Де го тоя умния да даде акъл? Засега има нишички и оазиси и тези, които много ги стяга шапката имат все още някакъв избор. Но бъдещите поколения не знам какъв избор ще имат.
Ми точно това казва и Холи - няма нищо безплатно! Американците/Руснаците или там някой друг ИНВЕСТИРА в реактори и очаква възвращаемост* - това е причината за нарастващия бр. централи, а не някаква велика мисъл за братства-равенство-справедливост и по-добър стандарт на живот на бедните.
Погледни наща дилема с Белене . Централата ще произвежда ток(цена калкулирана по себестойност+%печалба) и го продава на НЕК, НЕК от своя страна го продава на ЕРП, а те пък на нас. Парсата отива у Руснаците, нещо повече НИЕ(целокупното бг човечество) ще(трябва) да гарантираме тоя % печалба на "инвеститорите" за 60 години напред, като през това време ще се оборудваме и с други, съпътстващи екстри за които дума не се обелва. Доколкото разбрах от случилото се до всеки реактор има и басейн(как хубаво звучи начи) в който "отработеното гориво" лежи с години за да "истине", а след това отива в хранилище дето да се загроби. Какво се получава - няколко басейнчета с радиоактивни пакети в Козлодуй, няколко в Белене и а спре охлаждането по някаква причина, а започват да пушат цветни и светли димове. Друг е въпроса къде ще го загробваме тва гориво, а как ще го транспортираме до там или във всяка една от централите ще си имаме и гробище за радиоактвни отпадъци или ще разкарваме радиоактвини пакети с газката по прекрасните ни друми от точка А до точка Б.

Да мислиш за човечеството по принцип е мн. хубаво, но да не виждаш собствените си проблеми е меко казано късогледство.
-----------------------------
*възвращаемост на инвестицията + печалба е целта на всяко икономическо действие. Сиреч, по тоя начин "инвеститора" гарнтира своя проспоритет => следователно и просперитета на страната от която произхожда. Напоследък измерването на ик. резултати започва да се преориентира от БВП(брутен вътрешен продукт) в БНП(брутен национален продукт) защото продукцията произведена от една Германска компания в Кореа например си е продукция на германската компания, сиреч, на германците нищо че производството става с корейски труд на корейска територия.
Та простата истина е, че АЕЦ е стока, а не панацея за по-добър живот.

Защо се пънем за Белене - не защото имаме нужда, не защото в скоро време ще имаме нужда, а да бъдем "енергиен тигър на балканите" и да продаваме, продаваме, продаваме....да, ама когато турците пуснат свойте АЕЦ, когато заработят още 2 реактора в АЕЦ Черна вода на кого ще продаваме?